ciasto - 163312 przepisów (strona:3156/10888)

Babka czekoladowa wilgotna i pyszna – ciasto czekoladowe 548

mąkę, gdy nie będzie już grudek dodaję kakao. Kakao przesiewam przez sito aby nie było grudek. Po dodaniu kakao, jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto mam gotowe, teraz białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta i jeszcze przez chwilę miksuję na najwolniejszych obrotach tak żeby białka połączyły się z ciastem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Pieczenie babki czekoladowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka – długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę odstawiam na około 15 minut w foremce

Uwaga Babcia Gotuje
PIZZA Z PATELNI 1343

szczerze powiedziawszy jest tak pyszna, że spokojnie może konkurować z tą pieczoną. Moi synowie oszaleli na punkcie tej pizzy na cienkim, chrupiącym spodzie. Wypróbujcie i Wy.  Składniki: ciasto: 150 g mąki 80 ml wody 2 łyżki oleju sól, szczypta łyżka czubata ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego 5 plastrów szynki(...)szklanki tartej mozzarelli rukola pomidorki koktajlowe zioła prowansalskie Wykonanie: *Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na połowę. *Rozwałkowujemy ciasto. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju. Wykładamy ciasto. Kiedy od spodu się zrumieni, przewracamy na drugą stronę. Zapieczoną stronę smarujemy przecierem, wykładamy ser oraz plasterki szynki. Patelnię przykrywamy, podpiekamy do momentu rozpuszczenia się sera oraz zrumienienia spodu

Z Majeczką w kuchni
Ciasto Kinder Country 144

Ciasto jest inspirowane batonikiem o tej samej nazwie i jest przepyszne. Jeśli lubicie słodkie, śmietankowo-czekoladowe desery to z pewnością musicie je przygotować! Zapewniam, że jest bardzo proste i ekspresowo znika! Ma tylko jedną małą wadę, a mianowicie - mnóstwooo kalorii. Hmmm..., ale dla takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie(...)też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki

Di gotuje
Keks bananowy 236

temu i powiem Wam, że lubię do niego wracać i robię go kilka razy w roku. Ktoś mógłby powiedzieć, że to mało, jednak osoby, które co tydzień pieką inne ciasto, będą mnie rozumiały i wiedziały o co chodzi;) Keks przygotowuje się prosto i szybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można(...)ciasto nazwać idealnym:) Jest pyszne, słodziutkie, wilgotne, z kawałkami bananów, orzechów i czekolady. No czegóż chcieć więcej? Zróbcie koniecznie:) 3,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 2/3 szkl. oleju 4 jajka 4 banany 100 g czekolady 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczki proszku do pieczenia cytryna szczypta soli Cytrynę myjemy, przelewamy wrzątkiem, ocieramy skórkę

Smaki Na Talerzu
Babka waniliowo cytrynowa 139

Polecam Wykonanie jest bardzo proste – do dużej miski dodać jajka, cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać cukier zwykły, zmiksować 10 s, obroty 10 dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać 30 s, obroty 5 Pieczenie – formę do pieczenia babki posmarować olejem(...)obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 45-50 minut. Po podanym czasie pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek musi być suchy po wyjęciu z ciasta. Ciasto zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć na raszki i zostawić aż całkowicie ostygnie. Następnie polać lukrem i gotowe. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - cała prawda o naleśnikach 532

podwieczorek bądź kolacja? Odpowiedź może być tylko jedna. Absolutnie fantastyczne naleśniki przyrządzone na sposób staropolski :) Podane w wersji deserowej lub wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły - w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru. Cała prawda o naleśnikach, oczywista ;) Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni, a samo ciasto zwykło być rzadkie. Nalewamy na patelnię bardzo mało, żeby rozlało(...)babki, puddingi bądź kluski do zup, to obsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie  tylko z jednej strony. Np. : NALEŚNIKI PRZEKŁADANE MASĄ OWOCOWĄ  Z CUKREM Przygotowujemy ciasto naleśnikowe wg. przepisu poniżej, smażymy tylko z jednej strony. Podsmażoną stronę smarujemy cienko konfiturami bez soku, marmoladą lub dobrze wysmażonymi powidłami i składamy w trójkąty lub w kształcie książki, smarujemy

Moja Książka Kucharska
Calzone z kurczakiem BBQ 151

Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę pizzy(...)pieprzem. Polać niedużą ilością sosu barbecue. Przykryć folią spożywczą i odłożyć i odłożyć na minimum godzinę. Z mąki, drożdży, soli, cukru, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować bardzo

Zielona Kuchnia
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 257

pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej(...)smaż aż odparuje woda. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Jak pieczarki zmiękną i odparuje się płyn, wyłącz płytę i ostaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę. Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć

nietylkopasta.pl
Naleśniki 153

Niebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym je jeść całe dnie! Można z nich przygotować wspaniały deser, tort naleśnikowy przełożony kremem i konfiturami, udekorować bitą śmietaną i owocami, gorącą czekoladą. Smakują obłędnie w każdej wersji, zarówno wytrawnej jak i słodkiej, uwielbiam(...)bazą do chrupiących krokietów, które uwielbiam z kapustą i grzybami lub mięsem. Moja Mama robi najlepsze chrupiące krokiety! Naleśniki, idealne i szybkie w przygotowaniu ciasto. W zależności ile potrzebujecie naleśników zwiększcie proporcje ciasta. Dziś u mnie na śniadanie naleśniki podane na słodko. Mąż był zachwycony! Takie śniadania i chwile uwielbiam Składniki: 2 jajka szklanka mleka szklanka mąki szczypta soli olej

Zasmakuj Kuchni
Pyzy z mięsem (kartacze) 217

regionu jest zmienna, ale smak zawsze domowy, przywołujący miłe wspomnienia. U mnie dzisiaj wersja z mięsem,ale można zrobić mniejsze "z dziurką" bez nadzienia. PYZY z MIĘSEM  Składniki: ciasto: 1,5 kg obranych surowych ziemniaków 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny szczypta soli farsz: 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 łyżka majeranku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: farsz: Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy majeranek, sól i pieprz i mieszamy. ciasto: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.  Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą ścierki lub gazy. Soku pozostałego z odciskanych ziemniaków nie wylewamy. miskę z sokiem odstawiamy

Bon appetit mon amie
Pierogi z komosą ryżową w rosole 176

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków(...)patelnię wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu, w którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść

mecooks
Ryba w cieście curry 192

Aromatyczna ryba w cieście naleśnikowym z dodatkiem przyprawy curry to wyśmienity pomysł na obiad. Ryba w cieście curry to szybka, wręcz 15 minutowa potrawa, którą podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Składniki: ok 700 g filetów z ryby (polecam dorsza lub mirunę) 1 jajko pół szklanki mleka 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka curry sól(...)pieprz Przygotowanie Rybę oczyszczamy, suszymy, przyprawiamy solą oraz pieprzem. W misce mieszamy jajko z curry, mąkami i mlekiem. Przygotowaną rybę zanurzamy w cieście z curry i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ryby przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. [caption id="attachment_7234" align="aligncenter" width="1024"] Ryba w cieście z curry

e-PrzepisyKulinarne
Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku 209

gryczanej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki ryżowej 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 3 jajka 350 ml wody 80 ml oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy 80 g cukru trzcinowego (można również użyć ksylitolu, wtedy będą bardziej fit ) gofrownicy (Ja używam gofrownicy marki Dezal , model 301.4) Wykonanie krok po kroku: 1. Jajka(...)ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą masę. 2. Rozgrzewamy gofrownicę. 3. Do ubitych jajek dodajemy kolejno: olej, wodę oraz mąki z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy. Ciasto miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 4. Kiedy gofrownica jest już dobrze nagrzana, smarujemy jej kratki niewielką ilością oleju. Najlepiej to zrobić przy pomocy pędzelka, aby olej

Okiem Blondynki by McBlondi
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 336

pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej(...)smaż aż odparuje woda. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Jak pieczarki zmiękną i odparuje się płyn, wyłącz płytę i ostaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę. Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć

nietylkopasta.pl
Orkiszowe drożdżówki 152

Jakie one są dobre... serio :D  Pulchniutkie, słodkie (mimo, że prawie bez cukru) no i drożdżowe... Nie znam chyba nikogo kto nie lubi ciasta drożdżowego. W dodatku są banalnie proste do wykonania... Skusicie się? Składniki na ok. 2 blaszki bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-550 50 g drożdży 50 g masła 2 żółtka 1/2 szkl. ksyilitolu(...)dodać pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać, dodać ksylitol, wanilię, żółtka, szczyptę soli, resztę mleka. Pod koniec wlać masło, wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodziło od dłoni (można podsypywać odrobiną mąki). Gdy ciasto już ładnie odchodzi od dłoni, przykryć ściereczką i odłożyć w cieple miejsce na 45 min.  Po upłynięciu 45 minut

Czarnawisienka