ciasto - 163312 przepisów (strona:3108/10888)

Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą 174

wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego(...)camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny ze słoika kilka listków rukoli Masa jajeczna: 4 jajka 90ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Amerykańskie Pancakes od Hungry Jim’s – Days Gone 173

miejsce zagłębienia, wlać mokre składniki. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Na końcu dodać roztrzepane białka i ponownie wymieszać całość kilkoma delikatnymi ruchami. Nie mieszać zbyt długo – w cieście mogą zostać grudki. 5. ODPOCZYWANIE CIASTA (15 min) Miskę z ciastem przykryć i pozwolić “odpocząć” ciastu przez ok. 15 min. 6. KARMEL (15 min) Do rondla z jasnym i grubym(...)wystygnięciu sos mocno zgęstnieje – gdyby był zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany). 7. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15 min) Mocno rozgrzać patelnię, wysmarować odrobiną masła. Chochlą nałożyć na środek porcję ciasta, lekko rozprowadzić po bokach, aby placki były okrągłe. Smażyć na mocnym ogniu przez 3-4 minuty, aż placek nieco urośnie, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się bąble. Następnie przewrócić szpatułką

Nerds Kitchen
Jak zrobić ciasto na pizzę? 135

zrobić ciasto na pizzę? W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na to pytanie! Wielokrotnie na blogu pojawiły się już różnorodne kombinacje domowej pizzy. Do tej pory jednak przepis na ciasto na pizzę nie pojawił się w jednym miejscu. Nie jest to oryginalny, włoski przepis, ale zapewniam, że jest doskonały i z pewnością do niego wrócicie! [...] Artykuł Jak zrobić ciasto na pizzę

Pogotujmy.pl
CIASTO PIANKOWO - MALINOWE 162

Składniki: Ciasto kakaowe: 4 jajka 1 i  3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 5 łyżek wody 4 łyżki kakao Masa jogurtowa: 800 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 3 jajka Dodatkowo: 500 g mrożonych malin Przygotowanie: Masa jogurtowa - jajka z cukrem waniliowym ubić na kogla(...)mogla. Następnie dodać jogurt - zmiksować. Na koniec dodać 2 opakowania budyni waniliowych - zmiksować. Odstawić.  Ciasto kakaowe - polewa: w rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać. Całość podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Rondelek odstawić do przestudzenia. Ciasto: jajka ubić na puszystą masę, dodać polewę - wymieszać

Ciastka - domowe słodkości
Lane kluski na mleku 221

łyżek mąki pszennej * 3 jajka rozm. L * 1,5  l. mleka W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i lejącą się masę.  Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującego się mleka. Delikatnie mieszałam w tym czasie łyżką, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam na krótko całość od czasu do czasu mieszając, by kluski(...)przywarły do dna garnka.  Notatki: * ciasto nie może być za rzadkie, bo zagęści tylko mleko * mieszać delikatnie ciasto w gotującym się mleku, bo im szybciej się miesza to ciasto rozdrabnia się i nie uzyskamy kształtu lanych klusek * ja lubię sól do takiej potrawy, jeśli ktoś lubi może osłodzić * ilość mąki zależy od wielkości jajek, ja często gotuję z jajek

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi ze szpinakiem i białym serem 125

Pierogi ze szpinakiem i białym serem - można przygotować ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Ciasto : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 400 g szpinaku mrożonego lub 800 g świeżego, 300 g sera białego półtłustego, 3 ząbki czosnku, sól, 3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, Ś wieży szpinak : porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może być(...)być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut

królestwo garów
Domowe drożdżówki ze śliwką w syropie i chrupiącą kruszonką 156

domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny. Składniki: 3 słoiki (750g) śliwek w syropie Manufaktury Wielkopolskiej Ciasto: 660g mąki pszennej 300ml letniego mleka 100g masła 180g cukru 2 żółtka 3 jajka 60g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 130g mąki pszennej 60g cukru 70g masła ekstra Dodatkowo: olej(...)wysmarowania blachy 1 jajko rozkłócone do posmarowania Wykonanie: 1. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 2. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Całe jajka i żółtka utrzeć mikserem

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki z czekoladą 214

soli 40 g miękkiego masła Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Masło pokroić w małe kawałki i ponownie zagnieść z masłem ciasto. Wyrabiać długo, aby było gładkie i odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę i wstawić do miski wysmarowanej masłem(...)olejem. Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 równych części. Z każdego kawałka zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułek każdą  rozgnieść palcami na grubszy placek i ulepić bułkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

O kuchni z uczuciem
Szparagi w cieście francuskim 206

kolacją. Mam długą listę swoich ulubionych dań ze szparagami w roli głównej. Dziś mam dla Was propozycję wiosennej przystawki. Co powiecie na zielone szparagi otulone szynką parmeńską i ciastem francuskim? To efektowna i prosta przekąska na imprezę/urodziny/przyjęcie. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ok. 150 g ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów cienko pokrojona(...)parmezan, żółty, mozzarella jajko sezam Przygotowanie: Szparagi płuczemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce, które wyrzucamy. Pozostałe łodyżki obtaczamy w oliwie. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Wycinamy kwadraty z ciasta i układamy je na blaszce do pieczenia. Przykrywamy plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po skosie, układamy po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym serem. Najpierw owijamy szynkę wokół szparagów

Smakowity Blog Kulinarny
Paluchy pizzowe Twisty z łososiem i suszonymi pomidorami 220

Trochę sama siebie pokomplementuję, ale teraz to przeszłam samą siebie.  Ale to dobre! I fajne na imprezę. Ciasto robi się samo - 5 min zagniatania, 1 h rośnięcia i 15 min pieczenia. Gwarantuje, że posmakuje nawet tym co za łososiem nie przepadają - sprawdzałam! :)  Składniki: 300 g mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży 2 łyżki(...)łyżka ziół prowansalskich Dodatki : 100 g łososia wędzonego Mowi 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub sosu pomidorowego 5 suszonych pomidorów 50 g sera żółtego lub mozzarella Przygotowanie: Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ścierką. Ser ścieramy na grubych oczkach. Łososia i pomidory kroimy

Czarnawisienka
Quiche z dynią i serem brie 155

bardzo pomysłu na obiad a mam ochotę na coś dobrego to najczęściej wybieram quiche Można ją zrobić prawie ze wszystkiego, baza zawsze jest ta sama czyli kruche ciasto i masa z jajek i śmietany.  Quiche z dynią i serem brie składniki: 1/2 dyni piżmowej 70 g sera brie 150 g pieczarek 580 ml śmietany 30% 4 jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Ciasto:  jajko łyżka mleka  150g masła 250g mąki łyżeczka soli łyżeczka cukru Quiche z dynią i serem brie wykonanie: Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo, gdyż po upieczeniu będzie zbyt

Delusional Trine
Ciastka "Orzeszki" wypiekane na patelni 199

receptury Mamy, to różnicy nie było żadnej :) Wielka miska gotowych orzeszków rozeszła się błyskawicznie, co tylko utwierdziło mnie w tym, że zakup patelni był strzałem w dziesiątkę! Składniki na ciasto: 3½ szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 żółtko 150g masła ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśniej 18% śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem orzechowy: ½ szklanki cukru pudru 300g(...)orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 szklanki mleka 300g masła Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią i na min. 30 minut wkładamy do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości czereśni. Nagrzaną patelnię smarujemy z obu stron pędzlem namoczonym w oleju. Wrzucamy do każdego wgłębienia

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto orkiszowe z porzeczkami 136

Pyszne i błyskawiczne ciasto orkiszowe. Wystarczy kilka składników aby wyczarować zdrowe i smaczne ciasto do kawy. Zamiast porzeczek możemy użyć dowolnych ulubionych owoców. Mi zostały jeszcze porzeczki, więc wykorzystałam je do ciasta.  2 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej  Radix - bis ¾ szklanki ksylitolu 50 g oleju kokosowego 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)olej oraz gęsty jogurt naturalny. Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypujemy do masy. Cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Masa jest dość gęsta. Ciasto przelewamy do silikonowej foremki o wymiarach 23*12 cm. Na wierzchu rozkładamy mrożone porzeczki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (termoobieg) przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki

VioletoweKucharzenie
Szparagi w cieście francuskim 116

mnie, są najpiękniejsze. Najlepsze. Najsmaczniejsze. Zachowuję się przy nich jak zakochana nastolatka, patrząca przez różowe okulary, nie widzę w nich wad. Odkryłam ostatnio, że są świetne w cieście francuskim, podane z delikatnym omletem i pomidorem malinowym, pieczonym z syropem klonowym i oliwą. I ziołami. Zwłaszcza lubczykiem, afrodyzjakiem. I czosnkiem niedźwiedzim, co to przemyciłam go sobie bezkarnie z Bieszczad w ubiegłym(...)krzakach. Ukryty, żeby mnie żadne służby specjalne za ten niechlubny przemyt nie dorwały.  A teraz przepis. Składniki potrzebne do przygotowania dania (2 porcje) 10 szparagów zielonych  ciasto francuskie  jedno roztrzepane żółtko do posmarowania wierzchu szparag przed upieczeniem oraz czosnek niedźwiedzi, suszony 4-5 jaj do przygotowania dwóch omletów oraz szczypta soli i lubczyku  oliwa z oliwek

Mango Papaja
Odrywane bułeczki drożdżowe z czosnkiem niedźwiedzim 227

Odrywane bułeczki drożdżowe z czosnkiem niedźwiedzim Pull apart bread znamy najczęściej jako odrywany chlebek na drożdżach z ziołami. Na blogu był już przepis na słodką wersję

dolcevitainmykitchen