ciasto - 163312 przepisów (strona:3147/10888)

GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z KIEŁBASĄ 149

Chaczapuri to gruziński placek z serem. Sama potrawa jest bardzo prosta bo jest to ciasto drożdżowe z farszem serowym. My w tym postanowiliśmy nadać grillowaniu troszkę gruzińskiej nuty i ugrillowaliśmy placki. CIASTO: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży suszonych 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżka ulubionych ziół (u nas oregano(...)DODATKOWO: dip czosnkowy pomidorki kiełbasa sól pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dolewamy letnie mleko z wodą oraz oliwę. Dodajemy ulubione zioła i ugniatamy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę do ciasta i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulkę, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Capri mieszamy z pokrojoną drobno mozarlellą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Dzielimy

Kuchnia w oparach
Tarta ze szparagami i pomidorkami 212

Druga wytrawna tarta, jednak szybsza i prostsza w wykonaniu, jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie. Kolorowa wegetariańska propozycja dla miłośników zielonych szparagów, na które sezon w pełni, więc korzystajmy... Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów kilka małych pomidorków 100 g startego sera np. mozarella jajko 3 łyżki śmietany lub jogurtu łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Piekarnik nastawić(...)odłamać zdrewniałe końce. Pomidorki przekroić na połówki. Zarówno szparagi jak i pomidorki skropić lekko oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot.  Masę jajeczną rozsmarować na cieście, zostawiając nacięty rant. Na niej ułożyć szparagi i połówki pomidorków

wyzwania kuchenne
Domowe drożdżówki z truskawkami i nutą kokosa 155

Mięciutkie, puszyste, pełnoziarniste bułeczki z świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką z delikatną nutą kokosa to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 60g cukru 90ml mleka 40g masła 24g świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 24 truskawki 1 jajko do posmarowania bułek Kruszonka kokosowa: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g masła(...)ekstra 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę

Szalona Kuchnia Eweliny
Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą 153

piekarnika! Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą / 1 duża focaccia lub 2-3 mniejsze o średnicy 25 cm (jeśli zrobisz mniejsze-focaccia będzie niższa, jeśli lubisz grubsze ciasto-przygotuj 1 dużą focaccię) Ja wybrałam pierwszą opcję, czyli kilka mniejszych i niższych chlebków. Składniki: na ciasto: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 2 łyżki suszonego oregano(...)sera feta 1/2 szklanki startego grana padano/parmezanu kilka łodyg szparagów przyprawa suszone pomidory w młynku Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy

Moja smaczna kuchnia
Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi. 195

codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżka mąki tortowej 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 lekko kopiasta łyżeczka soli 1 jajko 2 i pół dag masła bez laktozy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło(...)ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże, cukier i mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne. Do miski wsypujemy mąkę, płatki i sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn, a następnie zagniatamy ciasto

Izabelawkuchni
Wytrawne pierogi drożdżowe ala pizza 198

naturalnym smakiem  ze względu na nietolerancję laktozy – cukru występującego w jego składzie. Specjalny proces produkcyjny pozwala na rozłożenie laktozy na cukry proste, nie wpływając na właściwości produktu. Polecam! Ciasto drożdżowe: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant 2 łyżki oliwy bazyliowej 180 ml mleka  3,2 % Wydojonebez laktozy Mlekowita Nadzienie : 6-7  pieczarek(...)Havarti lub Gouda  Mlekowita Zioła prowansalskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Do posmarowania: Oliwa z bazylią Ketchup do podania Sposób przygotowania:   Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam aż będzie dobrze ciepłe. Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, wlewam oliwę z bazylią, wypuję drożdże, wlewam mleko i całość zagniatam ręcznie –(jeśli ktoś posiada może

Wanilia i Kardamon
Tarta z cukinią i twarogiem bez laktozy 157

Krucha, chrupiąca tarta z delikatnym twarogiem połączonym z wyrazistą cebulką i szczypiorkiem, przykryta warstwą świeżej cukinii z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 125g masła bez laktozy Mlekovita 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2  łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia masło bez laktozy Mlekovita do wysmarowania formy Farsz: 1 cukinia 230g twarogu półtłustego(...)łyżek śmietany 18% bez laktozy Mlekovita 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki szczypiorku 1 łyżka masła bez laktozy Mlekovita szczypta ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z płaskurki z winnymi gruszkami 168

Tarty wielbię i mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej Ciasto podstawowe na tartę z płaskurki znajdziecie tutaj. Zamiennie zamiast płaskurki można użyć zwykłej mąki pszennej (proporcje na ciasto są dokładnie takie same). Nie jest konieczne pieczenie samego ciasta przed dodaniem farszu. Użyłam dwóch(...)pleśniowego typu blue 50 g startego, wyrazistego w smaku sera żółtego (grana padano, nasz swojski carski, bądź inny najlepiej z tych długo dojrzewających) 2 jajka + pozostałe białko z robienia ciasta na tartę 200 ml śmietany 30% kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz czerwony, pieprz pomarańczowy, suszony czosnek niedźwiedzi  PRZYGOTOWANIE :  Gruszki obieramy i przekrawamy na dwie połówki, wydrążamy gniazda

gutfut
Focaccia z czarnymi oliwkami 132

jedną dużą lub tak jak ja kilka małych. Ja zrobiłam dwie, jedna właśnie z czarnymi oliwkami, druga to niespodzianka, bo czeka na lepsze warunki pogodowe do zdjęć. Trzecią porcję-ciasto zamroziłam. Focaccia z czarnymi oliwkami / 3 focaccie o średnicy 25-28 cm lub np. jedna duża Składniki: Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu(...)oliwek najlepszej jakości do skropienia przed pieczeniem sól morska w młynku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek. Wykładamy ciasto. Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W cieście robimy palcami zagłębienia. Układamy oliwki

Moja smaczna kuchnia
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 149

Szparagi w cieście francuskim to wspaniała propozycja na obiad,kolację bądź wykwintną przystawkę na majowe imprezki.     Tą potrawę robi się błyskawicznie więc jest wprost idealna. W sezonie szparagowym to pozycja obowiązkowa. Składniki na 6 porcji: opakowanie gotowego ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej  ser parmezan bądź inny ulubiony jajko do posmarowania ciasta sól,pieprz(...)Szparagi myjemy,suszymy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadratów,każdy z nich posypujemy serem. Jednym plastrem szynki owijamy trzy łodygi szparagów, układamy na cieście francuskim po skosie. Całość dokładnie zwijamy zlepiając końcówki. Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 25 min,aż będą rumiane

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb na jogurcie naturalnym. 187

laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 małe łyżeczki cukru 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450 2 małe łyżeczki soli ewentualnie ciepła woda Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło bez laktozy do posmarowania blaszki Wykonanie: 1. Rozczyn: Jogurt(...)ciepły. Następnie w ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''. 2. Ciasto: Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy

Izabelawkuchni
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i warzywami 401

papryka ostra olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ   *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5-7 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Cebulę(...)farszu i delikatnie razem mieszamy *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobiną wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety

Blog z Apetytem
Leniwe pierogi 164

jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki cukru waniliowego • bułka tarta • masło Przygotowanie : Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i żółtka, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 3-4 części, na posypanym mąką stole formujemy rulonik tak jak robimy kopytka, kroimy nożem na ukośnie plasterki. Wrzucamy na gotująca posoloną wodę. Gotujemy kilka chwil od wypłynięcia

KUCHNIA POLSKA
Cebularze z makiem i tuńczykiem 231

Niewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo smaczne :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek NADZIENIE : 4 cebule 2 łyżki maku suchego 1 puszka tuńczyka Princes(...)niegorącej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce, aż się spienią. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę ciepłej wody i zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą wlać oliwę. Ciasto zagniatać ok 10 min, aż oliwa całkowicie się wchłonie i ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz. W tym czasie

https:KKuchniaMniam
Koperty z jabłkami 111

drożdży 2 jajka 1 kg jabłek (może być więcej) cynamon cukier brązowy   Przygotowanie: Na stolnicę wyłożyć mąkę , śmietanę , masło , rozdrobnione drożdże , 2 żółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić(...)mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. Jabłka pokroić na kawałki (np. połowy ćwiartek) i obsypać cynamonem . Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę . Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze

Za drzwiami kuchni