migdałów Syrop : cukier 100 g woda 50 ml woda różana 1,5 łyżki sok z cytryny 2 łyżki suszone płatki róży garstka Wychodzi 12-14 ciasteczek. Ciasto. W lekko ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dwoma cukrami. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko ( białko zostawić do smarowania ), olej, sól i mleko. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia. Kiedy prawie podwoi swoją objętość, ciasto podzielić na dwie części. Każdą wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Podsypywać mąką. Z ciasta za pomocą foremek wykrawać kwiatki. 3 foremki różnej wielkości. Na jedno ciastko będziemy potrzebować po 2 kwiatki z każdej foremki. Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę się ciągnie, ale nasza cierpliwość się opłaci. Nakładamy
Smaczne mojepieczenia wykonanie: Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 19-20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie przez
Domowy Smak Jedzeniamąki, mieszamy. Odstawiamy na 30 min pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie partiami dodajemy resztę mąki wraz z solą, mieszając łyżką. Na koniec całość wyrabiamy ręką. Ciasto będzie klejące. Ciasto wykładamy na blat wysypany mąką (około 25 g mąki) i posypujemy z góry resztą mąki (25 g mąki). Teraz ugniatając ciasto ręką formując z ciasta prostokąt. Kroimy ciasto
Słodkie okruszkiChińskie smażone paluszki chlebowe youtiao, nazywane też często "smażonym duchem" lub "smażonym diabłem" (w języku kantońskim 油炸鬼). Jest to długi, złocistobrązowy pasek ciasta, smażony w głębokim tłuszczu. Powszechnie spożywany w Chinach i (pod różnymi nazwami) w innych kuchniach Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Tradycyjnie youtiao są lekko solone i przygotowywane tak, aby można je było rozerwać wzdłuż na pół(...)zakwasu pszennego - 60 g mleka pełnotłustego - 2 g soli - olej roślinny do smażenia 1-Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, wystarczy kilka minut. 2-Przykryj i odstaw ciasto na 3 godziny fermentacji w temperaturze pokojowej około 23-25°C. 3-Po każdej godzinie delikatnie rozciągaj i składaj ciasto. 4-Aby nadać kształt, nałóż odrobinę oleju na dłoń i delikatnie rozciągnij ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebłyżeczka soli 25 g drożdży pół łyżeczki cukru 200 ml ciepłej wody 130 g marchewki (masa przed obraniem) łyżka oleju małe jajko Na 2-3 godziny przed zagniataniem ciasta na bułki zalać 50 g ziaren słonecznika 50 ml wody. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki wymieszać z 150 ml ciepłej wody. Odstawić(...)namnożenia się drożdży. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i startą marchewkę. Dodać namnożone drożdże. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, stopniowo dolewając resztę wody. Po wyrobieniu ciasta polać je olejem i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić
Weekendy w domu i ogrodziemasy mąkę oraz kakao i całość mieszamy już łyżką. Kolejno dodajmy przestudzony miód i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy do połączenia się składników. Miskę wraz z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawić na dobę. Kolejnego dnia część ciasta wyłożyć na stolnica podsypaną mąką i rozwałkować dwa podobnej wielkości koła o grubości 2-3 mm. ( Ciasto podsypywać mąką(...)czasu, aż nie będzie kleiło się do wałka. Na jednym kole zarysować wykrawaczem wzory. Na środku każdego wzoru nałożyć łyżeczkę marmolady. Przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta dociskając do koła nałożonej marmolady. Wyciąć wzór za pomocą wykrawacza. Jak zrobić te pierniczki możecie zobaczyć w filmie poniżej. W przypadku pierniczków bez nadzienia rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Przygotowane pierniczki
Kulinarne przygodyCorzetti stampati con salsa di noci ) Zaczęło się gdzieś około XIII wieku (a przynajmniej z tego czasu datują się pierwsze, pisemne informacje) od odciskania w cieście monety ze znakiem krzyża. Potem ktoś wymyślił drewniane stemple a szlecheckie rody Genui zaczęły umieszczać na nich swoje rodowe herby. I tak oto mamy Corzetti . Bardzo, ale to bardzo ciekawa pasta. Składniki: 200g(...)żółtkami dawało 100g "mokrego" szczypta soli 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut. Nie będzie łatwo, bo jak na nasze, polskie przyzwyczajenia ciasto jest nad wyraz "suche" ale tak ma być. Zdjęcie pokazuje jak bardzo suche jest ciasto. Wyrabianie wymaga trochę czasu. Po 5 minutach I po 10 minutach Wyrobione ciasto zawijamy w folię
Pasta Po Polskusoli 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie) 40g masła 20g orzeszków piniowych 2 gałązki świeżego majeranku opcjonalnie: tarty Parmezan Wykonanie: z mąki, żółtek, wina, szafranu, soli i oliwy zarabiamy ciasto i wyrabiamy ok. 10 minut. wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut. następnie zaczynamy rozwałkowywać kolejne porcje ciasta na grubość ok. 1,5mm i za pomocą stempli(...)Corzetti wycinamy kółka i odciskamy wzór. Wskazane jest pozwolić by rozwałkowane ciasto podeschło ok. 10 minut. Dzięki temu ciasto będzie sztywniejsze i odciśnięty wzór będzie się lepiej utrzymywał. jeśli nie mamy stempli możemy po prostu wyciąć kółka o średnicy ok. 5cm. Corzetti gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie (pamiętając o tym, że pasta
Pasta Po PolskuJednak te sklepowe nigdy nie dadzą Wam tyle radości jak te co sami przygotujecie, a dodatkowo za fatygę wynagrodzą to swoim smakiem. ok 15-16 eklerów Składniki: ciasto 90 ml wody 90 ml mleka 40 g masła 100 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 5 jajek szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa kawowa(...)mąki pszennej 90 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g masła polewa czekoladowa 100 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: ciasto wodę, mleko i masło zagotuj. Przesiane obie mąki dodaj ze szczyptą soli do gotującego się garnka i energicznym ruchem mieszaj trzymając garnek na ogniu jeszcze ok 40 sekund, tak aby mąka
Niezły MłynekBardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół. Składniki: 2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam(...)pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor. Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj. Wszystko
Niezły MłynekTrudno sobie wyobrazić święta bez zapachu piernika czy cynamonu. Pierniczki, makowiec, sernik, to tradycyjne wypieki świąteczne, które goszczą na stołach wielu z nas. Oprócz nich przygotowujemy także inne smaczne ciasta, z których przepisami warto zapoznać się nieco wcześniej. Jeśli szukacie przepisów na pyszne, świąteczne wypieki, macie ochotę wypróbować czegoś nowego niż zwykle co roku, koniecznie zapoznajcie się z poniższym zestawieniem(...)Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawych propozycji na świąteczne ciasta , które z pewnością wpadną w Wasze gusta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Sernik z cukrem pudrem Przepis na: przepiski.pl 2. Makowa Panienka Przepis na: kulinarneprzeboje.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Najlepsze Przepisy na Świąteczne Wypieki pochodzi z serwisu Damusia.pl
Damusia.plszklanką mleka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 4 jaja Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować, dodać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto odchodzące od rondelka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak ciasto ostygnie dodać jaja wyrobić ciasto na jednolitą masę. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy i do pieca. Piec
Wasze PrzepisyRacuchy to świetne rozwiązanie na śniadanie, bądź lunch. Posypane cukrem pudrem smakują znakomicie. Składniki: kostka drożdży szklanka mleka ciepłego kilogram mąki do ciasta drożdżowego 3 jajka szczypka soli 3 łyżeczki cukru 1 cukier waniliowy łyżka masła roztopionego Sposób przygotowania: Z drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki robię zaczyn, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia(...)środka wbijam jaja, dolewam resztę mleka, sole odrobinę, dodaje cukier zwykły około 1 łyżeczki i cukier waniliowy, mieszam a na koniec dosypuje systematycznie mąkę przesianą przez sito i wyrabiam ciasto. Dodaje w trakcie masło roztopione i dalej wyrabiam i dodaje mąkę aż ciasto będzie odchodzić od miski. Potem odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie formuje sobie placki dodaje pokrojone jabłko
Wasze PrzepisyBrioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek. mąka pszenna 250 g drożdże(...)bułek. Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem. Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce. Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części, około
Smaczne mojeCiasto z delikatną masą budyniowo-chałwową. Proste, szybkie i przepyszne. Masa : Chałwa 300 g masło 200 g mleko 1 litr 2 żółtka cukier 110 g mąka pszenna 3 łyżki ( 40 g ) mąka ziemniaczana 3 łyżki ( 60 g ) herbatniki kakaowe 600 g dżem z czarnej porzeczki 220 g Na wierzch : czekolada 60 % 3 cząstki ew. chałwa(...)zachować przy nakładaniu kremu na dżem. Pilnujmy żeby warstwy nie wymieszały się. Blaszkę odstawiam z boku na 30 minut, potem wkładam do lodówki. Po 30 minutach na wierzch ciasta ścieram czekoladę i ew. chałwę. Ciasto nie jest bardzo słodkie więc bez obaw można dodać jeszcze ten kawałek chałwy. Ciasto schładzamy kilka godzin
Smaczne moje