Mazurek kajmakowy to mój ulubiony mazurek wielkanocny. Jest przepyszny! A jego wersja z nutą pomarańczy sprawia że naprawdę trudno mu się oprzeć. To ciasto wielkanocne, dość słodkie które jednak znika ze stołu najszybciej. Aby tę słodycz przełamać można go zrobić np. z konfiturą pomarańczową. Oprócz jajek faszerowanych oraz sernika i paschy zawsze ląduje na moim świątecznym stole. Mazurek kajmakowy(...)pieczenia -puszka mleka skondensowanego słodzonego -1 łyżeczka kakao -opakowanie płatków migdałowych -aromat pomarańczowy -niezbyt słodki dżem/konfitura pomarańczowa -tabliczka gorzkiej czekolady -kandyzowana skórka pomarańczowa Mazurek- wykonanie krok po kroku: Ciasto kruche: Najpierw przesiewamy mąkę. Na stolnicy łączymy ją z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem do pieczenia, 2 łyżeczkami aromatu pomarańczowego oraz masłem (z całości czyli 300g należy odjąć około
Arbuziakipostaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne śniadanie wielkanocne Podstawą śniadania wielkanocnego jest oczywiście święconka, w której obowiązkowo powinny znaleźć się produkty o określonej symbolice. I tak, w tradycyjnej święconce(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wybór potraw jest ogromny, jednak przygotowując rodzinny świąteczny obiad nie warto zbytnio eksperymentować, lepiej wybrać sprawdzone przepisy na Wielkanoc, by mieć pewność, że dania będą udane . Ciasta na Wielkanoc Na wielkanocnym stole, podczas rodzinnego spędzania czasu nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków. Najpopularniejsze ciasta wielkanocne to oczywiście baby w różnych wariantach – babka drożdżowa czy piaskowa baba z lukrem
Kulinarne Przebojejeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na spokojnie będę myśleć o reszcie ;-) Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii i rukoli oraz boczkiem. Wyszły smaczne, były(...)jakie zdradzę innym razem ;-) Jeśli chodzi o pesto, to musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu. Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie boczku w plastrach Pesto: pęczek bazylii garść rukoli 2 ząbki czosnku 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam) 1/2 szklanki startego sera Parmigianina Regino oliwa
kruche babeczkiSkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 450 g ugotowanych ziemniaków – 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej – 2 jajka – sól i pieprz do smaku nadzienie: – 1 pierś z kurczaka – 200 g śmietany bez laktozy 18% – 80 g parmezanu – 1 por – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – łyżeczka cząbru – duża szczypta słodkiej i ostrej papryki – duża szczypta curry – łyżeczka ziół(...)wszystko wymieszać i smażyć aż kurczak będzie gotowy. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać ugotowane ziemniaki i jajka – opcjonalnie doprawić szczyptą soli i pieprzu) .Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy
I LOVE LIFEWykonanie – jajka z cukrem utrzeć na puch. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać mąkę, olej i wodę na przemian, aż do wmieszania wszystkich składników. Ciasto podzielić na trzy równe porcje. Do pierwszej dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać trzy łyżki mąki i esencję waniliową, wymieszać. Do trzeciej dodać kakao i dokładnie wymieszać(...)Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Najpierw wlać do formy ciasto kakaowe, następnie waniliowe i ostatnie masę z kisielem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 175 i piec ciasto 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak patyczek po wyjęciu z babki będzie suchy to oznacza że babka jest gotowa. Zostawić babkę w formie jeszcze 10 minut i następnie
Kuchnia Pokoleńtrudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu. Super smaczna przekąska, idealne na drugie śniadanie lub kolację. Znikają w oka mgnieniu, są pyszne! Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze. Możesz jednak mleko całkowicie wyeliminować z przepisu, wtedy upieczesz bułki bez laktozy lub wymieszać pół na pół z wodą. Składniki na ciasto(...)pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odpararowania wody. Posolić, oprószyć pieprzem. Odstawić, by wystygły mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę(...)wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na kształt koła średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszą część nakładamy marmoladę, ciasto zwijamy i formujemy rogaliki
e-PrzepisyKulinarneKrucha, chrupiąca tarta z delikatnie ostrym porem, szynką i wyrazistym serem to propozycja sycącego obiadu na każdą porę roku. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczka soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Farsz: 1 por 200g sera naturalnego pleśniowego 6 plasterków szynki konserwowej 1 jajko 3 łyżki śmietany(...)łyżki parmezanu sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35 cm x 11 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około
Szalona Kuchnia EwelinyMięciutkie, puszyste bułeczki z borówkami, delikatnym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem całorocznych owoców. Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 3 jajka 50g świeżych drożdży 300ml mleka 100g masła 140g cukru szczypta soli Budyń: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru pudru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Dodatkowo: 380g borówki amerykańskiej(...)wlać na gotujące się mleko, zagotować i gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć
Szalona Kuchnia Ewelinysosem czosnkowym. Chociaż bez sosu czosnkowego, a z kubkiem ciepłego barszczu czerwonego też smakują idealnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiejskie kieszonki naleśnikowe – Składniki: Wiejskie kieszonki – Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka wody – 250 ml pół szklanki mleka – 125 ml 2 średnie jajka 1 szklanka mąki pszennej – ok. 160 g szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego(...)ciasta + olej do smażenia Wiejskie kieszonki – Składniki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 małe cebule – ok. 160 g 150 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wiejskie kieszonki – Dodatkowe składniki: mąka do panierowania jajko do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na wiejskie
Kulinarne Przebojeprzeszło tygodniowym postoju w pieczeniu, zabrałam się ostatnio za ciasto drożdżowe. Miałam taki niedobór słodkiego, że sama do końca nie wiedziałam, co przygotować najpierw ;) Padło jednak na cynamonki, bo stwierdziłam, że po grypie żołądkowej nie ma co zbytnio szaleć i jeśli zjeść coś na słodko, to tylko delikatnego. Za ciasto zabrałam się rankiem, tak by do przedpołudniowej kawy mieć już(...)pyszne bułeczki, ale śmiało możecie przygotować je przed pójściem spać, owinąć folią spożywczą miskę, w której ciasto będzie leżakowało i schować do lodówki. Tym sposobem cynamonki przygotujesz nawet na śniadanie! Bułeczki świetnie smakują nawet na drugi dzień, ale nie wiem czy u Was tak długo poleżą. Wszystko zależy od tego ile chętnych rąk i głodnych brzuszków napatoczy się po drodze
Kuchnia w czekoladziechętnie robią w kuchni. Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 3-4 lata mieszać np sałatki dodawać odmierzone składniki dań wyrabiać r ą czkami ciasto obierać rączkami warzywa i owoce no banana albo cebulę kroić noże m plastikowym lub stołowym miękkie produkty np banana dekorować dania wykrawać ciasteczka, dekorować ciasteczka przesiewać sitkiem mąkę kręcić sałaty(...)zioła w wirówce do sałaty wrzucać owoce, warzywa do sokowirówki 5-6 lat obierać owoce i warzywa obieraczką odmierzać produkty na szklanki, filiżanki wałkować ciasto rozpakowywać zmywarkę odkładać talerz, sztućce po posiłku do zmywarki rozpakowywać zakupy kroić „nożem z piłką” niezbyt twarde warzywa i owoce (ogórki, jabłka) w plastry lub w kostkę przygotowywać płatki na mleku pomagać nakrywać
Dorota Smakujekońcu przyszła, wyczekiwana, wytęskniona przez wszystkich - Wiosna. A skoro tak to należy ją pięknie powitać na przykład ciastem w jej radosnych zielonych barwach. Ja proponuję dość popularne ciasto Shrek - robiłam je już kilkukrotnie jednak nigdy nie doczekało się zdjęć. W końcu je sfotografowałam, choć tym razem nie wyszło tak piękne jakbym chciała, ot taka mała złośliwość. Ale za to imprezie(...)zimną galaretkę. Masę wylewamy na delicje i równamy całość. Zielone galaretki rozpuszczamy wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na warstwę śmietanową. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. var widgetParams = "{ 'Id':'1b7a1150-144c-4630-ba0c-cebc1f3fefe5','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder
Cynamonowe szczęściechęć na kawałek pysznej, gorącej pizzy? Dawno żadnej nie robiłam, więc dziś postanowiłam przygotować wersję fit - z dużą porcją warzyw i łososiem zamiast mięsiwa. Ciasto do pizzy podrasowałam odrobiną wędzonej papryki - dzięki temu ma piękny kolor i zapach! Potrzebne nam: *na ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - 25 g świeżych drożdży(...)Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej lub oliwę, paprykę i sól. Drożdże rozprowadzamy w gorącym mleku z cukrem, dodajemy wodę i łączymy z sypkimi produktami. Zagniatamy jednolite ciasto raz na jakiś czas rzucając. Gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić od rąk i zrobi się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Łososia kroimy w małe kawałki
W poszukiwaniu inspiracjiskórką, która nadaje drożdżówkom orzeźwiającego aromatu. Drożdżówki plus sok pomarańczowy Hortex to idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, z pewnością ucieszy naszą drugą połówkę. SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu 1 łyżka mąki(...)łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 2. W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i skórką pomarańczową. 3. Ciasto
słodki bratek