ciasto - 163312 przepisów (strona:3082/10888)

Wegetariańskie pierożki à la coxinhas 153

kozieradki sól pieprz 3 gałązki natki pietruszki 3 "trójkąciki" serka topionego Bulion 3 marchewki pół pietruszki ćwiartka selera mała cebula pół łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonego lubczyku suszona papryczka sól Ciasto 600 ml bulionu 2 łyżki masła 600 ml mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania 2 żółtka Dodatki jajko 2 białka bułka tarta ok. 700 ml oleju do smażenia ewentualnie(...)będzie dokładnie wymieszana, zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia. Do farszu dodać drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą czy pieprzem. Do ciasta dodać 2 żółtka i dokładnie wyrobić masę na coxinhas, ewentualnie dosypując mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, podsypując obficie mąką. Szklanką wykrawać krążki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - lutowa piekarnia 115

garnku żeliwnym-  chleb orkiszowy z dodatkiem kuskusu. Oryginalny przepis znajduje się na blogu From Snuggs Kitchen Chleb zaczęłam szykować późnym wieczorem, po 12 godzinach, czyli następnego dnia ciasto było gotowe do uformowania w bochenek i upieczenia. Użyłam drożdży instant, użyłam połowę zalecanej porcji drożdży świeżych, dodałam je bezpośrednio do mąki, bez rozpuszczania w wodzie. Wyrośnięty bochenek przełożyłam z koszyczka(...)ostudź. Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około

Stare Gary
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka 133

użyłam mniejszej ilości) zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy.  Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.  Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin.  Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około(...)godzinę w temperaturze pokojowej.  Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego ( u mnie kosz się nie sprawdził, bo ciasto wyszło dość klejące; dlatego po odklejeniu musiałam je ponownie uformować i odstawić do wyrośnięcia, ale nie miał czasu na lepsze wyrośnięcie 😔). Zostaw na 45-60 min. Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół. Włóż

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste 219

żeby masło połączyło się z cukrem. Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masłem dodaję kolejne jajko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec do ciasta dodaję około połowy mąki i miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję pozostałą mąkę i mieszam łopatką, żeby ciasto stało się jednolite. Jeżeli mamy wystarczająco mocny mikser, to całe ciasto(...)możemy przygotować mikserem. Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta, dodaję pokrojone bakalie i całość dokładnie mieszam łyżką. Gotowe ciasto nakładam za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie ciastek: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 22 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra

Uwaga Babcia Gotuje
Rogaliki krucho – drożdżowe 187

wykonania: Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj do niej cukier oraz rozkruszone drożdże. Masło pokrój w kostkę, dodaj go do mąki. Powinno być miękkie. Następnie dodaj śmietanę i zagniataj ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Potem gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, podziel je na 5 części(...)Każdą część rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Ciasto powinno mieć formę koła. Następnie podziel je na 8 trójkątów. Na szerokiej części każdego trójkąta wyłóż łyżeczkę marmolady i zwijaj ciasto, aby przypominało kształtem rogalik. Gotowe rogaliki układaj na blasze do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na koniec, po upieczeniu możesz udekorować je lukrem lub cukrem

365 dni dookoła kuchni
Pączki z czekoladą i orzechową nutą 129

pączki wypełnione dużą ilością nadzienia czekoladowego, polane słodką czekoladą i posypane prażonymi orzeszkami to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek lub coś słodkiego do popołudniowej kawki. Składniki: Ciasto na pączki: 1kg mąki pszennej 170g masła extra 100g świeżych drożdży 500ml mleka 150g cukru 1 jajko całe 7 żółtek 7ml aromatu pomarańczowego 3 łyżki spirytusu Polewa czekoladowa: 350g czekolady(...)mlecznej 50g czekolady gorzkiej 4 łyżki masła 6 łyżek śmietany 30% Dodatkowo: 400g kremu czekoladowego 150g orzeszków ziemnych niesolonych Wykonanie: 1. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat

Szalona Kuchnia Eweliny
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ 147

zrobić takie bułeczki drożdżowe z czekoladą pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. S ubskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI : Ciasto: mąka ( 650 g ) jajka (2 szt.) mleko (250 ml) masło (75 g) cukier (5 łyżek ) cukier waniliowy (1 op. = 8 g) drożdże instant (1 op. = 8 g) lub świeże(...)mieszany ręcznie trzepaczką. Gdy składniki mniej więcej się połączą włączamy mikser i za pomocą widełek świdrowych zaczynamy mieszanie dodając stopniowo 500 g mąki. Miksujemy około 5 minut. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy ciasto ręcznie dodając resztę mąki. Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto

Rita creative
Pizza XXL 142

śniadanie, na obiad i na kolację, jemy, kiedy chcemy. Pizzę możemy uformować w kształcie serca i podać z miłością kochanej osobie. Ciasta wystarczy na 2-4 blachy w zależności od grubości ciasta i wielkości blach Co potrzeba: 500 g mąki pszennej tortowej typ 450, 3/4 szklanki ciepłej wody, 3/4 kostki drożdży świeżych, 2 łyżki oleju, 1 łyżka pełna bazylii(...)przepisu, Margaryna lub olej do posmarowania blach Wykonanie: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy resztę składników, dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 2-4 części w zależności od wielkości blach, na jakich będziemy piekli. Blachy smarujemy margaryną lub olejem, rozprowadzamy rękami ciasto, smarujemy sosem pomidorowym zrobionym według TEGO przepisu

Bułka z Chlebem
Mazgaj bez pieczenia 19101

Odgrzebałam przepis na to ciasto w starym zeszycie mamy. Kiedy zrobiłam je w ostatni weekend na rodzinne przyjęcie wszyscy się zajadali i pytali skąd je wzięłam. Było tak dobre, że przepis powędrował do wszystkich cioć

Prosty przepis na
Domowe nuggetsy jak z KFC 242

sosami i sałatkami – u mnie jako dodatek ketchup i domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) oraz sałatka Colesław PRZEPIS TUTAJ   Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki(...)obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso wkładamy do marynaty z ciasta i odstawiamy na minimum 1 godzinę *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso

Blog z Apetytem
Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką 103

się u mnie pizza z figami i szynką szwarcwaldzką . Uwielbiam takie połączenie smakowe i liczę na to, że i Wam się ono spodoba. Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką Ciasto na pizzę 1,5 szkl ciepłej, nie gorącej wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy 4 szkl mąki 1 łyżeczka soli Nadzienie szynka szwarcwaldzka mozzarella(...)garnuszku połączyć ze sobą wodę, drożdże cukier i oliwę. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodać mąkę i sól. Wyrobić do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki (można wyrobić w misie robota kuchennego). Gotowe ciasto przełożyć do większej miski, posmarować olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją

Pieguskowa Kuchnia
Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem 226

dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo.  Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia   polega na wmieszaniu w mięso rosołu(...)doskonale podkreśla smak mięs, sosów   czy gulaszy.   A jak smakują pieczone z ogniska ziemniaki z masełkiem i tą solą…pychota. Wypróbujcie koniecznie!  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE/ Ciasto:   ½ kg mąki pszennej tortowej Ok. 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli 1 małe jajko Farsz mięsny: 25 dag mielonej wołowiny 25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny 1 duża cebula

Wanilia i Kardamon
RÓŻE KARNAWAŁOWE 101

Karnawał trwa, więc jeśli jeszcze nie przygotowaliście róży to serdecznie polecam. Delikatne, kruche ciasto, obficie posypane cukrem pudrem. Swoim wyglądem przypominają róże stąd też ich nazwa. Najczęściej na środku dekorowane są wiśniami, bądź dżemem lub marmoladą. Doskonałe w karnawale, ale też i na tłusty czwartek mogą zastąpić pączka ;) Składniki na około 25 róż: * 250 g mąki pszennej * 80 g śmietany(...)łyżki octu Dodatkowo: * olej do smażenia * cukier puder do posypania * nadzienie owocowe o smaku kiwi  Lauretta Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, wyrabiać około 4-5 minut. Następnie ciasto wybijać wałkiem , tak by wdało się powietrze. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować

Zrób to smacznie
PLACEK Z GRUSZKAMI 110

Placek z gruszkami, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, wilgotny, w dodatku bez użycia miksera. Ciasto można podać oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem, ciepłą konfiturą morelową lub truskawkową bądź creme fraiche. Placek, do którego w sezonie wrzucicie świeże truskawki, śliwki, morele, maliny czy borówki, owoce z puszki, te mrożone lub całorocznie wszelakie odmiany jabłek. SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników. Umyte gruszki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę. Dodaję do ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję cukrem

Zasmakuj Kuchni