ciasto - 162258 przepisów (strona:3100/10818)

Test patelni Woll 91

smażenia tradycyjnych kotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie tylko dla podkreślenia smaku.    Na deser - odwrócone ciasto ze śliwkami. Zawsze mnie korciło, żeby upiec odwrócone ciasto, ale do tej pory nie miałam do tego odpowiedniej formy. Z patelnią WOLL wszystko jest proste! Karmelizowane śliwki - wyszły doskonałe, takie(...)jakie powinny być. Potem tylko wyłożyłam na wierzch ucierane ciasto i całość wstawiłam do piekarnika.  Moja patelnia z systemem click-by-click okazała się fantastycznym rozwiązaniem. Mogłam wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem wyciągnąć gorące ciasto z piekarnika. Ciasto pięknie wyrosło, a dzięki powłoce non-stick bez problemu wyjmowałam je z patelni.   Z patelni WOLL

babka w formie
Strasznie czekoladowe babeczki 81

masy dodać pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Foremki wypełnić ciastem, ale tak żeby została wolna przestrzeń od góry (około 1 cm)  (fot.2) . Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 -25 min, do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki

Świat Ciasta
Parówki w cieście francuskim. 89

Dziś coś szybkiego i smacznego. Wystarczy ciasto francuskie, parówki i ser,  żeby wyczarować pyszną kolację. Nie trzeba tu szczególnych umiejętności, to danie  przygotują nawet dzieci. Powiem Wam , że ciasto francuskie, to bardzo fajny wynalazek.  Bardzo szybko można z niego wyczarować pyszny deser, jak i danie obiadowe.  Świetnie smakuje na słodko i w wersji wytrawnej. Warto mieć(...)swojej lodówce :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 5 parówek 5 plastrów sera żółtego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu sezam do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na płasko na stolnicy.  Przekroić nożem na 5 równych części. Parówki obrać z folii.  Każdą parówkę owinąć plastrem sera, a następnie zawinąć w ciasto.   Tak przygotowane parówki, ułożyć na blaszce

Agusiowe smakołyki
Cynamonowe Keto Ciasto Z Mikrofali 259

Moja propozycja na cynamonowe keto ciasto z mikrofali jest chyba jedną z najprostszych w przygotowaniu jakie widziałem. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie pięciu składników i około 4 minut włącznie z pieczeniem. Większość przepisów na keto ciasta wymaga jednej lub dwóch mąk które nie zawsze mamy  … The post Cynamonowe Keto Ciasto Z Mikrofali appeared first on Z Gruntu

ZGruntuFit
Proziaki z marchewką 119

domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. Do ciasta możemy dodawać dodatki wedle własnego upodobania aby urozmaicić wypiek. Dziś(...)400g mąki pszennej Jak zrobić proziaki z marchewką: Najpierw do miski wsypujemy mąki. Potem dodajemy marchew, sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem

Dorota Smakuje
Przekąski na Halloween – Pizzerinki z Pająkiem 83

strasznych przekąsek nie jest wcale trudne. Wystarczy odrobina wyobraźni i wolnego czasu. Na pewno dzieciaki będą zadowolone z takich przekąsek! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA PIZZERINKI Z PAJĄKIEM Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g wody 30 g masła 1 jajko 9g drożdży suchych 1 łyżeczka  cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 200g szynki konserwowej  120g sera(...)ketchupu  oliwki  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W dużej misce umieścić wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Szynkę konserwową i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ketchup i szczyptę chilli. Całość wymieszać. Ciasto umieścić

Przepiski.pl
Turek czy żulik? 115

wrzątkiem. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić. W misce wymieszać suche składniki. Dodać do nich melasę, wymieszać. Do suchych składników dodać mleko z masłem i kawą. Wyrobić gładkie ciasto, które powinno odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać rodzynki i ponownie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1,5- 2 godziny, by wyrosło. Po wyrośnięciu(...)ciasto ponownie wyrobić i uformować w podłużny, wrzecionowaty chleb. Rodzynki, które są na wierzchu, warto umieścić na spodzie lub wewnątrz ciasta. Chlebek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. kwadrans. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wstawić chleb do nagrzanego piekarnika i piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Tartaletki orzechowe z likierem 83

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk Ciasto: 160g mąki 100g masła 82% 60g drobno zmielonych orzechów laskowych 30g cukru pudru 1 żółtko Szczypta soli   Krem czekoladowy: 150ml słodkiej śmietanki 30% 1230g czekolady deserowej (60% kakao(...)mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50ml likieru "Słony karmel" Dodatkowo: maliny, mięta, złoty barwnik w proszku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego

Kuchnia w czekoladzie
Zupa dyniowa – najprostsza 174

wszystko to, czego oczekujemy od jesiennego obiadu – rozgrzewa, syci i swoim pięknym kolorem przypomina o polskiej złotej jesieni. Zupa dyniowa – wytrawna czy na słodko? Przy przepisie na ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem wspominałam o zupie dyniowej przygotowywanej w moim rodzinnym domu. Gdy byłam dzieciakiem, jesienią na stole królowała zupa dyniowa na słodko. Obowiązkowo z domowymi, ręcznie robionymi zacierkami

Na-talerzu.pl
Swojak z kiełbasą cebulą i jajkiem Faceta w Kuchni 91

Włoszech pod koniec XIX wieku, zupełnie ignorowały pizzę. Nawet kucharze neapolitańscy ignorowali pizzę. W 1831 roku Samuel Morse, wynalazca telegrafu, opisał pizzę jako… gatunek najbardziej przyprawiającego o mdłości ciasta… Wszystko zmieniło się po zjednoczeniu Włoch. Podczas wizyty w Neapolu w 1889 roku król Umberto I i królowa Margherita zmęczyli się skomplikowanymi francuskimi potrawami, które podawano im na śniadanie, obiad(...)świeżo zmielony 🛠️Przygotowanie 🛠️ Drożdże wsyp do wody, wymieszaj i pozostaw na ok. 10. 🛠️ Mąkę wymieszaj z solą, kiedy zawiesia będzie gotowa, wlej ją do mąki, dodaj oliwę i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, aż powstanie fantastycznie elastyczne ciasto, które uformujesz w kóle, skropisz oliwą, przykryjysz i zostawisz na ok. 50 minut. 🛠️ W tym czasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę

RafalCook
Wegańskie ciasto czekoladowe ze śliwkami (najprostsze) 134

Dziś mam dla Was mega prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko - w roli głównej ciasto czekoladowe ze śliwkami. Bardzo smaczne i zdrowe - na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru. Ciasto dzięki bananom jest wilgotne w środku, więc jeśli pod koniec pieczenia będziecie sprawdzać ciasto patyczkiem, to nie zdziwcie się, że będzie mokry ;) Składniki (na tortownicę(...)roślinnego) 1/3 szklanki oliwy 3 łyżki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 czubate łyżki kakao  pół szklanki erytrytolu, można dać odrobinę więcej, jeśli chcecie bardziej słodkie ciasto 1 łyżeczka sody oczyszczonej 8 szt. śliwek węgierek Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie składniki mokre: banany blendujemy i dodajemy mleko sojowe, oliwę i powidła śliwkowe. W drugiej misce mieszamy

Domowa Cookierenka Agi
Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami 101

przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik . Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru. Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta. Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć! To kto z Was spróbuje takiego połączenia?   Ps. Zerknijcie również na moje Racuchy drożdżowe(...)przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, miód oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek (*). Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy. Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć ze śliwkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**). (Aby ciasto nie przywierało

Di gotuje
Słodkie Bułeczki Koniczynki 110

wykonania. My część zjedliśmy z lukrem i w smaku były jak takie małe pączusie, pycha, wchodzą do mojego menu deserowego i bułeczkowego na stałe : ) Składniki na 12 bułeczek: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 jajko kl M 1/2 szkl ciepłej wody 20 g masła roztopionego i ostudzonego 1 i 1/2 łyżki mleka w proszku 4 g suszonych(...)drożdży instant (świeżych 12 g) esencja waniliowa dodatkowo: 20 g roztopionego masła do posmarowania bułeczek 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy, ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. 2. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i cielimy na kulik o wadze 37 g a następnie tą kulkę na trzy małe kuleczki

Gotowanie...to proste !
Domowa chałka drożdżowa 112

błyskawicznym tempie. Smakuje wyśmienicie zaraz po upieczeniu, ale pyszna jest także następnego dnia. Możecie ją podać z masełkiem, dżemem, miodem i na przykład ciepłym kakao. Sprawdź przepis na Cytrynowe ciasto drożdżowe Składniki 600g mąki 30g świeżych drożdży 125g cukru 250 ml ciepłego mleka 100g masła szczypta soli 3 żółtka Składniki na kruszonkę łyżka mąki łyżka cukru 1/2 łyżki masła Kruszonka(...)minut. W dużej misce mieszamy mąką ze szczyptą soli. Żółtka rozcieramy z cukrem. W międzyczasie rozpuszczamy masło, studzimy. Do mąki dodajemy mleko, żółtka, rozczyn, cukier i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie zagniatamy przez ok. 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, chwilę zagniatamy, dzielimy na dwie części

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szneki z glancem 168

drugim i być może dlatego dla mnie to region sznek z glancem, czyli zwiniętych w ślimaki drożdżówek z lukrem. Pewnie co gospodyni, to inny przepis, jak to bywa z ciastem drożdżowym 😉😊 To co łączy wszystkie szneki, to sposób skręcania i polanie glancem, dzięki czemu drożdżówki dłużej zachowują wilgoć, choć zwykle znikają zaraz po upieczeniu 😉😋 Składniki (na 16 małych sztuk): Szneki(...)ciepłego mleka. Wymieszać wszystko w dołku i zostawić na kilka minut. Jajka rozbełtać w miseczce. Gdy drożdże się namnożą, dodać do nich resztę cukru, jajka i masło. Wyrobić ciasto, dolewając resztę mleka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, więc może się okazać, że nie użyjemy całej ilości mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania