Ciasto filo świetnie się nadaje również do przygotowywania wypieków z owocami. Ja wykorzystałam je do zrobienia kopert z jabłkami. Koperty z ciasta filo z jabłkami Składniki: 6 płatów ciasta filo 3 łyżki masła 2 jabłka szara reneta 2 łyżki rodzynków 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru łyżeczka cynamonu syrop: 2 łyżki miodu 3 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny(...)Masło roztopić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, cukrem, rodzynkami i bułką tartą. Płat ciasta filo posmarować masłem, ułożyć na nim kolejny, znów posmarować masłem. Ułożyć 3 płat. Pokroić w poprzek na paski ok 10cm szerokości (u mnie 4 paski). Z jednego końca na każdym nałożyć nadzienie, złożyć w trójkąty. Tak samo przygotować kolejne 3 płaty ciasta
Obiad gotowyPrzekąska na słodko idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek - placuszki z kakao nadziane masłem orzechowym. Do ciasta dodałam zblendowane banany, które osłodziły placuszki. Placki są proste, szybkie i bardzo sycące w smaku. Szczerze polecam. Składniki na porcje dla 2-3 osób: masa na placki 2 dojrzałe banany 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2 płaskie łyżki mąki(...)pszennej 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao do nadziania kilka łyżeczek masła orzechowego Składniki na ciasto zblendować ze sobą i odstawić na kilka minut. Rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Na wierzchu placków nałożyć 1/2 łyżeczki masła orzechowego i polać je odrobiną surowego ciasta (tak, aby masa na placki przykryła masło orzechowe). Placuszki smażyć
Ugotowaćpierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe PIEROGI Z KURKAMI Ilość porcji: około 30 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 30-40 sztuk) – 600 g świeżych kurek – 1 bardzo duża lub 2 mniejsze cebule – 3-4 łyżki oliwy(...)mieszaninie jest jeszcze trochę soku to podsmaż całość jeszcze przez chwilę, aby woda wyparowała. Dopraw na koniec jeszcze pieprzem i w razie potrzeby solą. Farsz jest już gotowy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku
nietylkopasta.pltego lata mój ulubiony owoc, który jem namiętnie. Wypróbujcie, a na pewno powtórzycie ten przepis nie raz. Składniki (na 10 małych naleśników): szklanka mąki pszennej i odrobina jakby ciasto było za rzadkie 2/3 szklanki mleka 3,2% 1/3 szklanki wody łyżka cukru pudru szczypta soli 1 jajko 4 łyżki stopionego masła Na krem: 150g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki łyżka(...)smaku Brzoskwinie: 4 dojrzałe brzoskwinie 2 łyżki cukru pół kieliszka rumu lub likieru amaretto łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki wody Dodatkowo: prażone płatki migdałowe do posypania Przygotowujemy ciasto na naleśniki – mokre składniki wlewamy do miski – mleko, wodę, jajko oraz stopione masło i dokładnie mieszamy rózgą cukiernią. Do tego dodajemy suche składniki – mąkę, cukier puder oraz sól
Smaczna Stronaobrotach miksera do rozprowadzenia koloru. 5. Mąkę i skrobię wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze 160’C (Można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandaszaparka mąka żytnia 75 g Dokładnie mieszamy i zostawiamy w temperaturze 28°C na około 6-7 godzin, aż zaczyn nabierze wyraźnie kwaśnego smaku. Dzień III po południu - przygotowanie ciasta i wypiek. Ciasto: cały zaczyn miód, cukier lub syrop cukrowy 25 g sól 10 g mąka żytnia 215 g mąka pszenna 75 g woda do miękkiej konsystencji ciasta(...)Wyrabiamy jednolite ciasto i zostawiamy do fermentacji w 30°C na 80-90 min. Po tym czasie przekładamy do foremki 25x11 cm i dajemy ok. 60 minut w 30°C na wyrośniecie prawie do brzegów foremki. Przed pieczeniem posmarowałem wierzch chleba resztką ciasta rozrobioną z wodą i posypałem kolendrą. Piekłem 10 min w 230°C, potem zmniejszyłem temperaturę
Przepisy na domowy ser i chlebPrzygotowanie: 1) Do miski przesiewany mąkę. Dodajemy sól i olej. Na środku górki z mąką robimy małe wgłębienie i wlewamy (powoli, porcjami) gorącą wodę. Od razu zaczynamy wyrabiać ciasto, uważając na to, żeby się nie poparzyć (możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy na jakieś(...)minut. 2) Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Możemy je podzielić na 2-3 porcje, żeby było łatwiej. 3) Jagody dokładnie myjemy, przekładamy na durszlak i zasypujemy cukrem. Lekko mieszamy i zostawiamy na durszlaku, żeby pozbyć się soku. 4) W sporym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. 5) Z ciasta
Roślinożerni urlopowiczemiski wsypujemy mąkę, suche drożdże i cukier. Dodajemy sól, rozpuszczone masło, ciepłą wodę i wbijamy jajko. Składniki wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy przez dłuższy czas ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania można podsypać rękę mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (czas około 45-60 minut w zależności(...)panujących warunków). Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat/matę. Dzielimy na mniejsze bułeczki. Ja zazwyczaj formuje gruby wałek z ciasta i kroję go na kawałki (około 10-12). Każdy kawałek formujemy w bułeczkę. Dziś zrobiłam, to na szybko dlatego bułeczki nie wyszły zbyt piękne, ale są naprawdę pyszne Bułeczki układamy na blaszce w odstępach (u mnie na dwóch mniejszych). Odstawiamy
Słodkie okruszkisztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt
Domowy Smak Jedzeniadodatku cukru. Bułeczki na pewno zasmakują najmłodszym! Moja dwuletnia Zosia zjadła dwie od razu po wyjęciu z piekarnika, także polecamy! Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Do ciasta dodajemy serek waniliowy i on zapewnia nam już słodki smak. Jeśli jednak chcecie aby Wasze bułeczki były jeszcze słodsze i jeszcze bardziej waniliowe, to dodajcie do nich jedno opakowanie cukru(...)odstawiam na około 10 minut przykrywając naczynie ręcznikiem. Do miski wsypuję mąkę i dodaję jajko, serek waniliowy, roztopione masło oraz mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników wyrabiam rękoma ciasto i formuję kulę. Zostawiam kulę ciasta w misce, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam na niecałą godzinkę aby ciasto wyrosło. Po tym czasie formuję z ciasta podłużny wałek i dzielę
Natka Pietruszkitłuczkiem, tak aby nie miały grudek. Dodaj do nich mąkę oraz semolinę. Całość wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj sól oraz cukier. Ponownie wymieszaj. Do mieszanki dodaj wodę z drożdżami. Zagniataj ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Gotowe przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw na ok. 3 – 4 godzin do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj(...)okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm. Wlej do niej oliwę tak aby zakryła dno. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i ugniataj, tak aby ciasto pokryło całą powierzchnię blachy i aby oliwa wlała się na ciasto. Następnie powbijaj w nią pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i posyp suszonym oregano. Na koniec w kubku wymieszaj 3 łyżki wody i łyżkę oliwy
365 dni dookoła kuchniAverage: 5 /5] składniki: 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki pomarańczowe + 600 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 600 ml gorącej wody biszkopty na spód ciasta ciasteczka w kształcie kwiatka z marmoladą wykonanie: Dno foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy biszkoptami. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie zimna ubijamy na sztywno
Domowy Smak Jedzeniadopełni ą posiłek złożony z zupy, czy curry i ryżu. Robiłam wersję wegańsk ą z mlekiem kokosowym z puszki, oraz używaj ą c normalnego, krowiego mleka - w obu przypadkach ciasto było idealne, świetnie się wyrabiało i wałkowało. Przepis z bloga Blendman . Składniki: (na 6 sztuk, ale w razie potrzeby można je na przykład podwoić) 200g(...)oleju lub oliwy dodatkowo: olej do smażenia W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj wodę lub mleko oraz oliwę lub olej i wyrób gładkie ciasto. Ma być delikatne i nie przywierać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na bok i przykryj ściereczką na około 10 minut, żeby "odpoczęło". Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju. Ciasto podziel
Lejdi of the house