Biały drip z białej czekolady to biała polewa na tort lub ciasto. Polewa pięknie spływa z tortu, tworząc efekt białych sopli. Dzięki kolorowym barwnikom możemy uzyskać kolorowy drip na tort. Zrobienie białego dripu nie jest trudne. Jednak nałożenie go na tort w odpowiednim momencie przysparza mi do dziś wiele problemów. Drip albo robi się już za gęsty, albo jest jeszcze
Słodki Pomysłdżem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. W 0.5 szklanki mleka rozmieszaj drożdże z 2 łyżeczkami cukru; 2. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, rozrobione drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Do ciasta dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut; 4. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, podsyp dno miski mąką(...)wyrośnięcia na ok. 1,5 h; 5. Przygotuj nadzienie serowe: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce na jednolity krem. Możesz dodać więcej/mniej cukru - wedle uznania; 6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką, wyrób jeszcze przez chwilę, uformuj gruby wałek i podziel na 2 równe części; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 7. Pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 1cm w kształt
Prosty przepis nażeby drożdże zaczęły pracować, w międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, gdy drożdże lekko podrosną dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłe mleko zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej do powstania miękkiego, elastycznego ciasta, wyrobione ciasto wkładamy do miski na dnie lekko oprószonej mąką i posypujemy po wierzchu odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy do formy keksowej u mnie o wymiarach 34×12 cm ale może być trochę mniejsza wysmarowanej w środku masłem i obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto smarujemy po wierzchu pędzelkiem mlekiem i wstawiamy do nagrzanego
Blog kulinarny S9.PLCiasto z rabarbarem – puszyste, delikatnie wilgotne, nieco słodkie i umiarkowanie kwaskowate. Idealne ciasto do kawy! To ciasto ucierane z rabarbarem oprószone cukrem pudrem jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, więc gorąco zachęcam Was do The post Ciasto z rabarbarem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzepisów na szparagowe przepisy. A następne w kolejce truskawki! Jeszcze nie jadłam w tym sezonie, ale coś czuję, że zmieni się to w nadchodzący weekend :) Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 2 żółtka lub 1 jajko 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy(...)minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 ml) ok. 100 g wędzonego boczku 2 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz
bistro mamawody (150 g) zimnej, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyki oleju, 1 łyżeczka soli, Mleko do posmarowania (opcjonalnie) Wykonanie: Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy, a następnie zagniatamy delikatne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Miskę przykrywamy pokrywką lub folią, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 godzin. W tym czasie ciasto powinno nieco urosnąć. Po tym czasie zagniatamy(...)kawałkami papieru do pieczenia ułożonymi w taki sposób, żeby bagietki się ze sobą nie stykały. Ja położyłam na środku pod papierem rolkę papierową owiniętą folią aluminiową. Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak samo. Blachę przykrywamy folią spożywczą, żeby ciasto nie wysychało, a następnie ścierką, żeby miało cieplej. Zostawiamy na 5 godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie powinno urosnąć. Bezpośrednio
Bułka z Chlebempietruszki, szczypior 1 szalotka 250 g sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Rzodkiewki kroję w paski, szczypior, natkę, szalotkę drobno, dodaję ser, jogurt, sól, pieprz i mieszam. Ciasto: 250 g mąki pszennej sól 1/2 liści z pęczka rzodkiewki 3 łyżki oleju 50 ml wody gorącej Pozostałe: 1 łyżka masła 3 rzodkiewki Liście od rzodkiewki myję i drobno kroję(...)Przekładam do pojemnika, dodaję olej, wodę i miksuję jak na pesto. Mąkę przesiewam, dodaję sól, wlewam rzodkiewkowy mus ale nie cały. Podczas wyrabiania ciasta dolewam w zależności od gęstości ciasta. Ciasto jak jest dobrze zagniecione rozwałkowuję. Wycinam za pomocą pucharka do lodów duże koła. Na każdy kawałek ciasta wykładam łyżeczkę farszu i sklejam. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej
wesoła kuchniaDzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie polędwiczki wieprzowe, to polecam taką pieczoną w boczku i cieście francuskim. Polędwiczkę najlepiej dzień wcześniej zamarynować. Do polędwiczki podsmażyłam czarowną cebulkę i czosnek. Na drugi dzień owijamy ją tylko boczkiem i ciastem i pieczemy. U nas podana z warzywami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około 400 g polędwiczki(...)wieprzowej 2 średnie cebule czerwone 2-3 ząbki czosnku 10 plasterków boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego oliwa sól pieprz 1 jajko sezam (niekoniecznie) 1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy dosłownie chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia. 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, usuwamy błonki. Do miseczki dajemy
kruche babeczkiorzechami włoskimi, podany ze świeżymi owocami, jest według mnie mistrzostwem świata w torcikach bezowych, jakie kiedykolwiek jadłam — a jadłam ich kilka, wierzcie mi. Od wielu lat jestem fanką tego ciasta. Towarzyszy nam przy każdych większych imprezach. Co prawda ostatni raz wykonywałam go kilka lat temu — na swoje 30 urodziny. Tak się składa, że i w tym roku również świętowałam urodziny(...)orzechy w połączeniu ze świeżymi owocami, w szczególności z kwaśnymi malinami, dają idealne przełamanie tej słodyczy. Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że w oryginalnym przepisie, wykończeniem ciasta jest cukier puder i kakao. U nas w domu jednak konieczne są owoce, bez nich nie byłoby to samo. Choć pewnie znajdą się i tacy, którzy stwierdzą, że skoro nie jest
Zufi.plmiodu 1 jajko 100 g czekoladowych kropelek lub gorzkiej czekolady Masło, miód, jajko zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać ze sobą. Dodać do zmiksowanej masy. Zagnieść ciasto. Jeżeli macie czekoladę to pokroić na małe cząstki i dodać do ciasta. Jeżeli macie kropelki z czekolady to wystarczy dodać je do ciasta. Wymieszać. Ciasto owinąć w folię. Wstawić do lodówki(...)minut. Ze schłodzonego ciasta formować małe kulki i spłaszczać je delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 10-12 minut w temp
Kuchnia w oparachpiekł bardzo polecam, warto poświęcić czas i je zrobić. Pyszne są nawet na drugi dzień, o ile ich od razu nie zjecie. Polecam i smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 kopiaste łyżki mąki krupczatki 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Na masełko czosnkowe(...)Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze ciepłego mleka, jego ilość zależy od wilgotności mąki. 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno
Izabelawkuchniwykorzystać. Myślę , że w zimie , gdy owoce będą tylko mrożone też będzie można ten przepis wykorzystac ale póki co cieszmy się świeżymi. Zapraszam :) Tartaletki z miętowym budyniem i owocami Ciasto: - 300g mąki pszennej typ650 +do podsypania - 100 g cukru pudru - 2 jajka duże kurze - 200g masła ( lub margaryny) Masa budyniowa - 400 ml mleka pełnego 3,2% - 1 budyń waniliowy(...)łyżki ekstraktu miętowego lub likieru miętowego do tego owoce oraz 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru Na początek ciasto kruche. Masło rozcieramy z mąką dokładnie aż powstanie coś w rodzaju piasku. Dodajemy cukier i znów rozcieramy. Na koniec dodajemy jajka i zagniatamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Kuchnia Pełna Emocjiprzygotowałam 6 bułeczek. W trakcie wyrastania wyrosły one bardziej niż przypuszczałam, dlatego możecie dostosować ilość do własnych potrzeb i preferencji i przygotować między 6 a 8 sztuk UWAGA: Ciasto dosyć długo może pozostawać luźne. Wymaga dłuższego wyrabiania. Starajcie się jednak nie dosypywać do niego zbyt dużej ilości mąki, aby później nie wyszły zbyt twarde. 3 – 3 i 1/3 szkl(...)się rozpuści. Trzy szklanki mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sezam, sól, pozostały cukier oraz wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy mleko z roztopionym masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy dodatkowo 2-3 łyżki mąki. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Przykrywamy. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia (na około godzinę
Smaki Na TalerzuPolecam również inne przepisy: Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pielmieni Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim Czebureki z mięsem Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki (+ do podsypywania) 1 jajko 200ml wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 200g mięsa wieprzowego (tłusta łopatka, karkówka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 5-6 liści(...)czosnku niedźwiedziego lub 1 łyżka suszonego sól pieprz majeranek 70ml zimnej wody albo 500g surowej białej kiełbasy Przygotować ciasto: jajko rozmącić z wodą i solą, wlać do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto powinno być nieco twardsze niż na pierogi. Owinąć folią i odstawić do 20 minut. Mięso zmielić, dodać wodę, wyrabiać aż mięso stanie się
Obiad gotowy