ciasto - 162258 przepisów (strona:3097/10818)

Wysoki, ucierany placek z jabłkami 67

Ciasto dla mam. W Dniu Mam. Upieczone w Tym dniu, na szybko. Zjedzone równie szybko. "Nie ma to, jak dobre ciasto drożdżowe" - opinia jednego z konsumentów wybrzmiała. Pomijam więc kwestię zachwalania miękkiej i puchatej struktury wypieku. Zamieszczam niniejszy wpis dopiero dziś, niestety kilka dni po świętowaniu. Przydatnym jednakże niechaj się stanie, gdy dzieci i ojcowie upomną się o swe prawa(...)czas. Przepis znalazłam na jednej z rosyjskich stron kulinarnych, troszkę zmodyfikowałam. Miałam nadać wypiekowi miano szarlotki rosyjskiej, ale tak enigmatyczna nazwa, nie pokusiłaby Was o kliknięcie w tą propozycję. Ciasto jest wysokie, miękkie, subtelnie waniliowe, rewelacyjne w smaku. Wykorzystacie zapewne ten przepis wielokrotnie tym sezonie. Każdy zakup owoców będzie ku temu okazją, nie tylko momenty z wręczaniem laurek z deklaracjami

Kronika Piekarnika
Lekkie jak chmurka ciasto z mieszanymi owocami 73

Jest rewelacyjne. Nawet spory kawałek sprawia wrażenie, że nic nie waży. Pachnie wanilią i owocami. Ciasto jednocześnie wilgotne i puszyste - dzięki dodatkowi proszku budyniowego i wmieszanym w środek owocom. Dziś poradziliśmy sobie z całą tortownicą, na jedno rozkrojenie i dziewięcio - osobowe posiedzenie. Został samotny kawałek, który nerwowo wszyscy obserwowali. Zniknął w chwili nieuwagi i zamieszania spowodowanego nagłym deszczem. Moknące talerze(...)rodzaj ). Wykonanie: Owoce myjemy, obieramy te, które tego wymagają, kroimy na niewielkie cząstki lub kosteczki, posypujemy łyżeczką cukru i cukru waniliowego ( ewentualnie też cynamonu ). Odstawiamy na czas miksowania ciasta, po czym dokładnie odciskamy z puszczonych soków. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do szklanki wlewamy olej i mleko ( płyn się rozwarstwi widowiskowo ). Jajka wbijamy do dużej miski

Kronika Piekarnika
Klasyczny, ucierany placek z połówkami jabłek 67

Dziś propozycja prosta, sprawdzona i każdemu bliska. Ciasto, którego nie sposób nie znaleźć w starych, rodzinnych zeszytach z przepisami. Szybki, klasyczny placek ucierany z dodatkiem jabłek. Wysoki, puszysty, najsmaczniejszy w dniu pieczenia. Bardzo delikatny i lekki, waniliowy, maślany. Całości dopełniają połówki słodkich, soczystych jabłek. Wygodnym jest fakt, że nie wymagają wcześniejszego tarcia, krojenia, smażenia. Warto sięgnąć do sprawdzonych przepisów, docenianych(...)waniliowym. Do puszystej, prawie białej masy, powoli wlewamy rozpuszczone, wystudzone masło. Miksując na najwolniejszych obrotach, przesiewamy w kilku ratach mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. W ciasto wciskamy połówki jabłek, naciętymi wierzchami do góry. Zanurzamy je w cieście tak, by nacięte wierzchy wystawały

Kronika Piekarnika
Najprostsza chałka z kruszonką 73

Przepis na miękką, pulchną, pyszną i szybką chałkę: dla niedowiarków -  wiarę odzyskają, że ciasto drożdżowe może być rewelacyjne, pomimo minimalnego zaangażowania w jego wykonanie. dla leniwców -  niechętnych gnieceniu, miętoszeniu i czekaniu - aż od ręki odejdzie. dla zabieganych - którzy pognietliby chętnie, lecz czasu i warunków ku temu nie posiadają. dla narcystycznych wielbicieli domowych wypieków własnoręcznych - czerpiących zachłannie radość(...)pochwał i wyrazów uznania. Spróbujcie więc, bez względu na to, do której z kategorii należycie.  Spróbujcie nawet, jeśli o cieście drożdżowym wiecie wszystko,  zjedliście na nim zęby i wyrobiliście sobie mięśnie.   Przepis ten, w związku z powyższym Was nie zaskoczy, ale to bez znaczenia.  Spróbujcie - po prostu jest pyszny. Składniki: 2 jajka rozmiar

Kronika Piekarnika
Miękkie, bardzo czekoladowe ciasto z borówkami 74

Jeśli szukacie przepisu na ciasto z czekoladą w roli głównej - proszę uprzejmie. Wszystkiego będzie w nadmiarze. Przerost i formy i treści. Elementy sezonowe również obecne - w czekoladzie zatopiłam borówki. A potem podtopiłam je w gęstej polewie. Wybrałam ciasto intensywnie czekoladowe o bardzo miękkiej strukturze. Owoce utrzymują się na jego wierzchu, dzięki odpowiedniej gęstości. Równie gęsta polewa dopełnia całości. Smak wypieku(...)powinna być dość gęsta, kremowa i jednolita. Przekładamy masę do przygotowanej blaszki - oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. W równych odstępach, na całej powierzchni rozkładamy borówki. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawcie wypiek w otwartym piekarniku przez 10 minut, później wyciągnijcie, by wystudził się

Kronika Piekarnika
Biszkopt orzechowy z tartym jabłkiem 73

Przepis dziwny i budzący wątpliowości. Proszę o kredyt zaufania. Pachnące orzechami, jabłkami i czekoladą ciasto. Puszyste jak chmurka, jednocześnie wilgotne dzięki jabłkom. Biszkopt bez tłuszczu, ucierany dwuetapowo, bardzo orzechowy. Zdobył uznanie wszystkich, którym dane było uszczknąć kawałek. Przepis kserowany na prośby wielokrotne,  w końcu i w Kronice swe miejsce znajduje. Składniki: na formę o rozmiarach około(...)Czas na jabłka - odciśniete z soku bardzo delikatnie mieszamy z masą. Na koniec wsypujemy resztę sypkich składników  i powoli mieszając, w kilku ratach dokładamy pianę z białek. Gotowe ciasto przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię  i wkładamy do piekarnika nagrznanego do 180 stopni.  Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem stopień wypieczenia, jeśli jest suchy

Kronika Piekarnika
Rolada drożdżowa z kakao, przepis babci 83

Oddzielnie roztrzepujemy jajko i wlewamy je  do miski z drożdzowym zaczynem, mieszamy. Nastepnie wlewamy roztopione i przestudzone masło. Przesiewamy do wymieszanych składników mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy dłonią ciasto - powinno być mięciutkie i pulchne. Po krótkim zagniataniu nie lepi się do dłoni,  gdyby było jednak zbyt wilgotne, można dosypać troszeczkę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem wkładamy do piekarnika(...)Posypujemy dokładnie całą powierzchnię kakao wymieszanym z cukrem. Rolujemy ściśle wzdłuż krótszego boku. Ja smaruję górę mleczkiem skondensowanym, ale to nie jest konieczne. Położyłam na wierzch kilka pasków z ciasta kruchego,  zagniecionego z reszty mieszanki kakaowej i masła,  ale to tylko taki mój wymysł :). Wkładamy roladę do przygotowanej keksówki  i ponownie wstawiamy do piekarnika na dolną półkę

Kronika Piekarnika
Proste ciasto marchewkowe 109

Adwentu :) A jeśli jeszcze to nie Wasze klimaty to zaparzcie sobie kawę (opcja z dziećmi - mając nadzieję, że zdążycie ją wypić zanim będzie zimna) i rozsmakujcie się w pysznym cieście marchewkowym, które Wam dzisiaj zostawiam na blogu :) Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Nie podam niestety linku ponieważ na szybko zapisałam go na kartce i nie pamiętam już strony. Całe szczęście(...)kartki nie zgubiłam, bo ominęłoby mnie na prawdę dobre ciasto marchewkowe. Polałam je polewą czekoladową (na którą nawet nie mam podanych proporcji bo robiłam ją na tzw. "oko" wykorzystując resztki czekolady w szafce). Tortownica 26 cm Składniki: 3 jajka 160 g cukru 3/4 szklanki oleju 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy

My simple kitchen
Pierogi z Kapustą i Grzybami 94

siebie, bo to zawsze źle się kończy  Wiele osób, szczególnie w okresie świątecznym, poszukuje idealnego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami . Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym cieście, ale przede wszystkim w farszu, ponieważ to on gra główne skrzypce w tym smacznym daniu. W naszym domu do farszu wykorzystujemy suszone grzyby leśne, najczęściej sami je zbieramy(...)patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki dobrze wymieszać , ponownie doprawić do smaku. Jeśli lubicie pikantne dania możecie dodać szczyptę chilli. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto znajdziecie tutaj:  Idealne Ciasto na Pierogi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierogi z Kapustą i Grzybami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Zakręcone drożdżówki dyniowe z serem 92

żółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :)  Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru łyżeczka soli 7g drożdży instant 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilka kropel ekstraktu(...)waniliowego Farsz: 500 g białego sera łyżka budyniu żółtko 3 łyżki cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego Farsz: ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.  Ciasto: suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać puree, mleko i masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość

Smakołyki Asi
Dyniowe gnocchi 68

masła – szczypta soli – 1 płaska łyżka bułki tartej – 1/3 szklanki świeżych listków szałwii Przygotowanie : Puree przełóż do miseczki, dodając mąkę cały czas mieszając ciasto. Nie dodawaj jednak całej mąki od razu, może cię okazać, że jest jej zbyt dużo, jeśli Twoje puree było dość gęste. UWAGA! W komentarzach do tego przepisu pojawia się że ilość mąki jest(...)skórki, kiedy pieczecie ją ze skórką (doskonale się do tego nadaje) i razem blendujecie to mąki jest zbyt dużo. Nie używajcie w tym przepisie puree z gotowanej dyni. Ciasto powinno być zwarte i przestać się kleić do dłoni. Końcowe mieszanie i ugniatanie ciasta zrób już za pomocą dłoni, będzie to wygodniejsze. Ciasto podziel na mniejsze porcje, na blacie podsypanym mąką

nietylkopasta.pl
PIEROGI Z FARSZEM Z MIĘSA ROSOŁOWEGO 78

pewno nie raz zostaje Wam sporo mięsa z rosołu i zastanawiacie się jak je wykorzystać. W takim przypadku mam dla Was propozycję na pierogi z tymże właśnie mięsem. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Co prawda lepienie pierogów jest czasochłonne, ale ten smak wynagrodzi długie stanie w kuchni. Przyznam, że kiedy już zabieram się za lepienie pierogów, to zawsze jest(...)większa ilość, zamrażam w woreczkach i zawsze mam pod ręką na szybki obiad.  Składniki na ciasto pierogowe: * 3 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około półtora szklanki ciepłej wody * 3 żółtka * 1 łyżeczka soli Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę i sól tworząc górkę, w środku zrobić dołeczek, wbić żółtko i stopniowo dolewając letnią wodę wyrabiać dłonią ciasto. Przykryć

Zrób to smacznie
Pampuchy z orientalnym bakłażanem / Steamed buns with oriental eggplant 110

odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i wystudź. Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki, dodaj jajka i pozostałe mleko. Wyrób krótko ciasto drewnianą łyżką. Wlej masło i wyrabiaj jeszcze około 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bakłażany pokrój w 0,5 cm. plastry, nasól(...)obuwdu stron. Po 20 minutach osusz paprierowymi ręcznikami. Składniki na tempurę wymieszaj ze sobą. Nasiona anyżu, kolendry i kminu ugnieć wcześniej w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i chwilę wyrabiaj. Odrywaj po 70 g. ciasta i formuj bułeczki. Odkładaj na blat i pozostaw na 10-15 minut do podrośnięcia. W tym czasie zagotuj wodę

Delicious Place
SOS KARMELOWY 90

karmelowy to pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Słodki karmel możemy użyć do posmarowania blatów biszkoptowych lub bezowych w torcie, do lodów, deserów i innych słodkich wypieków. Możemy zrobić karmelową polewę/drip do tortu oraz dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem lub mus karmelowy. Przepis na taki krem podam wkrótce! Wykonanie sosu karmelowego nie jest trudne. Bardzo

Słodki Pomysł

Proponowane wyszukiwania