wiem czy wiecie, ale kuchnia libańska jest fantastyczna! To jedna z bardziej aromatycznych kuchni świata. Ta bliskowschodnia kuchnia bazuje przede wszystkim na ziołach, jagnięcinie i aromatycznych sosach. Tego typu ciasta jak Namoura, z semoliny są ciężkie, wilgotne i kleiste, bo oblane obficie syropem. Zmieniłam jednak trochę oryginalny przepis i dodałam do niego niewielką ilość swoich ukochanych wiórków kokosowych(...)powinna mieć konsystencję gęstego budyniu ). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-55 minut w !80C ( do zarumienienia ). Studzimy i zajadamy. Smacznego! The post NAMOURA – kokosowe ciasto libańskie / kuchnia libańska first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkowyrazisty w smaku. Pierogi z pieczarkami i boczkiem najlepiej smakują z okrasą, to znaczy z podsmażonym boczkiem i cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi z pieczarkami i boczkiem: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli Farsz: 400 g pieczarek 150 g boczku wędzonego 1 biała cebula 2 ząbki czosnku Dodatkowo(...)pieczarki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Farsz powinien być gęsty i zwarty. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Przygotowanie ciasta na pierogi. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać sól, olej rzepakowy. Zrobić dołek i powoli wlewać gorącą wodę. Ręką zagniatać ciasto. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Uformować kulkę
Danka PichciOdstawić na 15 minut, ale nie jest to konieczne. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrasta możemy przygotować dodatki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Keczup wymieszać z koncentratem i przyprawami(...)Oliwki i papryczkę pokroić na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmarować sosem pomidorowym zostawiając wolne brzegi. Na sos posypać ser żółty, ułożyć salami, a następnie paprykę i oliwki. Na koniec posypać poszarpaną mozzarellę. Zawinąć ciasto w roladę, boki zagiąć do środka. Dokładnie zlepić końce, żeby
Agusiowe smakołykiSzczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich, dużo radości, uśmiechu i spełnienia marzeń :-) 1 arkusz ciasta francuskiego 10 dkg szynki 10 pomidorków koktajlowych 1 kulka mozzarelli duża 1 cebula czerwona 10 oliwek czarnych 5 pomidorów suszonych 50 g roszponki pieprz czerwony, natka pietruszki sos vinaigrette 1 kawałek sera feta 2 łyżki sosu pomidorowego 1 kawałek ogórka zielonego Z ciasta francuskiego(...)pokrojoną szynkę, piórka cebuli, połówki pomidorków koktajlowych. Brzegi podwijam do środka, robiąc taką zakładkę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę około 15 minut aż ciasto zarumieni się. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki za pomocą foremki małej i też upiekłam . Użyłam do dekoracji sałatki. W tym czasie myję roszponkę, układam na desce, dodaję kawałki sera feta
wesoła kuchniaprzekąskę idealną na wszelkiego rodzaju imprezy. Można ją przygotować wcześniej, a jak tylko pojawią się goście włożyć na parę minut do piekarnika i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert składniki Ciasto francuskie Ser Camembert Suszone pomidory w zalewie Czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert wykonanie Ser kroimy na cienkie(...)pomidory w kostkę. Nie będę podawała ilości składników, gdyż zależy to ile będziemy chcieli tych pierożków zrobić, wydaje mi się, że każdy jest w stanie określić ile składników przygotować. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na jedną część nakładamy ser, cebulę i suszone pomidory. Sera w każdym pierożku powinno być dwa razy tyle co pozostałych składników. Składamy na pół, w kształt
Do Garów!barszcz z krokietem (a jakże) i jakieś duperele do przegryzania alkoholu. Może zrobię jeszcze jakieś sosy do podgryzaczy, chodzą za mną tzatziki i coś z pieczonego bakłażana. Paluchy z ciasta francuskiego z serem próbowałam już robić w zeszłym roku. Paluchy jednak wyszły wyjątkowo niefotogeniczne. Krzywe, za grube, za bardzo przypieczone. W tym roku postanowiłam je zrobić na luzie, pamiętając(...)wersję, miały być jeszcze dwie. Te z orzechami mnie pokonały. Z tych z kabanosami zrezygnowałam, bo wkurzyłam się na te z orzechami. Na szczęście My parę dni wcześniej kupił ciasto francuskie, które to dziś ląduje na blogu. Ta przystawka jest prosta w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu. Najsmaczniejsza jest świeża. Dobrze wejdzie z różnymi rodzajami dipów. Pod przepisem wrzucę
Kardamonovy