sera feta szczypior do posypania Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam aż nie zrobię ciasta. Brokuł dziele na małe różyczki. W garnku zagotowuje wódę, z odrobina soli i cukru, i wrzucam do wrzątku brokuła. Nie gotuję, zostawiam go na pięć minut w wodzie i przecedzam(...)przelewam zimną wodą Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę, przyprawy. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto
wesoła kuchnialubi każdy z nas. Może być to np. słodka pizza jak w moim przypadku:). Dzieci poczują się docenione mając swój udział w procesie jej tworzenia: możemy powierzyć im zagniatanie ciasta a dekorowanie z pewnością rozbudzi ich kreatywność. Gotujmy razem!:) Ciasto: 250g mąki pszennej 125g margaryny Palma 125g kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru pudru(...)toffi liście mięty do dekoracji 1. Drożdże, cukier puder i śmietanę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Łączymy z margaryną (w temperaturze pokojowej), mąką i żółtkiem, zagniatamy energicznie ciasto do połączenia składników. Odstawiamy na 15-20 minut. 2. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto na kształt koła. zawijamy brzegi na kształt pizzy. Ciasto smarujemy mascarpone, następnie czekoladą rozpuszczoną
Szefowa kuchniwaniliowego 6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 1 kg truskawek * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód (shortbread) W misce wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, sól i ekstrakt wanilii. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto. (Możesz się wspomóc robotem kuchennym). Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw ją na 30 minut do lodówki. Tortownicę pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj kruche ciasto(...)pokryj nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut, następnie zdejmij obciążenie oraz papier i podpiecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Sernik z białą czekoladą (Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone
Food Squarejeśli kogoś z Was bardziej interesuje przepis na nuggetsy z piekarnika, przepis znajdziecie tutaj – KLIK . 500-600 g filetów z kurczaka ostra papryka mielona przyprawa do kurczaka Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Dodatkowo: płatki kukurydziane (u mnie większość małego opakowania) olej do smażenia(...)miski wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także sól i mieloną słodką paprykę. Składniki mieszamy rózgą kuchenną, aż do otrzymania gęstego ciasta o gładkiej konsystencji (w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka, lub dosypujemy trochę mąki). Paseczki kurczaka przekładamy do przygotowanego ciasta, mieszamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Płatki kukurydziane
Smaki Na TalerzuWitam Kochani Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc zapraszam na bardzo efektowne, łatwe i pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami w roli głównej. Sernik ma nietypową formę-formę kopuły, robimy go w misce :) Jest lekki, wygląda i smakuje świetnie. Przygotowanie go jest szybkie, bo bez pieczenia, polecam gorąco i zapraszam :) SKŁADNIKI *ja robiłam sernik w misce o średnicy 20cm, wysokości 12cm(...)biszkopty. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki by wszystko stężało. I gotowe. Następnie do miski przykładamy talerz, odwracamy ja do góry dnem i zsuwamy. Odklejamy folię i gotowe :) Ciasto na prawdę pięknie się prezentuje, jest orzeźwiające i bardzo pyszne. Polecam gorąco :) PS moje kaktusiki kwitną w najlepsze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupostanowiłam je grillować. Ich przygotowanie, jest nie skomplikowane, więc warto spróbować to grillowe danie. Składniki ok. 18 szt.: 2 krążki wołowiny Sokołów uczta kulinarna, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 garście świeżego szpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól(...)smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy na ok. 8 części. Grill rozgrzewamy, układamy na nim podwójnie złożoną folię aluminiową
Moniki SmakołykiPierogi zainspirowane hiszpańskimi empanadas, od których w Hiszpanii nie mogłam się oderwać :P Ciasto do pierogów jest jednak efektem moich własnych eksperymentów. Zrobione na bazie mąk pełnoziarnistych, a więc zdrowsze od tych tradycyjnych. U mnie pierogi zostały nadziane farszami bezmięsnymi. Jednak doskonale sprawdzą się także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny. PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM Ciasto(...)rozpuścić w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru i łyżką mąki, zostawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć Mąki wymieszać, dodać olej kokosowy, zaczyn drożdżowy i sól Wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłej wody, aż do uzyskani elastycznego ciasta Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem Po tym czasie rozwałkować ciasto cienko i wykrawać krążki Nadziewać
HealthyCreationsmusicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Ciasto 450 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 żółtka 4 łyżki cukru 140 g masła roztopionego Nadzienie 1 kg rabarbaru 1 szklanka cukru 1/4 szklanki(...)odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier.i wyrośnięte drożdże. Żółtka rozbełtać z mlekiem i roztopionym masłem. i wlać do ciastka. Wymieszać wszystko łyżką, a następnie wyrobić ciasto na gładko. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i nakryć miskę bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na cztery
O kuchni z uczuciemzrobienia tego ciasta nie potrzeba ani miksera ani dużej ilości wolnego czasu:). Składniki wymieszamy ze sobą szybciej niż nagrzeje się nam piekarnik, zajmie nam to nie więcej niż 10 minut - później wystarczy już tylko zaczekać aż ciasto się upiecze:). Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre + cukier(...)mokre i cukier. Do składników mokrych wsypujemy suche, mieszamy krótko drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. 2. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (będzie gęste), na wierzch wykładamy umyte borówki delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka. 3. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchniBędzie mi bardzo miło, jeśli zostaniecie i zechcecie być świadkami przemiany tego bloga :) Na sobotnie leniwe popołudnie polecam Wam pizzę z dużą ilością mięsa i warzyw na cudownie puszystym cieście - składników wystarczy na dużą blachę . Składniki: Ciasto: -3 szklanki mąki pszennej – 3 łyżki oleju rzepakowego – szczypta soli – 1/3 łyżeczki cukru – 3/4 szklanki ciepłej wody – 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)sól. Robimy rozczyn z mleka i drożdży, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy przez 10 minut, od czasu do czasu rzucając mocno ciastem. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy keczupem
W poszukiwaniu inspiracjiDomowe pieczywo to wspomnienie dzieciństwa. Babcia codziennie piekła świeży chleb abym miała do szkoły. Delikatny, miękki środek i chrupiąca skórka to pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka(...)Dodać sól, cukier i drożdże. Dolać ciepłą ale nie gorącą wodę. Mieszać przez ok 15 sek. drewnianą łyżką. Pozostawić pod przykryciem na 14 godz. Po tym czasie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić z ciasta kulę i odstawić pod przykryciem na 2 godz. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kształt mini bagietki. Górę bagietki naciąć delikatnie
Kuchnia w oparachowocami. Jednym słowem czerwiec to najlepszy moment aby zjeść dobre rzeczy! 1. LETNIA SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ! 2. PLACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU Z WIŚNIAMI 3. AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM(...)GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE 16. CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD
SMYKWKUCHNIgrama glutenu. Robi się je szybko jak zwykłe naleśniki, z małym ale... Z racji, że w przeważającej części są na bazie mąki z ciecierzycy, ciasto musi odpocząć. Ja moje naleśniki przygotowałam w wersji bardziej wystawnej. Wszystko za sprawą niebanalnych dodatków. Słyszeliście może o kuchni molekularnej?... Jest teraz bardzo na topie, a ja jako wielbicielka farmacji i chemii (takiej szkolnej(...)między innym do tego by stworzyć coś na kształt kawioru właśnie. Będzie wam potrzebny zimny olej, strzykawka i odrobina cierpliwości. Ciekawi... to zapraszam do zapoznania się z przepisem . Na ciasto naleśnikowe : 450 g mąki z ciecierzycy 150 g mąki ziemniaczanej 450 ml mleka sojowego / ryżowego 500 ml mocno gazowanej wody mineralnej 50 ml oleju sezamowego
vaniliowoczekoladowamleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu. Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne, że naprawdę ciężko poprzestać na jednej bułeczce. Ja tym razem skusiłam się na dodatek hitu sezonu czyli rabarbaru i truskawek. W ogóle uwielbiam to połączenie rabarbaru z truskawkami(...)lukrem lub paskami z czekolady, ale jak dla mnie im prościej tym lepiej. I konia z rzędem temu, komu uda się oprzeć jeszcze ciepłym bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto i budyń. Do wykonania drożdżówek zużyłam około 3 gałązek rabarbaru i kilkanaście truskawek. Przepis na ciasto do drożdżówek Przepis na domowy budyń Kruszonka do drożdżówek: 200 g mąki
Mieszam w Garnkuświetnie komponują się z bezcukrowymi lodami truskawkowymi . Robiąc domowe wafelki możecie sami zdecydować, czy chcecie w nich podać duże, czy małe porcje lodów. Na mały wafelek wystarczy łyżka ciasta. Na duży dwie łyżki. 2 białka 1/2 szklanki cukru (110 g) 4 łyżki mleka owsianego 1/2 łyżeczki olejku waniliowego szczypta soli 2/3 szklanki mąki 2 łyżki stopionego masła klarowanego/ bezmlecznej margaryny(...)mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię na średniej wielkości ogniu. Gdy będzie gorąca zdejmujemy ją z ognia, nakładamy 1-2 łyżki masy i szybkimi kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto tak, by rozlało się na cienki, okrągły placek. Stawiamy patelnię na najmniejszy ogień i smażymy przez około 5 minut. Gdy spód ciasta się zarumieni przewracamy je na drugą stronę i smażymy
Dieta bez mleka