Wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Składniki 2 jajka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl oleju 200 g jogurtu naturalnego bądź greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia trochę cukru waniliowego 2,5 szkl. mąki Kruszonka 100 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 100 g cukru Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym(...)proszkiem do pieczenia. Składniki krótko zmiksować do połączenia. Masę przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę połączyć i posypać ciasto. Piec 50 min w 180°. C góra-dół. Autor przepisu: Karolina The post Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPiegusek. Ciasto z białek. Piegusek. Oto przed Wami przepis na ciasto z białek. Na pewno zdarza się, że zostają nam białka z różnych wypieków i to jest ten moment, aby je wykorzystać. Smaczne ciasto do kawy o pięknej nazwie piegusek zachwyci każdego łasucha. Nie jest za słodkie i jest wspomnieniem dzieciństwa, niejednego z nas. Piegusek. Składniki: ( filiżanka o pojemności(...)połączenia się składników. Na koniec zmniejsz obroty miksera i wlej cienką stróżką rozpuszczone masło. Keksówkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nie ma znaczenia rozmiar keksówki, gdyż ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Wyrównaj powierzchnię pieguska. Wstaw do piekarnika i piecz pieguska około 40 min. lub do suchego patyczka. Piegusek jest idealny również na śniadanie zamiast chleba
Z Kuchni Do Kuchnipodrobienia i z pewnością zachwycą twoje kubki smakowe. Do ich przygotowania możesz wykorzystać zasmażaną kapustę pozostałą z obiadu. Składniki na pierogi z mięsem i kapustą kiszoną (około 55 sztuk): Ciasto: 550 g mąki pszennej (typ 450) 350 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli Farsz: około 1,5 golonki wieprzowej 500 g kapusty kiszonej duża cebula kilka liści(...)laurowych i ziaren ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie Ciasto Do mąki dodaj sól i olej, oraz wlej mocno ciepłą (ale nie wrzątek) wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i odstaw na 20 minut. Farsz Golonkę umyj i przełóż do garnka. Zalej wodą tak, aby była całkowicie zasłonięta i dodaj liście
e-PrzepisyKulinarnejajka i szczypty soli. Proces ich przygotowania jest stosunkowo prosty, lecz wymaga nieco wprawy: Gotowanie ziemniaków : Ziemniaki należy dokładnie umyć, ugotować w mundurkach, a następnie obrać ze skóry. Przygotowanie ciasta : Ugotowane ziemniaki należy przeciśnięć przez praskę na mąkę, dodać do nich jajko, sól i stopniowo dosypywać mąkę, mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formowanie klusek : Ciasto należy podzielić na kilka(...)się z gnocchi: Świeżo zmielony czarny pieprz : Dodaj go do gotowych gnocchi dla wzmocnienia ich smaku. Gałka muszkatołowa : Szczególnie polecana do gnocchi z ziemniaków; dodaj szczyptę podczas mieszania składników ciasta. Suszone zioła : Oregano, bazylia czy majeranek wprowadzą włoski charakter dania. Dosyp je do sosu, w którym będą podawane gnocchi. Zastosowanie tych przypraw nie tylko podkreśli smak gnocchi , ale także uczyni
Marcepanowa kuchniaCiasto 7 łyżek to przepyszny wypiek, który przygotujesz w mgnieniu oka bez użycia wagi kuchennej! Składniki 7 łyżek mąki 7 łyżek oleju 7 łyżek cukru 7 łyżek mleka 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo truskawki rabarbar Przygotowanie Wszystko składniki na ciasto połączyć i wymieszać, przełożyć do blaszki o wymiarach 20×30 cm. Na górze ułożyć(...)owoce. Piec w 180 C przez 40 min. Autor przepisu: Bogusia The post Ciasto 7 łyżek first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPuszyste i bardzo smaczne ciasto z truskawkami. Błyskawiczne w przygotowaniu! Składniki 5 jaj 1.5 szkl cukru 3 szkl mąki 1 szkl oleju 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Przygotowanie Jajka z cukrem wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec(...)godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. Autor przepisu: Beata The post Ekspresowe ciasto z truskawkami first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką zrobione na maślance. Idealne połączenie kwaśnego rabarbaru z chrupiącą, złocistą kruszonką. Składniki 3 szkl mąki 1 szkl maślanki 1 szkl cukru pół szkl oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia rabarbar Składniki powinny mieć temp. pokojową. Przygotowanie Jajka ubijam mikserem z cukrem. Dodaje maślankę, olej, a na koniec mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia. Wykładam na blaszkę, daje rabarbar, ale mogą być różne owoce. Robię kruszonkę 100 g margaryny + 1 szkl mąki + pół szkl cukru pudru. Posypuję ciasto i do piekarnika 170 stopni na 45 min. U mnie po upieczeniu dałam lukier, bo rabarbar dość kwaśny. Autor przepisu: Ewa The post Ciasto na maślance z rabarbarem first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyKarpatka z bitą śmietaną i malinami Dziś przychodzę z kolejnym przepisem na pyszne ciasto bez pieczenia. Dodałam ich bardzo wiele, malinowa karpatka bez pieczenia to NR. 2 z karpatkowej listy. Dawniej robiło się tylko klasyczną karpatkę na cieście parzonym, dziś ciasto doczekało się wielu wariantów. Pieczona, bez pieczenia, z owocami, z bitą śmietana i jeszcze kilka innych. Słodka masa, kwaśne(...)groszkiem ptysiowym Jak mawiała Babcia widząc te wszystkie wynalazki, karpatka jest tylko jedna. I trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić, jednak Babcia sobie, a internet sobie. I poczciwe ciasto parzone z kremem doczekało się wersji bez piecznie na groszku ptysiowym. Karpatka z malinami nie jest tak słodka jak klasyczna i to ogromny jej atut. Zapraszam na przepis
Dieta moja pasjaWitajcie po przerwie Wielkanocnej :) Dawno nie było ciasta drożdżowego, a chyba to jest jedno z najsmaczniejszych wypieków bo pasuje i na deser, i na śniadanie z kakao lub do zabrania ze sobą na wycieczkę, a dodatki sprawiają że zawsze smakuje inaczej. Wieniec to efektowny wypiek który nie tylko nacieszy oko ale i podniebienie. Składniki na tortownicę o śred(...)suszonych drożdży (około 1/2 opakowania) 1/2 słoika gęstego dżemu lub marmolady 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, jogurt naturalny, cukier oraz suszone drożdże, zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W trakcie gdy ciasto rośnie możemy przygotować kruszonkę
Gotowanie...to proste !dopieczenia i dodajemy. Następnie dodajemy skórkę cytryny i sok. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką aż składniki połączą się. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Do formy wylewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach grzanie góra – dół przez 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, dajemy mu 5 minut odpocząć. Potem ciasto wyjmujemy z foremki na paterę(...)zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto polewamy lukrem i dekorujemy czekoladowymi misiami oraz plasterkami cytryny. reklama Artykuł Babka cytrynowa dekorowana czekoladkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujeZobacz jak przygotować przepyszny sernik pieczony na kruchym cieście. Doskonałe ciasto na Święta! Składniki / tortownica 26 cm Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy 2 jajka 80 ml śmietanki 30% Kruchy spód 1 i 3/4 szkl mąki 1, 5 łyżki kakao 2 żółtka 1 łyżka śmietany(...)proszku do pieczenia Przygotowanie Wszystkie składniki na masę serową oprócz jaj zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać jajka i również zmiksować. Z podanych składników na kruchy spód zagnieść ciasto. Podpiec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°, następnie wylać przygotowaną masę serową i piec ok. 45 min. Autor przepisu: Agnieszka The post Sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Wasze Przepisyblogu jest już przepis na klasycznego Snikersa na kruchym miodowym cieście z kremem budyniowym, jednak ostatnio szukając inspiracji natknęłam się na wersję siostry Anastazji na kakaowym biszkopcie z kremem maślanym i orzechową wkładką. Oczywiście musiałam spróbować co z tego wyjdzie, a że wyszło przepysznie to zostawiam Wam przepis, bo jestem pewna, że zachwycicie się połączeniem ciemnego biszkoptu z kremem, kajmakiem(...)solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąki wymieszane ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. Krem: 5 żółtek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu
Cynamonowe szczęścieśmietany. Mocno pomarańczowa poprzez skórkę otartą z pomarańczy oraz naturalny olejek. BABKA MAJONEZOWA Najbardziej puszysta babka jaką kiedykolwiek zrobiłam, wszystko za sprawą dodatku w postaci majonezu, który sprawia że ciasto jest wyjątkowo dobrze spulchnione. BABKA SEROWA Należąca do babek bardziej cięższych i wilgotnych, co jest atutem dla tych co nie lubią zapychających ciast. Dodatek sera sprawia, że babka na długo(...)pozostaje wilgotna. Zapraszam również do odwiedzenia pozostałych przepisów na babki na Słodkim Blogu! Tradycja pieczenia babki wielkanocnej sięga wieków wstecz i stanowi nieodłączny element świątecznych obchodów. Babka wielkanocna, charakterystyczne ciasto w kształcie pierścienia , pełni nie tylko rolę smacznego wypieku, ale również ma głębsze znaczenie symboliczne. Jej okrągła forma symbolizuje jedność, a dziurka w środku reprezentuje pustkę po Zmartwychwstaniu Chrystusa. Tradycyjne
Słodki BlogSuper prosta i do tego bardzo smaczna babka majonezowa z dodatkiem rodzynek. W 15 minut ciasto jest już gotowe do pieczenia! Składniki 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej dowolny olejek do ciasta 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez(...)olejek zmiksować. Dodać obie mąki i proszek, miksować chwilę i dorzucić rodzynki, wymieszać. Formę do babki natłuścić smalcem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy. Piec w temp. 185 stopni, grzałka górna+dolna około 40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu i ostygnięciu, babkę polać polewą czekoladową. Autor przepisu: Beata The post Babka majonezowa z rodzynkami
Wasze Przepisymasła o temp. pokojowej 220 g cukru – 1 szklanka 250 ml 5 jajek rozmiar L szczypta soli 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz do ciasta ciemnego: 2 łyżki kakao bez cukru około 4 łyżek mleka na polewę: 1 łyżeczka żelatyny około 2-3 łyżek mleka około 70 g masła 2 łyżki kakao bez cukru 5 łyżek(...)masłem to dodaję następne. Następnie dodaję sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zmniejszam obroty i dodaję stopniowo mąkę i mleko, i miksuję do połączenia się składników. Około 1/3 gotowego ciasta przekładam do drugiej miski, dodaję do niego kakao, mleko i miksuję tak żeby składniki się połączyły. Pieczenie: Foremkę smaruję masłem i oprószam mąką, dzięki temu babka łatwiej wyjdzie z foremki
Uwaga Babcia Gotuje