ciasto - 162258 przepisów (strona:3108/10818)

Tradycyjna foccacia barese 147

tłuczkiem, tak aby nie miały grudek. Dodaj do nich mąkę oraz semolinę. Całość wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj sól oraz cukier. Ponownie wymieszaj. Do mieszanki dodaj wodę z drożdżami. Zagniataj ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Gotowe przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw na ok. 3 – 4 godzin do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj(...)okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm. Wlej do niej oliwę tak aby zakryła dno. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i ugniataj, tak aby ciasto pokryło całą powierzchnię blachy i aby oliwa wlała się na ciasto. Następnie powbijaj w nią pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i posyp suszonym oregano. Na koniec w kubku wymieszaj 3 łyżki wody i łyżkę oliwy

365 dni dookoła kuchni
ciasto margerytka bez pieczenia 103

Average:  5 /5] składniki: 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki pomarańczowe + 600 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 600 ml gorącej wody biszkopty na spód ciasta ciasteczka w kształcie kwiatka z marmoladą wykonanie: Dno foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy biszkoptami. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie zimna ubijamy na sztywno

Domowy Smak Jedzenia
Podpłomyki z patelni... 107

dopełni ą posiłek złożony z zupy, czy curry i ryżu. Robiłam wersję wegańsk ą z mlekiem kokosowym z puszki, oraz używaj ą c normalnego, krowiego mleka - w obu przypadkach ciasto było idealne, świetnie się wyrabiało i wałkowało.   Przepis z bloga Blendman . Składniki: (na 6 sztuk, ale w razie potrzeby można je na przykład podwoić) 200g(...)oleju lub oliwy dodatkowo: olej do smażenia W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj wodę lub mleko oraz oliwę lub olej i wyrób gładkie ciasto. Ma być delikatne i nie przywierać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na bok i przykryj ściereczką na około 10 minut, żeby "odpoczęło". Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju. Ciasto podziel

Lejdi of the house
Rolada twarogowo-miętowa z nadzieniem jagodowym 108

rózgą kuchenną). Następnie dodać twaróg, sól i drobno posiekaną miętę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięty rozczyn dodać do masy twarogowej. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Jagody dokładnie umyć i osuszyć, dodać cukier i skrobię i wszystko dokładnie wymieszać(...)Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i delikatnie rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 1-1,5cm. Jagody wyłożyć na ciasto i wyrównać, następnie zawinąć w roladę. Gotową roladę ostrożnie przenieść na matę silikonową lub papier do pieczenia i ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia

Smaki Armine
Przepyszne gofry z cukinii 106

DUŻEJ MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ WRAZ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I SZCZYPTĄ SOLI. DO MĄKI WBIĆ JAJKA, DODAĆ CUKRY I CYNAMON. NASTĘPNIE POWOLI DOLEWAĆ MLEKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. GOTOWE CIASTO MA MIEĆ KONSYSTENCJĘ GĘSTEJ ŚMIETANY. DO GOTOWEGO CIASTA DODAĆ ODCIŚNIĘTA CUKINIĘ I CALOSC DOBRZE ZE SOBA WYMIESZAĆ. JEŚLI CIASTO BĘDZIE ZA GESTE MOŻNA DODAĆ DO NIEGO ODROBINĘ MLEKA. CIASTO ODSTAWIĆ(...)MINUT. W TYM CZASIE NAGRZAĆ GOFROWNICĘ. PŁYTĘ GOFROWNICY MOŻNA LEKKO POSMAROWAĆ OLEJEM. CIASTO WYLAĆ NA PŁYTĘ GOFROWNICY I SMAŻYĆ WEDŁUG INSTRUKCJI PRODUCENTA GOFROWNICY. UPIECZONE GOFRY WYJĄĆ NA KRATKĘ, ABY ODPAROWAŁY. GOFRY PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI. *** JEŚLI DO PRZEPISU NIE DODACIE CUKRU GOFRY MOŻNA ZROBIĆ W WERSJI WYTRAWNEJ I PODAWAĆ Z ROŻNEGO RODZAJU SOSAMI. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Bułki do hot dogów / Hot Dog Buns 92

możecie użyć samej jasnej mąki pszennej. Sprawdzi się też jasna mąka orkiszowa (lub pół na pół z razową). Do upieczenia dzisiejszych drożdżowych bułeczek sprawdzą się drożdże suche lub świeże. Ciasto na bułki może też wyrastać przez noc w lodówce (jak ciasto na bułki nocne). Przepis na   mleczne bułki do hot dogów jest bardzo łatwy, poradzicie sobie z ich przygotowaniem(...)przygotowanie: Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami oprócz oleju (na początku dodać 6 szklanek mąki, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodać więcej). Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia

Lekcje w kuchni
Ciasto filo nadziewane botwinką, rzodkiewkami i fetą 77

Cieniutkie, maksymalnie chrupiące ciasto filo wypełnione pysznym farszem z botwinki, rzodkiewki, sera fety i sezamu. 250 g ciasta filo (miałam 7 arkuszy) 4 łyżki oliwy 4 łyżki mleka jajko   pęczek botwinki (3-4 buraczki i łodygi) mała cebula pęczek rzodkiewki łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka sezamu pół pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Botwinkę dokładnie myjemy(...)botwinkę i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Arkusze ciasta smarujemy na przemian oliwą i mlekiem nakładając jeden na drugi. Na połowę powierzchni ciasta wykładamy farsz, posypujemy go posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem i przykrywamy drugą połówką, dokładnie ściskając rogi. Wierzch

Mienta blog
Pizza z bobem i kurczakiem. 133

papryki, pokrojonej w paski kilka listków bazylii Wykonanie: Drożdże i cukier wymieszać w wodzie z dodatkiem mleka. Dodać mąkę sól i oliwę.  Wyrobić robotem lub ręcznie, na gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić  na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować sos pomidorowy. Keczup wymieszać z koncentratem.Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kurczaka(...)pokroić w kostkę, przyprawić tak jak lubicie i usmażyć  na niewielkiej ilości oleju.   Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść.  Blaszkę do pizzy, nasmarować niewielką ilością oleju. Położyć na niej ciasto,  delikatnie spłaszczyć. Wierzch ciasta też posmarować olejem.  Rozciągać ciasto dłońmi do brzegów blaszki.  Zostawić na 10 minut. Następnie pizzę posmarować sosem pomidorowym,  zostawiając wolne brzegi

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka śmietankowo-kakaowe 114

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe są modyfikacją przepisu na ciastka śmietankowe z cukrem . W smaku przypominają ciasto francuskie, z zewnątrz chrupiące, w środku się rozwarstwiają. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Jeśli jednak lubicie słodsze ciastka, możecie dodać kilka łyżek cukru do ciasta. Gorąco polecam! Przepis na ciasteczka śmietankowo-kakaowe Składniki szklanka mąki (140 g) pół(...)masła (125 g) 3 łyżki śmietany 18% (75 g) jajko łyżka kakao (15 g) szczypta soli cukier do posypania* (około 20 g) *jeśli lubicie bardziej słodkie ciastka, dodajcie do ciasta 2-3 łyżki cukru (24-36 g) Czas przygotowania:  25-30 + 20 minut pieczenia Liczba blach:  2 blachy Liczba ciastek:  około 50 ciasteczek Przygotowanie Mąkę wraz

WegePrzepis
Tarta z pieczarkami i boczkiem 97

Pyszna tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też będzie pyszna. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 600 g pieczarek, 250 g boczku wędzonego surowego, 1 duża cebula, masło, 1 łyżka listków(...)tymianku, 1 jajko, 250 g śmietany 18%, 60 g sera twardego (u mnie cheddar i gouda), Ciasto : mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę. Farsz : pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Cebulę pokroić

królestwo garów
Torcik laskowy z kruchych blatów oraz budyniu (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 122

wymieszać mąki, kakao oraz sodę. 3. Jajka rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto po kilku minutach jest zbyt lepkie można wstawić je do lodówki na kilka minut. Jeśli jest dość plastyczne i da się je rozwałkować to można już wykonywać blaty. 6. Ciasto(...)duży worek i wstawiłyśmy do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku. 14. Po kilku dniach wyciągnąć ciasto, resztą kremu posmarować górę oraz boki a mielonymi orzechami posypać całość

Candy Pandas
Chleb żytni z marchewką i pestkami dyni 117

Ostatnio próbowałem zastąpić w pszennym chlebie wodę, sokiem marchwiowym. Wyszło tak sobie, bo ciasto słabo rosło, ale smak mi się bardzo spodobał i zachęcił do dalszych prób, to zrobiłem tym razem 100% jasny żytni z mąki typ 720. Do zaczynu dodałem inny sok, pasteryzowany marchwiowo/jabłkowy, tym razem ostrożniej, pół na pół z wodą. Zaczyn fermentował bezproblemowo, to do ciasta(...)dodałem już sam sok. Dałem też do ciasta trochę startej drobno marchewki i uprażone pestki dyni które się fajnie z tym smakiem komponują. Zaczyn: 30 g zakwas żytni 75 g woda ciepła 75 g sok marchwiowo/jabłkowy 50/50 3 g sól 150 g mąka żytnia typ 720 Zostawić do zakwaszenia na 6 godzin w cieple temp

Przepisy na domowy ser i chleb
Proste Ciasto Drożdżowe Z Czarną Porzeczką 128

czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim  podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania