ciasto - 162258 przepisów (strona:3144/10818)

Szybki placek ze śliwkami 133

Dzisiaj szybki placek ze śliwkami na suszonych drożdżach. Bez rozgadywania się, czy raczej rozpisywania. W piekarniku czeka porcja ciasteczek i wiem, że taka podzielność uwagi może

dolcevitainmykitchen
Ciasto z brzoskwiniami, czyli Peach Cobbler w bezglutenowej wersji 108

ciepło prosto z piekarnika. Jako że często piszecie do mnie z pytaniami o bezglutenową wersję moich słodkich przepisów, to pomyślałam, że tym razem od razu ją opracuję dla tego ciasta zanim zapytacie Ale można użyć również zwykłej mąki pszennej i ciasto też będzie pyszne. Polecam Dla amatorów deserów i sałatek z brzoskwiniami polecam również jagielnik , tort makowy , dżem , sałatkę . Składniki(...)żaroodporne naczynie o wymiarach 15 cm x 20 cm): Ciasto: 1/2 szklanki (120 ml) mąki z ciecierzycy 1/2 szklanki (120 ml) mąki ryżowej 1/2 szklanki (120 ml) ksylitolu lub brązowego cukru 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/3 oleju (80 ml) roślinnego 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii Nadzienie: 6-7 sztuk

Lamarida.pl
Drożdżówki z twarogiem 128

porządnie wyrobić. [ Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał .] Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować(...)kulę(nie zagniatamy ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować) i podzielić na 2 części. Jedną przykryć ściereczką a drugą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm .Posmarować serem i zwijać na dwa a powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcić.Tak przygotowane bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach

Moje domowe kucharzenie
Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką. 124

dziś mam dla Was smaczne ucierane ciasto. Sezon na śliwki w pełni więc to ciasto będzie właśnie z nimi. Nie ma co pisać, trzeba je upiec. Zapraszam! Składniki; 20 dag masła 20 dag cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii   Skworcu 22 dag maki pszennej 3 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Skworcu(...)masy. Dodać jajka, jedno po drugim, następnie wanilie, ucierać. Na końcu dodać suche składniki wymieszać łyżką do połączenia składników. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Wymiary mojej foremki to 25x20cm, Ciasto wyłożyć do foremki. wyrównać. Po wierzchu ułożyć śliwki. Jedna obok drugiej skórką do dołu. Po wierzchu posypać kruszonką. Kruszonka; 6 dag  masła 8 gad mąki pszennej 10 dag cukru

Radość kipiąca uśmiechem.
Płaski chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 195

lniane zmielić w blenderze na mąkę Drożdże, miód cukier i łyżkę maki wymieszać w cieplej wodzie. Przykryć folia spożywcza lub ściereczką. Zostawić do spienienia. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto około 10 minut Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat chwile wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy(...)pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30/40 min do urośnięcia/podwojenia objętości. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni

Mohiella
Słodkie bułeczki cynamonowe 135

Bułeczki cynamonowe można już przez jakiś czas spotkać praktycznie w każdej cukierni. Ostatnio postanowiłam je zrobić. Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe wyszło idealne, takie jak robiła moja babcia ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodkie bułeczki cynamonowe składniki: 35 dag drożdży 4 - 5 szklanek mąki 150 g cukru 80 g masła 2 jajka 1 szklanka + 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)mąki, cukru i mleka robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajmy szczyptę soli, roztopione masło, resztę cukru i jajka. Mieszamy łyżką, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeżeli trzeba należy dodać trochę ciepłego mleka lub mąki w zależności od tego jakie będzie ciasto. Gotowe ciasto drożdżowe powinno odchodzić od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na długi

Delusional Trine
Keto brownie z borówkami (Paleo, LowCarb) 164

rozkoszować się każdym kęsem… Ja nie powstrzymałam się i pochłonęłam aż dwa kawałki! Na całe szczęście jeden ma zaledwie 1,5 g węglowodanów, więc tragedii nie ma. To ciasto ma magiczne właściwości podnoszenia na duchu i polepszania nastroju. Nada się więc znakomicie na wszelkie smutki. Pomijając oczywiście ten drobny fakt, że jedzenie nie powinno służyć do żadnych innych celów niż(...)borówkami Nie ma szczerszej miłości niż miłość do… czekolady Brownie to chyba mój ulubiony rodzaj wypieków. I to jest chyba najlepsze wyjaśnienie mojego entuzjastycznego nastawienia do tego ciasta. Ale czy istnieje na świecie ktoś, kto go nie lubi…? Cały świat kocha przecież czekoladę , a miłość do brownie jest naturalną konsekwencją miłości do czekolady … Czekolada czekoladzie nierówna A propos czekolady

Modern Cave Girl
Kurczak z serem francuskim w cieście 193

Czas na obiad, a dzisiaj ... smaczny i prosty w przygotowaniu przepis na  kurczaka z serem i pieczarkami w cieście francuskim. Dodatek sera francuskiego doda cudownego aromatu zapiekance - Smacznego! Składniki na 3 porcje: opakowania ciasta francuskiego (XL) 1 duża pierś z kurczaka 6 szt. dużych pieczarek kawałek twardego sera francuskiego "zapachowego" ;-) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku - posiekany 2 jajka(...)doprawiamy przyprawami i mieszamy ... następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. - Naczynia do zapiekania smarujemy olejem lub oliwą za pomocą pędzelka i układamy przycięty na rozmiar naczynia kawałek ciasta francuskiego - smarujemy rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypujemy papryką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 min - temp. 180 stopni (środkowa półka). - Kurczaka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Alutka-Gotuje
Prażone jabłka do szarlotki 148

Prażone jabłka do szarlotki  Jabłka na szarlotkę bez zagęszczania Prażone jabłka do szarlotki, ciast i deserów przygotowuję co roku w ogromnych ilościach. Lubię mieć zapas i nie szukać z obłędem w oczach odpowiednich jabłek.  Kiedy wpadnie nam do głowy pomysł na upieczenie ciasta, domowe jabłka na szarlotkę w słoiku to bardzo wygodne rozwiązanie. Spotykam się czasem z pytaniem(...)cynamonem i goździkami - Cztery Fajery Jakie jabłka do szarlotki Przyjęło się, że do szarlotki najodpowiedniejsze są kwaśne jabłka. Moim zdaniem jest to kwestia bardzo indywidualna. Prażone jabłka do szarlotki, ciast i deserów przygotowuję z różnych gatunków jabłek, choć staram się wybierać te sygnowane znakiem Jabłka Grójeckie. Faktem jest, że mają one nieco wyższy poziom kwaskowości i zdecydowanie lepszy smak, niż

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza z gruszką dynią i kukurydzą 134

dwuskładnikowy sos serowy. Nie muszę pisać jaki był dobry. Jest to moja jesienna propozycja pizzy wegetariańskiej. Kukurydza soczysta, fajna chrupiąca najlepsza świeża ale chyba nie muszę nikogo przekonywać. ciasto: 250 g mąki do pizzy 00 1 łyżka oleju szczypta soli przyprawa włoska 1/2 łyżeczki 150 ml wody letniej 1 dkg drożdży szczypta cukru sos: 100 g sera lazur z pleśnią(...)śmietany gęstej 18 % pozostałe: 2 gruszki 200 g dyni hokkaido 1 kolba kukurydzy ugotowana 120 sera camembert przyprawa do pizzy bazylia świeża olej rzepakowy Ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, wlewam 50 ml wody i łyżkę mąki. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut. Do zaczynu dodaję resztę mąki, wlewam olej, resztę wody, sól, przyprawę włoską i zarabiam mikserem

wesoła kuchnia
Rustykalna orkiszowa tarta ze śliwkami 91

Rustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, słodka słodyczą śliwek. Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia! Składniki: 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna(...)ksylitolu/erytrolu płatki migdałowe 2 łyżki mleka cynamom 600 g śliwek Przygotowanie: mąkę, ksylitol i szczyptę soli wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki  z umytych śliwek usunąć pestki,  przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada bezowa z malinami 207

Rolada bezowa z malinami Chrupiąca słodka beza z aksamitnym śmietankowym nadzieniem zwieńczona dodatkiem kwaskowych malin. Idealne połączenie smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, roladę zwija się łatwo i wcale się nie łamie (bo wiem, że często o to się boicie). Naprawdę polecam!     Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu(...)owoce *** *** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni ** *** SMACZNEGO ***     Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Rolada bezowa z malinami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Chrupiące szpinakowe gofry 254

małego uwielbiam gofry. Ciężko jest jednak zrobić je w idealny sposób, jeżeli nie ma się gofrownicy o dużej mocy. Połączenie idealnego ciasta z dużą mocą urządzenia podwoi nasz efekt i uzyskamy dzięki temu pysznie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku przekąski :) A co jeżeli postanowimy zagrać w zielone i dodać szpinaku do ciasta?   Składniki (ok 20 niedużych(...)gofrownicę, aby się rozgrzała. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do reszty masy a białka ubijamy oddzielnie na sztywna pianę. Mieszamy delikatnie białka z wcześniej przygotowana masa drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 3-4 minut, aż ciasto będzie rumiane. Idealnie smakują i na słodko i wytrawnie :) Smacznego

ChilliJemy
Chleb pszenny na podmłodzie 153

Chlebek na podmłodzie, prosty do zrobienia. Podmłoda : 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml letniej wody 5 g świeżych drożdży Ciasto : cała podmłoda 450 g mąki pszennej typ 750 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 5 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju Podmłoda : Do miski włożyć rozdrobnione drożdże,mąkę i wodę i dokładnie wymieszać. Miskę zakryć ściereczką(...)zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą. Ciasto właściwe : Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę. Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut. Garnek ceramiczny [ u mnie blaszka keksówka ]wyłożyć papierem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe zawijaski z kremem czekoladowym 142

konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe. Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową,   wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne. Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce(...)czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części formując na stolnicy kuleczki. Każdą rozwałkować, smarować łyżeczką kremu czekoladowego i zawinąć w rulon jak naleśniki. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę pozostawiając nieprzecięty około 1 cm od góry.  Spleść ciasto ze sobą złączając końcówki ciasta do środka. Zawinąć na kształt ślimaka. Drożdżówki umieścić na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania