ciasto - 162258 przepisów (strona:3107/10818)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką 154

Proste, ale bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią ucierania masła - tutaj tego nie robimy 😀. Masło dodajemy roztopione i, co bardzo istotne, ciepłe ( ale nie gorące! ). Ciasto wychodzi miękkie, maślane, lekko biszkoptowe. Bardzo polecam! Aha, doskonale pasować będą tutaj również jabłka czy gruszki, wypróbujcie i z takimi owocami! 😊 .  Składniki(...)suche składniki i roztopione ciepłe masło, np. 3 czubate łyżki mąki i 3-4 łyżki masła; po każdym dodaniu miksować krótko na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i rozsmarować równą warstwą na jej spodzie. Na wierzchu

Opowieści z piekarnika
Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami 87

mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 40 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą

Oryginalny smak
Sernik czekoladowy z musem 220

Rozpływający się w ustach czekoladowy sernik z musem czekoladowym to ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Połączenie sera z czekoladą jest połączeniem jak najbardziej udanym. Słodkość ciasta przełamują owoce – ja zdecydowałam się na jeżyny. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sernik czekoladowy Składniki na sernik czekoladowy. Spód: 15 dkg herbatników 5 dkg masła bez soli(...)delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wlać do formy wyłożonej herbatnikami po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni Celsjusza na godzinę i dwadzieścia minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do garnka wlać 100 ml kremówki, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Wystudzić. W misce

MeCooks
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym. 150

sprawdzą  na piątkowy obiad. Bardzo lubimy naleśniki z takim farszem.  Postanowiłam wypróbować ten farsz do pierogów. Wyszło bardzo smacznie.  Odkąd jestem posiadaczką wspaniałego robota, który zagniata ciasto za mnie  w 2 minuty, robię pierogi dużo chętniej :)  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 3-4 łyżki oleju Farsz(...)pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje.  Odstawić do przestudzenia.  Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać.  Z podanych składników zagnieść ciasto.  Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na dwie części, żeby łatwiej się wałkowało.  Każdą część ciasta cienko rozwałkować. Wykrajać szklanką

Agusiowe smakołyki
Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Oto 6 niezawodnych przepisów 156

obiad dla całej rodziny. Sprawdź przepis 2. Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim Ta tarta to hit ostatnich dni w moim domu. Jest po prostu boska! Idealnie kruche ciasto zrobione z mąki pszennej razowej i kremowy, wyrazisty farsz to bezbłędne połączenie. Fantastyczny pomysł na śniadanie czy lunch dla wszystkich, którzy szukają zdrowych pomysłów na cukinię. Pełnoziarnista tarta z cukinią

Na-talerzu.pl
Kluseczki dyniowe – kopytka z dyni 100

około 20 minut w 180 C. Studzimy. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. Masę przekładamy na blat dodajemy część mąki pszennej i część żytniej, jajka, sól i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dosypujemy mąkę. Może być tak, że nie wykorzystamy całej mąki lub jeszcze trzeba będzie dodać jej więcej. Im mniej mąki dodamy do ciasta tym kluseczki będą delikatniejsze(...)gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy na małe „kopytka”. Gotowe kluseczki wrzucamy do garnka z dużą ilością, gotującej się i posolonej wody. Od chwili wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką na maśle, lub samym masłem. Artykuł Kluseczki dyniowe – kopytka z dyni pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Krajanka dyniowa 92

Dzisiaj mamy dla Was bardzo ciekawe ciasto. Krajanka, czyli takie niskie ciasto. Ale nie to jest w nim ciekawe. Raczej to, że jednym z głównych składników jest pieczona dynia. Skąd w ogóle wziął się pomysł na to ciasto? Bardzo lubimy wilgotne ciasta. To znaczy nie takie suche w środku, tylko lekko wilgotne właśnie. Lubimy też pierniki. A pierniki mają(...)siebie, że raczej są suche. Lubimy też eksperymenty. Postanowiliśmy połączyć te wszystkie trzy cechy i upiec takie dość dziwne ciasto, które nie będzie suche, a jednocześnie będzie z posmakiem piernikowym. I wiecie co? Wyszło doskonale. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 106

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 😍 To ciasto rośnie jak szalone! 😍😍😍 I jest naprawdę baaaardzo proste do zrobienia. Ze śliwkami (najlepsze letnio-jesienne owoce!) i pysznymi chrupiącymi migdałami to naprawdę dobra propozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: ok. 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka/napoju roślinnego 1 łyżka oleju rzepakowego 150 g cukru (minimum 1 łyżka cukru(...)reszta to może być erytrol) Szczypta soli 2 jajka Dodatkowo: 250 g śliwek 2 garście płatków migdała + 1 jajko Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto zagniatamy. Przekładamy do tortownicy i rozciągamy na całą jej wielkość. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestki i kroimy w paski. Układamy na cieście. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdała. Odstawiamy

Czarnawisienka
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM + FILMIK 91

Smaczne ciasto z jabłkami i budyniem na małe co nieco. Wychodzi każdemu, polecam.  SKŁADNIKI :  1 budyń wniliowy bez cukru  3 łyżki cukru  400 ml mleka CIASTO  3 jabłka 3 jajka  150 g cukru 1 cukier waniliowy  150 ml mleka 3/2 % 300 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  forma(...)Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy na kawałki.  Jajka ubijamy z cukrem mikserem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy jabłka, mieszamy.  Na blaszkę wyłozoną papierem wykładamyciasto. W woreczku z budyniem ucinamy koniec i rwyciskamy budń na cieście tworząc kratkę.  Ciasto pieczemy w temperaturze 170/180 % C, przez

Kulinarne Fantazje Marioli
Krokiety z mięsem 97

krokiety z mięsem. Do przygotowania tych krokietów możecie użyć np. mięsa z rosołu lub mięsa ugotowanego specjalnie na krokiety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z mięsem Składniki Składniki na ciasto: 800 ml mleka około 2 szklanki mąki pszennej 300 g (szklanka o pojemności 200 ml) szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia Farsz: 500 g mięsa z rosołu(...)klarowanego 2 łyżki bułki tartej Instrukcje Naleśniki: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, oraz sól. Dolewamy połowę mleka i roztrzepujemy rózgą. Kiedy grudki dobrze się rozbiją dolewamy pozostałe mleko. Ciasto powinno być lejące, w miarę potrzeby dodajemy więcej mleka. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (oleju lub masła klarowanego), jednak im więcej tłuszczu dodacie do smażenia

To co lubię - gotuję i polecam
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM – bez pieczenia! 123

wiem jak Wy, ale ja już czuję ta zbliżającą się wielkimi krokami jesień za oknem! A co za tym idzie i na blogu zacznie gościć coraz więcej jesiennych ciast. Na zakończenie więc słodkiego lata muszą być jeszcze maliny! Dziś przygotowałam dla Was przepis na lekkie, puszyste ciasto musowe – na basie musu czekoladowego i musu malinowego. Ciasto jest bez pieczenia

Ostra na Słodko
Drożdżówki ze śliwkami 86

Dzisiaj polecam drożdżówki ze śliwkami Składniki na ciasto drożdżowe 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 500g mąki pszennej szczypta soli 100g drobnego cukru 100g masła 2 jajka Do posmarowania drożdżówek jedno żółtko i 5 łyżek mleka Kruszonka 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru Wykonanie Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru(...)chwili dodać jajko i dalej wyrabiać. Wyrabiać ok 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1,5 godziny. W tym czasie powinno powiększyć objętość dwukrotnie. Przygotowanie kruszonki mąkę i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane

Pomysłowa kuchnia
SZKOLENIE CUKIERNICZE 1 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 24-25.08 ) 133

było i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW

Ostra na Słodko
CHLEB PSZENNY Z BARDZO CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ 77

wszystko dzięki pomadzie, którą posmarowany jest chleb przed pieczeniem. Chleb jest smaczny, puszysty i zawsze się udaje. Jego wykonanie jest proste i stosunkowo szybkie, bo oprócz wyrobienia ciasta i uformowania bochenka reszta robi się praktycznie sama :) Składniki na 2 bochenki chleba: 700 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550 z  młyna Szczepanki ) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)Pomada: * 120 ml wody * 1 czubata łyżeczka mąki * szczypta soli Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i suche drożdże, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać letnie mleko i wodę. Ciasto na chleb dobrze wyrabiać dłonią około 10 minut (robotem z hakami wystarczy około 7 minut). Tak przygotowane ciasto zakryć ścierką i odstawić na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć

Zrób to smacznie
Faworki 73

puder do posypania Sposób przygotowania: 1.   Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i żółtka, śmietanę oraz spirytus i zagniatamy gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie już zagniecione, uderzamy je wałkiem, wielokrotnie je składając, aż na powierzchni ciasta zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. 2.   Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy(...)następnie kroimy na paski szerokości ok. 1,5 – 2 cm i długości ok. 8 cm. Każdy paseczek nacinamy na środku i przez ten otwór przewijamy jeden koniec ciasta. 3.   W płaskim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i partiami wrzucamy faworki do smażenia. W trakcie smażenia delikatnie obracamy je na drugą stronę, aby były równomiernie zrumienione

Na kulinarnym poligonie

Proponowane wyszukiwania