śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby(...)jednolitej konsystencji. Kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie chłodziła się całą noc. Po schłodzeniu powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Można pod spód położyć sobie arkusz papieru do pieczenia, dzięki temu, nie trzeba będzie dodatkowo podsypywać ciasta mąką. Wykładamy nim tarteletki
CiastkozercyGrecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki. Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta 5 płatów ciasta(...)zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta. Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć wałek z masy szpinakowo-serowej. Zwinąć ciasto w wałek, a następnie zwinąć w "ślimaka" i ułożyć na środku blaszki
wyzwania kuchennePampuchy to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Jedni nazywają takie bułki pampuchy inni bułki na parze a jeszcze inni parowańce, buchty czy parzaki. Ugotowana na parze bułka ma kształt kulisty. Spód ma płaski a wierzch wypukły. Jego konsystencja powinna być pulchna, miękka i sprężysta. Można podawać je na słodko lub na słono. My z mężem preferujemy(...)ciepłym miejscu na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem. Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie
Kuchnia w oparachutrzymuje się w całym domu ! Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody 80 ml lekko ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka soli(...)łyżki oleju lnianego (lub innego) WYKONANIE: 1. W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję) 2. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstaw na około godzinę w temperaturze pokojowej, żeby drożdże „ruszyły”. Następnie wkładamy miskę do lodówki (ja robię to wieczorem ) na ok. 12 godzin. 3. Następnego dnia do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy
Marcepanowa kuchniababka dzięki temu ma niepowtarzalny smak 😋 Jeżeli będziecie mieli okazję spróbować tego owocu to śmiało nie wahajcie się 😎 Składniki (forma o średnicy ok 17 cm): Daktylowe ciasto -100 g suszonego tamaryndowca KTC (lub 3 łyżki pulpy z tamaryndowca) -350 g świeżych daktyli Złota Palma -80 g mąki ryżowej -80g mąki gryczanej -50 g ciemnego kakao(...)łyżeczki sody oczyszczonej Płynna czekolada -60g gorzkiej czekolady (u nas bez białego cukru) -3-4 łyżki śmietanki kokosowej -3 łyżki cukru kokosowego -1 łyżka gorzkiego kakao DAKTYLOWE CIASTO Tamaryndowca zalać gorącą wodą i przykryć naczynie. Pozostawić na ok 30 minut do całkowitego rozmięknięcia. Następnie odcedzić go na sitku z nadmiaru wody lekko go dociskając. Dalej przecieraj tamaryndowca przez sito
Candy PandasCIASTO : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka chilli 1 szklanka mleka(...)przeszły solanką. Skrzydełka wyjmujemy z solanki i dobrze odcedzamy, przekładamy je do miski i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i ponownie odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. CIASTO - składniki ciasta przekładamy do miski i mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste dolewamy jeszcze mleka. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie dokładnie obsypujemy mąką z każdej
Kulinarne Fantazje Marioliłyżek maski zrobić zaczyn .Odstawić do wyr astania.Jajko, żółtko, cukier i olej wymieszać i dodać do mąki wymieszanej z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować .Jedną część posmarować masłem, przykryć drugą częścią i też posmarować. Złożyć ciasto(...)kopertę ,rozwałkować. Postąpić tak kilka razy, na koniec zostawić złożone [ nie rozwałkowane].Odstawić na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła,pociąć na trójkąty.Na końcu trójkąta nałożyć dowolne nadzienie i zwijać rogaliki. Uformowane rogaliki przykryć i odstawić na około 20 – 30 minut .Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około
Moje domowe kucharzenieJamar szczypta cynamonu garść truskawek DEKORACJA ulubione owoce Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę. Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar . Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)części. W zależności od tego czy wolimy przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął farsz i wałkujemy ciasto na płaski placek. Smarujemy chlebki odrobiną oliwy i grillujemy z każdej strony po ok 4-5 minut. Chlebki podajemy z musem i owocami. Wpis powstał we współpracy
Kuchnia w oparachmnie to nałóg z pieczeniem tart :) ale tak jakoś nie mogę się oprzeć. Tym razem prezentuje Wam kakaowy spód i pyszne, lekkie i kremowe nadzienie z nutą cytrynową. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki kakao 1 duże żółtko łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Mąkę przesiać do miski, zimne masło pokroić(...)najdrobniejszą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodać resztę składników i jak najszybciej zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę do tarty o średnicy 25 cm.Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika
Anielskie wypiekiRabarbar powoli zostaje w tyle za truskawkami, które patrzą teraz na mnie z każdej strony i wołają zjedz mnie, co też czynię z największą przyjemnością. Ciasta z ich wykorzystaniem pewnie niedługo zagoszczą na blogu, ale póki co musicie pocieszyć się jeszcze jednym przepisem na rabarbar i liczę na to, że w tym roku uda Wam się taką tartę zrobić. Jest(...)margaryny Palma Bielmar Szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 300g rabarbaru 3 łyżki grysiku 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy. Wyrobione owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔. Większą część wałkujemy
Kuchnia w czekoladzieSłodko u mnie ostatnio..ale jakoś tak wyszło.Oszukane "banany" bo z ciasta, z nadzieniem z twarogu z dodatkiem oczywiście banana.Polecam wypróbować i mile zaskoczyć dzieci i nie tylko dzieci. 230 g mąki 100 g margaryny 100 g śmietany 5 g proszku do pieczenia 5 g cukier waniliowy szczypta kurkumy [ dla koloru] szczypta soli nadzienie 100 g cukru(...)twarogu 20 g mąki 1 banan cukier waniliowy Z mąki , margaryny, śmietany, proszku do pieczenia, soli , cukru i kurkumy zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do plastikowej torebki i schłodzić w lodówce około 40 minut. Banana pokroić na mniejsze kawałki, dodać twarożek, cukry i mąkę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 8 części. Każda część rozwałkować na kształt
Moje domowe kucharzenietylko, że należy zaopatrzyć się w porządną a to naprawdę porządną szprycę albo rękaw do wyciskania. Ja mam taką zwykłą plastikową i powiem, że umordowałam się trochę z wyciskaniem ciasta. Kilka razy rozpadła mi się w trakcie :P Ciasto parzone ciężko wychodzi przez szprycę. Może podam w końcu przepis :D Z tych składników wyszło mi 30 mniejszych gniazdek(...)smalec do smażenia * szklanka wody Zagotowałam wodę z masłem i solą. Do gotującej się wsypałam przesianą mąkę i dość energicznie wymieszałam. Należy mieszać dotąd aż nie będzie grudek i ciasto będzie odstawało od naczynia. Odstawiłam do ostygnięcia. Wbiłam kolejno po jednym jajku i miksowałam. Ciasto robi się identyczne jak na karpatkę :D Wcześniej naszykowałam sobie papier do pieczenia. Nadziewałam
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczki proszku do pieczenia * 5 jajek * 3 łyżki cukru pudru * cukier waniliowy * 2 łyżki kakao * dżem lub powidła * bakalie * 1 szklanka cukru do białek * łyżka śmietany do ciasta - opcjonalnie * 1 opakowanie kisielu Oddzieliłam żółtka od białek. Do żółtek dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Podzieliłam na trzy części i do jednej dodałam kakao. Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki(...)lodówki na 1 godzinkę. Pierwszą część jasną rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki tak dość grubo i starłam na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W tym czasie ubiłam białka ze szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu. Na podpieczone ciasto wyłożyłam bakalie a na to ubite białka
Pieprzyć z Fantazjądzieciństwie rabarbar zanurzałam w cukrze....pycha....teraz już jakoś rzadziej przyznaję. Tyle tych czekolad, ciasteczek i innych marcepanów, że o takich słodyczach się nie pamięta. Upiekłam dziś ciasto z rabarbarem. Zawsze je robię w sezonie. Sprawdzony przepis i nie wychodzi zakalec. Składniki: * 1 i 3/4 szklanki mąki * 5 jaj * 1 cukier waniliowy * 1 i 1/2 szklanki cukru(...)tych ksiąg własnoręcznie pisanych trzy. Ten pochodzi z najnowszej :D Najstarsza ma 18 lat. Może wyjaśnię te księgi to zeszyty z zapisanymi przepisami i to całe w łatki, poklejone ciastem :P W każdym razie po tym jak zrobiłam ciasto wylałam je na blachę wyłożoną pergaminem. Na górę wyłożyłam obrany i pokrojony rabarbar. Kroiłam w kawałki ok. 5 mm. Piekłam
Pieprzyć z FantazjąSię uda i tyle :D Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku * natka z pietruszki Mąkę przesiałam przez sitko. Z tej porcji mąki odmierzyłam 3 łyżki mąki i rozmieszałam z drożdżami, ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiłam(...)zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam go z pozostałą mąką, dodałam sól, olej ok. 2-3 łyżek. Wyrobiłam ciasto i rozwałkowałam. W razie potrzeby, gdy ciasto jest rzadkie można podsypać mąką. Rozwałkowane ciasto posmarowałam masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Pokroiłam w nierówne paski. Czosnku i natki można dodać wedle smaku. Z racji
Pieprzyć z Fantazją