ciasto - 162258 przepisów (strona:3068/10818)

Chleb z worka. 352

odstawić na bok na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować do miski przesiać make i dodać łyżeczkę soli. Całość dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. Kiedy uzyskamy spójne ciasto, wyłożyć je na stolnice, dodać olej i dobrze wyrobić przez około 5 minut. Wyrobione ciasto na chleb uformować w kule i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykryć ściereczką kuchenną(...)odstawić w cieple miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagnieść je pare razy aby pozbyć się części powietrza. Ponownie ułożyć w misce, pod przykryciem i pozostawić na następne 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyjąc na stolnicę podsypana mąką i rozciągnąć a następnie złożyć brzegi ciasta do środka. Czynność powtórzyć. Patrz film. Na koniec uformować zgrabny

Pani M - kuchnia smakowita
TORT KOT – tort z kremem kinder bueno 197

kremem maślanym. 4 dzień: Tort kot podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis

Słodki Pomysł
Moskole – placki po góralsku 118

szynką z kością. Z pewnością warto poznać ten przepis i zapisać do swoich ulubionych. Polecamy! Moskole – placki po góralsku Składniki: gotowane ziemniaki: 1 kg mąka owsiana: ile zabierze ciasto sól: 1 płaska łyżeczka Moskole Przepis Do moskali najlepiej wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Będą dobrze odparowane, schłodzone i przeschnięte. Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy(...)miski i dodajemy ok. pół szklanki mąki i wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie mąkę. Jeśli jest jeszcze rozrzedzone, dodajemy łyżkę mąki i ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli trzeba powtarzamy ten proces. Ciasto jest dobre wówczas, gdy jest plastyczne, czyli gdy będzie można z niego swobodnie formować placki. Ciasto dzielimy na 10 jednakowych kulek. Deskę posypujemy mąką i przy pomocy szerokiego

Kuchnia Na Wypasie
Sernik z mlekiem w proszku 69

dziwnego, ponieważ jest naprawdę smaczny. Każda pora jest idealna na przygotowanie pysznego serniczka. Nie ważne czy są to urodziny, imieniny, spotkanie z przyjaciółmi czy święta. Sernik to tradycyjne ciasto, który sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z mlekiem w proszku w moim wykonaniu. SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU – PRZEPIS Składniki

Alle Dobre!
Dżem jeżynowy z domowych chlebem słonecznikowym 90

się za chleb – mieszankę BioChleb Słonecznikowy przesypujemy do dużej miski. Do letniej wody wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy zaczyn do suchej mieszanki i mikserem dokładnie wyrabiamy ciasto, wstępnie na wolnych obrotach, a następnie na szybkich, przez około 5 minut, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta – używałam mieszadeł do ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.   W tym czasie foremkę do pieczenia smarujemy odrobiną oleju. Odstawiamy.   Po upływie 20 minut, wyciągamy ciasto chlebowe z miski, na lekko podsypany mąką blat, oprószamy go dodatkowo z wierzchu i chwilę wyrabiamy w rękach do uformowania podłużnego wałka. Przekładamy go do wysmarowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Smaczna Strona
Gdzie i co zjeść na Krecie? Kuchnia kreteńska - 20 tradycyjnych dań prosto z Krety 93

nadzieniem serowym lub ziołowym. Pokochałam te serowe pierożki, śnię o nich po nocach. 9. Makaronia sizouma - kreteński krótki makaron podawany z serem i masłem 10. Tourta Kritiki - wielkanocne kreteńskie ciasto z mięsem 11. Gamopilafo - kreteńskie danie z ryżu i sera 12. Staka -  tradycyjny produkt mleczny, wytwarzany przez solenie i gotowanie tłustej warstwy świeżego lub gotowanego mleka owczego/koziego. Po kilku(...)miejscu one kompletnie nie stanowią problemu. Z całego serca polecam zamówić coś z owocami morza oraz mrożoną herbatę z dzikiej szałwii z miodem - jest naprawdę pyszna. Obłędne ciasto i lody podane na deser od lokalu na dodatkowy ogromny plus. Standardowo dostaliśmy również raki, a także owoce. Philosophies - jeżeli macie ochotę zjeść śniadanie na słodko to jest to IDEALNE miejsce właśnie

Czarnawisienka
Kotlety drobiowe w cieście ziołowym 247

konieczności wychodzenia na zakupy nie wyszły z tego tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej? Wystarczy mała zmiana, a już wychodzi „coś nowego”. Spróbujcie piersi kurczaka/indyka w cieście ziołowym. Palce lizać! 2 piersi z kurczaka 2 jajka 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej* 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz Jajka mieszamy(...)rózgi kuchennej. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek oraz majeranek. Mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje. Mieszamy z przygotowanym „ciastem”. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (warto nie pomijać tego kroku). Smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym na patelni oleju. Uwagi: * Z tego przepisu korzystałam kilkukrotnie

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką 122

Jesień śliwkami stoi, ciasto już było, teraz pora na mięciutkie drożdżówki pełne soczystych śliwek i pysznej migdałowej kruszonki pachnącej cynamonem. Nie będę się tutaj rozpisywać i zachwalać, spróbujcie sami. Składniki (na 9-10) drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 75 g roztopionego i ostudzonego masła  2 male jajka szczypta soli(...)mieszamy. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu by podwoił swoją objętość (ok 20 minut) Mąkę przesiewamy do miski dodajemy  jajka, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. musi podwoić objętość Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy

Cynamonowe szczęście
Szybkie, kakaowe ciasto z kajmakiem 96

Szybkie i bardzo dobre ciasto z masą kajmakową i gorzką czekoladą. Trochę inna wersja awaryjnego ciasta "na łyżki", które można znaleźć    tutaj .  Na ciasto: 18 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 13 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko Dodatkowo: około 70 g gorzkiej czekolady 70% około 350 g masy krówkowej             Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę (23cm x 32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu kłaść łyżeczką małe porcje masy krówkowej, następnie rozsypać grubo posiekaną czekoladę. Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej i przestudzonej

Praktyczna pl
Marysieńka 105

Kolejne ciasto siostry Anastazji warte wypróbowania. Czekoladowe z pyszną wkładką orzechową. Idealne na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Krem wychodzi trochę płynny, ale po schłodzeniu ciasta w lodówce masa robi się twarda, także się nie martwcie.  Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt: jajka 7 szt,  cukier 1 szklanka,  mąka pszenna 140 g,  kakao 50 g,  nasączenie : kawa(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st C przez 30-35 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół

kulinarne odsłony pati
Chałka 78

żółtka z cukrem i dodajemy do mąkę. Następnie dodaję rozczyn i pozostałe mleko (2/3 szklanki). Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiamy rękoma. Jeżeli się mocno lepi do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki. Ciasto dzielimy na pół(...)następnie każdą z części na 3 podłużne. Lepimy dwa warkocze. Jeden dłuższy i bardziej płaski, drugi krótszy i lekko wypukły. Krótszy warkocz kładziemy na płaskim. i sklejamy brzegi. Ciasto zostawiamy na ok. 40 minut w formie pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę :). Masło z cukrem i mąką łączymy a następnie kruszymy w celu uzyskania naszej kruszonki . Wyrośniętą chałkę smarujemy

I LOVE LIFE
Domowe proziaki 64

mleka 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie Mąkę mieszamy z solą i sodą. Następnie dodajemy jajko, cukier oraz maślankę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Następnie odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią, na grubość ok. 1 cm. Przygotowane placki odkładamy na 20 minut

Alle Dobre!
DWUKOLOROWE NALEŚNIKI "ZEBRA" 71

półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Dodatkowo: * 1 łyżka kakao Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz kakao) umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 1/4 i 3/4. Do mniejszej porcji ciasta dodać kakao, wymieszać. Patelnię rozgrzać. Najpierw z ciasta kakaowego zrobić na patelni wzorek, chwilę podpiec(...)następnie na całość wylać chochlą jasne ciasto i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron

Zrób to smacznie
Poranna Zorza 124

Poranna Zorza To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Wart wypróbować. Ciasto Poranna zorza to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem budyniowym jakie jadłam. Ciasto zrobione jest na bazie biszkoptu i przełożone kremem oraz bezą orzechową. Wierzch ciasta stanowią biszkopty ułożone na masie i polane czekoladą. czytaj

Kulinarna Chwila
Chrupiące paluchy GRISSINI 110

Chrupiące paluchy z ciasta drożdżowego pochodzą z Turynu i mają ciekawą historię. Po raz pierwszy przygotował je dworski piekarz Antonio Brunero w 1679 roku na prośbę królewskiego lekarza. Poprosił on piekarza o przygotowanie pieczywa bez miękkiego środka, aby młody Vittorio Amadeo II nie miał problemów z jego trawieniem. Tak powstały grissini, które szybko zyskały dużą popularność i cieszą się nią(...)łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 150 ml wody 2 łyżki oliwy Dodatki: sezam kminek suszone oregano Przygotowanie: Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, dzielimy na 4 równe części. Do każdej z części

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania