Będzie mi bardzo miło, jeśli zostaniecie i zechcecie być świadkami przemiany tego bloga :) Na sobotnie leniwe popołudnie polecam Wam pizzę z dużą ilością mięsa i warzyw na cudownie puszystym cieście - składników wystarczy na dużą blachę . Składniki: Ciasto: -3 szklanki mąki pszennej – 3 łyżki oleju rzepakowego – szczypta soli – 1/3 łyżeczki cukru – 3/4 szklanki ciepłej wody – 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)sól. Robimy rozczyn z mleka i drożdży, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy przez 10 minut, od czasu do czasu rzucając mocno ciastem. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy keczupem
W poszukiwaniu inspiracjiDomowe pieczywo to wspomnienie dzieciństwa. Babcia codziennie piekła świeży chleb abym miała do szkoły. Delikatny, miękki środek i chrupiąca skórka to pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka(...)Dodać sól, cukier i drożdże. Dolać ciepłą ale nie gorącą wodę. Mieszać przez ok 15 sek. drewnianą łyżką. Pozostawić pod przykryciem na 14 godz. Po tym czasie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić z ciasta kulę i odstawić pod przykryciem na 2 godz. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kształt mini bagietki. Górę bagietki naciąć delikatnie
Kuchnia w oparachowocami. Jednym słowem czerwiec to najlepszy moment aby zjeść dobre rzeczy! 1. LETNIA SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ! 2. PLACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU Z WIŚNIAMI 3. AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM(...)GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE 16. CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD
SMYKWKUCHNIgrama glutenu. Robi się je szybko jak zwykłe naleśniki, z małym ale... Z racji, że w przeważającej części są na bazie mąki z ciecierzycy, ciasto musi odpocząć. Ja moje naleśniki przygotowałam w wersji bardziej wystawnej. Wszystko za sprawą niebanalnych dodatków. Słyszeliście może o kuchni molekularnej?... Jest teraz bardzo na topie, a ja jako wielbicielka farmacji i chemii (takiej szkolnej(...)między innym do tego by stworzyć coś na kształt kawioru właśnie. Będzie wam potrzebny zimny olej, strzykawka i odrobina cierpliwości. Ciekawi... to zapraszam do zapoznania się z przepisem . Na ciasto naleśnikowe : 450 g mąki z ciecierzycy 150 g mąki ziemniaczanej 450 ml mleka sojowego / ryżowego 500 ml mocno gazowanej wody mineralnej 50 ml oleju sezamowego
vaniliowoczekoladowamleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu. Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne, że naprawdę ciężko poprzestać na jednej bułeczce. Ja tym razem skusiłam się na dodatek hitu sezonu czyli rabarbaru i truskawek. W ogóle uwielbiam to połączenie rabarbaru z truskawkami(...)lukrem lub paskami z czekolady, ale jak dla mnie im prościej tym lepiej. I konia z rzędem temu, komu uda się oprzeć jeszcze ciepłym bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto i budyń. Do wykonania drożdżówek zużyłam około 3 gałązek rabarbaru i kilkanaście truskawek. Przepis na ciasto do drożdżówek Przepis na domowy budyń Kruszonka do drożdżówek: 200 g mąki
Mieszam w Garnkuświetnie komponują się z bezcukrowymi lodami truskawkowymi . Robiąc domowe wafelki możecie sami zdecydować, czy chcecie w nich podać duże, czy małe porcje lodów. Na mały wafelek wystarczy łyżka ciasta. Na duży dwie łyżki. 2 białka 1/2 szklanki cukru (110 g) 4 łyżki mleka owsianego 1/2 łyżeczki olejku waniliowego szczypta soli 2/3 szklanki mąki 2 łyżki stopionego masła klarowanego/ bezmlecznej margaryny(...)mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię na średniej wielkości ogniu. Gdy będzie gorąca zdejmujemy ją z ognia, nakładamy 1-2 łyżki masy i szybkimi kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto tak, by rozlało się na cienki, okrągły placek. Stawiamy patelnię na najmniejszy ogień i smażymy przez około 5 minut. Gdy spód ciasta się zarumieni przewracamy je na drugą stronę i smażymy
Dieta bez mlekaśmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby(...)jednolitej konsystencji. Kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie chłodziła się całą noc. Po schłodzeniu powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Można pod spód położyć sobie arkusz papieru do pieczenia, dzięki temu, nie trzeba będzie dodatkowo podsypywać ciasta mąką. Wykładamy nim tarteletki
CiastkozercyGrecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki. Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta 5 płatów ciasta(...)zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta. Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć wałek z masy szpinakowo-serowej. Zwinąć ciasto w wałek, a następnie zwinąć w "ślimaka" i ułożyć na środku blaszki
wyzwania kuchennePampuchy to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Jedni nazywają takie bułki pampuchy inni bułki na parze a jeszcze inni parowańce, buchty czy parzaki. Ugotowana na parze bułka ma kształt kulisty. Spód ma płaski a wierzch wypukły. Jego konsystencja powinna być pulchna, miękka i sprężysta. Można podawać je na słodko lub na słono. My z mężem preferujemy(...)ciepłym miejscu na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem. Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie
Kuchnia w oparachutrzymuje się w całym domu ! Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody 80 ml lekko ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka soli(...)łyżki oleju lnianego (lub innego) WYKONANIE: 1. W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję) 2. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstaw na około godzinę w temperaturze pokojowej, żeby drożdże „ruszyły”. Następnie wkładamy miskę do lodówki (ja robię to wieczorem ) na ok. 12 godzin. 3. Następnego dnia do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy
Marcepanowa kuchniababka dzięki temu ma niepowtarzalny smak 😋 Jeżeli będziecie mieli okazję spróbować tego owocu to śmiało nie wahajcie się 😎 Składniki (forma o średnicy ok 17 cm): Daktylowe ciasto -100 g suszonego tamaryndowca KTC (lub 3 łyżki pulpy z tamaryndowca) -350 g świeżych daktyli Złota Palma -80 g mąki ryżowej -80g mąki gryczanej -50 g ciemnego kakao(...)łyżeczki sody oczyszczonej Płynna czekolada -60g gorzkiej czekolady (u nas bez białego cukru) -3-4 łyżki śmietanki kokosowej -3 łyżki cukru kokosowego -1 łyżka gorzkiego kakao DAKTYLOWE CIASTO Tamaryndowca zalać gorącą wodą i przykryć naczynie. Pozostawić na ok 30 minut do całkowitego rozmięknięcia. Następnie odcedzić go na sitku z nadmiaru wody lekko go dociskając. Dalej przecieraj tamaryndowca przez sito
Candy PandasCIASTO : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka chilli 1 szklanka mleka(...)przeszły solanką. Skrzydełka wyjmujemy z solanki i dobrze odcedzamy, przekładamy je do miski i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i ponownie odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. CIASTO - składniki ciasta przekładamy do miski i mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste dolewamy jeszcze mleka. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie dokładnie obsypujemy mąką z każdej
Kulinarne Fantazje Marioliłyżek maski zrobić zaczyn .Odstawić do wyr astania.Jajko, żółtko, cukier i olej wymieszać i dodać do mąki wymieszanej z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować .Jedną część posmarować masłem, przykryć drugą częścią i też posmarować. Złożyć ciasto(...)kopertę ,rozwałkować. Postąpić tak kilka razy, na koniec zostawić złożone [ nie rozwałkowane].Odstawić na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła,pociąć na trójkąty.Na końcu trójkąta nałożyć dowolne nadzienie i zwijać rogaliki. Uformowane rogaliki przykryć i odstawić na około 20 – 30 minut .Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około
Moje domowe kucharzenieJamar szczypta cynamonu garść truskawek DEKORACJA ulubione owoce Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę. Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar . Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)części. W zależności od tego czy wolimy przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął farsz i wałkujemy ciasto na płaski placek. Smarujemy chlebki odrobiną oliwy i grillujemy z każdej strony po ok 4-5 minut. Chlebki podajemy z musem i owocami. Wpis powstał we współpracy
Kuchnia w oparachmnie to nałóg z pieczeniem tart :) ale tak jakoś nie mogę się oprzeć. Tym razem prezentuje Wam kakaowy spód i pyszne, lekkie i kremowe nadzienie z nutą cytrynową. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki kakao 1 duże żółtko łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Mąkę przesiać do miski, zimne masło pokroić(...)najdrobniejszą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodać resztę składników i jak najszybciej zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę do tarty o średnicy 25 cm.Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika
Anielskie wypieki