ciasto - 162907 przepisów (strona:3098/10861)

Wielkanocny mazurek z migdałami i czekoladą! 127

Jest bardzo prosty do zrobienia nie za słodki i wprost idealny do kawy. Polecam! przepis na: WIELKANOCNY MAZUREK Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ *i obłędnym likierem, smakuje jak pralinka ;-) SKŁADNIKI: CIASTO : - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 duża łyżka tłustej śmietany - 2 kopiaste łyżki cukru pudru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią(...)wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika. Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C grzanie: dół plus termoobieg Ponadto: * 6 łyżek konfitury z borówki amerykańskiej lub śliwkowej lub różanej lub z czarnej porzeczki MASA MARCEPANOWA: - 120 g migdałów bez skórki - 80 g orzechów nerkowca ( jeśli nie masz mogą być migdały

SMYKWKUCHNI
Wielkanocna babka marmurkowa 171

jest kolejny przepis na moim blogu na babkę marmurkową, uwielbiam suche ciasta, więc nic w tym dziwnego. Inną odsłonę babki możecie znaleźć tutaj- KLIK Składniki: 4 jajka 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 250 g cukru kryształ cukier wanilinowy 3 łyżki kakao Jeżeli chce się otrzymać ładne,gładkie ciasto,wszystkie(...)zrobi się biała. Nie przerywając ubijania wrzucamy po jednym żółtku, następnie na przemian wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy przesiane kakao i wsypujemy resztę cukru, mieszamy. Formę na babkę (u mnie 21cm)  smarujemy

Anielskie wypieki
Muffinki czekoladowe z budyniem i owocami leśnymi 139

proces ich przyrządzania jest niesamowicie satysfakcjonujący, a zajmuje dosłownie chwilę! Jeśli jeszcze nigdy nie podjęliście się upieczenia muffinek, nadróbcie to koniecznie :) Z podanych składników wyszły mi 24 muffinki. Składniki: Ciasto: 100 g roztopionego masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 1 szklanka mleka 1 jajko Nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)łyżki cukru (jeśli budyń go nie zawiera) Przygotowanie: 1.   Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, używając do tego 400 ml mleka. 2.   Łączymy suche składniki ciasta, następnie dodajemy mokre i mieszamy wszystko rózgą kuchenną. 3.   Do metalowej formy na muffinki wkładamy papierowe foremki. 4.   Do foremek nakładamy ok. 1 łyżki ciasta

Prosto z Kotła
Wiosenne ciasteczka dla dzieci 200

Wiosenne ciasteczka dla dzieci Dziś w raz z moimi maluchami zapraszamy Was na pyszne kruche ciasteczka w wiosennych kształtach . Przygotowywanie ciasteczek, to wspaniała zabawa dla maluchów. Moje kochają wałkować ciasto i wycinać najróżniejsze kształty. Dlatego w moim domu nigdy nie brakuje foremek do ciasteczek. Ostatnio wzbogaciłam naszą kolekcję foremek o kolejne piękne kształty. Jest: pszczółka , wesoły słonik , delfin , króliczek , kwiatki(...)cytryny lub pomarańczy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy (lub inny dodatek) i żółtka. Następnie dodajemy masło, siekamy je. Całość zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy

Słodkie okruszki
Bułki wrocławskie 120

minut. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Potem dodaj rozpuszczone i wystudzone masło, roztrzepane jajko, letnie mleko i wodę oraz zaczyn. Zagniataj gładkie ciasto. Im dłużej wyrabiasz tym lepiej Gdy ciasto będzie za bardzo kleić się do rąk, możesz podsypać delikatnie mąką. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem i zostaw na ok. 80 minut w ciepłym(...)miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie uformuj z niego wałek, podziel go na 10 części. Z każdej części ciasta formuj kulę, lekko ją spłaszcz, obtocz w mące i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryj ściereczką i zostaw ponownie na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną, tępą stroną noża zrób w każdej bułce głębokie nacięcie. Piekarnik

365 dni dookoła kuchni
Wilgotna babka serowa – jedyna w swoim rodzaju 284

czas miksując. Odstaw mikser. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski ze zmiksowaną wcześniej masą, połącz za pomocą szpatułki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w temp. 160°C przez 40-50 min do suchego patyczka. Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (dolewając więcej wody w razie potrzeby). Przestygnięte(...)ciasto polej lukrem. [Głosów: 1   Average

Słodki Blog
Ciasto z owocami i kruszonką. 129

Zaległe ciasto z zeszłego tygodnia. Bardzo je lubię. Niby to zwykle ciasto z owocami i kruszonką, ale czasem, takie ciasta są najlepsze. Latem robię je, dość często i z różnymi owocami. Tym razem, zrobiłam z winogronem, akurat miałam takie słodkie, bez pestek. Szybko i łatwo się robi. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Nawet, jeśli nie jest mistrzem wypieków(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. U mnie tym razem winogron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 minut. W międzyczasie

Agusiowe smakołyki
Rewelacyjne bułki pszenne jogurtowe 114

mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać jogurt, jajko , roztopione masło, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto nie klei się do rąk. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki, ja nie musiałam podsypywać) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia odętości. Ciasto(...)wyjąć z miski na blat lekko podsypany mąką. Z ciasta zrobić wałek. u mnie długość ok 55 cm a szerokość ok 8 cm. Ciasto podzielić nożem na 10 równych części. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok 15 minut

Kulinarne przygody
Chleb na pszennym zakwasie 94

wieczór prziniysli se dwie somionki mąki do kuchyni, coby se łogrzoła, i naszykowali bunclołk zołczynu. Do niego nalołli ciepły wody i zamiyszali z mołką. Kole szósty rano wymiesiyli ciasto, zrobiyli na ni krziż i postawiyli grotek blisko pieca, przykryty deką. Kole łósmy ciasto boło wyruszony.    Tak więc nie ma się co bać, tylko trzeba zamieszać i piec! Zakwas(...)pszennej) 2 łyżeczki soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży 150 g zakwasu pszennego Przygotowanie: Drożdże mieszamy z letnią wodą. Dodajemy mąkę, sól i zakwas. Wyrabiamy ciasto w rękach lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto powinno być gęste, klejące,  ale nie rzadkie.  Przekładamy do formy (wymiary ok. 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy

bistro mama
TORT KURCZAK – tort Pina Colada 141

kremem maślanym. 4 dzień: Tort Kurczak podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt – forma śr 20 cm: 4 białka + szczypta soli (rozm

Słodki Pomysł
Co zrobić, aby bakalie nie opadły na dno ciasta. 150

bakalie ( rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.) nie opadły  na dno ciasta po upieczeniu, trzeba je obtoczyć w mące. Gdy przepis na to pozwala, dodajemy bakalie do mąki, która jest w przepisie i dokładnie mieszamy je, aby całe były dokładnie nią obtoczone. Jeśli natomiast dodajemy bakalie do ciasta oddzielnie , bez mąki to obsypujemy je dość obficie mąką , mieszamy(...)niej obtoczyły, a następnie całość przesiewamy przez sitko. Mąka przesieje się przez sitko, a bakalie zostaną na sicie. Teraz mamy pięknie obtoczone dokładnie bakalie mąką , które dodajemy do ciasta. Trzeba też pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym bardziej bakalie opadają na dno podczas pieczenia, dlatego, jeśli mamy taką możliwość to nie róbmy zbyt rzadkiego ciasta.    Rodzynki powinny być

Przepisy i porady kulinarne
Wiosna wege - recenzja książki a także przepis na pierogi gryczane z farszem z soczewicy. 125

wegan.  Książka zawiera wiosenne przepisy a także odpowiedniki wielkanocnych dań.  Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, są to; 1.Wielkanoc 2.Sniadania 3.Lunchbox 4. Dania głowne 5. Podwieczorek 6. Ciasta i desery 7. Przetwory Dania są lekkie i zdrowe. Jeśli ktoś planuje wraz z wiosną przejść na dietę lub zmienić coś w swoim jadłospisie, ta książka jest do tego idealna(...)gryczane pierogi z farszem z soczewicy i serem feta . W przepisie był ser tofu, jednak ja jak zawsze wprowadziłam małe modyfikacje. A zatem zapraszam na pierogi!  Składniki na ciasto; 50 dag mąki gryczanej 10 dag mąki ziemniaczanej pół szklanki oliwy ok 2 szkl wody ( tyle ile wchłonie mąka) pół szklanki jogurtu naturalnego ( w oryginale sojowy) szczypta soli Farsz

Radość kipiąca uśmiechem.
Ażurowe naleśniki (na kefirze) 104

szczypta soli 2 łyżki oleju dodatkowo: olej do smażenia Kefir wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Dodać jajko, cukier, sól, wsypać mąkę, zmiksować. Mleko zagotować, 150ml wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kefiru. Jeśli będzie za gęste, dolać resztę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę maki. Wlać olej, zmiksować jeszcze raz. Ciasto odstawić na 20 minut(...)Przed smażeniem patelnię mocno nagrzać i posmarować cienko olejem. Ciasto wlewać na patelnię, kręcąc nią w ręku rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Naleśniki smażyć na ogniu pomiędzy średnim a mocnym. Gdy się zarumienią, odwrócić na druga stronę. Usmażone naleśniki układać na talerzu. Podawać z ulubionymi dodatkami.  Smacznego

Obiad gotowy