ciasto - 162258 przepisów (strona:3052/10818)

Letnie śniadanie: Czereśnie zapiekane w naleśniku 111

rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden z najbardziej smakowitych i seksownych owoców. Okrągły, błyszczący, jędrny i słodki. Lato(...)stawy i tarczycę. A przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy! Składniki: Szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki mąki (65 g) Szklanka wydrylowanych czereśni

Niedzielny kucharz
Chleb z mąką gryczaną i orkiszową z ziarnami 64

wody 2 płaskie łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy (może być też olej) płatki owsiane do obsypania formy i chleba Sposób wykonania: Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy. Dodajemy wodę oraz ocet i wyrabiamy dokładnie ciasto. W miarę potrzeby dodajemy wodę lub mąkę pszenną. Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby móc formować z niego bochenek. Ciasto przykrywamy(...)ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy foremkę keksówkę. Smarujemy ją masłem lub olejem oraz oprószamy płatkami owsianymi. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wyrabiamy je przez około minutę i formujemy bochenek o długości około 30cm i przekładamy go do foremki. Wierzch chleba zwilżamy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.  Odstawiamy

Qchnia po prostu
Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka 87

Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski Leniwe pierogi nazywane są też kluskami leniwymi, albo po prostu leniwymi. Są to duże kluski z ciasta, które przygotowuje się z białego sera (twarogu), gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i żółtek. Kluski gotuje się w lekko solonej wodzi i podaje polane masłem, zrumienioną bułką lub śmietaną. Znacznie rzadziej w naszym regionie(...)poznańska) duża szczypta soli Ser i ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy w malakserze. Na stolnicę sypiemy mąkę, wykładamy masę serowo-ziemniaczaną, dodajemy żółtka, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste i lśniące. Jeśli ciasto będzie za wolne (zależy to od wilgotności sera), dodajemy mąki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 1,5 cm i kroimy

Trzeci talerz
INSTANT VORTEX PLUS 6, CZYLI TEST FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ+ KILKA PRZEPISÓW 68

ziemniaki pokryły się przyprawą. Układać je jedno obok drugiego w koszyku frytkownicy beztłuszczowej. Wsunąć koszyk do urządzenia. Ustawić opcję Air Fry- czas 30 minut- temperatura 180°C.  Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką - składniki na wielkość koszyka z urządzenia: Ciasto: * 4 jajka * 150 g cukru * 220 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 125 ml oleju Kruszonka(...)uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wlać olej. Masę wymieszać do połączenia się składników. Koszyczek z frytkownicy beztłuszczowej wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać wierzch. Na wierzchu obok siebie ułożyć połówki truskawek.  Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze

Zrób to smacznie
Sernik z truskawkami i kruszonką 58

zrobić w małej tortownicy. Na szczęście coś mnie tknęło i zrobiłam od razu w większej foremce Kruszonka i sernik to świetne połączenie . Do tego owoce i mamy przepis na ciasto idealne Sernik z truskawkami i kruszonką przepis na foremkę 20×20 cm: Spód i kruszonka: 150 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 140 g masła zimnego 70 g cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce łączymy mąki, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto aż masło dokładnie oblepi wszystkie składniki tworząc kruszonkę. Połowę ciasta wykładamy do foremki ugniatając go palcami na dnie i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Resztę kruszonki wstawiamy do lodówki Masa serowa

Relaxtime
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą 51

dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka(...)Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 53

Koniec tygodnia. Wreszcie sobota. Czas tylko dla nas, domowników. Obiecane kino domowe, obiecana szarlotka. Wszechobecna już świąteczna atmosfera udziela się, więc do zagniatanego ciasta dodaję pierniki. Niech deser zapachnie już grudniowym aromatem. Wstajemy, odsłaniamy zasłony, listopadowe słońce wpada do pokoju. Wspólnie jemy śniadanie, po którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka chowamy do lodówki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, rozdrobnione pierniki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia, żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagniatamy lśniące, sprężyste ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Jabłka pozbawiamy skórek, gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dorzucamy

Raj dla Podniebienia
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą 48

farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania pierogów. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie. W tych czynnościach towarzyszy także mojej mamie, która pierogi robi dużo częściej niż ja. Co nam będzie potrzebne? Składniki ciasto 250 g ciepłej(...)robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 43

dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka(...)Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę

Raj dla Podniebienia
Brownie z kremem śmietankowym i owocami letnimi 45

moim Raju! Czy Ty też żałujesz, że kończy się lato? Żal Ci, że słoneczny, pełen ciepła czas już za nami? Jest jednak coś, co może poprawić nastrój. To ciasto na pocieszenie. Na koniec lata. Ma wszystko, co dobre, a połączenie czekoladowego brownie z delikatnym kremem to raj dla podniebienia. Tak naprawdę możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców. Krem z każdymi będzie(...)smakował przepysznie! Spróbuj śmiało! Początek jesieni trzeba zacząć słodko. A co trzeba przygotować do brownie? Składniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie

Raj dla Podniebienia
Jaglane ciasto jogurtowe z truskawkami 128

moje chyba zresztą ulubione owoce lubię wykorzystać na całego, jako dodatek do dań czy deserów również. Wiem, że często macie problem będąc na diecie znaleźć odpowiedni przepis na smaczne ciasto, dlatego spieszę Wam z recepturą na wypiek, który byłam święcie przekonana, że wyjdzie zakalcem bo nie dość, że jogurt naturalny, mało tłuszczu, to jeszcze mąka jaglana, ale jak widać zaskoczył(...)nawet i mnie, i oto jest - fajne fit ciasto jogurtowe z truskawkami na bazie mąki bezglutenowej. Nie dziękujcie :) Składniki (na 12 porcji) Przygotuj długą keksówkę, około 25 cm. 1 jajko  150 g ksylitolu  60 g oleju rzepakowego  200 g jogurtu naturalnego  40 ml soku z pomarańczy  60 ml mleka  250 g mąki jaglanej

Mango Papaja
Przepis na krokiety z szynką i serem żółtym – proste i pyszne krokiety! 76

serem są dość szybkie w wykonaniu, ponieważ nie musimy przygotowywać farszu.… Drukuj Proporcje na: 8 szt. Czas przygotowania: 1 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto na naleśniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 450 ml mleka lub wody (może być gazowanej) 1 jajko 1 łyżka oleju ⅓ łyżeczki soli   Farsz: 8 dużych plastrów sera(...)szynki (około 200 g) 120 g ketchupu 50 g majonezu   Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta (około 100 g) olej rzepakowy do smażenia przygotowanie Przygotowanie krokietów rozpocznij od zrobienia ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Po 20 minutach rozgrzej patelnię – jeśli używasz patelni z nieprzywierającą powłoką, nie musisz

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania