Sezon na jagody w pełni więc zaserwowałam domownikom jagodzianki na bogato z kruszonka i lukrem. Rodzinka zadowolona więc i wam polecam. Ciasto drożdżowe 500 gram mąki pszennej tortowej 40 gramów drożdży 100 gramów masła 5 łyżek cukru szczypta soli 120 ml. mleka 2 jajka M Nadzienie ok 300 gramów jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka 2 łyżki miękkiego(...)łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i rozetrzeć w palcach do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na jagodzianki. Drożdże rozkruszyć do miseczki zasypać jedna łyżką cukru wymieszać następnie zalać letnim mlekiem, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i wystudzić Mąkę wymieszać z solą i cukrem
Andzia Pichcilubię...... Możecie oczywiście fasolkę, wymienić na inne warzywa, jeśli nie lubicie. Powiem Wam w tajemnicy, że ta tarta to niebo w gębie :) Rozpływające się w ustach kruche ciasto, pyszna fasolka i masa śmietankowo serowa. Wszystko razem smakuje obłędnie. Składniki: Ciasto: 200 g. mąki 100 g. masła 1 jajko duża szczypta soli Wypełnienie: 150-200 g. fasolki szparagowej(...)sera żółtego sól, pieprz, oregano Dodatkowo: Koperek do posypania na wierzch. Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową. Schłodzić w lodówce, pół godziny. Fasolkę ugotować i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Agusiowe smakołykiUśmiech Carycy Kompozycja różnych smaków. Ciasto na biszkopcie pokryte masą wiśniową i śmietankową. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: · 5 jajek · Niepełna szklanka cukru · 4 łyżki mąki pszennej · 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka. 2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką. 3. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut
Kulinarna Chwilapodane z lekko posłodzonym jogurtem z wanilią i opcjonalnie także z musem truskawkowym. Idealne na lekki letni obiad lub podwieczorek, nie tylko dla dzieci. Przygotowałam je ze sprawdzonego, zaparzanego ciasta, które jest elastyczne, mięciutkie i bardzo plastyczne. Pierożki dobrze trzymają kształt - nie sklejają się i nie pękają ani podczas formowania, ani gotowania. Truskawki należy pokroić, lekko posłodzić i oprószyć mąką(...)ziemniaczaną. Dodatek mąki nie jest konieczny, ale zwiąże soki wyciekające z owoców . SKŁADNIKI : 30 - 40 sztuk CIASTO NA PIEROGI 250 g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub cukru (można pominąć lub dać mniej jeśli truskawki są bardzo słodkie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej DO PODANIA: 180 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% 1-2 łyżki ksylitolu lub opcjonalnie: mała szczypta
cool and mintyjagody już trwa więc i u mnie pojawiły się pyszne, miękkie, puszyste drożdżówki z mnóstwem jagód. Możecie do nich jeszcze zrobić lukier, ale dla mnie są idealne właśnie takie. Ciasto: 600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru Kruszonka: 100 g mąki krupczatki 60 g masła 1/2 szklanki cukru Dodatkowo(...)cukru i pokruszyć drożdże- całość wymieszać i odstawić by zaczyn zaczął pracę. Mąkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier wymieszać, najlepiej mikserem z hakiem. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę- cukier, mąkę i masło zagniatamy rękoma
Niespełnione zdolności kulinarneTakie słowa usłyszałam od córki, gdy spróbowała tych drożdżówek. Uwielbiam jej reakcje i opisy i są dla mnie największym komplementem. Nieskromnie mówiąc, gdy wpadłam na pomysł dodania do ciasta drożdżowego, mojego ulubionego kremu chałwowego, od razu wiedziałam, że to będzie przepyszny hit. Słodycz chałwy świetnie równoważą kwaskowate owoce takie jak agrest, porzeczki lub maliny, ale z powodzeniem możecie użyć truskawek(...)jagód czy też moreli :) Polecam! 10 sztuk: zaczyn: 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 2-3 łyżki mąki pszennej ciasto: 400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego krem chałwowy: 200 g mascarpone 70 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy waniliowej) dodatkowo: szklanka dowolnych owoców opcjonalnie cukier puder
Mienta blogDrożdżówki, bułeczki drożdżowe z serem i owocami , można je upiec z truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami, borówkami... ciasto : 600 g mąki tortowej, 16 g suchych drożdży, 200 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru pudru, 100 g masła, ser : 500 g sera białego tłustego, 120 g cukru, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, 2 jajka, owoce (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, borówki(...)jajko do smarowania bułeczek Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać. Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Ser zmiksować
królestwo garówBardzo lubię robić różne ciasteczka i rogaliki. Jest przy nich trochę więcej pracy niż przy cieście na dużą blachę, ale ta praca daje mi dużo radości i odstresowuje. Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami(...)cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków), pokrojone na plasterki zimne masło, pokrojony na kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów
Waniliowe Improwizacjedwoma łyżeczkami oliwy z oliwek, twarogiem i siekaną miętą, farsz doprawiamy solą i pieprzem Mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy jajko i żółtko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić i zacznie odchodzić od ręki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto partiami możliwe cienko, wykrawamy okręgi, na środek nakładamy farsz i lepimy pierogi. Należy pamiętać(...)ciasto bezglutenowe nie jest elastyczne, dlatego lepimy ostrożnie i starannie, uważając, aby nie rozerwać ciasta. Jeśli Ci wygodniej, można użyć przyrządu do lepienia pierogów. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 5 minut (w zależności od grubości ciasta). Wyjmujemy z garnka i natychmiast podajemy, polane oliwą z oliwek gallo i posypane pieprzem utartym w moździerzu
Quinoa Raz!patelnia łyżka drewniana papier do pieczenia SKŁADNIKI: ZACZYN mąka pszenna typ 450 – 1 łyżka cukier – 1/2 łyżeczki mleko lub woda – 3 łyżki drożdże świeże – 15g CIASTO mąka pszenna typ 450 – 225 g (ok. 1 i 1/3 szklanki) mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista – 225g letnia woda – 250 ml cukier- 2 łyżki sól(...)mleko. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 min w temp. pokojowej. Po tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość i posiadać bąbelki na powierzchni. 2. WYRABIANIE CIASTA (5 min) + I WYRASTANIE (1,5h) Do zaczynu wsyp dwa rodzaje mąki, cukier i letnią wodę. Dokładnie wymieszaj widelcem, a następnie wyrabiaj rękoma przez kilka minut do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji
Nerds Kitchenrobiłam takiego klasyka i zapomniałam jaki jest pyszny. I nawet ta bezowa pianka mi się udała. Bo o ile z samymi bezami nie mam problemu to często na wierzchu ciasta nie wychodzi mi tak jak powinno. A tu wszystko idealnie Aż żałowałam że zdecydowałam się na małą tortownicę. Sernik z brzoskwiniami składniki na tortownicę 20 cm: Kruchy spód(...)zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Składniki wrzucamy do miski i zagniatamy tak długo aż całkowicie się połączą w jednolitą masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasto wałkujemy lub odrywamy po kawałku przenosząc na dno tortownicy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia Masa serowa: 500 g twarogu (korzystam z tego z wiaderka
RelaxtimeSeria bezglutenowych słodkości cieszy się na blogu ogromną popularnością! Przypominam Wam kilka przepisów, które na nim znajdziecie – wystarczy kliknąć w zdjęcie. Zapraszam!
Ostra na SłodkoDzisiaj polecam drożdżówki Dzisiaj polecam drożdżówki. Podaje składniki na ciasto drożdżowe oraz sposób wykonania, oraz propozycje ich podania. Ja przygotowałam z serem oraz z owocami (morele i rabarbar). Drożdżówki Składniki na 20 drożdżówek 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 500g mąki pszennej szczypta soli 100g drobnego cukru 100g masła 2 jajka Kruszonka 8 łyżek mąki 40 g zimnego masła(...)chwili dodać jajko i dalej wyrabiać. Wyrabiać ok 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1,5 godziny. W tym czasie powinno powiększyć objętość dwukrotnie. Przygotowanie kruszonki mąkę i cukier wsypać do miski, dodać drobno
Pomysłowa kuchniakrótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Po podanym czasie powinna powstać charakterystyczna piana, a zaczyn urosnąć. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto. W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gdyby kleiło się do rąk, podsyp je nieco mąką. Ciasto przykryj bawełnianą(...)ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmij miskę z wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 6 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia
Zasmakuj Kuchninaje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia). Na ciasto 500 g mąki pszennej (najlepiej 00) 2,5 dag drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Na sos: 200 creme fraishe 1 łyżeczka(...)sera mozzarella 100 g salami 1 czerwona cebula Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić, aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. (Można to zrobić w mikserze końcówką hakową w mikserze) Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie Ciasto rozciągnąć w koło
Krylowa Kuchnia