ciasto - 162907 przepisów (strona:3022/10861)

Barszcz czerwony wigilijny 78

tygodnie wcześniej i włóżcie do zamrażarki (ugotowane i wystudzone). Każda oszczędność czasu w tym szalonym świątecznym okresie się przydaje. Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na Święta: Kompot z suszu Ciasto metrowiec Sernik królewski Ciasteczka Linzer Śledzie po kaszubsku Drukuj Barszcz wigilijny czerwony #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm

Na-talerzu.pl
Pierniczki 60

Pyszne i puszyste pierniczki z kilku łatwo dostępnych składników. Nie ma potrzeby odkładania ciasta do lodówki. Wystarczy wyrobić ciasto i od razu wykrawać dowolne kształty. To przepis na pierniczki Katarzynki, wycinane ze świątecznych foremek. Pierniczki z przepisu wychodzą puszyste i miękkie. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pierniczki, które poleżą kilka dni. Możesz je posypać cukrem pudrem bądź polukrować(...)połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli około pół szklanki o pojemności 250 ml. Całość wyrabiam. Ciasto powinno być elastyczne i plastyczne. Porada. Jeśli Twoje ciasto jest za bardzo zbite i twarde, wlej odrobinę zimnej wody. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka i ciasta na Święta 70

Każdy przed Świętami Bożego Narodzenia zastanawia się nad wyborem pysznych ciasteczek i ciasta na Święta. Więc Smok poleca swoje ulubione świąteczne łakocie. Z pewnością się na któreś skusicie! Na Boże Narodzenie Smok szczególnie poleca: piernik staropolski , sernik z polewą czekoladową , ciasteczka piernikowe , pierniczki z lukrem , rozgrzewające ciasteczka cynamonowo-imbirowe , ciasteczka migdalowo-czekoladowe , ciasteczka migdałowo-cytrynowe . Udekorowane pierniczki Ciasteczka migdałowo-cytrynowe(...)Ciasteczka czekoladowo-migdałowe Sernik z polewą czekoladową Ciasteczka cynamonowo-imbirowe Ciasteczka piernikowe Piernik staropolski Udekorowane pierniczki Artykuł Ciasteczka i ciasta na Święta pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Ciasto ananasowe bez pieczenia 373

Wyjątkowe ciasto bez pieczenia z masą serową, masą cappuccino i ananasem. Doskonały deser na każdą okazję. Artykuł Ciasto ananasowe bez pieczenia pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej 1262

żółtku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło z miodem oraz śmietanę z sodą. Całość dokładnie mieszamy, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Powstała masa będzie dość rzadka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość(...)około 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy za pomocą foremek pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową, Śmietankę (50ml) wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę

Blog z Apetytem
Jaki typ mąki wybrać? Przewodnik kuchenny 77

musisz pamiętać, że dostępne są różne jej typy. Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest(...)się ona bowiem do wahań poziomu glukozy we krwi. Z powodzeniem można nią zastępować mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów, makaronu, naleśników. Można piec z niej również ciasta, a nawet chleb. Jej atutem jest mniejsza zawartość kalorii, a wyższa białka. Jeśli na dobre wprowadzisz ją do swojej kuchni, możesz mieć pewność, że kondycja Twoich włosów i paznokci wyraźnie

Słodkie okruszki
Mufiny jogurtowe z wiśniami 147

łyżki mleka 140 g jogurtu naturalnego (nie typu greckiego!) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 160 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Zanim przystąpimy do zrobienia ciasta, należy przygotować wiśnie. W sezonie polecam korzystać ze świeżych owoców. Wówczas myjemy je dokładnie i drylujemy. Jeśli mamy zamiar użyć wiśni mrożonych, wtedy odpowiednio wcześnie je rozmrażamy. Najlepiej to zrobić(...)sitku umieszczonym nad miską, wtedy mamy pewność, że owoce będą dobrze odsączone. Zanim ciasto będzie gotowe, dobrze jest formę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami. Teraz nadszedł już moment, kiedy możemy przygotować ciasto. Rozbijamy jajka do większej miski, mieszamy je rózgą kuchenną, a następnie dodajemy olej, mleko, jogurt oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę i proszek do pieczenie wsypujemy do osobnej miski

gotować!
Tartaletki z kurczakiem i kozim serem 74

Składniki/ 4 tartaletki o średnicy 12 cm: Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki kukurydzianej – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 1 pierś z kurczaka – 100 g koziego sera w plastrach –  250 g gęstej śmietany 18% – 100 g parmezanu – 4 jajka – 50 ml jogurtu naturalnego – sól i pieprz – 1 ząbek czosnku(...)sałatka: – roszponka – pomidorki koktajlowe – oliwa z oliwek – sok z cytryny Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.  Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto

I LOVE LIFE
Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym 87

Słodkie maleństwa, choć do przygotowania ciasta nie użyłam ani grama cukru. Zrobiłam je z nadzieniem orzechowo-czekoladowym. Ciasto to zaledwie 3 składniki, a słodyczy dodaje im krem czekoladowy, słodzony cukrem kokosowym. Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym sprawdzą się jako przekąska do kawy albo słodki dodatek do prezentów na święta:)  Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka Twarogowe rogaliki(...)nadzieniem orzechowo-czekoladowym Składniki (na 16 sztuk): 170g twarogu półtłustego 80g masła 160g maki (1 szklanka) nadzienie: 2 łyżki kremu czekoladowego 0,5 szklanki mielonych orzechów  Składniki na ciasto zagnieść, uformować kule i odstawić na 30 minut. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na 2 kawałki. Podsypując stolnicę mąką każdy kawałek ciasta rozwałkować na krąg 22cm, pokroić na 8 segmentów

Obiad gotowy
Piernik najprostszy 79

Proponuję dziś przepis na bardzo prosty i przepyszny piernik . Nie wymaga wiele pracy, a sekretem sukcesu jest mus jabłkowy , dzięki czemu ciasto jest mięciutkie i wilgotne , nawet na drugi dzień. Doskonałe ciasto na niedzielę do kawusi, ale też równie dobrze sprawdzi się na świętach . Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam

Kawa z mlekiem
Chleb orkiszowy na zakwasie 127

mieszaniny mąki i wody po autolizie  dodaje zaczyn i 8 g soli . Zazwyczaj w przepisach na chleb powinno dawać się 2% soli w stosunku do mąki. Wyrabiam ciasto do momentu kiedy jest odpowiednio sprężyste i odstawiam do wyrośnięcia.  Do osiągnięcia lepszych rezultatów w trakcie pierwszych 40 minut wyrastania można dwa razy poddać ciasto procesowi składania. W przypadku tego(...)konkretnego bochenka nie odgazowywałam ciasta i nie składałam tylko po wyrobieniu odstawiłam na 15 minut a później jeszcze 3 minuty wyrabiania i  formuję bochenek , który umieszczam w foremce wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką najlepiej ryżową. Naciągam na foremkę foliowy czepek aby na powierzchni nie wysychało ciasto . Ciasto na zakwasie powinno wyrastać około 2,5 może do 3 godzin

AZgotuj!
Sernik straciatella. 73

sporo  przepisów na serniki, ponieważ bardzo je lubię i cały czas robię jakieś nowe kombinacje.   Sprawdźcie przepis i koniecznie wypróbujcie. Piekłam w tortownicy 25 cm.  Ciasto: 150 g. mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 pełne łyżki cukru  100 g. masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego (miałam w wiaderku) 1 pełna szklanka cukru(...)czekolady gorzkiej 50 g. czekolady mlecznej 100 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Mąkę, cukier i kakao wsypać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i jajko. Zagnieść ciasto. Można zrobić to robotem , lub mikserem z hakami.  Kiedy ciasto zacznie się kleić, przełożyć  je na stolnicę i szybko zagnieść.  Uformować kulę i rozwałkować na kształt koła o wielkości

Agusiowe smakołyki
Manty 63

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby manty uformować w sposób podobny do naszych polskich pierogów – elegancki kłosek załatwi sprawę. Pamiętaj jedynie, aby w czasie gotowania, miejsce sklejenia ciasta było u góry pierożków. Z czym podawać manty? Bogaty, mięsny farsz nie wymaga zbyt wielu dodatków. Manty najczęściej podaje się po prostu z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Warto również(...)tacy do szybkiego zamrażania, uważając, aby się nie dotykały. Dopiero gdy wstępnie zamarzną, przełóż je do pudełka lub woreczka strunowego. manty Przepis na manty Składniki na manty Ciasto: 300 g mąki (+nieco do oprószenia) 150 ml gorącej wody 1 jajko duża szczypta soli Farsz: 250 g mielonej wieprzowiny (np. boczku) 150 g cebuli 60 g masła sól, pieprz Do podania

okolicepalnika.pl
Ciasto obłędnie korzenne 65

Kardamon, cynamon, imbir, anyż i pomarańcza to kwintesencja tego obłędnego ciasta, które osłodzi wam chłodne jesienne popołudnie. Dodaj do tego filiżankę gorącej herbaty i otul się korzennym aromatem jesieni.    CIASTO OBŁĘDNIE KORZENNE Składniki: 150 g mąki 2 jajka 125 ml mleka/napoju roślinnego np. sojowego lub owsianego 100 g miodu gryczanego 75 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i skórki otartej z 1 pomarańczy.. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, mleko roślinne, miód, olej, ekstrakt waniliowy.  Składniki mokre łączymy z suchymi, mieszamy do otrzymania gęstego ciasta. Ciasto przelewamy do keksówki 12x 24 cm, pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach

Bon appetit mon amie
Maczek z jabłkami 92

Czasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć coś pysznego i zachwycającego wyglądem i smakiem. Weźmy na przykład taki maczek - to nic innego jak ciasto biszkoptowe z dodatkiem maku, który sprawia że wygląda efektownie i przyjemnie chrupie, a do tego jabłka w galaretce, u mnie truskawkowej, która nadała im ładnego różowego koloru. A na wierzchu obowiązkowo warstwa polewy czekoladowej, tym razem takiej(...)tradycyjnej domowej. Bardzo prosto i przepysznie, także bez zbędnego rozpisywania zapraszam na przepis.  Ciasto (blaszka 23x33 cm): 5 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru 120 g (1 szklanka) mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić) szczypta soli oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania