ciasto - 162258 przepisów (strona:3078/10818)

Bardzo Kruche, Domowe Paluchy Kminkowo Paprykowe 99

też jestem fanem i kibicuje naszym postanowiłam przygotować przekąski na te mistrzostwa, szybkie, smaczne i łatwe do przygotowania. Pierwszy z nich to te pyszne, delikatne i kruche paluchy z ciasta niby francuskiego (czemu niby dowiecie się z przepisu) Składniki na 2 blaszki paluchów: 220 g mąki pszennej tortowej 150 g serka naturalnego typu Philadephia, Piątnica czy Łaciaty 3/4 nie czubatej(...)miski wrzucamy po kolei mąkę, masło, serek, sól, na razie 1 łyżkę jogurtu bądź śmietany i z około 2 łyżki kminku. Zaczynamy zagniatać i jeśli ciasto nie za bardzo chce się skleić dodajemy jeszcze trochę jogurtu bądź śmietany. 2. Gotowe zagniecione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. 3. Następnie tak schłodzone ciasto dzielimy na 4 kuliki i wałkujemy

Gotowanie...to proste !
Tarta z brokułem i wędzonym łososiem 95

Magda Kolejna odsłona mojego ulubionego słonego wypieku czyli tarty na spodzie z ciasta francuskiego tym razem z nadzieniem z wędzonego łososia i brokułu. Jak to przy takiej tarcie bywa jest szybko, prosto i bardzo smacznie. Połączenie brokułów i łososia bardzo się sprawdza, dorzuciłam jeszcze odrobinę podsmażonej cukinii, aby przemycić dodatkową porcję zielonych warzyw. Na gorąco, na zimno, sprawdzi się świetnie(...)Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100g wędzonego łososia, w plastrach mały brokuł 1 mała cukinia 1 średnia cebula sól i pieprz do smaku 100g tartego żółtego sera łyżka oliwy Na zalewę: 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól i pieprz do smaku łyżka pokrojonego świeżego szczypiorku Do podania: trochę świeżego szczypiorku do posypania cząstki

Smaczna Strona
Ciasto bez pieczenia z mascarpone 70

Pyszne ciasto bez pieczenia dla zapracowanych z kremem z serka mascarpone i herbatników. Składniki kilka opakowań herbatników puszka masy krówkowej 200g śmietana 30% 500g mascarpone pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie Schłodzoną śmietankę dokładnie ubijasz, aż do momentu zgęstnienia, pod koniec dodajesz przesiany cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajesz partiami mascarpone i dokładnie mieszasz. Herbatniki wykładasz na blaszkę, smarujesz(...)masą krówkową. Potem masa i potem znowu herbatniki. Na sam koniec kładziesz ostatnią warstwę herbatników, potem kajmak i na to zetrzyj czekoladę gorzką. Ciasto najlepiej wstawić na chwilę do lodówki wtedy herbatniki będą bardziej miękkie. Autor przepisu: Agata Artykuł Ciasto bez pieczenia z mascarpone pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Chleb tostowy 67

czyli lekko ciepłą. Wtedy dodaj drożdże i cukier i odstaw na 5-10 minut. Do misy miksera dodaj mąkę, mleko z masłem i drożdżami, i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 10 minut) lub mikserem stacjonarnym (4-5 minut). Natłuść keksówkę i włóż do niej ciasto chlebowe(...)Przykryj keksówkę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h, aż ciasto bardzo wyraźnie urośnie. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 st C. Piecz chlebek przez 20 minut aż stanie się rumiany i wyrośnięty. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chlebek od razu z foremki i studź go na kratce. Krój dopiero po ostygnięciu po około

nietylkopasta.pl
Jagodzianki Z Twarogiem I Mrożonymi Jagodami 98

kolejności w ruch poszły jagody z których powstały pyszne jagodzianki :) Składniki na około 9-10 jagodzianek Na zaczyn: 25 g drożdży 120 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto: 300 g mąki 1 całe jajko kl. M 4 łyżek cukru  około 40 g masła roztopionego parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie z jagód : 120 g jagód mrożonych(...)wyrośnięcia. 2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, wbijamy jajko, dodajemy esencję waniliową oraz szczyptę soli. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić ) Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około

Gotowanie...to proste !
Racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku 149

soli do dekoracji oraz dosłodzenia cukier puder Oczywiście zamiast jabłek możesz dodać inne ulubione owoce takie jak: rabarbar truskawki maliny banany jagody lub borówki Sposób wykonania racuchów z piekarnika. Ciasto na racuchy z piekarnika jest przede wszystkim identyczne jak na tradycyjne racuchy drożdżowe. W składnikach na ciasto nie ma cukru, pomijając oczywiście 1 łyżeczkę w rozczynie drożdżowym :). Ukłon dla osób(...)rozkruszam 30g drożdży oraz wsypuję 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po kwadrancie drożdże będą uaktywnione i dodaję do nich pozostałe składniki. Przygotowuję ciasto na racuchy. Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki: pozostałą mąkę, wbijam 1 całe jajko i dodaję także szczyptę soli. Całość mieszam do połączenia składników, przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam

Ania gotuje
Ciasto cytrynka 89

Wilgotne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto cytrynowe. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 6 jajek 6 łyżek wody 27 dkg cukru (14 łyżek) 24 dkg mąki pszennej (z tego odsypać 3 łyżki i dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić na pianę, dodać(...)ostudzoną masę wylać na 1 plaster biszkoptu, następnie przykryć drugim. Na górę lukier. U mnie sok z 1 cytryny ucierany z cukrem pudrem. Dobrze schłodzić. Autor przepisu: Roksana Artykuł Ciasto cytrynka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Grill vege 104

papryka czerwona pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony sól, pieprz bazylia świeża Tortille: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, roztopione masło, oraz wodę wrzątek. Składniki mieszam mikserem hakiem. Jak ciasto będzie dobrze wyrobione, odstawiam je przykryte ściereczką na 15 minut. Dzielę na pięć części. Ściereczkę zmaczam wodą i owijam kawałki ciasta w nią. Jeden kawałek  ciasta rozwałkowuję na bardzo cienki(...)placek.  Nie podsypuje mąką. Moja tortille miały średnicę 25 cm. Tak samo rozwałkowuję pozostałe porcje ciasta. Patelnię grillową rozgrzewam i na suchej smażę po około 40 sekund z każdej strony aż zrobią się pęcherzyki na cieście. Po usmażeniu owijam w mokry ręczniczek tortille. Nie będą wysychać i łamać się. Mielone: Można wykorzystać fasolę z puszki, albo ugotować samemu. Fasolę

wesoła kuchnia
Naleśniki z farszem z młodej kapusty 77

odrobinie masła naleśniki z farszem z młodej kapusty to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem młodej kapusty, marchewki, żółtego sera i śmietanki idealnie pasuje do ciasta naleśnikowego. Całe danie wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swojego codziennego menu, naleśniki z farszem z młodej kapusty będą idealnym wyborem. Poniżej znajdziecie przepis, który jest bardzo(...)oleju 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli FARSZ 500 g młodej kapusty 1 cebula 2 marchewki 200 g żółtego sera 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu, miksujemy do uzyskania leistego, gładkiego ciasta. Następnie odstawiamy je na 10 minut, by odpoczęło. Po upływie czasu, na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki

Alle Dobre!
TORT Z MUSEM MALINOWYM – Shimmer i Shine 87

dzień: Tort z musem malinowym podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis

Słodki Pomysł
Ciasto kokosowe 58

Ciasto kokosowe to prosty i smaczny wypiek z wiórkami kokosowymi, który pachnie i smakuje wyśmienicie. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 4 jajka 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru szyta soli Do głębokiego talerza daje żółtka do tego ocet, proszek do pieczenia i mieszam po czym odstawiam. Białka ubijamy(...)już drobinek cukru daje żółtka, mieszam, dodaje olej i mąkę, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temp. 180 stopni 25 min. Ciasto kokosowe: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 białka ubijamy z szczyptą soli, żółtka

Wasze Przepisy
Tarta szpinakowa z serkiem topionym 136

Kruche ziołowe ciasto i szpinakowo serowe nadzienie . Dziś propozycja dla jaroszy i nie tylko. Smaczne danie bez dodatku mięsa sprawdzi się zarówno na ciepły obiad jak i kolację. Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i smaczna ! W każdym kęsie wyczuwalny jest smak serków topionych Sertop akurat ja użyłam w niej miksu ale można dać swój ulubiony. Z każdym będzie komponować(...)się doskonale.   Składniki na okrągłą  formę 26 cm Ciasto kruche: 45 dag mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej bazylii   Nadzienie szpinakowo serowe: 20 dag świeżego szpinaku 14 dag miksu serków topionych Sertop 4 jajka 1 szklanka śmietanki kremówki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz

Wanilia i Kardamon
Kajmakowe babeczki 83

masła 100 g cukru 2 żółtka dodatkowo: 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego  lub 1 puszka gotowego kajmaku   Przygotowanie:   babeczki: Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciastoCiasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy(...)foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką.  Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia.    kajmak: Gotujemy

Bon appetit mon amie
kremowy sernik z mascarpone + film krok po kroku 70

przekładamy wszystkie składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Uderzamy naczyniem z masą o blat 2-3 razy aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Przekładamy masę serową na spód ciasta. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch będzie rumiany, przez ok. 60 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy sernik możemy polać dowolną polewą

Domowy Smak Jedzenia
Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska 72

można podać na obiad lub kolację. Przyznam się, że nigdy wcześniej nie robiłam sama łazanek, czynność ta przywołała jednak wiele wspomnień z dzieciństwa. Niezliczoną ilość razy obserwowałam mamę wałkującą ciasto, krojącą je w pasy, a później w wąski makaron. Przesypywała go między palcami i oprószała mąką, żeby się nie lepił podczas podsychania. Sama robiła makaron na kluski z serem(...)też rad i objaśnień. Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Składniki na 4 porcje: 350 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 8 jajek (3 do ciasta i 5 do sosu) 120 g smalcu (zamieniłam na 60 g masła) 250 ml gęstej śmietany 250 g upieczonej szynki (może być też inna wędlina, np. wędzona polędwiczka) sól masło

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania