ciasto - 163312 przepisów (strona:3160/10888)

Ciasto kefirowe z brzoskwiniami i kruszonką 170

zachciało się ciasta. Takiego z brzoskwiniami. I wierci mi dziurę w brzuchu. Popatrzyliśmy po składnikach i okazało się, że tylko brzoskwiń nam brakuje. Polecieliśmy do sklepu (a to generalnie jest cała wyprawa, nie takie tam hop siup), nakupiliśmy masę niepotrzebnych rzecz, ja parę fajnych nowych piw kupiłem (których jestem wielkim smakoszem). Siedzimy tak w domu, minęła już co najmniej godzina(...)Rzekłem więc: "Słuchaj, a kupiliśmy właściwie te brzoskwinie?". Ten przeciągły, świszczący oddech, to powolne wydobywające się z jej ust: "o kuurwaaaaa" powiedziało mi wszystko. Dzisiaj ciasta nie będzie. No nic, zrobiliśmy je następnym razem, kilka dni później. Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców. My akurat chcieliśmy zrobić z brzoskwiń, takich w puszce, w syropie. Właściwie

Marder&Marder Manufacture
Placuszki na serku mascarpone z kolorowymi cukierkami. 168

czasu do czasu lubię przygotować na podwieczorek pyszne placuszki. Tym razem przygotowałam je na serku mascarpone, który zalegał mi w lodówce ( uważam, że nic się nie może zmarnować ). Do ciasta dosypałam pokruszone cukierki i wyszły mi ( nie chwaląc się ) bardzo, bardzo pyszne i delikatne w smaku placuszki. Dodam, że cukierki są mocno wyczuwalne w smaku. Z powodzeniem można je usmażyć(...)drugie słodkie śniadanie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 12,5 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru 2 jajka 100 ml zimnego mleka 1 łyżka cukru waniliowego półtorej szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 10 dag kolorowych cukierków typu lentylki olej do smażenia Wykonanie: 1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukru i miksujemy na puszystą masę, dodajemy serek

Izabelawkuchni
Pierogi z mięsem 275

pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z MIĘSEM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego – 1 cebula – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano(...)nieco suszonego majeranku, sól i pieprz. Ilość zależ od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu

nietylkopasta.pl
Naleśniki z kurczakiem i warzywami 161

Naleśniki z kurczakiem i warzywami Przygotowanie naleśników zajmie Ci nie więcej niż 30 minut.  Smacznie, szybko pysznie i zdrowo! Porcja na 8 naleśników 💚 Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 2 całe jaja - 6 szklanek wody - szczypta soli morskiej lub himalajskiej (ciasto musi wyjść płynne) Składniki na farsz: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - garść pieczarek - 1/2 papryki - 5 pomidorów(...)suszonych - zioła prowansalskie - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oleju Dodatkowo potrzebujemy serek twarogowy do smarowania - 2 opakowania . Sposób przygotowania: - składniki do ciasta zmiksuj na płynne ciasto - gdyby było za gęste, dolej więcej wody, opcjonalnie można dodać łyżkę jogurtu naturalnego; - naleśniki smaż na dużej patelni (wysmarowanej wcześniej kroplą oleju-rozprowadź ją papierem ręcznikowym) z każdej strony aż się zarumienią

MintTaste
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 179

maśle jak w większości tego typu przepisów. Nieskromnie pisząc wyszło pysznie choć zauważyłyśmy, że na świeżo następnego dnia konsystencja sernika bardziej przypominała zwarty budyń jednak dwa dni później ciasto zyskało na bardziej sernikowej strukturze. Także sami oceńcie jaką wersję wolicie i czy zjecie sernik od razu czy poczekacie dwa dni 😁      Składniki (śr: 18-20 cm): Spód migdałowo(...)laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy z karobu (lub miodu) -40g oleju kokosowego -1 jajko -kilka kostek białej czekolady do ozdoby

Candy Pandas
Ciastka-hybrydy... 144

było tak. Cronut to połaczenie skromnego croissant'a z niepozornym pączkiem. Wynalezione w 2013 roku przez nowojorskiego cukiernika Dominika Ansel'a. Ciastko przypomina  pączka, ale jest zrobione z ciasta na croissanty, nadziewanego smakowym kremem i smażonego w oleju. Oryginalne cronuty można obecnie kupić tylko w Nowym Jorku, Tokio i Londynie, w cukierniach Dominika Ansela. ( Wikipedia ) A do słynnej cukierni(...)można wirtualnie zajrzeć tutaj -  dominiqueansellondon .   Zdjęcie Duffin. Kolejne dziecko cukierniczej rewolucji. Pochodzenie? Nic prostszego! Wystarczy połaczyć dwa wypieki: 'doughnut' ( pączek) i 'muffin'.  Klejace, słodkie ciasto jest pieczone, moczone w stopionym maśle i pokrywane cukrem. Na koniec moga mieć wstrzykiwany do środka dżem. Zdjęcie   Zdjęcie 50% bagel + 50% croissant = 100% błogostanu :) Przedstawiony światu przez 'The Bagel Store

Lejdi of the house
Precle z lukrem 183

ciastkami na Starym Rynku, musiałam je upiec. Choć precle nie są wypiekiem typowo świątecznym, można je piec o każdej porze roku, niemniej polecam na święta :) Są przepyszne Ciasto na precle to tzw.ciasto zbijane. Charakteryzuje się dużą ilością żółtek oraz niewielkim dodatkiem tłuszczu i cukru. Dzięki  takiej ilości żółtek otrzymuje się właściwą kruchość wyrobów gotowych. SKŁADNIKI(...)spirytusu Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać śmietanę i spirytus. Wymieszać i na końcu dodać mąkę. Wszystko razem zagnieść. Odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę.  Następnie ciasto przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa. ( zamiast maszynki ciasto można też zbijać wałkiem do ciasta przez ok 15 minut) Podzielić ciasto na równe części i z każdej uformować wałek

Z Marcepanem
Roladki drożdżowe z makiem 158

Słodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g cukru 2 jaja 6 dag drożdży 60 dag mąki 100 g roztopionego masła zapach waniliowy Drożdże rozmieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte(...)drożdże,jaja utarte wcześniej z cukrem, resztę mleka, na końcu dodać ropuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić by wyrosło. MASA MAKOWA: 500 g maku 150-200 g cukru 1 50 g miodu ( ok. 3 łyżki) 50 g masła ( roztopić) bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa) białka 5 jaj aromat migdałowy Mak sparzyć wrzątkiem, przekręcić 2 razy przez maszynkę

Z Marcepanem
Makowiec świąteczny 173

przepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży(...)mleka i łyżeczki cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte drożdże,żółtka utarte wcześniej z cukrem, resztę mleka,sól, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić by wyrosło. MASA MAKOWA: 500 g maku 150-200 g cukru 150 g miodu ( ok. 3 łyżki) 50 g masła ( roztopić) bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa

Z Marcepanem
Tarta różana 161

Pyszna , lekko kremowa tarta z jabłkami, w sam raz na pochmurne mgliste styczniowe wieczory. A już z filiżanką aromatycznej kawy nic więcej nie trzeba:) składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5-6 jabłek najlepiej z czerwoną skórką 6 łyżek cukru pudru sok z cytryny krem: 5 łyżek mąki 50 g cukru ( ok 3 łyżki) 250 ml śmietany kremówki 2 jaja oraz(...)łyżek sklarowanego masła Naczynie na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Podpiec ok 15 min w 200 st C Resztę ciasta francuskiego pociąć na małe paski ok 1,5 cm. Jabłka umyć ( nie obierać), pociąć na bardzo cienkie półplasterki tak, by skórka była na jednym brzegu. Zagotować 300 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny. Do wrzącego syropu

Z Marcepanem
ciasteczka Alberty 134

sody oczyszczonej wykonanie: Mąkę orkiszową, ziemniaczana przesiewamy na stolnicę. W garnku miksujemy Cukier z jajkami, śmietaną oraz masłem a następnie powoli wlewamy do mąki. Siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy w miarę cienko. Nakłuwamy widelcem i wykrawamy foremką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia
Oszukaniec, czekoladowe ciasto z masą budyniową 412

Przepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że jak to, że tylko jedno jajko? Tak. A smakuje jak jakieś wyśmienite ciacho z kremem. Polecam z czystym sumieniem. Najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce. Przepis ten dostałam od swojej Przyjaciółki(...)bardzo dziękuję. * ciasto: - 100g masła/margaryny - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 1-2 łyżki dżemu/konfitury (opcjonalnie) * krem: - 0,5 l mleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa: - 200g

CookYourself
Puszyste drożdżówki serca z nutellą i orzeszkami ziemnymi 174

minut. 2 jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy też resztę mąki-przesianej oraz cukier waniliowy-mieszamy składniki, i dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Jak się klei podsypujemy mąką. Dobrze wyrabiamy i zostawiamy w przykrytej misce na około 30 minut.  Następnie ciasto dzielimy na około 12-15 równych kawałków i formujemy z nich kule(...)ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA? Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek.  Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy. Składamy na pół nacinamy nacięte części wywijamy i serce gotowe. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,  smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.  I gotowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki pieczone 385

topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać od ręki. Jeśli wygniatamy ciasto robotem, powinno to zając nie dłużej niż 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aby podwoiło objętość(...)czasie ponownie krótko wygniatamy ciasto i dzielimy na jednakowe niewielkie porcje. (Pamiętajmy, że pączki jeszcze sporo urosną.) Każdy kawałek ciasta rozgniatamy w dłoniach i nadziewamy. Zlepiamy i układamy na blasze. Możemy też włożyć pączki do papilotek, co spowoduje, że będziemy mogli kontrolować ich wielkość. Bułeczki odstawiamy na 15 - 20 minut, aby podrosły. W tym czasie nastawiamy piekarni na 180 stopni

Kuchnia od dwojga
PYSZNE MINI PĄCZUSIE 890

posypania, olej do smażenia pączków. Wykonanie: Do miski przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać ciepłe mleko, sól i żółtka, wymieszać ręką bądź drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut, aż będzie elastyczne. Na samym końcu dodać małe kawałki miękkiego masła. Dokładnie wyrobić ciasto z masłem przez około 10 minut.  Miskę z ciastem przykryć ścierką(...)odstawić na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasta, wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować ciasto wałkiem na grubość około 1 cm. Wykrawać kieliszkiem koła. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia około 30 minut.  W garnku rozgrzać olej. Partiami władać do oleju wyrośnięte pączki. Smażyć na rumiany kolor z obu stron. Wykładać pączki na ręcznik papierowy. Przestudzone posypać obficie cukrem pudrem

Zrób to smacznie