dwuskładnikowy sos serowy. Nie muszę pisać jaki był dobry. Jest to moja jesienna propozycja pizzy wegetariańskiej. Kukurydza soczysta, fajna chrupiąca najlepsza świeża ale chyba nie muszę nikogo przekonywać. ciasto: 250 g mąki do pizzy 00 1 łyżka oleju szczypta soli przyprawa włoska 1/2 łyżeczki 150 ml wody letniej 1 dkg drożdży szczypta cukru sos: 100 g sera lazur z pleśnią(...)śmietany gęstej 18 % pozostałe: 2 gruszki 200 g dyni hokkaido 1 kolba kukurydzy ugotowana 120 sera camembert przyprawa do pizzy bazylia świeża olej rzepakowy Ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, wlewam 50 ml wody i łyżkę mąki. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut. Do zaczynu dodaję resztę mąki, wlewam olej, resztę wody, sól, przyprawę włoską i zarabiam mikserem
wesoła kuchniaRustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, słodka słodyczą śliwek. Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia! Składniki: 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna(...)ksylitolu/erytrolu płatki migdałowe 2 łyżki mleka cynamom 600 g śliwek Przygotowanie: mąkę, ksylitol i szczyptę soli wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki z umytych śliwek usunąć pestki, przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rolada bezowa z malinami Chrupiąca słodka beza z aksamitnym śmietankowym nadzieniem zwieńczona dodatkiem kwaskowych malin. Idealne połączenie smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, roladę zwija się łatwo i wcale się nie łamie (bo wiem, że często o to się boicie). Naprawdę polecam! Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu(...)owoce *** *** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni ** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada bezowa z malinami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmałego uwielbiam gofry. Ciężko jest jednak zrobić je w idealny sposób, jeżeli nie ma się gofrownicy o dużej mocy. Połączenie idealnego ciasta z dużą mocą urządzenia podwoi nasz efekt i uzyskamy dzięki temu pysznie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku przekąski :) A co jeżeli postanowimy zagrać w zielone i dodać szpinaku do ciasta? Składniki (ok 20 niedużych(...)gofrownicę, aby się rozgrzała. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do reszty masy a białka ubijamy oddzielnie na sztywna pianę. Mieszamy delikatnie białka z wcześniej przygotowana masa drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 3-4 minut, aż ciasto będzie rumiane. Idealnie smakują i na słodko i wytrawnie :) Smacznego
ChilliJemyChlebek na podmłodzie, prosty do zrobienia. Podmłoda : 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml letniej wody 5 g świeżych drożdży Ciasto : cała podmłoda 450 g mąki pszennej typ 750 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 5 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju Podmłoda : Do miski włożyć rozdrobnione drożdże,mąkę i wodę i dokładnie wymieszać. Miskę zakryć ściereczką(...)zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą. Ciasto właściwe : Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę. Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut. Garnek ceramiczny [ u mnie blaszka keksówka ]wyłożyć papierem do pieczenia
Moje domowe kucharzeniekonsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe. Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce(...)czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części formując na stolnicy kuleczki. Każdą rozwałkować, smarować łyżeczką kremu czekoladowego i zawinąć w rulon jak naleśniki. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę pozostawiając nieprzecięty około 1 cm od góry. Spleść ciasto ze sobą złączając końcówki ciasta do środka. Zawinąć na kształt ślimaka. Drożdżówki umieścić na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem
Wanilia i KardamonSkładniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na piankę: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 białka Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe(...)szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie). Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Krem : wody, cukru
Słodki Zakątekłyżek mąki z tej już odmierzonej. Poczekałam aż wyrośnie i dodałam go do mąki. Rozkłóciłam 3 żółtka, dodałam szczyptę soli oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszałam. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Wykładałam po jednej łyżce ciasta na rozgrzany olej na patelnię i smażyłam racuszki na złoto - brązowy(...)mocnym ogniu, żeby w środku dobrze się wysmażyły. Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne. Posypałam cukrem pudrem przed podaniem. Notatki: * można dodać cukier wanilinowy * ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąPiekąc ostatnio ciasto szpinakowe do Leśnej Kostki z kiwi zostało mi troszkę pokruszonego ciasta, którym dekorowałam wierzch kostki. Jak się okazało była to świetna baza pod deser w pucharkach, z karmelizowanymi jabłkami i jogurtem. Zamiast jogurtu świetnym rozwiązaniem jest bita śmietana, więc jeśli nie liczycie kalorii taką wersję również warto wypróbować :) Składniki (2 szt): 8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego(...)imbirem, wymieszać. Jogurt wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą. Na dno pucharków wsypać po 2 łyżki okruchów ciasta szpinakowego, wyłożyć część jogurtu, następnie karmelizowane jabłka, polać pozostałym jogurtem i posypać resztą okruchów ciasta. Na wierzchu udekorować owocami lesnymi. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera i dłoni. Wyrabiać dobre 8-10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem(...)podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto odgazować - zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu
Kocham..lubię..gotuję..jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Wystudzone babeczki smarujemy lukrem
ciasta i desery czyli na słodkorozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką(...)zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką
Kocham..lubię..gotuję..sól śmietana spray dżem wiśniowy Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. gofry piec w rozgrzanej gofrownicy przez ok 3 min. Gotowe posmarować dżemem i udekorować śmietaną
ciasta i desery czyli na słodkoproszkiem, na koniec dodać ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać jeszcze ciepłe
ciasta i desery czyli na słodko