ciasto - 162258 przepisów (strona:3137/10818)

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 183

naleśniki faszerowane ricottą z mozzarellą i szpinakiem zapiekane pod kremową pierzynką z sosu beszamelowego posypane grana padano. Tu nie ma co opowiadać, to trzeba spróbować <3 Składniki na ciasto naleśnikowe:  1 szklanka mąki Basia Wrocławska 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać sól i roztrzepane jajka(...)przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać mąkę i ponownie wszystko wymieszać. Na koniec dodać mleko i zioła prowansalskie. Odstawić ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodać mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodać trochę mąki. Gorącą patelnię wysmarować masłem i wylać na nią porcję ciasta. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się

W garach u Gosi
Zwijane drożdżówki z serem 95

Składniki: ( składniki na ok. 10 sztuk) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka  pszenna 2 szklanki Suche drożdże paczka Mleko letnie 3/4 szklanki Żółtka 2 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie (niepełna łyżka) Olej 4  łyżki Masa serowa: Twaróg półtłusty 250 g Jajko 1 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie ( niepełna łyżka) Budyń w proszku 2 płaskie łyżki * Dodatkowo lukier(...)cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić, aż na dnie miski nie będzie oleju. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę serową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Twaróg dodatkowo rozgniatam widelcem. Gotowe ciasto wyłożyć

Kulinarne przygody
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą 132

unikam procentów). Polecam do tego celu wiśniówkę lub inny owocowy trunek. Wówczas do alkoholu nie dodajecie cukru - przejdzie słodyczą namoczonych śliwek i tym naponczujecie biszkopt. Jeśli chodzi o ciasto to postawiłam na niezawodny biszkopt rzucany z tego przepisu ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje pod większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki(...)pianę. Partiami wsypywać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę wraz z kakao i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy.  Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości

My simple kitchen
Drożdżówka z serem i kruszonką. 123

wyrabiała, a potem rosło w misce, pod pierzyną. Później się piekło, a po domu, roznosił się ten cudowny zapach. Moja drożdżówka jest pyszna, ale nigdy nie dorównam babci. Moje ciasto, nigdy nie będzie tak pulchne. Chociaż, kto wie, może... jak będę już babcią....:) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 2 jajka 1 żółtko(...)kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ponownie odstawić na pół godziny. Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc kleksy na cieście. Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami. Posypać

Agusiowe smakołyki
Przepis na pulchny i smaczny sernik "wiejski" 93

fani serników? No jasne, że są! Chyba nie ma osoby, która by nie uwielbiała tego pysznego ciasta, które gości dość często w domach. Znacie już moje przepisy na sernik tarty, sernik rosa oraz sernik krówkowy, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sernik "wiejski". Dlaczego taka nazwa? Ponieważ użyłam sera prawdziwego - wiejskiego. Dodatkowo powiem Wam, że ten sernik 'nigdy(...)opada'. Ciasto: 130g masła 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 10 minut. Następnie wyjąć i podziękować widelcem. Ser: 1,40 kg twarogu (ja miałam prawdziwy wiejski) 8 jajek (żółtka osobno) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru

My World by Dagmara Rek
Ciasto chałwowe z gruszkami 130

bardzo mi się udała. Chałwę robię zwykle samodzielnie prażąc ziarna sezamu i niewielkiej ilości słoneczniku, a po ostudzeniu mieląc je w młynku do kawy i następnie mieszając z miodem. Ciasto zawiera korzenne przyprawy, przez co dobrze wpisuje się w świąteczny klimat. Wykonanie ciasta ułatwi mikser lub melakser. Jeśli posiadacie Thermomix, to wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wybrać opcję(...)wyrabianie ciasta” i ustawić na 4 minuty. 3 mniejsze gruszki 300 chałwy 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego 70 g ksylitolu 220 g mąki orkiszowej (ok. 1,5 szklanki) 250 ml soku z granatu, pomarańczowego lub jabłkowego (1 szklanka) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej W osobnej misce mieszamy mąkę

Kucharzyca
MAŚLANE BUŁECZKI HAMBURGEROWE 94

odstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Miksujemy 5 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy jajko, a po chwili także żółtko. Mieszamy do połączenia i zaczynamy dodawać po kawałku miękkiego masła. Kolejną porcję, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się(...)masą. Po dodaniu ostatniego kawałka, miksujemy jeszcze 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży - będzie elastyczne i gładkie. Wierzch ciasta oprószamy mąką i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Lekko natłuszczamy. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów (powinno mocno urosnąć). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem

cool and minty
Chałwianeczka 11917

Bardzo dawno temu jadłam ciasto z chałwą. Chciałam sobie przypomnieć ten smak dlatego też upiekłam chałwianeczkę na weekend. Wszyscy byli pod wrażeniem. Ciasto zniknęło raz, dwa ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 0.5 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki prawdziwego kakao Masa I: 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 125 g margaryny Kasi

Prosty przepis na
Pierniczki katarzynki – do kawy i na Święta 170

puder i coś do koloru (karmel, kakao lub kawę rozpuszczalną, u mnie kawa rozpuszczalna + szczypta kakao). Następnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Uwaga! Ciasto to należy zagniatać dość długo i wytrwale. Ciasto jest dość suche i nie zagniata się go łatwo. Opcjonalnie można dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany, co ułatwi proces(...)zagniatania. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około od 5 mm do 1 cm (nie cieniej, ja zazwyczaj rozwałkowuję na 1 cm) i wykrawamy pierniczki foremką do katarzynek (ja ją wcześniej zanurzam zawsze w mące, strzepuję jej nadmiar i dopiero wycinam). Jeśli takiej nie macie możecie użyć innej Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach

Słodkie okruszki
Orzeszki z kremem – nadziewane ciasteczka 221

nadziewamy je kremem. Orzeszki można nadziać dowolnym kremem. Najpopularniejsze są kremy na bazie mleka w proszku. Ja jednak dziś polecam Wam prosty krem, który sprawdzi się również do przekładania ciast. Składniki: Na kruche ciasteczka orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki sody mała szczypta soli 250 g masła lub margaryny Na krem(...)przygotować kruche orzeszki? Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę i małą szczyptę soli. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy żółtka jaj i posiekane masło lub margarynę. Szybko zagniatamy ciasto (powinno być jednolite). Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Rozgrzewamy nasz opiekacz do orzeszków. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki i wkładać je we wgłębienia w opiekaczu. Orzeszki pieczemy

Słodkie okruszki
Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie 159

każdy może je zrobić według własnego uznania. 450 g mąki pszennej chlebowej+ 50 g do podsypywania 8 g  drożdży instant 1/2 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania ciasta 250 ml napoju sojowego lub migdałowego 100 ml oleju rzepakowego szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, kardamonu i cukru trzcinowego garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny Drożdże instant zawsze rozpuszczam(...)niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru, (zawsze - ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam za zgniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam ok 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę

AZgotuj!
WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE – NA SŁODKO! 210

dobrze wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie(...)żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * wanilia ( ziarna ) – 1 szt * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą

Ostra na Słodko
Wigilijna Gwiazdka 4889

Wigilijna Gwiazdka Pieczenie pierników, to świąteczna tradycja, ale również czekamy za naszym ulubionym ciastem. Pyszne ciasto kakaowe z orzeszkami i masą jogurtową z piernikami. Składniki na tortownicę 24 cm x 24 cm ·        6 jajek ·        1 szklanka cukru ·        2 szklanki mąki pszennej(...)wylewamy do tortownicy. 6.   Orzechy drobno kroimy i wrzucamy do masy. 7.   Pieczemy 40 minut w 180 °C. 8.   W tym czasie, co piecze nam się ciasto, rozpuszczamy galaretki w 1 ½ szklanki gorącej wody i studzimy. 9.   Jogurty przekładamy do miski i miksujemy mikserem, dodając śmietanę 36 % i cukier puder. 10.     Wlewamy galaretkę

Kulinarna Chwila
FLATBREAD PIZZA Z PATELNI 192

soli. Flatbread świetnie się również sprawdzi jako spód do pizzy z patelni. Przygotowany jest z mąki, soli oraz jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Bez drożdży - ciasto spulchnione jest proszkiem do pieczenia. Do tego dodatki - u mnie: kindziuk, mozzarella, pomidorki koktajlowe oraz oliwki i świeży szczypiorek. Przygotowanie takiej pizzy jest bardzo proste i dużo szybsze od tej tradycyjnej(...)gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym. Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 400 g jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania