przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na pierogi z kapustą: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli farsz na pierogi z kapustą i grzybami(...)gorącą wodą. Kapustę pokroić i ugotować z liściem laurowym, ale nie rozgotować. Cebulę posiekać. Grzyby umyć, namoczyć w mleku przez kilka godzin, ugotować i drobno posiekać. Krok 2. Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto na pierogi łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 3. Przygotowujemy farsz na pierogi
Moja Książka KucharskaPropozycje na świąteczne wypieki (będą aktualizacje :) Choinka - wyśmienita przekąska Słodka gwiazda świąteczna z ciasta drożdżowego Strucla makowa - Makowiec zawijany Makowiec w kształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami(...)budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia Gotujeczosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem(...)zależności od piekarnika. U mnie jest to 15 minut na termooobiegu. Gotowy zielony biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Schłodzone ciasto przełożyć na drugą stronę i rozsmarować na całej powierzchni przygotowany serek czosnkowy. Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki wędzonego łososia
Ola la LCHFsalami i papryką – pizza jak z pizzerii Taka pizza, to u nas hit każdego spotkania. Pyszna, chrupiąca, duża pizza pełna ulubionych dodatków. Sekret jej smaku tkwi w cieście i temperaturze pieczenia (piekarnik musi być naprawdę dobrze rozgrzany). Dodatki oczywiście możecie zmienić według własnych upodobań. Pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Spróbujcie. Składniki: Na ciasto(...)świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę (lub olej). Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej
Słodkie okruszkitradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula Sól Pieprz(...)łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść maku do posypania Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto
Szalona Kuchnia Ewelinyzadowoleni z podarków :) Zapraszam na pyszne orzechowe ciasteczka kruche, przełożone kremem maślanym i polane niteczkami czekolady, na pewno zasmakują dużym i małym. SKŁADNIKI * z proporcji wychodzi dużo ciasteczek :) CIASTO -175g masła lub margaryny -2,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy -3 żółtka -3 łyżki śmietany gęstej(...)szkl orzechów włoskich-drobno zmielonych -3/4 szkl cukru pudru KREM MAŚLANY -120g masła -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -kilka kostek czekolady mlecznej Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty ciasteczek-parzyście. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużytnią. Dodajemy suszone drożdże instant, zakwas chlebowy oraz sól. Mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i olej. Dodajemy wodę do mąki i zagniatamy przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem(...)środka). Gdy ciasto na chleb wyrośnie, uderzamy je pięścią, aby je odgazować. Dodajemy do ciasta pokrojone śliwki i krótko zagniatamy, aby równomiernie rozprowadzić je po całym chlebie. Keksówkę o długości 28-30 cm smarujemy olejem i wysypujemy mąką żytnią lub otrębami. Wkładamy ciasto i równomiernie je rozkładamy dłońmi zwilżonymi w wodzie wyrównując wierzch. Posypujemy suchym makiem. Zostawiamy do wyrośnięcia
Poezja smakujeszcze chwilę miksować. Do masy jajecznej wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać, następnie dodać śmietanę i przestudzony miód z masłem. Wymieszać żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto będzie dość rzadkie, ale po schłodzeniu w lodówce zgęstnieje. Schłodzone ciasto, odrywać po kawałku, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką(...)wykrawać pierniczki. Pierniczki można nadziewać. Ja zrobiłam część nadziewanych, a część zwykłych. Nadziewałam gęstymi powidłami z czarnej porzeczki i nutellą. Najłatwiej nadziewać odznaczając na części ciasta wzór, na to ułożyć nadzienie i przykryć wykrojonym kawałkiem ciasta. Skleić i jeszcze raz wyciąć foremką. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Agusiowe smakołykijakie jadłam i jakie przygotowuję. Są niezastąpione na stole wigilijnym i również w innym okresie. Są chętnie zjadane i lubiane, oraz doceniane przez smakoszy grzybów. Polecam mój przepis. CIASTO : 1 kg dobrej jakości mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju około 0/5 l gorącej wody mąka do podsypywania ciasta(...)drobno kroimy. Na patelni podpiekamy pokrojoną cebulę, na oleju z solą i pieprzem. Do miski przekładamy kapustę, grzyby, podpieczoną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. CIASTO - Składniki ciasta na pierogi zagniatam, przekładamy na deseczkę posypaną mąką i odkładamy na 10 minut aby odpoczęło. Na stolnicy porcjujemy ciasto. Ja robię wałeczek i kroję go na małe kopytka
Kulinarne Fantazje MarioliJesteśmy ogromnymi fanami musu czekoladowego, dlatego kiedy na stole pojawiło się to ciasto to już wiedziałam, że zniknie w momencie. Ostatnio częściej goszczą u nas ciasta bez pieczenia i jak się okazuje nie są wcale gorsze. Skoro można ułatwić sobie pracę, to dlaczego nie:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników maślanych 4 łyżki powideł śliwkowych(...)mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 125 g masła 3 łyżki cukru 500 ml śmietanki kremówki 220 g czekolady deserowej Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Połowę mleka zagotować z masłem. W reszcie rozmieszać budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować na gęsto. Od razu wylać na herbatniki i położyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżowe bułeczki z twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć. Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki pszennej 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej 50 g masła Składniki na masę twarogową: 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła(...)cytryny Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie wymieszać. Odstawić i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Mąkę, roztopione masło, jaja i sól oraz drożdże umieścić w misie i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy
Słodki ZakątekPierogi z pudrem z grzybów leśnych. Żeby zrobić taki puder potrzebujemy młynek do kawy. Polecam taki puder zrobić na zapas, przechowywać w słoiczku i dodawać go do sosów, ciasta pierogowego. Pierogi będą wam na pewno smakować. Idealne na Wigilie. W mojej rodzinie co roku robimy pierogi, jedne robię z pudrem a część bez. Tradycji musi stać się zadość(...)lepszego niż takie domowe pierożki pachnące grzybami i lasem. Ciasto: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej 2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela
wesoła kuchniaKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę. Przepis na te pierniczki znalazłam na blogu(...)jeść osoby na diecie bezmlecznej. Do ich przygotowania należy użyć margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego. Konsystencja pierniczków jest lepsza przy użyciu masła klarowanego, ale z margaryną także wyjdą pyszne! Ciasto z margaryną trochę trudniej się wałkuje (bardziej się rozwarstwia). Należy wałkować je mocnymi szybkimi ruchami. Nawet jeśli pierniczki wydają się wam kruche to nie przejmujcie się. Po upieczeniu będą super
Dieta bez mlekaPierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka(...)śmietankowego Sól Pieprz 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść maku do posypania Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą
Szalona Kuchnia EwelinyZebrałam dla Was w jednym miejscu propozycje ciast idealnych na Boże Narodzenie, wystarczy, że klikniecie w zdjęcie o otworzy Wam się przepis. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie(...)babeczki z kremem Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Chrupiący bananowiec Przekładańce Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani
Cynamonowe szczęście