ciasto - 162258 przepisów (strona:3061/10818)

NAMOURA – kokosowe ciasto libańskie / kuchnia libańska 82

wiem czy wiecie, ale kuchnia libańska jest fantastyczna! To jedna z bardziej aromatycznych kuchni świata. Ta bliskowschodnia kuchnia bazuje przede wszystkim na ziołach, jagnięcinie i aromatycznych sosach. Tego typu ciasta jak Namoura, z semoliny są ciężkie, wilgotne i kleiste, bo oblane obficie syropem. Zmieniłam jednak trochę oryginalny przepis i dodałam do niego niewielką ilość swoich ukochanych wiórków kokosowych(...)powinna mieć konsystencję gęstego budyniu ). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-55 minut w !80C ( do zarumienienia ). Studzimy i zajadamy. Smacznego! The post NAMOURA – kokosowe ciasto libańskie / kuchnia libańska first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Pierogi z pieczarkami i boczkiem 67

wyrazisty w smaku. Pierogi z pieczarkami i boczkiem najlepiej smakują z okrasą, to znaczy z podsmażonym boczkiem i cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi z pieczarkami i boczkiem: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli Farsz: 400 g pieczarek 150 g boczku wędzonego 1 biała cebula 2 ząbki czosnku Dodatkowo(...)pieczarki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Farsz powinien być gęsty i zwarty. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Przygotowanie ciasta na pierogi. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać sól, olej rzepakowy. Zrobić dołek i powoli wlewać gorącą wodę. Ręką zagniatać ciasto. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Uformować kulkę

Danka Pichci
Pizza Stromboli. 70

Odstawić na 15 minut, ale nie jest to konieczne.  Następnie wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem,  lub mikserem z hakami.  Tak przygotowane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto wyrasta możemy przygotować dodatki.  Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Keczup wymieszać z koncentratem i przyprawami(...)Oliwki i papryczkę pokroić na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.  Rozwałkować na prostokąt.  Rozwałkowane ciasto posmarować sosem pomidorowym zostawiając wolne brzegi.  Na sos posypać ser żółty, ułożyć salami, a następnie paprykę i oliwki.  Na koniec posypać poszarpaną mozzarellę.  Zawinąć ciasto w roladę, boki zagiąć do środka.  Dokładnie zlepić końce, żeby

Agusiowe smakołyki
Przekąski z ciasta francuskiego 142

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich, dużo radości, uśmiechu i spełnienia marzeń :-)   1 arkusz ciasta francuskiego 10 dkg szynki 10 pomidorków koktajlowych 1 kulka mozzarelli duża 1 cebula czerwona 10 oliwek czarnych 5 pomidorów suszonych 50 g roszponki pieprz czerwony, natka pietruszki sos vinaigrette 1 kawałek sera feta 2 łyżki sosu pomidorowego  1 kawałek ogórka zielonego Z ciasta francuskiego(...)pokrojoną szynkę, piórka cebuli, połówki pomidorków koktajlowych. Brzegi  podwijam do środka, robiąc taką zakładkę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę około 15 minut aż ciasto zarumieni się. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki za pomocą foremki małej i też upiekłam . Użyłam do dekoracji sałatki. W tym czasie myję roszponkę, układam na desce, dodaję kawałki sera feta

wesoła kuchnia
Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert 79

przekąskę idealną na wszelkiego rodzaju imprezy. Można ją przygotować wcześniej, a jak tylko pojawią się goście włożyć na parę minut do piekarnika i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert składniki Ciasto francuskie Ser Camembert Suszone pomidory w zalewie Czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert wykonanie Ser kroimy na cienkie(...)pomidory w kostkę. Nie będę podawała ilości składników, gdyż zależy to ile będziemy chcieli tych pierożków zrobić, wydaje mi się, że każdy jest w stanie określić ile składników przygotować. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na jedną część nakładamy ser, cebulę i suszone pomidory. Sera w każdym pierożku powinno być dwa razy tyle co pozostałych składników. Składamy na pół, w kształt

Do Garów!
Paluchy z ciasta francuskiego z serem 64

barszcz z krokietem (a jakże) i jakieś duperele do przegryzania alkoholu. Może zrobię jeszcze jakieś sosy do podgryzaczy, chodzą za mną tzatziki i coś z pieczonego bakłażana. Paluchy z ciasta francuskiego z serem próbowałam już robić w zeszłym roku. Paluchy jednak wyszły wyjątkowo niefotogeniczne. Krzywe, za grube, za bardzo przypieczone. W tym roku postanowiłam je zrobić na luzie, pamiętając(...)wersję, miały być jeszcze dwie. Te z orzechami mnie pokonały. Z tych z kabanosami zrezygnowałam, bo wkurzyłam się na te z orzechami. Na szczęście My parę dni wcześniej kupił ciasto francuskie, które to dziś ląduje na blogu. Ta przystawka jest prosta w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu. Najsmaczniejsza jest świeża. Dobrze wejdzie z różnymi rodzajami dipów. Pod przepisem wrzucę

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania