ciasto - 162907 przepisów (strona:3082/10861)

Sernik na zimno z malinami i mascarpone. 119

Przepis na pyszne, domowe ciasto bez pieczenia. Ciasto malinowe z galaretką i dodatkiem świeżych owoców. Oszukany sernik na zimno z ciasteczkowym spodem. Dodatek mascarpone i śmietanki sprawia, że jest bardzo delikatne. Poza sezonem może być z dodatkiem mrożonych malin. To także świetny sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Idealnie pasuje do pysznej porannej, popołudniowej i wieczornej kawy. Doskonale sprawdzi się jako

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki drożdżowe 108

przygotowanie rozczynu i dodajemy je bezpośrednio do pozostałych składników. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięte drożdże i rozbełtane jajka. Miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy małymi porcjami rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i układamy

To co lubię - gotuję i polecam
Chrust, algierskie ciastka Griwech 135

ciasteczka. W smaku zupełnie przypominają mi chruściki lecz zamiast cukru pudru posmarowane są płynnym miodem i posypane sezamem. Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne Składniki ciasta: 500g mąki pszennej 4g drożdży instant 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu 120 ml   letniej wody Olej rzepakowy(...)gryczany oraz sezam. Przygotowanie: Suche składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko oraz roztopione i wystudzone masło. Do tego dodawać stopniowo letnią wodę i zagnieść gładkie, miękkie i sprężyste ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wycinać prostokąty ( 8x13), które ponacinać wzdłuż i przekładać

W garach u Gosi
Pierniczki 115

przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko i przyprawę do piernika oraz przestudzony miód z cukrem i masłem. Mieszamy do czasu ich połączenia. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania możemy odrobinę podsypać mąką jeśli ciasto przykleja się do stolnicy), wycinamy dowolne kształty i pieczemy

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik czekoladowy 98

jesienne, zimne i ponure wieczory, kiedy dopadnie Was chandra, kawałek pysznego, mocno czekoladowego ciasta postawi Was na nogi. Jest wyborne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik czekoladowy Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na sernik: 900 g sera białego sernikowego 1 czekolada gorzka(...)żółtka i chwilę jeszcze ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy 4 łyżki gorącej wody

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki nocne 122

Mąkę, sól i olej włożyć   do miski. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do miski z mąką. Całość dokładnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść w robocie kuchennym z dodatkiem haka. Z gotowego już ciasta utworzyć wałek, który podzielić na 8 części. Z każdego kawałka utworzyć kulkę kilkakrotnie zawijając ciasto(...)spód. Mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale, łatwiej byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy (24-26) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin. Rankiem zdjąć folię spożywczą z tortownicy, wstawić

W garach u Gosi
Knedle ze śliwkami 88

mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek(...)średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy i na każdym umieszczamy śliwkę, zaklejamy szczelnie ciastem i formujemy zgrabne kuleczki. Jeśli kleją się do rąk możemy dłonie oprószyć mąką. Knedle wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy od chwili wypłynięcia 3-4 minuty. Podajemy ciepłe polane masełkiem, śmietanką lub podsmażoną na maśle bułką tartą. Artykuł Knedle ze śliwkami pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 113

naleśniki faszerowane ricottą z mozzarellą i szpinakiem zapiekane pod kremową pierzynką z sosu beszamelowego posypane grana padano. Tu nie ma co opowiadać, to trzeba spróbować <3 Składniki na ciasto naleśnikowe:  1 szklanka mąki Basia Wrocławska 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać sól i roztrzepane jajka(...)przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać mąkę i ponownie wszystko wymieszać. Na koniec dodać mleko i zioła prowansalskie. Odstawić ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodać mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodać trochę mąki. Gorącą patelnię wysmarować masłem i wylać na nią porcję ciasta. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się

W garach u Gosi
Ciastka nadziane pieguski 128

łyżeczek formować małe kulki czekoladowe, ułożyć je na talerzu i wstawić do zamrażalnika. Bardzo ułatwi nam to nadziewanie ciastek, masa będzie stabilna i nie będzie się rozpływać po cieście w czasie formowania ciastek. Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, wystudzić. Do miski wsypać mąkę , sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodać masło a następnie żółtka oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego. Najpierw(...)misce wszystko wymieszać następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto do całkowitego połączenia składników. Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma   arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5mm. Przy pomocy szklanki wycinać z ciasta kółka, na każdym układać zamrożoną kulkę nutelli, całość zrolować dłońmi w kulkę. Ciasteczka układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. W każdą kulkę ciasta

W garach u Gosi
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 101

Ponti   3 nieduże cukinie   250g wędzonej mozzarelli   3 łyżki Parmezanu lub Grana Padano   120ml mleka   15g świeżych drożdży   1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia   Płaska łyżeczka cukru   Pół łyżeczki soli   120 ml wody   3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku(...)cukrem. Odstawić na kilka minut aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać łyżkę oleju , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, tarty ser Parmezan, sól oraz wodę. Dokładnie wyrobić całość. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste. Można wyrabiać ręcznie lub w mikserze około 10 minut. Uformować kulkę i włożyć do posypanej mąką miski, zdobić na jej powierzchni poprzeczne nacięcie. Odstawić

W garach u Gosi
Faworki z dodatkiem piwa 101

Miałam już nie robić więcej faworków, ale znalazłam ten przepis i nie mogłam się oprzeć, musiałam wypróbować. Są pyszne, ciasto jest bardzo delikatne, a faworki wychodzą kruche i bardzo smaczne. Jeśli jeszcze nie macie ich dość w karnawale to zachęcam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faworki z dodatkiem piwa Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Składniki(...)jasnego piwa 2 łyżki drobnego cukru cukier puder smalec lub olej do smażenia Instrukcje Żółtka ucieramy razem z cukrem do białości, dodajemy piwo i mąkę, miksujemy chwilę i przekładamy ciasto na stolnicę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy dość cienko około 2 mm (starajcie się jak najmniej podsypywać mąką). Wykrawamy paski o szerokości 2,5-3 cm, długości 10 cm. Nacinamy

To co lubię - gotuję i polecam
Babka drożdżowa z rodzynkami. 102

Przed świętami pewnie większość z Was szuka sprawdzonych przepisów na babki Wielkanocne, ta baba drożdżowa jest naprawdę dobra i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się nie udała. Ciasto jest bardzo smaczne i nawet na drugi i kolejny dzień, odpowiednio przechowywana, nie jest sucha. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa z rodzynkami Składniki 500 g mąki 150 g masła(...)mniejszych, posmarowanych cienką warstwą masłem. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 30 minut, do (suchego patyczka). Nie piec zbyt długo ponieważ ciasto za bardzo się wysuszy. Dowolnie dekorujemy. Ja polukrowałam ją cukrem pudrem zmieszanym z sokiem z cytryny. Artykuł Babka drożdżowa z rodzynkami. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kluseczki dyniowe – kopytka 115

około 20 minut w 180 C. Studzimy. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. Masę przekładamy na blat dodajemy część mąki pszennej i część żytniej, jajka, sól i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dosypujemy mąkę. Może być tak, że nie wykorzystamy całej mąki lub jeszcze trzeba będzie dodać jej więcej. Im mniej mąki dodamy do ciasta tym kluseczki będą delikatniejsze(...)gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy na małe „kopytka”. Gotowe kluseczki wrzucamy do garnka z dużą ilością, gotującej się i posolonej wody. Od chwili wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką na maśle, lub samym masłem. Artykuł Kluseczki dyniowe – kopytka pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasteczka 118

żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 1 łyżeczka cynamonu lub pół laski wanilii (opcjonalnie) Instrukcje Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasteczka można piec od razu, nie ma potrzeby schładzania go (ciasteczka i tak wychodzą kruche). Jeśli jednak nie macie czasu ciasto można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce owinięte folią(...)spożywczą. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm (w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki), i wykrawamy dowolnej wielkości ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego długość pieczenia należy dostosować indywidualnie. Ciasteczka powinny mieć złoty kolor. Kruche ciasteczka

To co lubię - gotuję i polecam
Lany chrust 117

pieczenia 1 i 1/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka wódki (dzięki temu podczas smażenia „nie piją” tłuszczu) olej do smażenia Instrukcje Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gotowe ciasto przelewamy do półlitrowej butelki po wodzie (z dziubkiem) lub w zwykłej nakrętce robimy otwór. W płaskim garnku, patelni (wielkość dowolna) rozgrzewamy olej (około(...)wylewamy ciasto na tłuszcz robiąc zawijasy. Smażymy chwilę z jednej i za chwilę z drugiej strony, aż się ładnie zrumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Lany chrust pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania