ciasto - 162258 przepisów (strona:3093/10818)

Magma - ciasto bez pieczenia 3144

Pyszne i bardzo szybkie ciasto bez pieczenia poleca się na weekend. Będzie jak znalazł do niedzielnej kawki

Prosty przepis na
Muffinki - Mikołaj w kominie 78

wymieszać w jednej misce, a w drugiej jajka, mleko, olej i miód. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień.  Piec przez około 20 minut w temperaturze 200ºC (bez termoobiegu). Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenia

Świat Ciasta
Ciastka orzeszki z kremem budyniowo-orzechowym 145

bardzo smaczne. Do orzeszków przygotowałam krem orzechowy z dodatkiem alkoholu, który jest również bardzo smaczny Do przygotowania ciastek orzeszków będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 120 orzeszków na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml 100 g cukru pudru – niespełna ¾ szklanki 250 ml 2 łyżki śmietany 18% - może być gesty jogurt(...)szklanka 250 ml (można dodać więcej) 2 łyżki spirytusu lub wódki – można nie dodawać (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka orzeszki Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier, sól, masło i pocierając dłońmi łączę składniki tak żeby powstały grudki, przypominające kruszonkę. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijam

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi ruskie 78

Tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Przygotowanie ich wymaga odrobinę wprawy – trudność polega tylko na ich ulepieniu, ale ich smak wynagrodzi wszelki trud. Składniki: ciasto 700g mąki 300ml ciepłej wody 3 łyżki oleju farsz 1kg ugotowanych ziemniaków 600g białego sera podsmażona cebulka gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut. Ugotowane ziemniaki(...)przepuszczamy przez praskę, dodajemy usmażoną cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko, wycinamy krążki szklanką i na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy w pierożki. Wrzucamy pierogi na gotującą osoloną z dodatkiem oleju wodę i od momentu kiedy wypłyną gotujemy przez 3-4 minuty. Podawać z cebulką lub śmietaną. Autor przepisu: Małgorzata K-j Artykuł

Wasze Przepisy
Klasyczne pierniczki korzenne 79

cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajko i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.   Rozwałkować na grubość około 3-5 mm (w zależności od tego, czy chcemy bardziej czy mniej twarde pierniczki) (fot.1

Świat Ciasta
Chleb żytni foremkowy wg Aleex 107

sicie, odcisnąć wodę. Ziarna dodać do misy z mąką. 5. Do misy włożyć zakwas i wlać lekko ciepłą (nie gorącą!) wodę. 6. Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie gęste, lepkie ciasto. 7. Formę podłużną (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto dokładnie wypełniając nim keksówkę. Powinno go być nieco ponad połowę formy. Można raz lub dwa stuknąć formą(...)ciastem chlebowym o blat, aby pozbyć się niepotrzebnych pęcherzy powietrza. 8. Wierzch chleba wyrównać łyżką zwilżoną wodą. Można posypać lekko mąką lub ziarnami. 9. Formę z ciastem włożyć do foliowej torebki, ja wykorzystuję reklamówkę, którą dość szczelnie zawiązuję, aby woda z ciasta nie parowała. 10. Chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – u mnie to podłoga w pomieszczeniu gospodarczym

W mojej kuchni
Paszteciki z mięsem i kapustą. 135

chwilę. Jeśli chodzi o potrawy,  to cześć z nich przygotowuję wcześniej. Oczywiście takie które mogą poczekać :)  Między innymi paszteciki. Są już zamrożone i czekają. Paszteciki z tego ciasta,  robię od lat. To mój ulubiony przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie.  Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne i nie trzeba go podsypywać mąką  przy wałkowaniu(...)kapustą. Syn bardzo lubi. Trochę się rozpisałam,  ale już kończę :) Sprawdźcie przepis i róbcie paszteciki. Acha...jak zrobicie,  to piszcie w komentarzach czy smakowały.  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g.) 100 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików

Agusiowe smakołyki
Świąteczne brownie z piernikową masą i pomarańczami 109

Brownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną.  Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa.  Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego(...)cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i miksujemy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min. Wyciągamy z tortownicy i studzimy. Masa piernikowa

Kuchnia MagdaLeny
Kruche słone korpusy 115

posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do pozostałych składników. Całość siekać nożem aż składniki równo się wymieszają, aby jak naj krócej wyrabiać rękami.  Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (lub na 15 minut w zamrażarce). Po schłodzeniu ciasto wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 milimetrów i wycinać krążki(...)nieco większe niż foremki (foremek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto dokładnie dociskać do ścianek foremki, nadmiar ciasta ściąć po krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło powstałe powietrze. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Wystudzone korpusy wyciągnąć z foremek. Foremki obrócić na ręce do góry dnem i delikatnie

Pomysłowa kuchnia
Pierniczki bezglutenowe na mące gryczanej 89

pieczenia i  mieszamy wszystko dokładnie. Masę przelewamy do większej miski, dodajemy żółtka jaj i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, wstępnie mieszamy łyżką. Dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Szykujemy matę. Odrywamy kawałki ciasta i rozgniatamy je ręką(...)grubość około 4-5 mm (lub ciut grubiej, ale nie cieniej). Taka grubość sprawia, że pierniczki wychodzą puszyste. Uwaga! Rozgniatanie, to moja metoda. Można też każdy kawałek ciasta rozwałkować np. między papierami do pieczenia lub wałek posypywać mąką gryczaną. Foremką wycinamy kształty. Przekładamy je ostrożnie na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między pierniczkami. Bezglutenowe pierniczki pieczemy

Słodkie okruszki
Mini zawijaski z ciasta francuskiego z masą makową 91

Dzień dobry :-) Mini zawijaski z ciasta francuskiego, to idealna propozycja na święta. Są małe, bardzo smaczne, można je zrobić zamiast ciasteczek. Co najważniejsze bardzo szybko się je robi. Można użyć do nich gotowej masy makowej, albo zrobić swoją. Ja użyłam gotowej od Helio, bo nie miałam kiedy zrobić swojej. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)masa makowa z bakaliami u mnie Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie dzielimy w pionie na 3 paski. Każdy obracamy i na jednej połowie dłuższej części rozprowadzamy masę. Połowę z masą przykrywamy tą połową ciasta bez masy. Lekko przyciskamy. 2. Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm paski. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kruche babeczki
Ciasteczka migdałowe 62

Pewnie wielu z was zaczyna już powoli myśleć o świątecznych ciastach, ale w międzyczasie warto również przygotować mniejsze przysmaki, takie jak chociażby ciasteczka migdałowe. Przepis ten wzorowany jest na hiszpańskich ciasteczkach polvorones, które przygotowuje się głównie w Andaluzji. Początkowo przygotowywano je w czasie Adwentu i w okresie bożonarodzeniowym, jednak obecnie można się nimi zajadać przez cały rok. Czy w ciasteczkach(...)Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Po kilku minutach ucierania, przełóż masę na folię spożywczą, dokładnie ją zawiń i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie ciasto powinno być znacznie bardziej zwarte. Stolnicę oprósz mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinaj ciasteczka. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj

okolicepalnika.pl
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 110

Udanych wypieków Wam życzę :)        Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej  2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 5 dag masła lub margaryny około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo(...)Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką  i dostawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył'' tak na około 15-20 minut. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie

Izabelawkuchni
Keto tarta Snickers (Paleo, LowCarb) 106

karmelu oblane czekoladą w połączeniu z orzechowym nugatem to istne niebo w gębie. Ta tarta nie jest pełnym odzwierciedleniem oryginalnego produktu. Odpuściłam sobie warstwę nugatową na rzecz kruchego ciasta , jednak baza w postaci fistaszków i karmelu jak najbardziej jest obecna w tym keto cieście . No i nie mogło też zabraknąć czekolady … Czy jest na tym świecie ktoś, kto potrafi się(...)Tarta Snickers Pyszna wariacja na temat popularnego batonika - keto tarta Snickers to prawdziwa bomba z keto karmelem na bazie allulozy. Musicie tego spróbować! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciasto kokosowe , czekolada , krówka , tarta Porcje 12 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 45 minut Składniki Kruchy spód 2 jajka 1 łyżka oliwy 0,25 szklanki

Modern Cave Girl
Wegańskie pierniczki świąteczne 80

szybkie do przygotowania i można je dekorować i jeść zaraz po upieczeniu! Nie musisz planować ich wypiekania z wyprzedzeniem. Masz ochotę je ukręcić? Wlatujesz do kuchni, wyrabiasz ciasto, pieczesz pierniczki i zajadasz. Każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem. Czy posmakują NIEWEGANOM? Pewnie, że tak! Pierniczki bez jajek są równie dobre w smaku, jak te tradycyjne. Nie musisz się przejmować(...)zakasaj rękawy i śmigaj do kuchni Jeśli chcesz na święta przygotować wyjątkowe ciasto, to polecam Ci piernik z dyni . Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej! Wegańskie pierniczki – KĄCIK PORAD Do przygotowania pierniczków używałem mąki pszennej i żytniej jasnej, takie też Wam polecam. Cukier puder w moim przypadku był z cukru trzcinowego, który sam zmieliłem. Możesz również użyć cukru pudru

Blendman

Proponowane wyszukiwania