Cielaczek to ciasto kakaowe z serem. Jego nazwa wynika z wyglądu, ponieważ jest tak samo łaciate jak cielaczek, bardzo przypomina to ciasto popularną Izaurę, ale tylko pozornie.Cielaczek jest bardzo prosty do zrobienia. Przepis na ciasto jest identyczny jak przepis na piernik kasztelański, który piekę już od ponad 20 lat i mogę śmiało powiedzieć, że to [...] Artykuł Cielaczek (kakaowe ciasto
Pieprzyć z Fantazjąłyżki cukru 1 jajko 1 szczypta soli ok. 20 małych malin wykonanie: Ser mieszamy z jajkiem np. przy pomocy widelca. Następnie dodajemy cukier, sól oraz kaszę manną i mieszamy. Ciasto dzielimy na ok. 20 części, z których formujemy kuleczki. Każdą spłaszczamy, na środku każdej układamy malinę, sklejamy i formujemy kuleczki. Gotowe wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy
Domowy Smak Jedzeniamąka orkiszowa (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) albo ciecierzycowa. Muffinki z mąką z ciecierzycy zyskują dodatkowo pięknego, słonecznego koloru. Gdy przygotowuję je w zdrowej wersji, nie dodaję do ciasta cukru - wystarcza mi słodycz domowego dżemu. Jeśli wolicie, możecie zastąpić cukier jego zamiennikami lub ograniczyć jego ilość. Tradycyjne muffinki z dżemem , cukrem i mąką pszenną również są pysznym deserem(...)albo klasyczne nadziewane babeczki - które wybieracie? Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na zdrowe desery, a TUTAJ więcej przepisów na muffinki:) Jeśli lubicie szybkie wypieki, polecam również moje pyszne ciasto dyniowe : Przepis na muffinki z dżemem, składniki: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka (krowiego lub napoju roślinnego), 1/2 szklanki cukru (w wersji fit nie dodajemy lub zastępujemy zamiennikami), 2 łyżeczki
Lekcje w kuchniCiasto ma bardzo ciekawy słodko-słony smak. Słodycz kremu przełamana jest tu słonymi krakersami. Delikatna, kremowa konsystencja i ten zaskakujący smak sprawia, że chcemy sięgnąć po więcej. Ciasto przygotujecie zaledwie w kilka chwil. Jedynie trzeba poczekać aż stężeje a krakersy nawilgną od masy. Nam bardzo smakowało. Inspiracja: blog e-przepisykulinarne.pl puszka masy kajmakowej 500g mascarpone 330 ml śmietanki(...)misy miksera przełożyć mascarpone i kremówkę, zmiksować na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać masę kajmakową. Na koniec masę wymieszać z posiekanymi orzechami (2 łyżki orzechów zostawić do posypania ciasta). Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią, na dnie ułożyć warstwę krakersów. Posmarować 1/5 masy i ponownie ułożyć krakersy. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą ma być masa. Ciasto posypać pokruszonym krakersem i pozostałymi orzechami. Schłodzić
Smakołyki AsiProste, ale bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią ucierania masła - tutaj tego nie robimy 😀. Masło dodajemy roztopione i, co bardzo istotne, ciepłe ( ale nie gorące! ). Ciasto wychodzi miękkie, maślane, lekko biszkoptowe. Bardzo polecam! Aha, doskonale pasować będą tutaj również jabłka czy gruszki, wypróbujcie i z takimi owocami! 😊 . Składniki(...)suche składniki i roztopione ciepłe masło, np. 3 czubate łyżki mąki i 3-4 łyżki masła; po każdym dodaniu miksować krótko na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i rozsmarować równą warstwą na jej spodzie. Na wierzchu
Opowieści z piekarnikamlecznej 30 g czekolady gorzkiej 40 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą
Oryginalny smakRozpływający się w ustach czekoladowy sernik z musem czekoladowym to ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Połączenie sera z czekoladą jest połączeniem jak najbardziej udanym. Słodkość ciasta przełamują owoce – ja zdecydowałam się na jeżyny. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sernik czekoladowy Składniki na sernik czekoladowy. Spód: 15 dkg herbatników 5 dkg masła bez soli(...)delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wlać do formy wyłożonej herbatnikami po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni Celsjusza na godzinę i dwadzieścia minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do garnka wlać 100 ml kremówki, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Wystudzić. W misce
MeCookssprawdzą na piątkowy obiad. Bardzo lubimy naleśniki z takim farszem. Postanowiłam wypróbować ten farsz do pierogów. Wyszło bardzo smacznie. Odkąd jestem posiadaczką wspaniałego robota, który zagniata ciasto za mnie w 2 minuty, robię pierogi dużo chętniej :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 3-4 łyżki oleju Farsz(...)pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na dwie części, żeby łatwiej się wałkowało. Każdą część ciasta cienko rozwałkować. Wykrajać szklanką
Agusiowe smakołykiobiad dla całej rodziny. Sprawdź przepis 2. Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim Ta tarta to hit ostatnich dni w moim domu. Jest po prostu boska! Idealnie kruche ciasto zrobione z mąki pszennej razowej i kremowy, wyrazisty farsz to bezbłędne połączenie. Fantastyczny pomysł na śniadanie czy lunch dla wszystkich, którzy szukają zdrowych pomysłów na cukinię. Pełnoziarnista tarta z cukinią
Na-talerzu.plokoło 20 minut w 180 C. Studzimy. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. Masę przekładamy na blat dodajemy część mąki pszennej i część żytniej, jajka, sól i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dosypujemy mąkę. Może być tak, że nie wykorzystamy całej mąki lub jeszcze trzeba będzie dodać jej więcej. Im mniej mąki dodamy do ciasta tym kluseczki będą delikatniejsze(...)gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy na małe „kopytka”. Gotowe kluseczki wrzucamy do garnka z dużą ilością, gotującej się i posolonej wody. Od chwili wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką na maśle, lub samym masłem. Artykuł Kluseczki dyniowe – kopytka z dyni pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj mamy dla Was bardzo ciekawe ciasto. Krajanka, czyli takie niskie ciasto. Ale nie to jest w nim ciekawe. Raczej to, że jednym z głównych składników jest pieczona dynia. Skąd w ogóle wziął się pomysł na to ciasto? Bardzo lubimy wilgotne ciasta. To znaczy nie takie suche w środku, tylko lekko wilgotne właśnie. Lubimy też pierniki. A pierniki mają(...)siebie, że raczej są suche. Lubimy też eksperymenty. Postanowiliśmy połączyć te wszystkie trzy cechy i upiec takie dość dziwne ciasto, które nie będzie suche, a jednocześnie będzie z posmakiem piernikowym. I wiecie co? Wyszło doskonale. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureCiasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 😍 To ciasto rośnie jak szalone! 😍😍😍 I jest naprawdę baaaardzo proste do zrobienia. Ze śliwkami (najlepsze letnio-jesienne owoce!) i pysznymi chrupiącymi migdałami to naprawdę dobra propozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: ok. 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka/napoju roślinnego 1 łyżka oleju rzepakowego 150 g cukru (minimum 1 łyżka cukru(...)reszta to może być erytrol) Szczypta soli 2 jajka Dodatkowo: 250 g śliwek 2 garście płatków migdała + 1 jajko Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto zagniatamy. Przekładamy do tortownicy i rozciągamy na całą jej wielkość. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestki i kroimy w paski. Układamy na cieście. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdała. Odstawiamy
CzarnawisienkaSmaczne ciasto z jabłkami i budyniem na małe co nieco. Wychodzi każdemu, polecam. SKŁADNIKI : 1 budyń wniliowy bez cukru 3 łyżki cukru 400 ml mleka CIASTO 3 jabłka 3 jajka 150 g cukru 1 cukier waniliowy 150 ml mleka 3/2 % 300 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia forma(...)Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy na kawałki. Jajka ubijamy z cukrem mikserem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy jabłka, mieszamy. Na blaszkę wyłozoną papierem wykładamyciasto. W woreczku z budyniem ucinamy koniec i rwyciskamy budń na cieście tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w temperaturze 170/180 % C, przez
Kulinarne Fantazje Mariolikrokiety z mięsem. Do przygotowania tych krokietów możecie użyć np. mięsa z rosołu lub mięsa ugotowanego specjalnie na krokiety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z mięsem Składniki Składniki na ciasto: 800 ml mleka około 2 szklanki mąki pszennej 300 g (szklanka o pojemności 200 ml) szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia Farsz: 500 g mięsa z rosołu(...)klarowanego 2 łyżki bułki tartej Instrukcje Naleśniki: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, oraz sól. Dolewamy połowę mleka i roztrzepujemy rózgą. Kiedy grudki dobrze się rozbiją dolewamy pozostałe mleko. Ciasto powinno być lejące, w miarę potrzeby dodajemy więcej mleka. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (oleju lub masła klarowanego), jednak im więcej tłuszczu dodacie do smażenia
To co lubię - gotuję i polecamwiem jak Wy, ale ja już czuję ta zbliżającą się wielkimi krokami jesień za oknem! A co za tym idzie i na blogu zacznie gościć coraz więcej jesiennych ciast. Na zakończenie więc słodkiego lata muszą być jeszcze maliny! Dziś przygotowałam dla Was przepis na lekkie, puszyste ciasto musowe – na basie musu czekoladowego i musu malinowego. Ciasto jest bez pieczenia
Ostra na Słodko