Ciasto ucierane ze śliwkami to jeden z najłatwiejszych deserów z tymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i bardzo tanie w przygotowaniu. Idealne w duecie z herbatą, kawą, mlekiem czy kakao. Artykuł Ciasto ucierane ze śliwkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plzostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrósł przelałam go do miski z mąką i dodałam kolejne składniki: roztrzepane jajko, 1 łyżkę cukru, sól i roztopione masło. Wymieszałam i zagniotłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Formowałam bułki kiedy ciasto wyrosło. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 duże bułki albo 5 mniejszych (wielkości kajzerek). Ja zrobiłam 4 duże bułki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładałam kulki ciasta i delikatnie je spłaszczyłam. Posmarowałam wierzch jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Przykryłam ściereczką i odczekałam ok. 20 minut by wyrosły. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 15 minut. Notatki: * ciasto na te bułki jest dość kleiste i trzeba dłonie maczać w mące by uformować ładne kule
Pieprzyć z FantazjąOstatnio polubiliśmy chrupiące panierki. W kuchni rozpoczęły się eksperymenty z płatkami kukurydzianymi, owsianymi, panko i innymi dodatkami. Dzisiaj raczyliśmy się przyprawionym na pikantnie drobiowym filetem w cieście naleśnikowym i klasycznych "corn flake'sach". Składniki (4 porcje) -500 g filetu z kurczaka -2 szkl. płatków kukurydzianych -1,5 szkl. mąki pszennej -1 szkl. mleka -1 jajko -kilka łyżek oleju do ciasta(...)Rozkroić wzdłóż na kotlety (nie rozbijać). Przyprawić solą i pieprzem. Płatki kukurydziane pognieść drobno. W misce umieścić mąkę, mleko, jajko, olej, paprykę i szczyptę soli. Zmiksować na gęste ciasto naleśnikowe. Dodać połowę pogniecionych płatków dalej miksując na niskich obrotach (albo dokładnie wymieszać łyżką). Kotlety od razu (gdy ciasto się rozstoi, płatki zmiękną i rozmokną) maczać w cieście
Zielona KuchniaPancaksy, pancakes, czy też pankejki, to amerykańska odmiana naszych placków, które powstają z gęstego jak śmietana ciasta naleśnikowego. To idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też deser. Mogą być podawane na ciepło i na zimno. Dziś moje placuszki są mocno owocowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam aż trzech rodzajów owoców: czerwonych porzeczek, borówek amerykańskich i moich ulubionych Jabłek Grójeckich. Zapytacie(...)bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem chłodnik jablkowy z cynamonem Jabłka Grójeckie - nieco historii Region grójecki powszechnie nazywany jest "Największym Sadem Europy". Historia
Kulinarne przygody GatityNapoleonka na herbatnikach – to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. Więcej przepisów na ciasta bez p The post Napoleonka na herbatnikach appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePizzerinki z ciasta francuskiego. Mini pizzerinki przepis. – hit na imprezę :) bo są szybkie i proste w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne! :) Poza tym takie mini pizze na cieście francuskim można ‘przyozdobić’ ulubionymi dodatkami The post Pizzerinki z ciasta francuskiego. Mini pizzerinki przepis. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedodatkiem kaszy manny i szczerze pisząc jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły mięciutkie i pyszne i dodam, że długo utrzymują wilgoć. Są idealne. Upieczcie koniecznie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 40 dag mąki tortowej 40 dag zsiadłego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie(...)pysznych bułek: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski. 2. Zagniatanie i formowanie: Następnie zagniatamy ciasto. Na stolnicy posypanej mąką pszenną ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. 3. Do pieczenia: Bułeczki układamy na suchej niczym nie wyłożonej blaszce. 4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. 5. Podanie: Bułeczki
IzabelawkuchniPlacki z kruszonką znikają u nas najszybciej. Nic dziwnego. Takie ciasta są idealne do niedzielnej kawy. Przepyszne, szybkie i proste do zrobienia. Dzisiaj zapraszam na kolejny taki placek z kruszonką i jagodami. Można zrobić go z dowolnymi owocami sezonowymi. U mnie jest to mieszanka jagód, które znalazłam w ogródku: porzeczki, parę poziomek, borówki i kilka malin. A następnym razem upiekę
dolcevitainmykitchenCiasto składa się z kilku warstw. Zasadniczo jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo pracy. Spód stanowi czekoladowe brownie, następne warstwy to chrupiąca kakaowa pralina i puszysta masa śmietankowa z białą czekoladą. Wierzch wykańcza galaretka z malinami. Całość jest obłędnie pyszna! Biszkopt brownie: 110 g masła 130 g gorzkiej czekolady 80% 2 jajka 100 g cukru(...)czekoladą. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka delikatnie ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy czekoladę z masłem oraz wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 24*30 cm. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez około 20 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy. Chrupiąca
VioletoweKucharzeniechlebek pizza już robiłam.Tym razem pizza w takim innym wydaniu upiekłam w ramach akcji na FB - klik. Do takiego chlebka pizza można dodać wszystko według własnego gustu. Ciasto 3 i 1/2 szkl. mąki 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody Nadzienie kawałek(...)kulka sera mozzarella Drożdże połączyć z wodą i łyżeczką cukru, odstawić na 5 minut. Papryki, polędwicę ser żółty pokroić w kostkę.Zaczyn drożdżowy połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i szybko wymieszać całość drewnianą łyżką. Dodać składniki nadzienia (oprócz sera mozzarella), krótko wyrobić ciasto dłońmi, aż całość się połączy. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzeniemarchewki . Przygotowanie gofrów z komosy ryżowej jest bardzo proste, ważny jest czas smażenia i temperatura. Pierwszy raz smażyłam gofry na pełnej mocy gofrownicy, dotychczas nie potrzebowałam przy żadnym cieście aż tak wysokiej temp. Czas smażenia jest około dwukrotnie dłuższy od standardowego smażenia gofrów. Wszystko dlatego, że ciasto jest gęste i dosyć wilgotne i musi dobrze się wysmażyć. Gofry przygotowałam(...)dodałam trybulę, zioła możesz dodać w zależności od tego jakich dodatków użyjesz np. zioła prowansalskie czy też bazylię) Ugotowaną komosę ryżową odcedzoną na sicie, miksujemy blenderem na jednolite gładkie ciasto. Masło nadaje chrupkość ciastu więc go nie zamieniaj na olej. Ciasto jest dość gęste, nakładam łyżkę na wcześniej dobrze wysmarowaną olejem gofrownicę i tak jakby zgniatam całość gofrownicą i smażę
SMYKWKUCHNIJagodzianki przepis Thermomix Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 3 żółtka 100 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drożdży 100 g cukru 2/3 szklanki mleka 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 szklanki jagód 3 czubatek łyżki cukru pudru dodatkowo do posmarowania jagodzianek kila łyżek mleka Składniki(...)naczynia Thermomix wlewamy mleko, masło, cukier, drożdże mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Czekamy 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, esencję waniliową, sól i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix , przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy placki
Themo przepisyjajko i dodajemy cukier, mikserem miksujemy na puszysty krem. Do kremu dodajemy jogurt oraz mleko i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Do gotowego ciasta dodajemy wiśnie, ale nie wszystkie na raz, aby nie puściły soku do ciasta – ja robiłam tak, że wydzieliłam sobie 3 wiśnie do środka każdej muffinki(...)wrzucałam więc 3 sztuki do ciasta, i wyławiałam je z ciastem łyżką. Napełniałam tak papilotki do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej muffinki dodajemy jeszcze po dwie wiśnie i posypujemy z wierzchu pokrojoną czekoladą. Wstawiamy muffinki do piekanika na 25 minut. Po tym czasie wykładamy do przestygnięcia. Jemy ostudzone. Powrót na górę
Smaczna Stronaproszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego(...)wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy) . Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. 11. Delikatnie tężejący mus jagodowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch: 12. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i położyć na paterze (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki jeśli nie używamy folii rantowej). Śmietankę
Mała Cukierenka