ciasto - 162258 przepisów (strona:3121/10818)

Mąka kokosowa 70

naszym kraju. Podobnie jak mąka migdałowa może być dodawana prawie do wszystkiego. Jest ceniona przez osoby na diecie paleo, wegańskiej, bezglutenowej oraz cukrzycowej. Mąka kokosowa jest wyśmienita do ciast kruchych i ciast biszkoptowych. Doskonale sprawdza się w przyrządzaniu różnego rodzaju omletów i placuszków, gdzie niewielka ilość mąki jest wymagana. Może być również dodawana do innych ciast jako dodatek, należy jednak(...)pamiętać, że ma ona inną strukturę niż mąka pszenna, więc konsystencja ciasta zmieni się. Niewątpliwie mąka ta doda cudownego aromatu do naszych ciast. Ze względu na to, że może być jedzona na surowo, stosowana jest jako dodatek do koktajli i deserów. Często dodawana jest do zup jako zagęstnik, szczególnie to zup w azjatyckim stylu. Doskonale się sprawdza jako panierka

SmartBake.pl
Kostka orzechowa / Nut Layer Cake 82

Dziś przepis dla osób nie będących na diecie:) Moje ciasto warstwowe to rozpustna kostka orzechowa z mieszanką orzechów, kremem budyniowym z masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie(...)spód. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego:) Do przygotowania ciasta użyłam mnóstwa pyszności z kolejnej już paczki od zaprzyjaźnionej firmy Radix-bis. Tym razem w paczce znalazły się orzechy pistacjowe, brazylijskie, laskowe, masło orzechowe, cukier trzcinowy, płatki migdałowe makaron z fasoli mung, fasola adzuki i mąka kukurydziana. na blaszkę o wymiarach 35x24cm: spód: 1/4 szklanki oleju

Lekcje w kuchni
Bułki orkiszowe (miękkie i puszyste) / Soft Spelt Rolls 95

ulubioną mieszanką ziaren. Jako posypka dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo zioła. Jeśli lubicie zdrowe bułki, możecie połowę zwykłej mąki orkiszowej, zastąpić pełnoziarnistą, a oprócz tego do ciasta dorzucić ulubione ziarna. Ciasto drożdżowe możecie wyrobić dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc  w lodówce. W takim wypadku bułki upieczecie na śniadanie. Pamiętajcie, że ciasto można też mrozić(...)spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 10- 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut

Lekcje w kuchni
Błyskawiczny piernik (najłatwiejszy i najszybszy) / Quick and Easy Gingerbread Loaf 83

niego miksera, możecie go upiec nawet rano w Wigilię. Poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Przepis na szybki piernik jest troszeczkę ,,oszukany", bo bazuje na recepturze ciasta muffinkowego, które zawsze się udaje. Podczas przygotowań należy więc pamiętać, by nie mieszać składników zbyt długo. Całość należy mieszać tylko do połączenia, wtedy piernik błyskawiczny wyjdzie puszysty i mięciutki. Do ciasta(...)zmieszać z mąką. Dwie czy trzy łyżki powinny jednak w zupełności wystarczyć na piernik pieczony w małej blaszce. Jeśli spodziewacie się sporego grona gości, wystarczy podwoić ilość składników, przelać ciasto do dużej blaszki (25x35 cm lub trochę mniejszej) i piec około 40 minut. Ciasto możecie wzbogacić o bakalie, orzechy, kawałki czekolady czy skórkę pomarańczową. Gotowy piernik błyskawiczny możecie przełożyć powidłami

Lekcje w kuchni
Piernik długodojrzewający / Long Maturing Polish Gingerbread 80

Polish Gingerbread Piernik długodojrzewający to klasyk na świątecznym stole. Co prawda w sezonie poświątecznym ten przepis nie jest najbardziej poszukiwany, ale na pewno przyda się na kolejne Boże Narodzenie. Ciasto na piernik długodojrzewający przygotowujemy aż sześć tygodni przed Wigilią. Przez wiele dni ciasto spokojnie czeka w lodówce, możemy kompletnie o nim zapomnieć. Po miesiącu możemy przełożyć je do foremek(...)Miód, masło i cukier podgrzać na małym ogniu, do rozpuszczenia (nie gotujemy). Sodę rozpuścić w mleku, dodać do mąki z przyprawa do piernika, jajek i przestudzonej masy miodowej. Zmiksować. Ciasto przykryć folią i odłożyć do lodówki na 4-5 tygodni. Po 4-5 tygodniach: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszek (lub rozwałkować i wykrawać pierniczki) - będzie się wydawać, ze ciasta

Lekcje w kuchni
Rolada marchewkowa z łososiem 198

Wytrawna rolada z ciasta marchewkowego i nadzienia śmietankowo-łososiowego. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner(...)format: 2, ad_newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #bezglutenu #niskowęglowodanowe #bezmąki Składniki na ciasto: – 500 g marchewki – 4 jajka – łyżka masła klarowanego + papryka wędzona, przyprawa do pizzy Składniki na nadzienie: – 300 g serka śmietankowego do kanapek – 200 g łososia

Mrs. Endorfina
Maślankowy chleb pszenno-żytni 123

wychodzi duży, rodzinny bochen, na kilka dni. Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ale dość czasochłonny, bo zajmuje ponad 3 godziny plus pieczenie i co godzinę trzeba pamiętać, by ciasto przerobić. Jedak powiem Wam, że warto, bo jest to jeden z lepszych chlebów jakie piekłam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 szklanki mąki żytniej(...)miejscu na ok. 15-20 min. Po tym czasie, do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz maślankę w temperaturze pokojowej i sól. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie.   Ciasto przykrywamy je ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Jasny chleb żytni z ziemniakami i kminkiem 144

wodzie, dodać obie mąki i kminek, wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Przykryć aby nie obsychał. Zostawić do fermentacji w ciepłym miejscu 27-28°C na ok. 12 godzin. Ciasto: cały zaczyn 10 g soli 10 g cukru 300 g mąki żytniej jasnej typ 720 do ciasta nie dodajemy już wody Wyrobić jednolite ciasto, ok. 5 minut do połączenia składników(...)Zostawić do fermentacji w misce na 20 minut w cieple 27-28°C. Ciasto wyłożyć na posypany mąką żytnią stół i uformować bochenek, oprószyć z wierzchu mąką żytnią. Przełożyć do obsypanego mąką żytnią koszyka i zostawić w cieple na 45 min wyrastania. Po tym czasie przełożyć bochenek na stół i zostawić odkryty na 15 minut, aż wierzch chleba popęka

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik pomarańczowy 139

schłodzony spód , wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny zarumienić się, a środek będzie lekko ścięty. Jeśli podczas pieczenia zobaczycie, że wierzch przypieka się zbyt mocno, przykryjcie go folią aluminiową. Po upieczeniu uchylcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik

KUCHNIA POLSKA
Wielkanocny sernik cytrynowy z lemon curd 122

oberwałam suche gałązki, liście, wystawiłam stolik z krzesłami, czyli jednym słowem zaliczyłam porządki na moim balkonowym ogrodzie. Ale pogoda zawiodła. Cytrynowy sernik z lemon curd 12 porcji Składniki: Kruche ciasto 150 g zimnego masła 225 g pszennej mąki 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki zimnej wody Masa serowa 500 g kremowego serka 250 g cukru 6 jajek(...)Beza 2 białka 180 cukru 1 łyżka soku z cytryny Posiekaj nożem mąkę z masłem, ekstraktem waniliowym i cukrem. Kiedy zacznie tworzyć się kruszonka dodaj wodę i zagnieć delikatnie ciasto. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na placek o grubości 0,5 mm. Wyłóż dno formy

codojedzenia
Cytrynowa baba drożdżowa 80

Składniki Zaczyn: 30 g. drożdży ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Ciasto: 4 żółtko 1 jajko ½ szklanki mleka 3 – 4 szklanki mąki 150 g margaryny 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny 2 garści rodzynek Lukier: Cukier puder Sok malinowy ew. kolorowa posypka Wykonanie: Zaczyn: W ciepłym, ale niegorącym mleku rozpuścić drożdże i cukier oraz wymieszać(...)mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto: Wszystkie składniki oprócz tłuszczu i rodzynek wymieszać z zaczynem, na końcu dodać rozpuszczona i wystudzona margarynę. Ciasto wyrabiać ok 15 minut, ma być elastyczne i gładkie. Dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wyrośnięcia w wysmarowanej margaryną (silikonowa) i wysypanej bułka tarta (metalowa) blaszce. Piec z termoobiegiem w 170 stopniach przez

Między kuchnią a pokojem
Wielkanocny mazurek z migdałami i czekoladą! 110

Jest bardzo prosty do zrobienia nie za słodki i wprost idealny do kawy. Polecam! przepis na: WIELKANOCNY MAZUREK Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ *i obłędnym likierem, smakuje jak pralinka ;-) SKŁADNIKI: CIASTO : - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 duża łyżka tłustej śmietany - 2 kopiaste łyżki cukru pudru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią(...)wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika. Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C grzanie: dół plus termoobieg Ponadto: * 6 łyżek konfitury z borówki amerykańskiej lub śliwkowej lub różanej lub z czarnej porzeczki MASA MARCEPANOWA: - 120 g migdałów bez skórki - 80 g orzechów nerkowca ( jeśli nie masz mogą być migdały

SMYKWKUCHNI
Wielkanocna babka marmurkowa 159

jest kolejny przepis na moim blogu na babkę marmurkową, uwielbiam suche ciasta, więc nic w tym dziwnego. Inną odsłonę babki możecie znaleźć tutaj- KLIK Składniki: 4 jajka 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 250 g cukru kryształ cukier wanilinowy 3 łyżki kakao Jeżeli chce się otrzymać ładne,gładkie ciasto,wszystkie(...)zrobi się biała. Nie przerywając ubijania wrzucamy po jednym żółtku, następnie na przemian wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy przesiane kakao i wsypujemy resztę cukru, mieszamy. Formę na babkę (u mnie 21cm)  smarujemy

Anielskie wypieki
Muffinki czekoladowe z budyniem i owocami leśnymi 127

proces ich przyrządzania jest niesamowicie satysfakcjonujący, a zajmuje dosłownie chwilę! Jeśli jeszcze nigdy nie podjęliście się upieczenia muffinek, nadróbcie to koniecznie :) Z podanych składników wyszły mi 24 muffinki. Składniki: Ciasto: 100 g roztopionego masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 1 szklanka mleka 1 jajko Nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)łyżki cukru (jeśli budyń go nie zawiera) Przygotowanie: 1.   Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, używając do tego 400 ml mleka. 2.   Łączymy suche składniki ciasta, następnie dodajemy mokre i mieszamy wszystko rózgą kuchenną. 3.   Do metalowej formy na muffinki wkładamy papierowe foremki. 4.   Do foremek nakładamy ok. 1 łyżki ciasta

Prosto z Kotła

Proponowane wyszukiwania