Dziś mam dla Was przepis na pyszny, delikatny sernik na białkach. Ten sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Jest nie za słodki, delikatny i po prostu pyszny. Kocham takie ciasta. To też doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostaną Wam z innych dań. Ja jednak piekę sernik na białkach specjalnie na życzenie rodziny. Do jego przygotowania użyłam płynnych białej(...)proszek) i ekstrakt waniliowy, miksujemy do połączenia. Teraz do serowej masy dodajemy stopniowo ubite białka, miksujemy krótko na mniejszych obrotach. Masę przelewamy do blaszki (u mnie 26×26). Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Uwagi: Ciasto należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, sernik powinien lekko odchodzić od boków
Słodkie okruszkitrafiłam w zeszłym roku na ten przepis na chlebek pita , wiedziałam, że muszę go spróbować. I nie szukam już innego – ten jest idealny. Dobrze pracuje się z ciastem, a chlebki pięknie wyrastają. Chlebek pita – z czym podawać Pita chłonie smaki jak gąbka, więc jest idealny do płynnego farszu, np. curry z zawiesistym sosem. Możecie go też wypełnić falafelami(...)łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Kroki Umieść w misie miksera wodę (lekko ciepłą), mąki, cukier, sól, drożdże. Zagniataj na najmniejszych obrotach przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 – 1½ godziny (do podwojenia objętości). Po wyrośnięciu przełóż ciasto na oprószoną
Na-talerzu.pldziś moje imieniny, to wstawiam go także tutaj, bo wiem że nie każdy korzysta z Instagrama ;) Składniki na tort o śr 16cm (w efekcie końcowym ok 20cm) Ciasto szpinakowe: 150g świeżego szpinaku 80g oleju Kujawskiego 3 ziarna sok z ½ cytryny 3 jajka 100g drobnego cukru 275g mąki tortowej 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400g borówek (można użyć jagód(...)czerwonej porzeczki Miks owoców (mrożonych lub jeszcze lepiej świeżych): maliny, truskawki, jeżyny, czerwona porzeczka, borówka amerykańska, winogrono zielone oraz listki mięty 3 galaretki przezroczyste lub kolorowe Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na idealnie gładką papkę. Jajka ubijamy z cukrem na puch, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Kuchnia w czekoladziemasła beza włoska: 2 białka 150 g cukru ( podzielone na:110 g +40g) 30 ml wody Przygotowanie: babeczki: Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek(...)wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia. krem: Rabarbar kroimy
Bon appetit mon amieMurzynek widelcem mieszany to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Nie potrzebne jest tu wyciąganie z szafy miksera, wystarczy widelec ewentualnie rózga kuchenna. A ze stołu znika tak samo szybko jak szybko się je robi ;) Jest tak proste, że chyba prościej już się nie da. Przygotowuję to ciasto zawsze wtedy, kiedy mam na coś ochotę, a słodyczy w domu brak(...)się podoba jeszcze, to to, że ciasto to można kroić zaraz po upieczeniu :) Murzynek widelcem mieszany - składniki: * 350 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 płaskie łyżki ciemnego kakao * 100 g cukru * 2 jajka * 250 ml mleka * 200 g dżemu truskawkowego * 90 ml oleju Wykonanie: Do miski wbić całe jajka, roztrzepać je przy pomocy widelca. Wlać mleko
Zrób to smacznieśliwkami, proste kluski na bazie ziemniaków. Tradycyjne knedle ze śliwkami dla dzieci i dorosłych. Pyszne domowe kluski lekko słodkie ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. Knedle to kluski z ciasta kopytkowego, jego charakterystyczny smak idealnie pasuje do śliwki i odrobiny cukru. Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis na knedle jest prosty, jeżeli wiesz jak robi się kopytka to sukces murowany. Sprawdzony(...)przepis na knedle krok po kroku. Knedle jakie ziemniaki Dlaczego ciasto na knedle się klei? Do knedli czy to ze śliwkami, truskawkami czy innymi owocami najlepiej używać ziemniaków mącznych ( typ C) . Dzięki temu ciasto na knedle będzie mięciutkie, ale nie będzie lepkie. Knedle będą się ładnie formować, a w gotowaniu zachowają swój kształt. Ciasto na knedle nie powinno być długo
Dieta moja pasjajajka krem: 200 g czarnej porzeczki + 1 łyżka cukru 3 białka 210 g cukru Przygotowanie: ptysie: Wodę gotujemy z masłem, a kiedy zacznie wrzeć dosypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odklejać się od ścianek rondla. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas miksując ciasto. Ciasto przekładamy(...)worka cukierniczego, z którego wyciskamy na blaszkę okrągłe porcje ciasta na ptysie. Pieczemy piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 25-30 minut, w zależności od wielkości ciastek. Upieczone ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem. krem: Porzeczki wsypujemy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy aż puszczą sok, dosładzamy 1 łyżką cukru i przecieramy przez sitko
Bon appetit mon amiejako produkt regionalny. Przepis, który Wam podaję, jest bardzo prosty i myślę, że nie zrobi trudności osobom "drożdżowym", bo jak wiadomo z drożdżami trzeba się lubić :-) . Składniki na ciasto: 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypta cukru szczypta soli łyżka rozpuszczonego masła Składniki(...)cukrem i łyżką mąki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, jajko, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i odrywać małe części ciasta
pieprzny smaczekCiepłe brzoskwinie lubię bardziej od świeżych. Dlatego do kawki przygotowałam ciastka z tymi soczystymi i słodkimi owocami w kształcie rożków czy - jak kto woli - becików. Dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, ciacha świetnie smakuję, zachowują odpowiednią wilgotność i nie kruszą się. Składniki (na ok. 35 ciastek): 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania jajko 200 g masła(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru (jeśli zamierzacie posypać ciastka cukrem pudrem, można nie słodzić ciasta) 3-5 łyżek gęstego jogurtu 6 brzoskwiń paraguayo małe jajko do posmarowania Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrami. Do suchych składników dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: (szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 10 sztuk) Rozczyn: Drożdże świeże 50 g Mleko 1/4 szklanki Cukier łyżeczka Mąka pszenna łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g Żółtka 3 Masło 100 g Cukier 1/4 szklanki Mleko 3/4 szklanki Dodatkowo: Ulubione owoce, budyń, ser lub marmolada kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy(...)ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wlewamy żółtka dodajemy cukier i mieszamy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy letnie mleko, roztopione i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Kulinarne przygodySzczerze przyznaję, że kiedy pierwszy raz przygotowywałam ten chlebek, to zamysł był taki, aby było to ciasto migdałowe z jabłkami na deser. Jednak kiedy go spróbowałam, to stwierdziłam, że może ciasto nie wyszło idealne, ale za to jest to fantastyczny chlebek na słodko, który sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla pieczywa na śniadanie czy podwieczorek. Smakuje świetnie z konfiturami(...)jednolitej konsystencji. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i wszystko mieszamy łyżką. Jabłko kroimy w średnią kostkę (można również zetrzeć na tarce, wtedy chlebek będzie bardziej wilgotny), wsypujemy do ciasta i ponownie mieszamy. Jeśli chcemy ciasto wzbogacić, to dodajemy jeszcze wybrane bakalie, np. żurawinę, rodzynki lub posiekane orzechy. Foremkę natłuszczamy delikatnie lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej
Analiza Smakuborówką amerykańską. Zaintrygowała mnie - u mnie w domu rodzinnym robiliśmy zawsze z leśnymi jagodami. Więc wypróbowałam z amerykańskimi - i wyszło rewelacyjnie! Pierogi w tej wersji będę robić częściej. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500g borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto: ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto(...)odstawić na 10-15 minut pod ściereczką. 2. W międzyczasie do borówki amerykańskiej dodać trochę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Nie zmieni ona smaku borówki, ale dzięki niej ciasto nie przemoknie. 3. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć borówki i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem
Kuchnia domowa Aniposypania PRZYGOTOWANIE: Do misy miksera dodaj mąkę, suche drożdże, cukier, sól oraz wodę Wszystko zmiksuj za pomocą końcówki typu hak, powinno po potrwać około 5-6 minut. Ostaw ciasto przykryte ściereczką lub folią kuchenną w ciepłe miejsce na około 1 h , powinno podwoić swoją objętość. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blat wysyp odrobinę mąki i oddzielaj porcję ciasta(...)malutkie okrągłe bułeczki . Kładź je na blasze, z lekkimi odstępami. Ja najpierw robię nieco większe a później już takie maleńkie na górę w wolne przestrzenie. UWAGA: z tej porcji ciasta zrobisz całą blachę wypieku, to naprawdę spora ilość. Jeśli chcesz nieco mniej zrób połowę porcji ciasta i wybierz nieco mniejszą blaszkę, albo układaj na połowie blachy. Tak przygotowane ciasto pozostaw
nietylkopasta.plPuszyste, drożdżowe racuszki bez wyrabiania. Klasyczne racuszki smażone na patelni. Racuchy z owocami jedne z najbardziej lubianych przez nas drożdżowych ciastek. Szybkie i łatwe do zrobienia racuszki z jagodami. Ciasta drożdżowego na racuchy nie trzeba wyrabiać, wystarczy w naczyniu połączyć składniki i zostawić do wyrośnięcia. Jak zrobić racuszki z borówkami lub jagodami? Racuszki jakie ciasto? Jak smażyć drożdżowe racuchy(...)najczęściej nurtujące nas pytania. Przepis na racuszki Racuszki z jabłkami to te najczęściej robione. Można także przygotować racuszki z bananami, truskawkami, czekoladą czy rabarbarem. Ciasto na racuszki można przygotować na mleku jak i na kefirze, maślance czy jogurcie. A także te najbardziej sentymentalne racuszki jak u Babci na zsiadłym mleku. Te Babcine zazwyczaj były racuszkami bez drożdży na sodzie. Racuchy
Dieta moja pasja