ciasto - 162907 przepisów (strona:3085/10861)

Ciasto filo nadziewane botwinką, rzodkiewkami i fetą 86

Cieniutkie, maksymalnie chrupiące ciasto filo wypełnione pysznym farszem z botwinki, rzodkiewki, sera fety i sezamu. 250 g ciasta filo (miałam 7 arkuszy) 4 łyżki oliwy 4 łyżki mleka jajko   pęczek botwinki (3-4 buraczki i łodygi) mała cebula pęczek rzodkiewki łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka sezamu pół pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Botwinkę dokładnie myjemy(...)botwinkę i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Arkusze ciasta smarujemy na przemian oliwą i mlekiem nakładając jeden na drugi. Na połowę powierzchni ciasta wykładamy farsz, posypujemy go posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem i przykrywamy drugą połówką, dokładnie ściskając rogi. Wierzch

Mienta blog
Pizza z bobem i kurczakiem. 142

papryki, pokrojonej w paski kilka listków bazylii Wykonanie: Drożdże i cukier wymieszać w wodzie z dodatkiem mleka. Dodać mąkę sól i oliwę.  Wyrobić robotem lub ręcznie, na gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić  na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować sos pomidorowy. Keczup wymieszać z koncentratem.Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kurczaka(...)pokroić w kostkę, przyprawić tak jak lubicie i usmażyć  na niewielkiej ilości oleju.   Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść.  Blaszkę do pizzy, nasmarować niewielką ilością oleju. Położyć na niej ciasto,  delikatnie spłaszczyć. Wierzch ciasta też posmarować olejem.  Rozciągać ciasto dłońmi do brzegów blaszki.  Zostawić na 10 minut. Następnie pizzę posmarować sosem pomidorowym,  zostawiając wolne brzegi

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka śmietankowo-kakaowe 126

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe są modyfikacją przepisu na ciastka śmietankowe z cukrem . W smaku przypominają ciasto francuskie, z zewnątrz chrupiące, w środku się rozwarstwiają. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Jeśli jednak lubicie słodsze ciastka, możecie dodać kilka łyżek cukru do ciasta. Gorąco polecam! Przepis na ciasteczka śmietankowo-kakaowe Składniki szklanka mąki (140 g) pół(...)masła (125 g) 3 łyżki śmietany 18% (75 g) jajko łyżka kakao (15 g) szczypta soli cukier do posypania* (około 20 g) *jeśli lubicie bardziej słodkie ciastka, dodajcie do ciasta 2-3 łyżki cukru (24-36 g) Czas przygotowania:  25-30 + 20 minut pieczenia Liczba blach:  2 blachy Liczba ciastek:  około 50 ciasteczek Przygotowanie Mąkę wraz

WegePrzepis
Tarta z pieczarkami i boczkiem 117

Pyszna tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też będzie pyszna. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 600 g pieczarek, 250 g boczku wędzonego surowego, 1 duża cebula, masło, 1 łyżka listków(...)tymianku, 1 jajko, 250 g śmietany 18%, 60 g sera twardego (u mnie cheddar i gouda), Ciasto : mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę. Farsz : pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Cebulę pokroić

królestwo garów
Torcik laskowy z kruchych blatów oraz budyniu (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 143

wymieszać mąki, kakao oraz sodę. 3. Jajka rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto po kilku minutach jest zbyt lepkie można wstawić je do lodówki na kilka minut. Jeśli jest dość plastyczne i da się je rozwałkować to można już wykonywać blaty. 6. Ciasto(...)duży worek i wstawiłyśmy do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku. 14. Po kilku dniach wyciągnąć ciasto, resztą kremu posmarować górę oraz boki a mielonymi orzechami posypać całość

Candy Pandas
Chleb żytni z marchewką i pestkami dyni 133

Ostatnio próbowałem zastąpić w pszennym chlebie wodę, sokiem marchwiowym. Wyszło tak sobie, bo ciasto słabo rosło, ale smak mi się bardzo spodobał i zachęcił do dalszych prób, to zrobiłem tym razem 100% jasny żytni z mąki typ 720. Do zaczynu dodałem inny sok, pasteryzowany marchwiowo/jabłkowy, tym razem ostrożniej, pół na pół z wodą. Zaczyn fermentował bezproblemowo, to do ciasta(...)dodałem już sam sok. Dałem też do ciasta trochę startej drobno marchewki i uprażone pestki dyni które się fajnie z tym smakiem komponują. Zaczyn: 30 g zakwas żytni 75 g woda ciepła 75 g sok marchwiowo/jabłkowy 50/50 3 g sól 150 g mąka żytnia typ 720 Zostawić do zakwaszenia na 6 godzin w cieple temp

Przepisy na domowy ser i chleb
Proste Ciasto Drożdżowe Z Czarną Porzeczką 139

czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim  podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach

Gotowanie...to proste !
Jagodzianki z kruszonka i lukrem 142

Sezon na jagody w pełni więc zaserwowałam domownikom  jagodzianki na bogato z kruszonka i lukrem. Rodzinka zadowolona więc i wam polecam. Ciasto drożdżowe 500 gram mąki pszennej tortowej 40 gramów drożdży 100 gramów masła 5 łyżek cukru  szczypta soli 120 ml. mleka 2 jajka M Nadzienie ok 300 gramów jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka 2 łyżki miękkiego(...)łyżki  ciepłej wody lub soku z cytryny Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i rozetrzeć w palcach do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na jagodzianki. Drożdże rozkruszyć do miseczki zasypać jedna łyżką cukru wymieszać następnie zalać letnim mlekiem, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i wystudzić Mąkę wymieszać z solą i cukrem

Andzia Pichci
Tarta z fasolką szparagową i koperkiem. 131

lubię...... Możecie oczywiście fasolkę, wymienić na inne warzywa, jeśli nie lubicie. Powiem Wam w tajemnicy, że ta tarta to niebo w gębie :) Rozpływające się w ustach kruche ciasto, pyszna fasolka i masa śmietankowo serowa. Wszystko razem smakuje obłędnie.  Składniki: Ciasto: 200 g. mąki  100 g. masła 1 jajko  duża szczypta soli Wypełnienie: 150-200 g. fasolki szparagowej(...)sera żółtego sól, pieprz, oregano Dodatkowo: Koperek do posypania na wierzch. Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło. Wysiekać.  Zrobić kopczyk, wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową.  Schłodzić w lodówce, pół godziny.  Fasolkę ugotować i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Agusiowe smakołyki
Uśmiech Carycy 128

Uśmiech Carycy Kompozycja różnych smaków. Ciasto na biszkopcie pokryte masą wiśniową i śmietankową. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: ·        5 jajek ·        Niepełna szklanka cukru ·        4 łyżki mąki pszennej ·        4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka. 2.    Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką. 3.    Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy  po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut

Kulinarna Chwila
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 136

podane z lekko posłodzonym jogurtem z wanilią i opcjonalnie także z musem truskawkowym. Idealne na lekki letni obiad lub podwieczorek, nie tylko dla dzieci. Przygotowałam je ze sprawdzonego, zaparzanego ciasta, które jest elastyczne, mięciutkie i bardzo plastyczne. Pierożki dobrze trzymają kształt - nie sklejają się i nie pękają ani podczas formowania, ani gotowania. Truskawki należy pokroić, lekko posłodzić i oprószyć mąką(...)ziemniaczaną. Dodatek mąki nie jest konieczny, ale zwiąże soki wyciekające z owoców . SKŁADNIKI : 30 - 40 sztuk CIASTO NA PIEROGI 250 g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub cukru (można pominąć lub dać mniej jeśli truskawki są bardzo słodkie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej DO PODANIA: 180 g jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% 1-2 łyżki ksylitolu lub  opcjonalnie: mała szczypta

cool and minty
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 116

jagody już trwa więc i u mnie pojawiły się pyszne, miękkie, puszyste drożdżówki z mnóstwem jagód. Możecie do nich jeszcze zrobić lukier, ale dla mnie są idealne właśnie takie. Ciasto: 600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru Kruszonka: 100 g mąki krupczatki 60 g masła 1/2 szklanki cukru Dodatkowo(...)cukru i pokruszyć drożdże- całość wymieszać i odstawić by zaczyn zaczął pracę.  Mąkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier wymieszać, najlepiej mikserem z hakiem. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.  W tym czasie możemy przygotować kruszonkę- cukier, mąkę i masło zagniatamy rękoma

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżówki chałwowe z owocami 89

Takie słowa usłyszałam od córki, gdy spróbowała tych drożdżówek. Uwielbiam jej reakcje i opisy i są dla mnie największym komplementem. Nieskromnie mówiąc, gdy wpadłam na pomysł dodania do ciasta drożdżowego, mojego ulubionego kremu chałwowego, od razu wiedziałam, że to będzie przepyszny hit. Słodycz chałwy świetnie równoważą kwaskowate owoce takie jak agrest, porzeczki lub maliny, ale z powodzeniem możecie użyć truskawek(...)jagód czy też moreli :) Polecam! 10 sztuk: zaczyn: 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 2-3 łyżki mąki pszennej ciasto: 400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego krem chałwowy: 200 g mascarpone 70 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy waniliowej) dodatkowo: szklanka dowolnych owoców opcjonalnie cukier puder

Mienta blog
Drożdżówki z serem i owocami 99

Drożdżówki, bułeczki drożdżowe z serem i owocami , można je upiec z truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami, borówkami... ciasto : 600 g mąki tortowej, 16 g suchych drożdży, 200 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru pudru, 100 g masła, ser : 500 g sera białego tłustego, 120 g cukru, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, 2 jajka, owoce (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, borówki(...)jajko do smarowania bułeczek Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać. Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Ser zmiksować

królestwo garów
Kruche rogaliki z dżemem 102

Bardzo lubię robić różne ciasteczka i rogaliki. Jest przy nich trochę więcej pracy niż przy cieście na dużą blachę, ale ta praca daje mi dużo radości i odstresowuje. Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami(...)cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków), pokrojone na plasterki zimne masło, pokrojony na kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów

Waniliowe Improwizacje