ciasto - 162907 przepisów (strona:3093/10861)

łatwe ciasto ucierane z rabarbarem, kruszonką... 76

utrzeć mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i tylko szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x20 cm, na dno formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch, posypać obranym, pokrojonym rabarbarem, na rabarbar wysypać kruszonkę. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół(...)ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, posypać pudrem cukrem przed podaniem - najlepsze ciasto ucierane, które zawsze wychodzi pyszne, owoce dodajemy jakie lubimy, zamiast kruszonki można dodać piankę bezową..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowy sernik na zimno z mango 128

zmiksować przez chwilę składniki, to pysznie smakuje, obłędnie wygląda i jest bardzo małokaloryczny. Przygotujecie go z dosłownie czterech składników! Po prostu deser ideał, dla tych, którzy nie lubią słodkich ciast, albo dbają o swoją figurę, ale jednak raz na jakiś czas mają ochotę na jakiś deserek. Sernik jogurtowy jest mało słodki, wiec jeśli wolicie słodsze ciasta, dodajcie do niego(...)sernik na zimno z czerwoną porzeczką Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Ciasto śnieżny puch z granatem Ciasto śnieżny puch z limonką Agrestowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik jagodowy

Kulinarne przygody Gatity
Ciabatta 133

pęcherzyków powietrza, choć starałam się stosować do przepisu ale w smaku są doskonałe. Zaczyn: 7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłej wody 175 g mąki pszennej Ciasto: 7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 30 ml ciepłego mleka 120 ml ciepłej wody 60 ml oliwy z oliwek 350 g mąki pszennej + do podsypania Zaczyn(...)wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 12 godzin.  Ciasto: W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem aż się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki ciasta i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ok 10 minut). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.  Dużą blaszkę

Smakołyki Asi
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek 166

piknik. Podajemy z kakao, mlekiem, herbatą czy kawą. Upieczcie.   Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pół szklanki rodzynek 5 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże(...)rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną male grudki, dodajemy rozczyn, rodzynki i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia

Izabelawkuchni
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 93

opis Drukuj Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 313 kcal Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych (1 opakowanie) 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła (1/5 kostki) 50 g cukru pudru (5 łyżek) 1 jajko kruszonka 30 g mąki pszennej(...)łyżki) 20 g cukru pudru (2 łyżki) 40 g masła owoce 125 g rabarbaru (1 sztuka) Instrukcja ciasto Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki

Przepisy na widelcu
Sernik czekoladowy 213

Sernik czekoladowy – ciasto idealne na każdą okazję, a i bez okazji można go przygotować. Na pewno posmakuje każdemu kto lubi czekoladę oraz ciasteczka oreo Pomimo, że jest to ciasto czekoladowe, nie jest przesadnie słodkie. Sernik może być smacznym prezentem na Dzień Matki i Dzień Ojca, ale także może być prezentem na Dzień Dziecka Sernik czekoladowy przepis na tortownicę(...)lodówki na ok. 1 godzinę. W międzyczasie ser zmiksuj z jajkami, cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną czekoladę. Następnie na gotowy spód ciasta wyłóż masę serową. Wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Na koniec gotowe ciasto możesz udekorować rozpuszczoną

365 dni dookoła kuchni
BIAŁY DRIP – biała polewa na tort 150

Biały drip z białej czekolady to biała polewa na tort lub ciasto. Polewa pięknie spływa z tortu, tworząc efekt białych sopli. Dzięki kolorowym barwnikom możemy uzyskać kolorowy drip na tort. Zrobienie białego dripu nie jest trudne. Jednak nałożenie go na tort w odpowiednim momencie przysparza mi do dziś wiele problemów. Drip albo robi się już za gęsty, albo jest jeszcze

Słodki Pomysł
Puszyste drożdżówki 140

dżem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. W 0.5 szklanki mleka rozmieszaj drożdże z 2 łyżeczkami cukru; 2. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, rozrobione drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Do ciasta dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut; 4. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, podsyp dno miski mąką(...)wyrośnięcia na ok. 1,5 h; 5. Przygotuj nadzienie serowe: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce na jednolity krem. Możesz dodać więcej/mniej cukru - wedle uznania; 6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką, wyrób jeszcze przez chwilę, uformuj gruby wałek i podziel na 2 równe części; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 7. Pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 1cm w kształt

Prosty przepis na
Maślany puszysty chlebek 98

żeby drożdże zaczęły pracować, w międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, gdy drożdże lekko podrosną dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłe mleko zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej do powstania miękkiego, elastycznego ciasta, wyrobione ciasto wkładamy do miski na dnie lekko oprószonej mąką i posypujemy po wierzchu odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy do formy keksowej u mnie o wymiarach 34×12 cm ale może być trochę mniejsza wysmarowanej w środku masłem i obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto smarujemy po wierzchu pędzelkiem mlekiem i wstawiamy do nagrzanego

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto z rabarbarem 126

Ciasto z rabarbarem – puszyste, delikatnie wilgotne, nieco słodkie i umiarkowanie kwaskowate. Idealne ciasto do kawy! To ciasto ucierane z rabarbarem oprószone cukrem pudrem jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, więc gorąco zachęcam Was do The post Ciasto z rabarbarem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem 123

przepisów na szparagowe przepisy.  A następne w kolejce truskawki! Jeszcze nie jadłam w tym sezonie, ale coś czuję, że zmieni się to w nadchodzący weekend :)  Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 2 żółtka lub 1 jajko  100 g startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy(...)minut do lodówki.  Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 ml)  ok. 100 g wędzonego boczku  2 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz

bistro mama
Bagietka pszenna na pszennym zakwasie 148

wody (150 g) zimnej, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyki oleju, 1 łyżeczka soli, Mleko do posmarowania (opcjonalnie) Wykonanie: Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy, a następnie zagniatamy delikatne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Miskę przykrywamy pokrywką lub folią, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 godzin. W tym czasie ciasto powinno nieco urosnąć. Po tym czasie zagniatamy(...)kawałkami papieru do pieczenia ułożonymi w taki sposób, żeby bagietki się ze sobą nie stykały. Ja położyłam na środku pod papierem rolkę papierową owiniętą folią aluminiową. Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak samo. Blachę przykrywamy folią spożywczą, żeby ciasto nie wysychało, a następnie ścierką, żeby miało cieplej. Zostawiamy na 5 godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie powinno urosnąć. Bezpośrednio

Bułka z Chlebem
Pierogi zero waste rzodkiewkowe z twarożkiem 144

pietruszki, szczypior 1 szalotka 250 g sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Rzodkiewki kroję w paski, szczypior, natkę, szalotkę drobno, dodaję ser, jogurt, sól, pieprz i mieszam. Ciasto: 250 g mąki pszennej sól 1/2 liści z pęczka rzodkiewki 3 łyżki oleju 50 ml wody gorącej Pozostałe: 1 łyżka masła 3 rzodkiewki Liście od rzodkiewki myję i drobno kroję(...)Przekładam do pojemnika, dodaję olej, wodę i miksuję jak na pesto. Mąkę przesiewam, dodaję sól, wlewam rzodkiewkowy mus ale nie cały. Podczas wyrabiania ciasta dolewam w zależności od gęstości ciasta. Ciasto jak jest dobrze zagniecione rozwałkowuję. Wycinam za pomocą pucharka do lodów duże koła. Na każdy kawałek ciasta wykładam łyżeczkę farszu i sklejam. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej

wesoła kuchnia
Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i cieście francuskim 168

Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie polędwiczki wieprzowe, to polecam taką pieczoną w boczku i cieście francuskim. Polędwiczkę najlepiej dzień wcześniej zamarynować. Do polędwiczki podsmażyłam czarowną cebulkę i czosnek. Na drugi dzień owijamy ją tylko boczkiem i ciastem i pieczemy. U nas podana z warzywami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około 400 g polędwiczki(...)wieprzowej 2 średnie cebule czerwone 2-3 ząbki czosnku 10 plasterków boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego oliwa sól pieprz 1 jajko sezam (niekoniecznie) 1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy dosłownie chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia. 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, usuwamy błonki. Do miseczki dajemy

kruche babeczki
Tort bezowy Dacquoise z daktylami i orzechami włoskimi 120

orzechami włoskimi, podany ze świeżymi owocami, jest według mnie mistrzostwem świata w torcikach bezowych, jakie kiedykolwiek jadłam — a jadłam ich kilka, wierzcie mi. Od wielu lat jestem fanką tego ciasta. Towarzyszy nam przy każdych większych imprezach. Co prawda ostatni raz wykonywałam go kilka lat temu — na swoje 30 urodziny. Tak się składa, że i w tym roku również świętowałam urodziny(...)orzechy w połączeniu ze świeżymi owocami, w szczególności z kwaśnymi malinami, dają idealne przełamanie tej słodyczy. Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że w oryginalnym przepisie, wykończeniem ciasta jest cukier puder i kakao. U nas w domu jednak konieczne są owoce, bez nich nie byłoby to samo. Choć pewnie znajdą się i tacy, którzy stwierdzą, że skoro nie jest

Zufi.pl