Adwentu :) A jeśli jeszcze to nie Wasze klimaty to zaparzcie sobie kawę (opcja z dziećmi - mając nadzieję, że zdążycie ją wypić zanim będzie zimna) i rozsmakujcie się w pysznym cieście marchewkowym, które Wam dzisiaj zostawiam na blogu :) Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Nie podam niestety linku ponieważ na szybko zapisałam go na kartce i nie pamiętam już strony. Całe szczęście(...)kartki nie zgubiłam, bo ominęłoby mnie na prawdę dobre ciasto marchewkowe. Polałam je polewą czekoladową (na którą nawet nie mam podanych proporcji bo robiłam ją na tzw. "oko" wykorzystując resztki czekolady w szafce). Tortownica 26 cm Składniki: 3 jajka 160 g cukru 3/4 szklanki oleju 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy
My simple kitchensiebie, bo to zawsze źle się kończy Wiele osób, szczególnie w okresie świątecznym, poszukuje idealnego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami . Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym cieście, ale przede wszystkim w farszu, ponieważ to on gra główne skrzypce w tym smacznym daniu. W naszym domu do farszu wykorzystujemy suszone grzyby leśne, najczęściej sami je zbieramy(...)patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki dobrze wymieszać , ponownie doprawić do smaku. Jeśli lubicie pikantne dania możecie dodać szczyptę chilli. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto znajdziecie tutaj: Idealne Ciasto na Pierogi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierogi z Kapustą i Grzybami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plżółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :) Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru łyżeczka soli 7g drożdży instant 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilka kropel ekstraktu(...)waniliowego Farsz: 500 g białego sera łyżka budyniu żółtko 3 łyżki cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego Farsz: ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto: suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać puree, mleko i masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość
Smakołyki Asimasła – szczypta soli – 1 płaska łyżka bułki tartej – 1/3 szklanki świeżych listków szałwii Przygotowanie : Puree przełóż do miseczki, dodając mąkę cały czas mieszając ciasto. Nie dodawaj jednak całej mąki od razu, może cię okazać, że jest jej zbyt dużo, jeśli Twoje puree było dość gęste. UWAGA! W komentarzach do tego przepisu pojawia się że ilość mąki jest(...)skórki, kiedy pieczecie ją ze skórką (doskonale się do tego nadaje) i razem blendujecie to mąki jest zbyt dużo. Nie używajcie w tym przepisie puree z gotowanej dyni. Ciasto powinno być zwarte i przestać się kleić do dłoni. Końcowe mieszanie i ugniatanie ciasta zrób już za pomocą dłoni, będzie to wygodniejsze. Ciasto podziel na mniejsze porcje, na blacie podsypanym mąką
nietylkopasta.plpewno nie raz zostaje Wam sporo mięsa z rosołu i zastanawiacie się jak je wykorzystać. W takim przypadku mam dla Was propozycję na pierogi z tymże właśnie mięsem. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Co prawda lepienie pierogów jest czasochłonne, ale ten smak wynagrodzi długie stanie w kuchni. Przyznam, że kiedy już zabieram się za lepienie pierogów, to zawsze jest(...)większa ilość, zamrażam w woreczkach i zawsze mam pod ręką na szybki obiad. Składniki na ciasto pierogowe: * 3 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około półtora szklanki ciepłej wody * 3 żółtka * 1 łyżeczka soli Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę i sól tworząc górkę, w środku zrobić dołeczek, wbić żółtko i stopniowo dolewając letnią wodę wyrabiać dłonią ciasto. Przykryć
Zrób to smacznieodstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i wystudź. Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki, dodaj jajka i pozostałe mleko. Wyrób krótko ciasto drewnianą łyżką. Wlej masło i wyrabiaj jeszcze około 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bakłażany pokrój w 0,5 cm. plastry, nasól(...)obuwdu stron. Po 20 minutach osusz paprierowymi ręcznikami. Składniki na tempurę wymieszaj ze sobą. Nasiona anyżu, kolendry i kminu ugnieć wcześniej w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i chwilę wyrabiaj. Odrywaj po 70 g. ciasta i formuj bułeczki. Odkładaj na blat i pozostaw na 10-15 minut do podrośnięcia. W tym czasie zagotuj wodę
Delicious Placekarmelowy to pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Słodki karmel możemy użyć do posmarowania blatów biszkoptowych lub bezowych w torcie, do lodów, deserów i innych słodkich wypieków. Możemy zrobić karmelową polewę/drip do tortu oraz dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem lub mus karmelowy. Przepis na taki krem podam wkrótce! Wykonanie sosu karmelowego nie jest trudne. Bardzo
Słodki PomysłWegański placek z dynią to moja propozycja na tanie i smaczne ciasto codzienne – bez jajek, bez masła, bez trudno dostępnych składników i dodatków. Przygotowane z kilu dosłownie składników – smaczne, sycące, wegańskie, odpowiednie dla osób na diecie bezjajecznej i bezmlecznej. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wszystko miesza się w jednej misce. To również świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę, mieszamy. Potem dodajemy mus z dyni, posiekane orzechy, mieszamy. Następnie dodajemy siemię lniane, olej, wodę, ekstrakt, kardamon i wszystko już dokładnie mieszamy trzepaczką do ciasta trochę ubijają by wtłoczyć powietrze. Potem ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 21cm z kominem. Finalnie pieczemy ok 50-60 min w 180st. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Dorota SmakujeFrancuskie Gofry Gofry z ciasta francuskiego z kiełbaskami, warzywami, pieczarkami oraz serem propozycja dla najmłodszych. Składniki: · 2 opakowania ciasta francuskiego · 4 szt. berlinek pepperoni · 1 cebula · 20 dag pieczarek(...)obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzany oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki berlinki, pokrojone w plasterki pieczarki oraz w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy na połowę, pionowo, na dolnej części ciasta układamy żółty ser, smarujemy ketchupem i nakładamy farsz. Przykrywamy górną częścią ciasta, brzegi zlepiamy, najlepiej przyciskając widelcem
Kulinarna ChwilaZaledwie trzy składniki plus nadzienie sprawiają, że kruche rogaliki są dziecinnie proste w przygotowaniu! Co więcej, ciasto na rogaliki nie zawiera cukru ani jajek. Słodyczy dostarcza nadzienie, ja wykorzystałam marmoladę, możecie również dodać mus jabłkowy , krem czekoladowy lub masę makową. Zapomniałabym o najważniejszym, rogaliki są przepyszne, w skrócie kruche ciasto sprawia, że ciężko poprzestać na jednym. Gorąco polecam! Przepis(...)szklanki marmolady (400 g) Czas przygotowania: 30 + 45 minut pieczenia Liczba ciastek: około 45 rogalików Przygotowanie Masło siekamy, dodajemy mąkę i śmietanę , a następnie dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części , a później jedną z nich rozwałkowujemy dość cienko (około 2 mm grubości). Następnie rozwałkowane ciasto kroimy jak pizzę, na 8 trójkątów . U podstawy każdego trójkąta nakładamy
WegePrzepissoli Przygotowanie: Zaczyn: Do miseczki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki, cukier i letnie mleko. Wszystko wymieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży i zostawić na 30 minut. Ciasto właściwe na kawiorki : do dużej miski dodaj- mąkę, wodę, sól oraz zaczyn. Składniki najpierw wymieszać łyżką, a następnie wyłożyć wszystko na blat i wyrobić ciasto. Ciasto umieścić w misce, przykryć(...)ręcznikiem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto ponownie wyłożyć na blat oprószony mąką i odgazować je, czyli przerobić je kilka razy. Teraz ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 kawiorki o długości +/- odpowiadającej długości blaszki z wyposażenia piekarnika. W tym momencie kawiorki będą miały średnicę ok. 7 cm. Kawiorki ułożyć na papierze
W garach u Gosisoli Przygotowanie: Zaczyn: Do miseczki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki, cukier i letnie mleko. Wszystko wymieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży i zostawić na 30 minut. Ciasto właściwe na kawiorki : do dużej miski dodaj- mąkę, wodę, sól oraz zaczyn. Składniki najpierw wymieszać łyżką, a następnie wyłożyć wszystko na blat i wyrobić ciasto. Ciasto umieścić w misce, przykryć(...)ręcznikiem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto ponownie wyłożyć na blat oprószony mąką i odgazować je, czyli przerobić je kilka razy. Teraz ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 kawiorki o długości +/- odpowiadającej długości blaszki z wyposażenia piekarnika. W tym momencie kawiorki będą miały średnicę ok. 7 cm. Kawiorki ułożyć na papierze
W garach u GosiOstatnio pobawiłam się trochę w lepienie pierogów. Na końcu okazało się, że nie mam już farszu a zostało jeszcze trochę ciasta na pierogi. Więc postanowiłam zrobić kluseczki, podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i powiem Wam, że wyszło naprawdę pyszne danie :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około pół szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki soli Dodatkowo(...)olej do podsmażenia kiełbasy * 2 laski kiełbasy typu śląska Wykonanie: Kiełbasę pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki na ciasto łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie z wyrobionego ciasta oderwać kawałek i dalej postępować tak jak w przypadku kopytek. Na podsypanej
Zrób to smaczniewyraźnie ruszy. W misie miksera umieszczamy pozostałe składniki, dodajemy wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie mieszamy. Ja wysługuje się hakiem miksera, mieszam tylko do połączenia składników, nie wyrabiam ciasta długo. Gdy użyjemy mąki pszennej musimy ciasto kilka minut powyrabiać. Masę przekładamy do miski przesmarowanej oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut do wyrastania. Po tym czasie(...)ciasto odgazowujemy i przekładamy do formy przesmarowanej wcześniej olejem, oliwą lub innym tłuszczem i obsypanej dokładnie otrębami lub mąką. Wyrównujemy i odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut, aż ciasto prawie wypełni formę. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 35 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Następnie formę z chlebem wyjmujemy
Smaczne Zdrowe