ciasto - 162907 przepisów (strona:3107/10861)

Faworki na piwie 836

bazie piwa. Wyszły bardzo chrupiące i łatwo się je robiło. Tradycyjnie faworki posypuję cukrem pudrem, ale świetnie smakują również polane ciekłym miodem naturalnym i oprószone delikatnie makiem lub sezamem. Ciasto na faworki może być podstawą do zrobienia faworków wytrawnych np. do piwa, które zastąpią niezdrowe chipsy. W tym celu, zamiast łyżki cukru pudru należy dodać 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić faworki na piwie? 2,5 szklanki przesianej mąki wymieszać z żółtkami, masłem, piwem, alkoholem i łyżką cukru pudru.  Zagnieść ciasto, aby miało jednolitą konsystencję i odstawało od dłoni. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki lub zamrażarki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując

Kuchcik gotuje
Churros 312

wody, cukier, sól i masło zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko, energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Gotować dalej na małej mocy palnika do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu drewnianą łyżką. 2. Garnek zdjąć z gazu, od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować, następnie wmiksować drugie jajko. Nasze ciasto powinno(...)być gładkie i dość gęste.  3. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do temp. 180 stopni. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (średnica około 1cm) o kształcie zamkniętej gwiazdki. 4. Ciasto wyciskać, nożyczkami odcinać kawałki, i puszczać na rozgrzany tłuszcz (u mnie mąż wyciskał ciasto z rękawa, bo było dość gęste, a ja odcinałam kawałki

kruche babeczki
Pierniczki nadziewane 192

przesianą mąkę z kakao, Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy żółtka i miksujemy, Do mąki dodajemy: miód, masę jajeczną, i sodę ze śmietaną, Ciasto wyrabiamy i dostawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy je na mniejsze części, Ciasta rozwałkowujemy na około 0,5 cm, na jednej(...)polówce ciasta kładziemy nadzienie (około 1 łyżeczka), przykrywamy drugą połową ciasta, Wycinamy kształty pierników, Pierniki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 10 minut, Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem Artykuł Pierniczki nadziewane pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Margaretka 340

Margaretka – ciasto, w którego wyglądzie zakochałam się od chwili kiedy po raz pierwszy ujrzałam je na blogu Ostra na słodko. To jedno z tych ciast, z którym poradzą sobie nawet laicy. Potrzeba naprawdę niewiele składników aby zaskoczyć zarówno domowników jak również gości – nie tylko wyglądem ale również smakiem margaretki. Jeśli nie posiadacie w domu gofrownicy, możecie użyć gotowych(...)masę wylewamy na gofry. Wyrównujemy. Odstawiamy na kilka minut. Na wierzchu układamy ciasteczka. Pozostawiamy do stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Studzimy. Lekko tężejące wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy (najlepiej całą noc). Smacznego

Fascynacje Ani
Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananem 122

orzechowym i bananem to idealna propozycja na śniadanie bądź podwieczorek dla naszych dzieci. Bo przecież odrobina słodyczy i rozkoszy należy się każdemu. Zamiast podawać słodkie płatni na śniadanie czy ciasto na podwieczorek proponuję przygotować takie pyszne kanapeczki. Masło orzechowe uwielbiają wszyscy, a z dodatkiem banana będą jeszcze pyszniejsze. W przepisie proponuję przygotować samemu od podstaw chleb tostowy. Z pewnością będzie(...)gotowy roztwór drożdży. Dodajemy sól i wyrabiamy na średnich obrotach, aż uzyskamy jednolitą masę. W trakcie wyrabiania dodajemy oliwę z oliwek. Do miski wsypujemy mąkę i przekładamy do niej ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Blat oprószamy mąką. Następnie na nim wyrabiamy wyrobione wcześniej ciasto. Keksówkę musimy delikatnie wysmarować oliwą z oliwek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Owsiane lane kluseczki na mleku 120

łyżeczka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Zimne mleko odmierzyłam i przelałam do rondla. Do mleka wsypałam cukier waniliowy i szczyptę cynamonu i razem zagotowałam. W międzyczasie przygotowałam ciasto na kluseczki. Do miseczki wbiłam jajko i wsypałam mąkę owsianą. Dodałam szczyptę soli i łyżeczkę wody. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie(...)lejące. Na gotujące się mleko łyżką nalewałam porcje ciasta (takim jakby strumieniem). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po wylaniu całego ciasta, delikatnie przemieszałam kluseczki w rondlu. Gotowałam je w mleku przez kilka minut po czym gorącą gęstą zupę wyłożyłam na talerz. Ja lubię jak taka zupa jest bardzo gęsta, papkowata, a kluseczki wręcz rozgotowane, ale można zrobić rzadszą z większą ilością mleka

Waniliowe Improwizacje
Tartaletki z morelami i borówkami 88

zawijanym brzegiem, ale mniejsze tartaletki są zdecydowanie łatwiejsze do serwowania. Dodatkowo owocowe nadzienie zabezpieczone jest w każdej porcji poprzez zawinięte brzegi. Z podanych proporcji wyszło nam 10 tartaletek. Składniki CIASTO 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 250 g mąki 25 g kakao NADZIENIE 400 g moreli 100 g borówki amerykańskiej 20 g cukru 15 g skrobi ziemniaczanej DODATKOWO(...)cukier puder do obsypania Wykonanie Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Morele myjemy, osuszamy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą pokrojone morele, borówki, cukier i skrobię ziemniaczaną. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy ma grubość 3 mm. Za pomocą dużego kubka

Tajemnice Smaku
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 123

roszponka keczup majonez   Wykonanie Zaczyn W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut. Bułki Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy(...)pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Kurczak w panierce panko Z jajka, mąki i odrobiny wody przygotowujemy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Przyprawione solą i pieprzem kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście,  obtaczamy dokładnie w panierce panko i smażymy na złoty kolor. Burger Ciepłe bułki przekrawamy

Tajemnice Smaku
Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 123

Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc włączyć go do naszej diety, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą gdy trwa na niego sezon. Z przygotowanego ciasta możemy upiec gofry lub, kiedy nie dysponujemy gofrownicą, usmażyć na patelni małe placki. Wytrawne gofry jarmużowe podajemy z sałatką lub surówką. Możemy również obłożyć je jogurtem lub serkiem i podać(...)smak, podobny do rzeżuchy. Składniki 100 – 150 g jarmużu – waga samych liści, bez łodyżek 2 szalotki – około 50 g 2 ząbki czosnku 30 g masła do ciasta + 15 g do obsmażenia jarmużu 3 jaja 250 ml mleka 300 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smarowania gofrownicy Wykonanie Liście jarmużu myjemy, suszymy

Tajemnice Smaku
Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem 106

Dobrze też wygląda na stole, więc fajnie jest właśnie z jego pomocą zaskoczyć pozytywnie znajomych i rodzinę. To quiche jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy(...)dekoracji PRZYGOTOWANIE Jeśli kupiliśmy mrożony szpinak należy go rozmrozić w garnku z małą ilością wody lub oliwy z oliwek, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Na formę do tarty/quiche wykładamy ciasto francuskie. Przyklejamy brzegi, by móc bezpiecznie wlać do niej podstawę naszego dania. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Następnie w misce mieszamy jajka z ostudzonym szpinakiem (dodajemy śmietany, jeśli szpinak

Fleksitarianizm.pl
Bułeczki na śniadanie, lekko słodkie z makiem lub sezamem 140

smör 1 tsk salt 1 ägg 2 msk vallmofrö 2 msk sesamfrö Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Wlej rozczyn do misy robota, dodaj mąkę, cukier i sól. Zarób ciasto i kiedy zaczną się wytwarzać nitki glutenu dodaj miękkie masło w kawałkach. Zagniataj aż ciasto wchłonie całe masło. Ciasto powinno być puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj naczynie(...)ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tm czasie podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki lub podłużne paluchy. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem lub sezamem. Nastaw piekarnik na 225ºC i wstaw bułki. Piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze

codojedzenia
Ciasto nie tylko lukrem malowane, czyli jak ciekawie ozdobić tort? 177

Czasami na specjalną okazję, niekiedy zupełnie bez powodu – dość często zdarza mi się mieć ochotę po prostu coś upiec. Może być to zwykłe ciasto, którego przyrządzenie zajmuje niewiele czasu. Niekiedy chcę nieco zaszaleć. Wówczas sięgam po któryś z przepisów na torty. Choć zazwyczaj tego typu ciasta kojarzymy z celebrowaniem istotnych uroczystości – urodzin, rocznic, ślubów, to jednak tak naprawdę(...)ucieszą się z takiej formy zabawy. Jak dekorować torty, żeby wyglądały niesamowicie? Sposobów jest wiele i każdy ma swoje własne upodobania. Poniżej pokazuję kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym Wasze ciasta będą zawsze zachwycające i pyszne. Bita śmietana – baza i sposób na szybką dekorację Bita śmietana prezentuje się pięknie i smakuje oczywiście jeszcze lepiej. Jest jednym z najczęstszych pomysłów na dekorację

kolorowotorcikowo
Jabłka w cieście, mój sposób na weekendowe śniadanie. 123

Ulubione placuszki to chyba właśnie jabłka w cieście, grube plastry soczystych jabłek, umoczone w gęstym cieście i smażone na minimalnej ilości tłuszczu takie lubię najbardziej. Bez cukru, sama słodycz z jabłka. Mój mąż znowu lubi te smażone w dużej ilości oleju bądź masła i mocno obsypane cukrem pudrem. Każdy ma swoje smaki, więc najpierw smażę kilka dla siebie, a potem(...)ulubione jabłka, ja uwielbiam soczyste i słodkie, nie przepadam za gruszkowymi w smaku jabłkami. Wybierz takie jak lubisz, a potem 10 minut i gotowe! Przepis na jabłka w cieście: - 2- 3 obrane ze skórki jabłka - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 150 ml mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii, u mnie się

SMYKWKUCHNI
Faworki na piwie - super kruche ;) 99

Mąka pszenna 2 szklanki Piwo jasne 1/2 szklanki Żółtka 4 Cukier łyżka Masło łyżeczka Sól szczypta Ocet/wódka/spirytus/ łyżka Przygotowanie: Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto do czasu połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto wybić porządnie wałkiem przez kilka minut. Ciasto włożyć(...)minut do lodówki. Dzięki temu ciasto łatwiej się nam rozwałkuje. Blat posypać odrobiną mąki i cienko rozwałkować. Im cieńsze faworki tym lepsze. Rozwałkować na prostokąt, następnie na długie pasy i mniejsze prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden bok przeciągnąć przez środek. Patrz film poniżej. Smażyć na głębokim oleju na średnim ogniu. Smażymy na złoty kolor z każdej strony

Kulinarne przygody
Marokańskie chlebki z patelni 133

jako przystawkę na imprezowym stole. Podajemy je z sosem czosnkowym. Przepis ten dostałam od koleżanki i na pewno zostanie ze mną na dłużej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 50 gram masła 500 gram mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży 130 ml mleka 150 gram jogurtu naturalnego szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 250 gram mięsa mielonego(...)doprawiamy i smażymy aż mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i po chwili przesmażania wyłączamy gaz, farsz odstawiamy do ostygnięcia, Przygotowanie sosu czosnkowego: https://s9.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ Przygotowanie ciasta: w rondelku rozpuszczamy masło, w ciepłym (nie gorącym) mleku mieszając rozpuszczamy drożdże, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło, jogurt i mleko z drożdżami. Ciasto wyrabiamy, ( w razie

Blog kulinarny S9.PL