ciasto - 163312 przepisów (strona:3144/10888)

Czekoladowe tarteletki z malinami 211

śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby(...)jednolitej konsystencji. Kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie chłodziła się całą noc. Po schłodzeniu powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Można pod spód położyć sobie arkusz papieru do pieczenia, dzięki temu, nie trzeba będzie dodatkowo podsypywać ciasta mąką. Wykładamy nim tarteletki

Ciastkozercy
Spanakopita 137

Grecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki.  Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta 5 płatów ciasta(...)zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta. Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć wałek z masy szpinakowo-serowej. Zwinąć ciasto w wałek, a następnie zwinąć w "ślimaka" i ułożyć na środku blaszki

wyzwania kuchenne
PAMPUCHY Z MUSEM JABŁKOWYM, ŚMIETANKĄ I TRUSKAWKAMI 159

Pampuchy to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Jedni nazywają takie bułki pampuchy inni bułki na parze a jeszcze inni parowańce, buchty czy parzaki. Ugotowana na parze bułka ma kształt kulisty. Spód ma płaski a wierzch wypukły. Jego konsystencja powinna być pulchna,  miękka i sprężysta. Można podawać je na słodko lub na słono. My z mężem preferujemy(...)ciepłym miejscu na 15 minut.  Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem.  Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie

Kuchnia w oparach
BUŁKI KAJZERKI 264

utrzymuje się w całym domu !  Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy:  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody 80 ml lekko ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka soli(...)łyżki oleju lnianego (lub innego) WYKONANIE: 1. W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję) 2. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstaw na około godzinę w temperaturze pokojowej, żeby drożdże „ruszyły”. Następnie wkładamy miskę do lodówki (ja robię to wieczorem ) na ok. 12 godzin. 3. Następnego dnia do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy

Marcepanowa kuchnia
Wegańskie mocno kakaowe ciasto z czekoladową lawą (wegańskie, bez glutenu, białego cukru, laktozy) 160

babka dzięki temu ma niepowtarzalny smak 😋 Jeżeli będziecie mieli okazję spróbować tego owocu to śmiało nie wahajcie się 😎      Składniki (forma o średnicy ok 17 cm): Daktylowe ciasto -100 g suszonego tamaryndowca KTC (lub 3 łyżki pulpy z tamaryndowca) -350 g świeżych daktyli Złota Palma  -80 g mąki ryżowej -80g mąki gryczanej -50 g ciemnego kakao(...)łyżeczki sody oczyszczonej Płynna czekolada -60g gorzkiej czekolady (u nas bez białego cukru) -3-4 łyżki śmietanki kokosowej -3 łyżki cukru kokosowego -1 łyżka gorzkiego kakao DAKTYLOWE CIASTO Tamaryndowca zalać gorącą wodą i przykryć naczynie. Pozostawić na ok 30 minut do całkowitego rozmięknięcia. Następnie odcedzić go na sitku z nadmiaru wody lekko go dociskając. Dalej przecieraj tamaryndowca przez sito

Candy Pandas
SKRZYDEŁKA JAK Z KFC + FILMIK 225

CIASTO : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka soli  1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka chilli  1 szklanka mleka(...)przeszły solanką. Skrzydełka wyjmujemy z solanki i dobrze odcedzamy, przekładamy je do miski i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i ponownie odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. CIASTO - składniki ciasta przekładamy do miski i mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste dolewamy jeszcze mleka. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie dokładnie obsypujemy mąką z każdej

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogaliki krucho-drożdżowe 217

łyżek maski zrobić zaczyn .Odstawić do wyr astania.Jajko, żółtko, cukier i olej wymieszać i dodać do mąki wymieszanej z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować .Jedną część posmarować masłem, przykryć drugą częścią i też posmarować. Złożyć ciasto(...)kopertę ,rozwałkować. Postąpić tak kilka razy, na koniec zostawić złożone [ nie rozwałkowane].Odstawić na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła,pociąć na trójkąty.Na końcu trójkąta nałożyć dowolne nadzienie i zwijać rogaliki. Uformowane rogaliki przykryć i odstawić na około 20 – 30 minut .Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około

Moje domowe kucharzenie
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHLEBKI CHACZAPURI NA SŁODKO 175

Jamar szczypta cynamonu garść truskawek DEKORACJA ulubione owoce  Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę. Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar . Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)części. W zależności od tego czy wolimy przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął farsz i wałkujemy ciasto na płaski placek. Smarujemy chlebki odrobiną oliwy i grillujemy z każdej strony po ok 4-5 minut. Chlebki podajemy z musem i owocami. Wpis powstał we współpracy

Kuchnia w oparach
Kakaowa tarta z kremem 222

mnie to nałóg z pieczeniem tart :) ale tak jakoś nie mogę się oprzeć. Tym razem prezentuje Wam kakaowy spód i pyszne, lekkie i kremowe nadzienie z nutą cytrynową. Ciasto: 100  g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki kakao 1 duże żółtko łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Mąkę przesiać do miski, zimne masło pokroić(...)najdrobniejszą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodać resztę składników i jak najszybciej zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkować i  wyłożyć blachę do tarty o średnicy 25 cm.Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika

Anielskie wypieki
Tarta z rabarbarem 172

Rabarbar powoli zostaje w tyle za truskawkami, które patrzą teraz na mnie z każdej strony i wołają zjedz mnie, co też czynię z największą przyjemnością. Ciasta z ich wykorzystaniem pewnie niedługo zagoszczą na blogu, ale póki co musicie pocieszyć się jeszcze jednym przepisem na rabarbar i liczę na to, że w tym roku uda Wam się taką tartę zrobić. Jest(...)margaryny Palma Bielmar Szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo:     1 słoiczek dżemu truskawkowego 300g rabarbaru 3 łyżki grysiku 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy. Wyrobione owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔. Większą część wałkujemy

Kuchnia w czekoladzie
"Banany" pieczone 170

Słodko u mnie ostatnio..ale jakoś tak wyszło.Oszukane "banany" bo z ciasta, z nadzieniem z twarogu z dodatkiem oczywiście banana.Polecam wypróbować i mile zaskoczyć dzieci i nie tylko dzieci. 230 g mąki  100 g margaryny 100 g śmietany 5 g proszku do pieczenia 5 g cukier waniliowy szczypta kurkumy [ dla koloru] szczypta soli nadzienie 100 g cukru(...)twarogu  20 g mąki 1 banan cukier waniliowy Z mąki , margaryny, śmietany, proszku do pieczenia, soli , cukru i kurkumy zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do plastikowej torebki i schłodzić w lodówce około 40 minut. Banana pokroić na mniejsze kawałki, dodać twarożek, cukry i mąkę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 8 części.  Każda część rozwałkować na kształt

Moje domowe kucharzenie
pączki hiszpańskie - gniazdka polskie 220

tylko, że należy zaopatrzyć się w porządną a to naprawdę porządną szprycę albo rękaw do wyciskania. Ja mam taką zwykłą plastikową i powiem, że umordowałam się trochę z wyciskaniem ciasta. Kilka razy rozpadła mi się w trakcie :P Ciasto parzone ciężko wychodzi przez szprycę. Może podam w końcu przepis :D Z tych składników wyszło mi 30 mniejszych gniazdek(...)smalec do smażenia * szklanka wody Zagotowałam wodę z masłem i solą. Do gotującej się wsypałam przesianą mąkę i dość energicznie wymieszałam. Należy mieszać dotąd aż nie będzie grudek i ciasto będzie odstawało od naczynia. Odstawiłam do ostygnięcia. Wbiłam kolejno po jednym jajku i miksowałam. Ciasto robi się  identyczne jak na karpatkę :D Wcześniej naszykowałam sobie papier do pieczenia. Nadziewałam

Pieprzyć z Fantazją
pleśniak 181

łyżeczki proszku do pieczenia * 5 jajek * 3 łyżki cukru pudru * cukier waniliowy * 2 łyżki kakao * dżem lub powidła * bakalie * 1 szklanka cukru do białek * łyżka śmietany do ciasta - opcjonalnie * 1 opakowanie kisielu Oddzieliłam żółtka od białek. Do żółtek dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Podzieliłam na trzy części i do jednej dodałam kakao. Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki(...)lodówki na 1 godzinkę. Pierwszą część jasną rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki tak dość grubo i starłam na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W tym czasie ubiłam białka ze szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu. Na podpieczone ciasto wyłożyłam bakalie a na to ubite białka

Pieprzyć z Fantazją
ciasto z rabarbarem 191

dzieciństwie rabarbar zanurzałam w cukrze....pycha....teraz już jakoś rzadziej przyznaję. Tyle tych czekolad, ciasteczek i innych marcepanów, że o takich słodyczach się nie pamięta. Upiekłam dziś ciasto z rabarbarem. Zawsze je robię w sezonie. Sprawdzony przepis i nie wychodzi zakalec. Składniki: * 1 i 3/4 szklanki mąki * 5 jaj * 1 cukier waniliowy * 1 i 1/2 szklanki cukru(...)tych ksiąg własnoręcznie pisanych trzy. Ten pochodzi z najnowszej :D Najstarsza ma 18 lat. Może wyjaśnię te księgi to zeszyty z zapisanymi przepisami i to całe w łatki, poklejone ciastem :P W każdym razie po tym jak zrobiłam ciasto wylałam je na blachę wyłożoną pergaminem. Na górę wyłożyłam obrany i pokrojony rabarbar. Kroiłam w kawałki ok. 5 mm.  Piekłam

Pieprzyć z Fantazją
czosnkowy chlebek - idealny do dań z grilla 153

Się uda i tyle :D Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju  Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku * natka z pietruszki Mąkę przesiałam przez sitko. Z tej porcji mąki odmierzyłam 3 łyżki mąki i rozmieszałam z drożdżami, ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiłam(...)zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam go z pozostałą mąką, dodałam sól, olej ok. 2-3 łyżek. Wyrobiłam ciasto i rozwałkowałam. W razie potrzeby, gdy ciasto jest rzadkie można podsypać mąką. Rozwałkowane ciasto posmarowałam masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Pokroiłam w nierówne paski. Czosnku i natki można dodać wedle smaku. Z racji

Pieprzyć z Fantazją