proporcje to 1 jajko na 100 mąki i przyjmujemy, że jest to (czyli 100g mąki + jajko właśnie) przeciętna porcja na 1 osobę. Wykonanie: jak się nietrudno domyślić 😋 , zagniatamy ciasto z mąki i jajek (dobrze, żeby jajka były w temperaturze pokojowej) i wyrabiamy energicznie przez 8-10 minut. Pamiętamy, że im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsza jakość makaronu; gotowe(...)ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą (można jeszcze dodatkowo zamknąć w jakimś szczelnym pojemniku) i odkładamy na co najmniej 1 godzinę; następnie, dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy (najlepiej maszynką) na dość grube pasy (2-3mm), które następnie tniemy za pomocą chitarry na spaghetti; makaron wykonany w ten sposób jest specyficznie porowaty, dzięki czemu fantastycznie trzymają się
Pasta Po PolskuTarta o smaku batonika Bounty. Prosta i szybka, a do tego rewelacyjna w smaku. Składniki Spód do ciasta 300g ciasteczek typu oreo 50g masła roztopionego 50g mlecznej czekolady Środek 100g białej czekolady 150g wiórek kokosowych 200ml kremówki 50g masła 30g cukru Polewa 100g kremówki 20g masła 175g mlecznej czekolady Przygotowanie Ciasteczka zblendować, dolać do nich roztopione masło i czekoladę. Zblendować(...)zrobić wyższe boki. Masło, kremówkę, białą czekoladę i cukier wrzucić do rondelka i gotować do momentu rozpuszczenia czekolady, dodać wtedy wiórki kokosowe. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wyłożyć na spód ciasta i wstawić do lodówki. Czekoladę, masło i kremówkę wrzucić do rondelka i gotować do rozpuszczenia czekolady, jak polewa się schłodzi polać nią ciasto. Autor przepisu: Sylwia Kalinowska Artykuł Tarta bounty
Wasze Przepisypłaskie i służyły do zawijania w nie mięsa lub warzyw. Musisz wiedzieć, że we wczesnych stuleciach naszej ery greckie słowo – plakus – oznaczało cienki płaski chleb lub ciasto, wraz z rozwojem tego chleba na grubszy, zaczęto używać nowej nazwy – pita -. I tutaj niespodzianka, słowo – pita – dotarło do południowych Włoch, jako nazwa cienkiego chleba(...)minut, wlej zawiesinę do mąki i dodaj dobre 3-5 łyżek oliwy z oliwek. Teraz delikatnie, ale stanowczo tak wiesz, z uczuciem zacznij mieszać i ugniatać ciast, aż będzie miękkie, delikatne, puszyste w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki. Do czystej miski wlej odrobinę oliwy z oliwek. Włóż utworzoną kulę z ciasta, oczywiście przykryj ściereczką i zostaw na jakieś
RafalCookubij z cukrem na puszystą jasną masę, dodaj miękkie masło i mascarpone o temp. pokojowej. Całość ucieraj 1 minutę robotem. Całość dodaj do misy z mąka i zaczynem, wyrabiaj ciasto przez 3- 4 minuty, dodaj alkohol. Ciasto wyrabiamy aż będzie idealnie gładkie robotem to około 15 minut, ręcznie dwa razy dłużej. Ciasto w misie okryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto podziel na 12 części , z każdej uformuj kulkę. Weź kulkę w obie dłonie wbij w sam środek kciuka - zrobisz dziurkę po środku, donata załóż na palec i zacznij obracać aby dziurka się powiększyła. Donaty układaj na ściereczce , od razu okrywaj. Odstaw na 20-30 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Nagrzej do temp
SMYKWKUCHNIDobrze też wygląda na stole, więc fajnie jest właśnie z jego pomocą zaskoczyć pozytywnie znajomych i rodzinę. To quiche jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy(...)dekoracji PRZYGOTOWANIE Jeśli kupiliśmy mrożony szpinak należy go rozmrozić w garnku z małą ilością wody lub oliwy z oliwek, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Na formę do tarty/quiche wykładamy ciasto francuskie. Przyklejamy brzegi, by móc bezpiecznie wlać do niej podstawę naszego dania. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Następnie w misce mieszamy jajka z ostudzonym szpinakiem (dodajemy śmietany, jeśli szpinak
Fleksitarianizm.plłyżką. Jajko wymieszać z pozostałą wodą, dodać do miski i również wymieszać tylko do połączenia składników w kulę. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce aby ciasto ruszyło. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, następnie składać jak książkę. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Do momentu aż masło nie będzie widoczne. Ciasto wkładamy do lodówki na około(...)pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około pół centymetra. Kroimy na paski o szerokości około 1,5 cm i zaplatamy dwa ze sobą. Jeśli "warkocze" są długie, dzielimy je na dwie części. Odkładamy je do wyrośnięcia na godzinę, przykrywamy ręcznikiem. Olej grzejemy do temp 175C. i smażymy warkocze z obu stron na rumiano. Składniki
Radość kipiąca uśmiechem.idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapewniam, że zjecie je w tym samym dniu w którym będą usmażone. Polecam i słodkich inspiracji życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 2 żółtka 1 łyżeczka octu 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru kokosowego Dodatkowo: olej do smażenia cukier(...)puder do oprószenia faworków mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych faworków: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy na paski, paski na mniejsze części, w każdym robimy nacięcie i przeciągamy jedną część ciasta. 3. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Izabelawkuchninaszym stole. Chaczapuri to pochodzi z regionu Adżarii, leżącego w zachodniej Gruzji, nad Morzem Czarnym. Podobno klasyczne powinno swoim kształtem przypominać łódkę z żółtkiem symbolizującym słońce . Moje ma oryginalne ciasto i kształt ale farsz już niekoniecznie Ostatnio robię różne wersje, łódeczki nieco mniejsze, a farsze zróżnicowane i ten pomysł sprawdza się lepiej Rodzinka chętniej wcina jak ma zamiast jednej dużej(...)nietrudne do wykonania. Polecam, zawsze to jakaś odmiana na stole, a nie musisz się przecież zawsze trzymać wersji oficjalnej.. można puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej składniki: ciasto na osiem małych lub 4 duże: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Ogrodnik w podróżySernik bez sera czyli sernik na śmietanie. Znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru To wszystko zagnieść na ciasto, podzielić na 3 części. 2/3 części rozłożyć na blachę, a 1/3 zostawić na kruszonkę. Masa(...)duże śmietany 18% 2 budynie śmietankowe 1 szkl. cukru Wszystko wymieszać, a z 6 białek ubić pianę na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając. Całość wylać na ciasto i posypać kruszonką. Piec w 180st przez ok. 1h. Autor przepisu: Marta Kasprzycka Artykuł Sernik bez sera pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycoś słodkiego Dziś polecam Wam proste sernikobrownie. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie zniknęło w mgnieniu oka. Zostały po nim już tylko slodkieokruszki Do przygotowania spodu ciasta użyłam gotowego brownie z linii La Chocolatiere Delecta. Czasem warto sięgać po takie rozwiązania A do tego prosta warstwa serowa. Wystarczy wszystko zmiksować i gotowe Jeśli szukacie szybkich przepisów na ciasto(...)czasie pieczenia brownie. Masa serowa: Rozpuszczamy masło, studzimy. Jajka miksujemy z cukrem i budyniem, dodajemy masło, miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy kropelki czekolady, mieszamy. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na 50 minut, ale od razu zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie studzimy do końca, ściągamy obręcz i dekorujemy według
Słodkie okruszkidietetycznymi. We wcześniejszym wpisie prezentowałam Wam pieczone pączki z marmoladą , teraz pora na wersję z budyniem. PRZEPIS NA PIECZONE PĄCZKI Z BUDYNIEM Porcja na ok 40 sztuk Składniki CIASTO 550 g mąki pszennej typu 450 14 g drożdży instant 100 g cukru 50 g masła 250 ml ciepłego mleka 2 jajka ½ łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NADZIENIE(...)drożdże, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać na stolnicę dodać, cukier, sól, masło, jaja i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, dodając jednak 800 ml mleka. Ciasto przełożyć na stolnice. Rozwałkować na grubość pół centymetra. Przy
Przepiski.pldzień: Tort z musem czekoladowo kawowym podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Ilość porcji: 15-16 Skorzystaj
Słodki Pomysłchleb z garnka – bagietki – kajzerki – chleb pszenny na zakwasie – focaccia z rozmarynem – paluszki chlebowe grissini – cebularze FOCCACIA Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej typ 750 czyli mąka chlebowa) – 480 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki suchych drożdży lub około 18 g świeżych(...)końcówką typu hak najpierw powoli a w momencie kiedy składniki zaczną się już łączyć dodaj sól i zwiększ prędkość. Wyrabiaj na wysokich obrotach około 4 minut. Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 2-3 h aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. Przygotuj dość sporą prostokątną blachę, możesz użyć do tego blachy trochę mniejszej niż ta standardowa
nietylkopasta.plMyślę, że znane jest Wam ciasto Shrek lub Fiona. To ciacho niczym się od nich nie różni, poza tym że użyłam innego smaku soku oraz innego smaku galaretek. Ta wersja jest dla miłośników truskawek, a myślę że znajdzie się tutaj ich sporo. Ciacho naprawdę smaczne, zapraszam na przepis. Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 4 szt, cukier 8 łyżek, mąka(...)Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać do oddzielnej miski, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170st.C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Kubuś: 600 ml soku wlać do garnka
kulinarne odsłony pati