naleśniki faszerowane ricottą z mozzarellą i szpinakiem zapiekane pod kremową pierzynką z sosu beszamelowego posypane grana padano. Tu nie ma co opowiadać, to trzeba spróbować <3 Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki Basia Wrocławska 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać sól i roztrzepane jajka(...)przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać mąkę i ponownie wszystko wymieszać. Na koniec dodać mleko i zioła prowansalskie. Odstawić ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodać mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodać trochę mąki. Gorącą patelnię wysmarować masłem i wylać na nią porcję ciasta. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się
W garach u GosiSkładniki: ( składniki na ok. 10 sztuk) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 2 szklanki Suche drożdże paczka Mleko letnie 3/4 szklanki Żółtka 2 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie (niepełna łyżka) Olej 4 łyżki Masa serowa: Twaróg półtłusty 250 g Jajko 1 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie ( niepełna łyżka) Budyń w proszku 2 płaskie łyżki * Dodatkowo lukier(...)cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić, aż na dnie miski nie będzie oleju. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę serową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Twaróg dodatkowo rozgniatam widelcem. Gotowe ciasto wyłożyć
Kulinarne przygodyunikam procentów). Polecam do tego celu wiśniówkę lub inny owocowy trunek. Wówczas do alkoholu nie dodajecie cukru - przejdzie słodyczą namoczonych śliwek i tym naponczujecie biszkopt. Jeśli chodzi o ciasto to postawiłam na niezawodny biszkopt rzucany z tego przepisu ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje pod większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki(...)pianę. Partiami wsypywać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę wraz z kakao i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy. Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości
My simple kitchenwyrabiała, a potem rosło w misce, pod pierzyną. Później się piekło, a po domu, roznosił się ten cudowny zapach. Moja drożdżówka jest pyszna, ale nigdy nie dorównam babci. Moje ciasto, nigdy nie będzie tak pulchne. Chociaż, kto wie, może... jak będę już babcią....:) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 2 jajka 1 żółtko(...)kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ponownie odstawić na pół godziny. Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc kleksy na cieście. Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami. Posypać
Agusiowe smakołykifani serników? No jasne, że są! Chyba nie ma osoby, która by nie uwielbiała tego pysznego ciasta, które gości dość często w domach. Znacie już moje przepisy na sernik tarty, sernik rosa oraz sernik krówkowy, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sernik "wiejski". Dlaczego taka nazwa? Ponieważ użyłam sera prawdziwego - wiejskiego. Dodatkowo powiem Wam, że ten sernik 'nigdy(...)opada'. Ciasto: 130g masła 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 10 minut. Następnie wyjąć i podziękować widelcem. Ser: 1,40 kg twarogu (ja miałam prawdziwy wiejski) 8 jajek (żółtka osobno) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru
My World by Dagmara Rekbardzo mi się udała. Chałwę robię zwykle samodzielnie prażąc ziarna sezamu i niewielkiej ilości słoneczniku, a po ostudzeniu mieląc je w młynku do kawy i następnie mieszając z miodem. Ciasto zawiera korzenne przyprawy, przez co dobrze wpisuje się w świąteczny klimat. Wykonanie ciasta ułatwi mikser lub melakser. Jeśli posiadacie Thermomix, to wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wybrać opcję(...)wyrabianie ciasta” i ustawić na 4 minuty. 3 mniejsze gruszki 300 chałwy 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego 70 g ksylitolu 220 g mąki orkiszowej (ok. 1,5 szklanki) 250 ml soku z granatu, pomarańczowego lub jabłkowego (1 szklanka) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej W osobnej misce mieszamy mąkę
Kucharzycaodstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Miksujemy 5 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy jajko, a po chwili także żółtko. Mieszamy do połączenia i zaczynamy dodawać po kawałku miękkiego masła. Kolejną porcję, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się(...)masą. Po dodaniu ostatniego kawałka, miksujemy jeszcze 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży - będzie elastyczne i gładkie. Wierzch ciasta oprószamy mąką i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Lekko natłuszczamy. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów (powinno mocno urosnąć). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem
cool and mintyBardzo dawno temu jadłam ciasto z chałwą. Chciałam sobie przypomnieć ten smak dlatego też upiekłam chałwianeczkę na weekend. Wszyscy byli pod wrażeniem. Ciasto zniknęło raz, dwa ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 0.5 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki prawdziwego kakao Masa I: 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 125 g margaryny Kasi
Prosty przepis napuder i coś do koloru (karmel, kakao lub kawę rozpuszczalną, u mnie kawa rozpuszczalna + szczypta kakao). Następnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Uwaga! Ciasto to należy zagniatać dość długo i wytrwale. Ciasto jest dość suche i nie zagniata się go łatwo. Opcjonalnie można dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany, co ułatwi proces(...)zagniatania. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około od 5 mm do 1 cm (nie cieniej, ja zazwyczaj rozwałkowuję na 1 cm) i wykrawamy pierniczki foremką do katarzynek (ja ją wcześniej zanurzam zawsze w mące, strzepuję jej nadmiar i dopiero wycinam). Jeśli takiej nie macie możecie użyć innej Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach
Słodkie okruszkinadziewamy je kremem. Orzeszki można nadziać dowolnym kremem. Najpopularniejsze są kremy na bazie mleka w proszku. Ja jednak dziś polecam Wam prosty krem, który sprawdzi się również do przekładania ciast. Składniki: Na kruche ciasteczka orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki sody mała szczypta soli 250 g masła lub margaryny Na krem(...)przygotować kruche orzeszki? Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę i małą szczyptę soli. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy żółtka jaj i posiekane masło lub margarynę. Szybko zagniatamy ciasto (powinno być jednolite). Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Rozgrzewamy nasz opiekacz do orzeszków. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki i wkładać je we wgłębienia w opiekaczu. Orzeszki pieczemy
Słodkie okruszkikażdy może je zrobić według własnego uznania. 450 g mąki pszennej chlebowej+ 50 g do podsypywania 8 g drożdży instant 1/2 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania ciasta 250 ml napoju sojowego lub migdałowego 100 ml oleju rzepakowego szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, kardamonu i cukru trzcinowego garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny Drożdże instant zawsze rozpuszczam(...)niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru, (zawsze - ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam za zgniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam ok 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę
AZgotuj!dobrze wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie(...)żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * wanilia ( ziarna ) – 1 szt * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą
Ostra na SłodkoWigilijna Gwiazdka Pieczenie pierników, to świąteczna tradycja, ale również czekamy za naszym ulubionym ciastem. Pyszne ciasto kakaowe z orzeszkami i masą jogurtową z piernikami. Składniki na tortownicę 24 cm x 24 cm · 6 jajek · 1 szklanka cukru · 2 szklanki mąki pszennej(...)wylewamy do tortownicy. 6. Orzechy drobno kroimy i wrzucamy do masy. 7. Pieczemy 40 minut w 180 °C. 8. W tym czasie, co piecze nam się ciasto, rozpuszczamy galaretki w 1 ½ szklanki gorącej wody i studzimy. 9. Jogurty przekładamy do miski i miksujemy mikserem, dodając śmietanę 36 % i cukier puder. 10. Wlewamy galaretkę
Kulinarna Chwilasoli. Flatbread świetnie się również sprawdzi jako spód do pizzy z patelni. Przygotowany jest z mąki, soli oraz jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Bez drożdży - ciasto spulchnione jest proszkiem do pieczenia. Do tego dodatki - u mnie: kindziuk, mozzarella, pomidorki koktajlowe oraz oliwki i świeży szczypiorek. Przygotowanie takiej pizzy jest bardzo proste i dużo szybsze od tej tradycyjnej(...)gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym. Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 400 g jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLeny