ciasto - 163312 przepisów (strona:3161/10888)

Beignet z Nowego Orleanu 238

Beignet z Nowego Orleanu Powiem uczciwie, fanem pączków nigdy nie byłam. Wyjątek stanowią malutkie ,,quarki“, czyli pączki z dodatkiem twarożku, kładzione łyżką na gorący olej. Lubię

dolcevitainmykitchen
Rogaliki Drożdżowe 106

pozostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Margarynę roztopić i pozostawić to wystygnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Do mąki dodajemy : rozczyn, sól i żółtka (wyrabiamy ciasto) gdy będzie odstawać od ręki dodajemy przestudzoną margarynę, i nadal wyrabiamy (jeśli ciasto wydaje sie nam rzadkie można dodać jeszcze troszkę mąki) Ciasto wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić(...)reki. Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia (powinno nam podwoić objętość) Każdą część kolejno rozwałkować na koło. Podzielić na 8 trójkątów. Nadziewać marmoladą. Piec w temp. 170 st. około 20min

Dziś Ja gotuje
Krem z truflami 331

Przepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego

Słodki Pomysł
Chlebek naan czy pita? 253

zasmakujecie w nim, to dopracujcie pod siebie konsystencję i czas pieczenia czy smażenia. Chlebki naan Naan pochodzi z krajów ze środkowej Azji. Jest to niewielki, płaski chlebek z ciasta drożdżowego zrobionego na białej mące. Oryginalnie piecze się go w wielkim glinianym piecu tandoor , który ma kształt dzbana. Rozwałkowane placki, najczęściej na kształt trójkąta, przykleja się do wewnętrznych brzegów pieca. Piecze(...)dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania) 1/2 opakowania suchych drożdży (w opakowaniu jest najczęściej 7 g) 2 łyżeczki cukru 1 lekko czubata łyżeczka soli 250 ml mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słoneczna tarta z budyniem i pomarańczami 170

cukier waniliowy  600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżeczka mąki Wykonanie :   Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i śmietaną, następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto.  Blaszkę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę, spód nakłuć widelcem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto około 10 minut(...)grube plastry. Na spód podpieczonej tarty wyłożyć budyń i równomiernie go rozprowadzić, na budyniu poukładać pomarańcze. Piec jeszcze około 30 minut, aż tarta będzie ładnie wypieczona i rumiana. Upieczone ciasto odstawić na godzinkę do przestygnięcia.  Zimną tartę można oprószyć cukrem pudrem. Życzę udanych wypieków

Sama słodycz i szczypta chili
PIECZONE KĄSKI Z KALAFIORA W SOSIE TERIYAKI (GENIALNE!) 313

wyłóż papierem do pieczenia, który lekko posmaruj olejem. Umyty i osuszony kalafior podziel na rożyczki.  W misce wymieszaj mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia na gładkie ciasto.  Do dużego worka (najlepiej strunowego) wsyp różyczki kalafiora i wlej ciasto. Zamknij worek i wymieszaj dokładnie całość, aby wszystkie kawałki kalafiora obtoczyły się w cieście (możesz również pojedynczo maczać(...)różyczki w cieście i strzepywać nadmiar ciasta). Następnie rozłóż je na blasze w niewielkich odstępach. Piecz kąski około 12 - 15 minut. SOS TERIYAKI: Na patelnię wlej olej, sos sojowy, syrop klonowy i ocet, dodaj imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotuj całość, a na koniec wsyp mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną. Sos zgęstnieje. Upieczone różyczki kalafiora polej

Słodko-Słony Świat Ilony
Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru 191

ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak(...)zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pączki z serka homogenizowanego. 877

pół godziny. W środku są puszyste i bardzo mięciutkie. Polecam na pączkową zachciewajkę, bo takie tradycyjne pączki to ja piekę tylko w Tłusty Czwartek, wtedy smakują najlepiej. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 25 dag serka waniliowego homogenizowanego półtorej szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe łyżeczki octu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Wykonanie(...)Jajka wbijamy do miski, dodajemy serek i miksujemy, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na gładkie ciasto, na koniec wlewamy ocet i dokładnie łączymy z ciastem. 2. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą dwóch łyżek z ciasta formujemy pączki i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron po kilka minut do  zrumienienia. 3. Usmażone

Izabelawkuchni
Finska chalka kardamonowa czyli Pulla, Niedzielne Sniadanie odc.110 192

sól, kardamon, jajka i 1 szklankę mąki. MIksujemy by się połączyły a nastepnie dodajemy kolejne 2 szklanki mąki i ponownie miksujemy z końcówkami w kształcie haków do uzyskania gładkiego ciasta. Stopione dolewamy masło i ponownie miksujemy do połączenia. Dodać resztę mąki i miksujemy ciasto przez około 5-6 minut na średnich obrotach. Ciasto przekładamy do drugiej miskiwysmarowanej olejem o neutralnym(...)smaku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrosniecia na 1 godzinę tak by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy zagniatając kilka razy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 1/2 godziny by podrosło. Gdy to sie stanie ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i dzielimy na 2 części. Każdą z nich tniemy na 3 kawałki z których formujemy dośc długie wałki. Zaplatamy chałkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Deser marchewkowo-śmietanowy z trójkątami z ciasta francuskiego 168

Lekki i prosty deser na zimno z deliaktnie wybijającym się imbirem. Podany z bitą śmietaną i trójkątami z ciasta francuskiego zachwyci każdego. Składniki (4 porcje) -1 kg marchwi -200ml śmietanki 18% + kilka kropel do posmarowania ciasta francuskiego -300ml soku pokarańczowego -8 łyżeczek żelatyny -8 łyżek cukru + do posypania trójkątów -1/4 opakowania ciasta francuskiego -imbir -bita śmietana Przygotowanie(...)cukru i żelatyny. Ostudzić i podzielić na 4 szklanki (druga warstwa). Gdy druga warstwa stężeje z drugą porcją marchwi postąpić tak jak z pierwszą. Odstawić do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie pokroić w małę trójkąty. Posmarować odrobiną śmietanki i posypać cukrem. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Desery podawać ozdobione bitą śmietaną z wetkniętym trójkątem z ciasta francuskiego

Zielona Kuchnia
Oponki serowe 291

Przepis na oponki serowe dostałam od mojej Cioci, w jej oryginalnym przepisie zamiast twarogu daje się do nich serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, po zagnieceniu jest od razu(...)szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego + ok. pół litra oleju do smażenia, cukier puder do posypania Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy. Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twaróg, warto go wcześniej nieco rozbić mikserem. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny

Ciastkozercy
Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą 166

Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można z niego  wyczarować przeróżne pyszności.  Świetnie smakuja na słodko jak i wytrawnie.  Dziś zapraszam na ciasto francuskie ze  szpinakiem i ricottą. Składniki: 1 ciasto francuskie 300 g mrożonego szpinaku 150 g sera ricotty 2-3 ząbki czosnku masło gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo jajko Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle(...)odparuje wosa, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusić przez 5 minut, przestudzić. Następnie dodać ser i wymieszać. Całość doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto przekroić na dwie części. Na środek ciasta nałożyć farsz, brzegi posmarować wodą. Następnie zlepić przeciwne boki kwadratu tworząc trójkąt. Brzegi docisnąć by się skleiły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z kiełbasą i brokułami 166

Smaczna, łatwa do zrobienia tarta pojawiła się ostatnio na naszym obiadowym stole. Kilka składników na farsz, zagniecione ciasto, chwila w piekarniku i ta dam! Obiad gotowy :) Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 260 g mąki pszennej szczypta soli ok. 20 ml zimnej wody 1 żółtko  Farsz: 2 kiełbasy typu śląskie 1 brokuł 1 por 1 czerwona papryka 1 mała(...)śmietana 12% 2 jajka + białko, które pozostało z ciasta ok. 50 g startego na małych oczkach żółtego sera sól, pieprz   Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.   Brokuła podzielić na różyczki z dość długimi ogonkami, wrzucić do garnka

Simply Food
Bułeczki kwiatki z nadzieniem 214

łyzkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jajko, mleko letnie i zarabiam ciasto mikserem.Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto po tym czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki(...)Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż. Nacinam ale nie do końca w sześciu miejscach parówkę na długości całej. Potem wywijam kawałki nacięte i formuję kwiatka. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję

wesoła kuchnia
PYZY Z MIĘSEM. KARTACZE. CEPELINY 219

takie sycące dania, bo syte to ono jest, co do tego nie mam wątpliwości. Z poniższych składników wyszło nam 20 sztuk okrągłych kulek. Inspiracją był ten przepis . Składniki: Ciasto: - 2kg mączystych ziemniaków (np. Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun lub Gustaw), - 14 surowych, 6 ugotowanych - 2-3 duże łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub więcej, gdy używamy mniej mączystych ziemniaków ( my dałyśmy(...)ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy. Gdyby masa nie chciała się sklejać,  musimy dosypać więcej mąki. My dałyśmy 5 łyżek mąki i było ok. Można zrobić próbę, ulepić małą kulkę z ciasta i wrzucić ja na wrzącą wodę, chwilę pogotować i sprawdzić czy się nie rozpada. U nas próba wyszła pomyślnie, gdyby ciasto się rozpadało, należy dosypać więcej mąki ziemniaczanej. Mokrą dłonią

Smaczne Zdrowe