ciasto - 163312 przepisów (strona:3074/10888)

BUŁKI GRAHAMKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 160

miałam resztę otrębów, więc dodałam płatki owsiane- wyszło super. Wykorzystajmy to co mamy w domu, bez zbędnego wychodzenia, uwzględnijmy to jedynie w składnikach i dostosujmy ilość wody przy zmianach. Ciasto powinno być lekko klejące, nie zbite i nie twarde. Składniki: - 450g mąki orkiszowej typ750 - 80g mąki orkiszowej typ2000 - 30g świeżych drożdży - 40g oliwy (daję z wytłoczyn) - 40g grubych otrębów owsianych(...)wyrabiam długo, tylko tyle, by połączyły się składniki. Gdy zamieniamy jakikolwiek składnik (także typy mąk), musimy to uwzględnić w ilości dodawanej wody, najlepiej wlewać ją wtedy stopniowo. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2h, w trakcie 2-3- krotnie zbijamy ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat obsypany mąką oraz

Smaczne Zdrowe
Calzone 137

Calzone to rodzaj pizzy. Z tą różnicą, że jest ona w kształcie pieroga. W moim przypadku są to dwa dość duże pierogi, ale możecie też ciasto i farsz podzielić na 4 części i zrobić mniejsze pierogi. Farsz do takiej pizzy możemy przygotować z tego, co mamy akurat pod ręką. W moim przypadku są to dodatki, jakie zazwyczaj dajemy na pizzę(...)mleka. Dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn. Początkowo wymieszać łyżką, następnie dłonią wyrobić na gładkie ciasto. W międzyczasie dodać 2 łyżki oleju. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę

Danka Pichci
Pierogi z serem 182

Opis Pierogi z serem: Pierogi z serem to wersja na słodko według receptury mojej babci. Charakteryzowały się one delikatnym i cienkim ciastem oraz pysznym nadzieniem z białego sera, z lekką nutą wanilii. Uwielbiałam je, ponieważ mogłam zawsze dobierać do nich różne dodatki, np. świeże owoce, mus z truskawek czy gęsta, słodka śmietana. Mmmmm były zawsze pyszne. Jest to klasyk pierogowego(...)oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do tego również jajko, masło oraz łyżeczkę soli. Stopniowo dodajemy taką ilość wody, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zagniatamy do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich musimy rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka. Na środku każdego ciasta umieszczamy po łyżeczce farszu serowego. Następnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 143

Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej. Ale podobne kluseczki spotkamy w różnych odmianach i kształtach także(...)przepis na domowe kopytka. Kiedy je przygotowuję, przypominam sobie jak moja babcia, a potem mama, stały przy dużej, drewnianej stolnicy, posypywały ją odrobiną mąki i rozwałkowywały rękami długi sznur ciasta, by potem pewnym ruchem ciąć go na kształtne kluseczki. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu mięsnego czy warzywnego. Podaje się je również z omastą

smakowitehistorie.com
Babka z owocami od Leśne Skarby 130

utartej masy dodajemy oliwę i ocet, mieszamy. Następnie powoli dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników.  Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki na babkę. Na ciasto układamy odsączone owoce z soku.  Babkę pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 stopni(...)upieczeniu ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 123

Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej. Ale podobne kluseczki spotkamy w różnych odmianach i kształtach także(...)przepis na domowe kopytka. Kiedy je przygotowuję, przypominam sobie jak moja babcia, a potem mama, stały przy dużej, drewnianej stolnicy, posypywały ją odrobiną mąki i rozwałkowywały rękami długi sznur ciasta, by potem pewnym ruchem ciąć go na kształtne kluseczki. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu mięsnego czy warzywnego. Podaje się je również z omastą

smakowitehistorie.com
Mąka kokosowa 94

naszym kraju. Podobnie jak mąka migdałowa może być dodawana prawie do wszystkiego. Jest ceniona przez osoby na diecie paleo, wegańskiej, bezglutenowej oraz cukrzycowej. Mąka kokosowa jest wyśmienita do ciast kruchych i ciast biszkoptowych. Doskonale sprawdza się w przyrządzaniu różnego rodzaju omletów i placuszków, gdzie niewielka ilość mąki jest wymagana. Może być również dodawana do innych ciast jako dodatek, należy jednak(...)pamiętać, że ma ona inną strukturę niż mąka pszenna, więc konsystencja ciasta zmieni się. Niewątpliwie mąka ta doda cudownego aromatu do naszych ciast. Ze względu na to, że może być jedzona na surowo, stosowana jest jako dodatek do koktajli i deserów. Często dodawana jest do zup jako zagęstnik, szczególnie to zup w azjatyckim stylu. Doskonale się sprawdza jako panierka

SmartBake.pl
Kostka orzechowa / Nut Layer Cake 100

Dziś przepis dla osób nie będących na diecie:) Moje ciasto warstwowe to rozpustna kostka orzechowa z mieszanką orzechów, kremem budyniowym z masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie(...)spód. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego:) Do przygotowania ciasta użyłam mnóstwa pyszności z kolejnej już paczki od zaprzyjaźnionej firmy Radix-bis. Tym razem w paczce znalazły się orzechy pistacjowe, brazylijskie, laskowe, masło orzechowe, cukier trzcinowy, płatki migdałowe makaron z fasoli mung, fasola adzuki i mąka kukurydziana. na blaszkę o wymiarach 35x24cm: spód: 1/4 szklanki oleju

Lekcje w kuchni
Bułki orkiszowe (miękkie i puszyste) / Soft Spelt Rolls 122

ulubioną mieszanką ziaren. Jako posypka dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo zioła. Jeśli lubicie zdrowe bułki, możecie połowę zwykłej mąki orkiszowej, zastąpić pełnoziarnistą, a oprócz tego do ciasta dorzucić ulubione ziarna. Ciasto drożdżowe możecie wyrobić dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc  w lodówce. W takim wypadku bułki upieczecie na śniadanie. Pamiętajcie, że ciasto można też mrozić(...)spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 10- 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut

Lekcje w kuchni
Błyskawiczny piernik (najłatwiejszy i najszybszy) / Quick and Easy Gingerbread Loaf 111

niego miksera, możecie go upiec nawet rano w Wigilię. Poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Przepis na szybki piernik jest troszeczkę ,,oszukany", bo bazuje na recepturze ciasta muffinkowego, które zawsze się udaje. Podczas przygotowań należy więc pamiętać, by nie mieszać składników zbyt długo. Całość należy mieszać tylko do połączenia, wtedy piernik błyskawiczny wyjdzie puszysty i mięciutki. Do ciasta(...)zmieszać z mąką. Dwie czy trzy łyżki powinny jednak w zupełności wystarczyć na piernik pieczony w małej blaszce. Jeśli spodziewacie się sporego grona gości, wystarczy podwoić ilość składników, przelać ciasto do dużej blaszki (25x35 cm lub trochę mniejszej) i piec około 40 minut. Ciasto możecie wzbogacić o bakalie, orzechy, kawałki czekolady czy skórkę pomarańczową. Gotowy piernik błyskawiczny możecie przełożyć powidłami

Lekcje w kuchni
Piernik długodojrzewający / Long Maturing Polish Gingerbread 103

Polish Gingerbread Piernik długodojrzewający to klasyk na świątecznym stole. Co prawda w sezonie poświątecznym ten przepis nie jest najbardziej poszukiwany, ale na pewno przyda się na kolejne Boże Narodzenie. Ciasto na piernik długodojrzewający przygotowujemy aż sześć tygodni przed Wigilią. Przez wiele dni ciasto spokojnie czeka w lodówce, możemy kompletnie o nim zapomnieć. Po miesiącu możemy przełożyć je do foremek(...)Miód, masło i cukier podgrzać na małym ogniu, do rozpuszczenia (nie gotujemy). Sodę rozpuścić w mleku, dodać do mąki z przyprawa do piernika, jajek i przestudzonej masy miodowej. Zmiksować. Ciasto przykryć folią i odłożyć do lodówki na 4-5 tygodni. Po 4-5 tygodniach: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszek (lub rozwałkować i wykrawać pierniczki) - będzie się wydawać, ze ciasta

Lekcje w kuchni
Rolada marchewkowa z łososiem 220

Wytrawna rolada z ciasta marchewkowego i nadzienia śmietankowo-łososiowego. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner(...)format: 2, ad_newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #bezglutenu #niskowęglowodanowe #bezmąki Składniki na ciasto: – 500 g marchewki – 4 jajka – łyżka masła klarowanego + papryka wędzona, przyprawa do pizzy Składniki na nadzienie: – 300 g serka śmietankowego do kanapek – 200 g łososia

Mrs. Endorfina
Maślankowy chleb pszenno-żytni 145

wychodzi duży, rodzinny bochen, na kilka dni. Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ale dość czasochłonny, bo zajmuje ponad 3 godziny plus pieczenie i co godzinę trzeba pamiętać, by ciasto przerobić. Jedak powiem Wam, że warto, bo jest to jeden z lepszych chlebów jakie piekłam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 szklanki mąki żytniej(...)miejscu na ok. 15-20 min. Po tym czasie, do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz maślankę w temperaturze pokojowej i sól. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie.   Ciasto przykrywamy je ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Jasny chleb żytni z ziemniakami i kminkiem 162

wodzie, dodać obie mąki i kminek, wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Przykryć aby nie obsychał. Zostawić do fermentacji w ciepłym miejscu 27-28°C na ok. 12 godzin. Ciasto: cały zaczyn 10 g soli 10 g cukru 300 g mąki żytniej jasnej typ 720 do ciasta nie dodajemy już wody Wyrobić jednolite ciasto, ok. 5 minut do połączenia składników(...)Zostawić do fermentacji w misce na 20 minut w cieple 27-28°C. Ciasto wyłożyć na posypany mąką żytnią stół i uformować bochenek, oprószyć z wierzchu mąką żytnią. Przełożyć do obsypanego mąką żytnią koszyka i zostawić w cieple na 45 min wyrastania. Po tym czasie przełożyć bochenek na stół i zostawić odkryty na 15 minut, aż wierzch chleba popęka

Przepisy na domowy ser i chleb