nielubianymi sąsiadami. Kompot rabarbarowy z zaledwie czterech składników: rabarbaru, cytryny, cukru i wanilii przygotujesz w pół godziny. I uwierz mi - warto go zrobić. A do popołudniowej kawy polecam szybkie ciasto na niedzielę . Kompot z rabarbaru z miętą i lodem. Kompot z rabarbaru 5-6 łodyg rabarbaru, to około 600-700 g 1,5 litra wody 4-5 łyżek cukru białego
Cztery Fajerykajmakiem. 4 dzień: Tort orzechowy podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt orzechowy (rant śr 16 cm): 3 białka
Słodki Pomysłkanapki na śniadanie czy kolację. Ja piekąc swój ostatni chleb poszłam w trochę inną stroną i zamiast zastanawiać się, co dać potem na kanapkę, od razu dodałam dodatki do ciasta. Można powiedzieć, że po upieczeniu miałam już gotowe kanapki - wystarczyło tylko ukroić kromkę i posmarować ją masłem lub margaryną 😋 Chlebek nadziewany - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 250g mąki(...)wbij jajka, dodaj mleko, jogurt i olej, dosyp sól, po czym zmiksuj wszystko. 2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do zmiksowanych składników cały czas wyrabiając ciasto. 3. Gdy ciasto będzie już gotowe przykryj je i odstaw na 15 minut. 4. Pieczarki, cebulę, czosnek i szpinak posiekaj. Czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać
Z notatnika dietetykaZarówno te na słodko, jak i wytrawne. Lubisz rabarbar? Składniki /ok. 25 szt./: Rozczyn: 40 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej 125 ml ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 łodyga rabarbaru olej do smażenia Wykonanie: Składniki rozczynu wymieszać w misce, przykryć ściereczką(...)minut, by rozczyn urósł. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Następnie wlać rozczyn, rozkłócone jajko oraz ciepłe mleko. Delikatnie połączyć składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wmieszać delikatnie do wyrośniętego ciasta. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć
Pasja Smakutakich w mojej kolekcji jest przepis na twarogowe rogaliki. Na blogu pokazywałam je już kilkakrotnie, ale za każdym razem coś zmieniam, by smakowały jeszcze lepiej. Tym razem do ciasta dodałam odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu wyszło miękkie i przypominało ciasto francuskie. Rogaliki nadziałam konfitura z pomarańczy, ale sprawdzi się tu każda inna gęsta konfitura, marmolada, powidła lub kajmak(...)pieczenia mały słoik konfitury lub powideł opcjonalnie: białko do posmarowania i brązowy cukier do posypania albo cukier puder Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać twaróg, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 30 minut. Ciasto podzielić na 4 szczęście, każdą rozwałkować na krąg o średnicy ok 24cm, pokroić na 8 trójkątów (jak tort
Obiad gotowywymieszać, aby nie było grudek. po wymieszaniu dodać: 1.7 g słód jasny żytni (aktywny) i znowu dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny w 63–65°C. Przed dodaniem do ciasta całkowicie ostudzić do temperatury pokojowej. Zaparkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Można też zrobić w większej ilości i zamrozić (np. po porcjowaną w woreczkach do następnych(...)mąka żytnia jasna typ 720; 17 g woda. Składniki zagnieć w kulę i zostaw w cieple do fermentacji/zakwaszenia na ok. 4 godziny. RAZEM ZACZYN: 80 g. CIASTO (fermentacja 2 godziny w 28-30°C): 80 g zaczyn (cały); 265 g zaparka (cała); 375 g mąka pszenna typ 650 lub 750; 5 g drożdże prasowane lub 1,5 g drożdże instant
Przepisy na domowy ser i chlebzastąpić sól, żeby jedzenie nie było mdłe i nadal Ci smakowało? Pewnie tak jak ja, dodajesz sól niemal do wszystkiego co gotujesz - od sałatek, zup i mięsa po ciasta i desery. Z biegiem czasu Twoje kubki smakowe przyzwyczajają się do niej, więc dosypujesz coraz więcej soli. Ale jest na to sposób. Dodaj zioła albo mieszanki ziołowo - przyprawowe - będzie jeszcze
Cztery Fajerymąki i bez żadnych ulepszaczy. W ostatnim czasie jest to moja ulubiona "słodka" przekąska, po której nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia :) Ten chlebek bananowy śmiało może zastąpić Wam ciasto, ciastka czy batonika. Spróbujcie zrobić go sami a jestem pewna, że zagości w Waszym domu na dłużej :) A więc potrzebujemy: 3 dojrzałe banany, 2 jajka, 4 łyżki stołowe miodu (możecie dać(...)więcej jeśli lubicie kiedy ciasto jest bardziej słodkie), 4 solidne łyżki masła orzechowego (u mnie zawsze z kawałkami orzeszków), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę (najlepiej 70%), wiórki kokosowe do posypania na wierzch Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy
Przepis na Dzień Dobryutrzeć mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i tylko szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x20 cm, na dno formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch, posypać obranym, pokrojonym rabarbarem, na rabarbar wysypać kruszonkę. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół(...)ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, posypać pudrem cukrem przed podaniem - najlepsze ciasto ucierane, które zawsze wychodzi pyszne, owoce dodajemy jakie lubimy, zamiast kruszonki można dodać piankę bezową..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzmiksować przez chwilę składniki, to pysznie smakuje, obłędnie wygląda i jest bardzo małokaloryczny. Przygotujecie go z dosłownie czterech składników! Po prostu deser ideał, dla tych, którzy nie lubią słodkich ciast, albo dbają o swoją figurę, ale jednak raz na jakiś czas mają ochotę na jakiś deserek. Sernik jogurtowy jest mało słodki, wiec jeśli wolicie słodsze ciasta, dodajcie do niego(...)sernik na zimno z czerwoną porzeczką Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Ciasto śnieżny puch z granatem Ciasto śnieżny puch z limonką Agrestowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik jagodowy
Kulinarne przygody Gatitypęcherzyków powietrza, choć starałam się stosować do przepisu ale w smaku są doskonałe. Zaczyn: 7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłej wody 175 g mąki pszennej Ciasto: 7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 30 ml ciepłego mleka 120 ml ciepłej wody 60 ml oliwy z oliwek 350 g mąki pszennej + do podsypania Zaczyn(...)wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 12 godzin. Ciasto: W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem aż się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki ciasta i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ok 10 minut). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Dużą blaszkę
Smakołyki Asipiknik. Podajemy z kakao, mlekiem, herbatą czy kawą. Upieczcie. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pół szklanki rodzynek 5 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże(...)rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną male grudki, dodajemy rozczyn, rodzynki i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia
Izabelawkuchniopis Drukuj Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 313 kcal Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych (1 opakowanie) 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła (1/5 kostki) 50 g cukru pudru (5 łyżek) 1 jajko kruszonka 30 g mąki pszennej(...)łyżki) 20 g cukru pudru (2 łyżki) 40 g masła owoce 125 g rabarbaru (1 sztuka) Instrukcja ciasto Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki
Przepisy na widelcuSernik czekoladowy – ciasto idealne na każdą okazję, a i bez okazji można go przygotować. Na pewno posmakuje każdemu kto lubi czekoladę oraz ciasteczka oreo Pomimo, że jest to ciasto czekoladowe, nie jest przesadnie słodkie. Sernik może być smacznym prezentem na Dzień Matki i Dzień Ojca, ale także może być prezentem na Dzień Dziecka Sernik czekoladowy przepis na tortownicę(...)lodówki na ok. 1 godzinę. W międzyczasie ser zmiksuj z jajkami, cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną czekoladę. Następnie na gotowy spód ciasta wyłóż masę serową. Wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Na koniec gotowe ciasto możesz udekorować rozpuszczoną
365 dni dookoła kuchni