ciasto - 162258 przepisów (strona:3082/10818)

babeczki z serkiem homogenizowanym + film krok po kroku 98

cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany, jajka oraz ekstrakt. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki, wyłożonej papierowymi papilotkami (ok. 9 szt.). Pieczemy w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka, aż będą rumiane. Upieczone studzimy na kratce i polewamy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
babka cytrynowa + film krok po kroku 71

dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i chwilkę miksujemy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 1100 ml, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-50 min. Upieczoną babkę wyciągamy z foremki, studzimy

Domowy Smak Jedzenia
Πzza z uπchconymi πeczarkami 103

środku zrobić wgłębienie. Rozkruszyć do niego drożdże. Posypać je szczyptą cukru i wlać 50 ml wody. Wymieszać delikatnie i odstawić na ok. 10 minut. Dodać resztę wody i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju. Rozgrzać piekarnik z kamieniem (lub blachą) w środku(...)stopni C. Ciasto odgazować, chwilę je wyrabiając.  Przygotować papier do pieczenia ciut większy niż docelowy rozmiar pizzy. Uformować ciasto w kulę i rozpłaszczać je na papierze, robiąc na brzegach wyższe ranty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Na przecierze rozłożyć plastry mozzarelli, potem pieczarki, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Całość posypać solą. Na wierzchu ułożyć paprykę uformowaną w okolicznościowy napis

Weekendy w domu i ogrodzie
Bałkanka 1944

Przepyszne ciasto dla miłośników chałwy. Ja mogłabym je jeść co drugi dzień - jest szybkie, łatwe i baardzo smaczne

Prosty przepis na
Mleczne drożdżówki z malinami i kokosem 58

Kokos i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń na słodko. Zamknięte w cieście drożdżowym, delikatnym niczym brioszka z najlepszej piekarni, smakuje wspaniale, nawet kolejnego dnia. ciasto drożdżowe: 370 g mąki orkiszowej jasnej 45 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego) 30 g świeżych drożdży 20 g cukru trzcinowego 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego dodatkowo(...)odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z mlekiem w proszku. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy połową mleczka kokosowego, a następnie konfiturą. Posypujemy wiórkami kokosowymi i zwijamy jak roladę. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry

Mienta blog
Arabeska 92

Czasem mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego. Tym razem padło na delikatny biszkopt z dwoma masami i bezą. To był strzał w 10. Ciasto zniknęło w 5 min. Wszystkim aż się uszy trzęsły

Prosty przepis na
Bułki z muesli. 84

łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 280 ml letniej wody troche maki do podsypania odrobina oleju do wysmarowania miski. Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w misce lub na stolnicy. Dno miski posmarować odrobiną oleju i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto(...)podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i kilka razy zagnieść. Podzielić na równe części, u mnie 12 małych bułeczek. Jeśli chcecie aby bułeczki były większe podzielcie je na 8 części. Z przygotowanych części ciasta uformować bułeczki i ułożyć je na formie do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i odłożyć w cieple miejsce na 30 minut

Pani M - kuchnia smakowita
Pizza z chleba 95

ketchup sól pieprz oregano Przygotowanie: Chleb rozrywamy na małe kawałki, zalewamy mlekiem i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Jeśli dodamy za dużo mleka, możemy odcisnąć, aby nasze „ciasto” nie pływało. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oregano i dwa ząbki czosnku (opcjonalnie). Do masy dodajemy jajka i dobrze mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na rozgrzaną blachę(...)wykładamy papier do pieczenia i rozkładamy równomiernie naszą masę – im cieńsza warstwa, tym ciasto będzie bardziej chrupiące. Pieczemy 30minut. W międzyczasie kroimy cebulę, pieczarki i nasze wędliny. Ja kroję wszystko w kostkę i smażę na jednej patelni, do momentu, aż całość się obsmaży i połączy ze sobą. Kiedy już nasze ciasto na „pizzę” będzie przyrumienione, otwieramy piekarnik

NiePieprz.pl
Pizzerinki – Mini Pizze 75

śniadanka. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne domowe pizzerinki drożdżowe , które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zobaczcie sami! PRZEPIS NA PIZZERINKI – MINI PIZZE Ciasto: 300 g mąki pszennej 130 ml wody 3 łyżki oleju 1 jajko 9 g drożdży suchych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: kukurydza szynka z kurczaka(...)żółty w plasterkach 200 g 1/4 papryki Przygotowanie: W dużej misce umieścić letnią wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek. Wykrawać kołeczka przy pomocy szklanki. Na każdym kółeczku umieścić

Przepiski.pl
Nocne bułki z oliwkami 90

skórkę i miękki środek. Świetnie smakują z twarożkiem lub samym masłem. Składniki (na 10 bułek): Zaczyn 160 g mąki pszennej typ 00 5 g świeżych drożdży 160 ml wody Ciasto właściwe zaczyn 200 g mąki pszennej typ 00 100 g mąki pszennej typ 450 + mąka do podsypania 10 g soli 5 g cukru 200 ml wody 30 zielonych, małych oliwek(...)kuchennym. Rano do zaczynu dodać pozostałe mąki, sól, cukier i wodę. Wymieszać składniki drewnianą łyżką i odstawić na 15 minut do autolizy. Oliwki pokroić na połówki. Dodać je do ciasta. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 30 minut po przykryciem. Ciasto rozciągając za każdym razem końcówki i złożyć jak kopertę. Czynność 5. powtórzyć jeszcze 3 razy

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki poznańskie na podmłodzie wg Aleex 88

rumianą skórką. Żeby podać je jeszcze ciepłe na śniadanie, zaczynam przygotowania wieczorem. Szykuję podmłodę, która wyrasta przez 10-12 godzin, a rano mieszam ją z pozostałymi składnikami. Wyrobione ciasto rośnie jeszcze przez jakiś czas, a potem formuję z niego bułeczki. Ostanio, kiedy je upiekłam, Dario i Młody zgodnym chórem oznajmili, że bułki są takie jak z piekarni, a nawet lepsze(...)Skladniki (na 10 sztuk po 100 g każda):   Podmłoda:  • 100 g mąki pszennej bułkowej T 650  • 100 g letniej wody  • szczypta drożdży instant  Ciasto właściwe:   • cała podmłoda  • 500 g mąki T650   • 300 g wody  • 3 g drożdży instant  • 10 g soli  Sposób przygotowania :  1. Przygotować podmłodę

W mojej kuchni
Pizzerinki – Mini Pizze 107

śniadanka. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne domowe pizzerinki drożdżowe , które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zobaczcie sami! PRZEPIS NA PIZZERINKI – MINI PIZZE Ciasto: 300 g mąki pszennej 130 ml wody 3 łyżki oleju 1 jajko 9 g drożdży suchych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: kukurydza szynka z kurczaka(...)żółty w plasterkach 200 g 1/4 papryki Przygotowanie: W dużej misce umieścić letnią wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek. Wykrawać kołeczka przy pomocy szklanki. Na każdym kółeczku umieścić

Przepiski.pl
Ciasto toffi 61

Przepis na ciasto toffi bez pieczenia. Pyszne, delikatne, słodkie i proste w przygotowaniu. Składniki duża paczka herbatników paczka krakersów puszka toffi lub masy krówkowej cukier waniliowy pół kostki masła pół szklanki cukru 2 i pół szklanki mleka 3 żółtka 3/4 szkl. mąki pszennej Przygotowanie Naczynie wysmarować masłem i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Zagotować półtorej szklanki mleka z połową szklanki cukru(...)ciastka i przykryć drugą warstwą herbatników, na to gorącą masę toffi, na toffi ułożyć krakersy. Jak wystygnie na wierzch położyć ubitą śmietanę. Na śmietanę zetrzeć na tarce całą czekoladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Autor przepisu: Elżbieta Rybak Artykuł Ciasto toffi pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
babeczki czekoladowe + film krok po kroku 89

mieszamy mleko z jajkami oraz roztopionym, przestudzonym masłem i wlewamy do wymieszanych suchych składników. Całość mieszamy tylko do połączenia się na jednolitą masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi papilotkami (12 szt.). Pieczemy w 170 st. C do tzw suchego patyczka, przez

Domowy Smak Jedzenia
Wegeburgery w szybkimi bułeczkami 61

Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj składniki łyżką. Podana ilość wody jest orientacyjna, ponieważ ile dodasz jej ostatecznie zależy od mąki jakiej używasz – jedna może być bardziej chłonna niż inna. Ciasto powinno być wilgotne, nie suche. Kiedy połączysz mąkę z wodą i w cieście nie będzie suchych kawałków, przełóż ciasto na blat i wyrabiaj rękami. 3-4 minuty energicznego zagniatania wystarczą(...)Przełóż ciasto z powrotem do misy, posmaruj odrobiną oleju, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Krok 2 Frytki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do niego tackę do pieczenia, niech się nagrzewa. Obierz marchew i pietruszki, razem z ziemniakami umyj na sicie. Odsącz. Pokrój na mniejsze kawałki w poprzek, a potem wzdłuż na frytki. Przełóż na papier

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania