200g zimnego pokrojonego masła, 200g twarogu, 200g mąki i 2 łyżki cukru. Można dodać jak ktoś lubi cukier waniliowy lub aromat. Wyrobiłam wszystko ręcznie aż składniki sie dobrze połączyły. Ciasto owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką z obu stron. Wykrawałam kółka szklanką trochę szerszą niż(...)zwykłą. 2 jabłka obrałam i pokroiłam na półksiężyce, układałam na wyciętych kółkach do połowy i składałam ciasto na pół. Nie dociskałam zbyt mocno, ani nie sklejałam. Piekłam w temperaturze 180 st góra-dół około 30 min aż się ładnie zrumieniły. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Autor przepisu: Anna Cestr Artykuł Serowe całuski pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymanualne nie były takie jakie bym sobie mogła życzyć, więc i zlepione pierożki wyglądały... mówiąc skromnie nieprzyjemnie ;) I nawet smak nie był w stanie zrównoważyć myśli o tym, że ciasto jest za grubo rozwałkowane i zbyt "chaotycznie" zwinięte. Nie poddałam się jednak. Odczekałam sporo i wzięłam się za nie ponownie. Tym razem rezultat był o niebo lepszy(...)wyglądem nie było tragedii! Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 500g mąki do pierogów 250ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Farsz: 300g mielonej wołowiny 200g mielonej wieprzowiny 1 posiekana drobno cebula 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 pęczek posiekanej pietruszki ¾ szklanki bulionu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, olej i dodajemy sól
Kuchnia w czekoladziePyszne, proste i szybkie w przygotowaniu kakaowe ciasto, które zasmakuje każdemu kto kocha czekoladę. Składniki 2 jaja szklanka cukru szklanka mleka pół szklanki oleju 2 łyżki dżemu 2 szklanki mąki łyżka kakao 1 łyżeczka sody Przygotowanie Wymieszać wszystko razem i piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Na wierzch polewa czekoladowa: 9 łyżek cukru, 1.5 łyżki masła, 1.5 łyżki kakao(...)łyżki wody. Wszystko razem zagotować i polać ciasto. Autor przepisu: Marlena Kuczyńska Artykuł Mocno kakaowe ciasto pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPrzepis na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia które zawsze się udaje. Składniki: Ciasto 1 litr mleka 1 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 1 szkl. kaszki manny 1 cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżki kakao wiórki do posypania na polewę herbatniki Polewa 1/2 margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Przygotowanie: Mleko, margarynę, cukier i cukier(...)wiórkami bo polewa dość szybko zastyga. Przepis jest na tą mniejszą blaszkę. Nie znam jej wymiarów ale jest gdzieś połowę mniejsza od tej standardowej. Autor przepisu: Agnieszka Więckowska Artykuł Ciasto stefania bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyNiespodziewani goście? To pyszne ciasto zrobisz w 15 minut bez użycia piekarnika! Składniki: 1 litr mleka 1 szkl. kaszy manny 1 szkl. cukru pół margaryny 3 łyżki kakao 6 paczek herbatników Przygotowanie: Wszystko gotujemy na gęstą masę i gorące przekładamy herbatnikami. Wierzch ciasta polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Autor przepisu: Katarzyna Zaborowska Artykuł Ciasto w 15 minut
Wasze Przepisymąki + do podsypania 2 duże ugotowane ziemniaki 2 łyżki cukru 20-30 dag drożdży świeżych 200 ml mleka ( + opcjonalnie 100 ml, gdyby ciasto było za gęste) łyżeczka soli olej do smażenia Sposób przyrządzenie: Do małej miseczki wlewamy pogrzane mleko, pokruszone drożdże, cukier. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce(...)dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Następnie do ciasta dodajemy zgniecione widelcem lub przepuszczone przez praskę ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy,ciasto ma być sprężyste i z łatwością odchodzić od ręki. W razie konieczności dodać mąki więcej lub mleka.Uzyskana konsystencja zależy jak bardzo mączne są ziemniaki. Tak wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką
pieprzny smaczekposypania olej do smażenia Z podanych ilości wychodzi duża porcja faworków. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto należy kilkakrotnie złożyć, wałkować i potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków (w ten sposób wtłaczamy do ciasta powietrze). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut(...)ciasta odcinamy kawałki, które należy jak najcieniej rozwałkować. Cienkie ciasto tniemy na paski. W środku każdego paska robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec. W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Faworki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem
Qchnia po prostupestek dyni). forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm Przygotowanie: W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką. Miskę z ciastem zakryj szczelnie folią spożywczą, lub przykryj miskę czystą szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce (żeby nie było w tym miejscu przeciągów-zmian temperatur(...)około 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zbliżeniu wygląda jak potwór ze „Stranger Things1′, ale to właśnie zasługa glutenu Przełóż ciasto (bez żadnego mieszania) do formy wyłożonej papierem, wysmarowanej delikatnie olejem lub uformuj bochenek na opruszonej mąką blacie (okrągły będzie tu ładnie wyglądał i równo się piekł. Odstaw do ponownego wyrastania chociaż
greenscarfWaniliową , kawą lub mlekiem. Muffiny Ramanonaka można niewątpliwie znaleźć w całym Madagaskarze. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego 🍪 – 24 ⏰ – 30 minut ➕ czas dla ciasta 🇲🇬 – Madagaskar Istotnie potrzebujesz kilku składników by zrobić Ramanonaka 200 g mąki ryżowej 60 g mąki semoliny 40 g mąki zwykłej 2 łyżeczki suszonych drożdży Szczypta soli 1-2 szklanki(...)letniej wody Olej rośliny Przede wszystkim zacznij od zrobienia ciasta na muffiny Wmieszaj suche składniki. Podczas dolewania wody, mieszaj cały czas ciasto, aż powstanie gładka lejącą się pasta i odstaw ją w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut. Jeśli posiadasz patelnię do muffin, której możesz użyć na palniku, użyj jej oczywiście. Wlej odrobinę oleju, nalej
RafalCookCiepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ja zrobiłam to robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uderzyć pięścią, żeby odgazować ciasto(...)Następnie podzielić je na 6 części. Każdą część ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce
Agusiowe smakołykilastry pomidorów posmarowane oliwą z czosnkiem, zapieczone na francuskim cieście z fetą i ziołami. To danie wegetariańskie jest tak pyszne, że nie powstydziłabym się częstować gości. Ciasto francuskie gotowe, ale szukajcie tego, gdzie producent wykorzystał masło! Margarynie mówię NIE ;) Dla 4 osób 20 minut 4 kawałki ciasta francuskiego z masłem! 4 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku(...)natka 1/2 opakowania fety Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni C C zosnek przyciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy płaty ciasta. Pomidora kroimy w plastry. Układamy na cieście i smarujemy oliwą z czosnkiem. Posypujemy ziołami, sola i pieprzem lub papryczką chili. Pieczemy 15 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy fetą
AZgotuj!pożytecznym dniu. W kuchni jest podobnie, warto potrafić zrobić jakieś niezwykłe dania czy desery, ale w zasadzie taka powiedzmy zwyczajna zupa albo najbardziej podstawowe ciasto, jakim jest biszkopt, cieszy zawsze ogromnie ilekroć serwujemy je rodzinie i zbieramy za nie pochwały. Dlatego mam dziś do zaproponowania biszkopt, zwykły jasny biszkopt bez proszku do pieczenia(...)specjalnych trudności. Oprócz składników ciasta potrzebny będzie tylko zwykły mikser, bądź robot, z nim to już w ogóle się nie przepracujecie. Ten jest średniej wielkości, z 5 jajek i upieczony w tortownicy 23 lub 25 centymetrowej nadaje się świetnie na tort, natomiast wykonany w większym naczyniu może być doskonałą bazą bardzo popularnego deseru, jakim jest biszkopt, na którym układamy dowolne
I tu będę miała takie tenazw, których jeszcze nie słyszałam. Swoim kształtem i wyglądem przypominają kopytka, jednak smakują trochę inaczej. Kluski leniwe są bardzo łatwe w przygotowaniu i mega smaczne. Wystarczy zagnieść ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Następnie zrobić z ciasta rulonik, pokroić na kawałki i ugotować. Są one dużo szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne pierogi, a smakują rewelacyjnie. Kluski leniwe przygotowuję(...)Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki. Stolnicę oprószyć mąką a powstałe ciasto podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować kolejno wałek, następnie lekko go spłaszczyć i pokroić na kluseczki. Gotowe leniwe wrzucać na gotującą się wodę i gotować
Przepiski.plmasy wsypać proszek do pieczenia, mąkę tortową, dodać aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęstą, gładką masę. Niska forma silikonowa z kominkiem 26 cm , do formy wyłożyć 3/4 ciasta jasnego, do reszty wsypać kakao, wlać 6 łyżek mleka i mikserem połączyć składniki. Masę ciemną wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra(...)ół, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka. Czekoladę stopić na bardzo małym ogniu z mlekiem i mieszać do stopienia czekolady, polać upieczone ciasto, posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, szybka, nie droga babka z dodatkiem kakao, jest idealnym deserem nie tylko na świąteczne dni........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyśmienita propozycja na szybką przystawkę podczas spotkana ze znajomymi. Jeśli brakuje Wam czasu, możecie skorzystać z gotowego spodu do pizzy. Sprawdź: Pyszna włoska pizza w 15 minut Składniki na ciasto pizzę 2 szklanki (ok. 300g) mąki 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 20g drożdży 2 łyżki oliwy Dodatki słoiczek koncentratu pomidorowego 100g salami w plastrach 200g tartej mozzarelli odrobina suszonego(...)zaczynu z drożdży. Do szklanki dodajemy drożdże, mąkę i 3-4 łyżki ciepłej wody. Zostawiamy zaczyn na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Jeśli będzie zbyt lepiące się do rąk to dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto na pizzę zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na duży
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!