ciasto - 162258 przepisów (strona:3022/10818)

sernik a la tiramisu 28

spód sernika: 180 g herbatników kakaowych 80 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy spód torownicy, dociskamy np. dnem szklanki (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). składniki na masę serową: 500 g sera białego, 3x zmielonego

Domowy Smak Jedzenia
Musowe ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem 32

Czekoladowy biszkopt, galaretka, beza i czekoladowy krem - taką wersję ciasta przedstawiłam mojej córce, by zachęcić ją do spróbowania. Gdy już spróbowała i oznajmiła, że jest pyszne mogłam podać jej szczegóły, które tutaj są dość istotne - bo galaretka to w rzeczywistości frużelina wiśniowa, a beza jest mocno kokosowa i genialnie pasuje do wiśni i musu czekoladowego. Całość ciasta prezentuje się bardzo(...)miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Na koniec 2 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie tą mieszankę przelewamy do pozostałej masy i miksujemy do połączenia.  Złożenie ciasta: Na biszkopcie wykładamy frużelinę, na frużelinę kładziemy wkładkę kokosową, na wkładkę wykładamy krem czekoladowy, wyrównujemy i posypujemy odrobiną kakao lub polewamy polewą czekoladową, Gotowe ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce

Cynamonowe szczęście
Mini pizza z kurkami 25

Dzisiejsza kolacja okazała się hitem. Smakowała wybornie. Polecam Przygotowanie ciasta na pizzę – drożdże pokruszyć, zalać ciepłą wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wrzucić do miski, dodać wyrośnięte drożdże, oliwę, Wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Przygotowanie ciasta w thermomix wszystkie składniki wrzucić do naczynia, drożdże pokruszyć – naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty reszta(...)czosnek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż cały płyn z grzybów wyparuje. Dodać listki tymianku i wlać śmietanę. Wymieszać i podgrzewać do momentu aż płyny wyparują. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę ugniatać. Uformować wałek i pokroić na 6 równych kawałków. Spłaszczyć, uformować mini pizzerki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na cieście. Odstawić

Kuchnia Pokoleń
Serowo-malinowa delicja 27

Bardzo pyszne ciasto. Trochę pracochłonne ale warto. Polecam Spód – Składniki wymieszać i uformować kulkę. Godzinę chłodzić w lodówce. Następnie rozłożyć na dnie formy wyłożonej pergaminem. Piec 15 minut w temperaturze 180C. ( blaszka 24×24) Masa serowa – masło ucierać na gładką masę, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać po 1 żółtku i wymieszać na gładką masę. Teraz kolej(...)twaróg i budyń. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 160 C. Ostudzić ciasto. Masa malinowa – galaretki wymieszać w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostudzenia. Następnie dodać maliny i włożyć do lodówki. Pilnować żeby nie zgęstniała galaretka. Prawie gęstą galaretkę wlać

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z czereśniami 28

słodko? Ja uwielbiam polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Jak dla mnie coś pysznego. Na obiad i na podwieczorek. U mnie z czereśniami. Bardzo polecam. Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół małej łyżeczki soli około pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko  Dodatkowo: czereśnie ( dowolna ilość ) masło do polania pierogów cukier do posypania pierogów(...)mąka do posypania stolnicy Wykonanie pysznych pierogów z czereśniami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut żeby odpoczęło. 2. Formowanie pierogów: Czereśnie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki, przekładamy na sito, żeby odciekły z soku. Ciasto wałkujemy na stolnicy

Izabelawkuchni
CHATKA PISTACJOWA z malinami 146

Pistacjowy HIT 🤩 Jesteśmy fankami pistacji oraz malin, do tego od dzieciństwa uwielbiamy serniki a szczególnie ciasto Chatka Puchatka / Chatka Baby Jagi / Psia Buda (dajcie znać czy jeszcze o jakiejś nazwie zapomniałyśmy 😃). Jest to świetne szybkie ciasto bez konieczności włączania piekarnika, więc na upały idealne 👌  FILM z przygotowywania!!! Składniki: -ok 36 sztuk herbatników (u nas maślane, pełnoziarniste) -900g mielonego(...)pistacjami. 8. Na środku poukładaj w jednej linii maliny. 9. Złóż chatkę zaginając boki przy pomocy papieru, który jest pod spodem. 10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 12. Ozdób według uznania. My użyłyśmy płynnej pasty

Candy Pandas
Jagodzianki z kruszonką 41

Przepis na idealne jagodzianki. Przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką. Składniki Rozczyn 1 paczka świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 3/4 łyżki mąki Ciasto 1 jajko 1/2 szklanki cukru 700 ml mleka 1 kg mąki 1 kostka margaryny Kruszonka 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki odrobina cukru wanilinowego Dodatkowo jagody odrobina cukru(...)żeby zaczyn się ruszył. Później dodać do zaczynu jajko pół szklanki cukru, ok. 700 ml mleka i 1 kilogram mąki oraz kostkę rozpuszczonej margaryny. Wszystko ręką wymieszać i zagnieść ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozgniatamy ręką. Wycinamy krążki, na to nakładamy jagody wcześniej przygotowane posypane cukrem

Wasze Przepisy
Ciasto lane ze śliwkami 40

Ciasto ze śliwkami to prosty pomysł na deser. Jeśli chcecie osłodzić sobie dzień, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki 2 szklanki mąki 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Przygotowanie Magrarynę rozpuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka(...)koniec wlewamy wystudzoną margarynę. Masę wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (moja forma jest o wymiarach 24×24) Układamy śliwki, nie wciskamy w ciasto. Pieczemy w 190 stopniach około 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Autor przepisu: Ula The post Ciasto lane ze śliwkami first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Luksusowy murzynek z ananasem i morelami 55

wierzch po upieczeniu. Zapewniam, że murzynek z owocami jej nie potrzebuje, wystarczy delikatnie posypać cukrem pudrem. Jednak jak ktoś się uprze może roztopić kawałek gorzkiej czekolady i zrobić na cieście esy floresy.  Luksusowy murzynek z ananasem i morelami Potrzebujemy 400g mąki orkiszowej typ 600, 45g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki soli, 180g cukru(...)miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia, dlatego tak ważne  jest wymieszanie mąki z kakao i jej przesianie. Długie mieszanie / tak naprawdę lepiej wymieszać łyżką niż mikserem / spowoduje, że ciasto będzie zbyt zbite po upieczeniu. Następne ubijamy pianę z białek dodając kilka kropel cytryny. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta. Ciasto wylewamy do foremki o rozmiarach  24x29, może być

Leśny Zakątek
Czerwcowa tarta z bobem i ziemniaczkami 27

zachowajcie do zrobienia pysznych falafeli , a jeśli nie lubicie tego strączka, możecie spokojnie zamienić go na zielony groszek (najlepiej na świeży lub mrożony) :) Tarta z bobem i ziemniaczkami Potrzebujesz: Ciasto 200g maki pszennej 80g zimnego masła 5 łyżek zimnej wody 2 szczypty soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Nadzienie 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu / zielonego groszku świeżego lub mrożonego(...)mleka 1 łyżeczka świeżych listków tymianku / 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty wędzonej słodkiej papryki / słodkiej papryki Sposób przyrządzenia: Ciasto 1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. 2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min. 3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i wyłóż spód

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kruche ciasteczka z cukrem 179

łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 50 g grubego cukru Przygotowanie Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko, śmietanę oraz cukier wanilinowy. Wyrabiam ciasto, następnie owijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto przekładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm. Za pomocą okrągłej foremki

Alle Dobre!
Bułeczki z jagodami 53

misy. Mleko podgrzać lekko, dodać łyżeczkę cukru i wkruszyć drożdże, odstawić na ok. 10 min, aby ruszyły. W garnku rozpuścić masło. Do mąki dodać rozczyn, jajko oraz masło. Zagnieść ciasto na jednolitą kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 10- 12 części. Na dłoni rozpłaszczyć każdą cześć ciasta

Wasze Przepisy
Ciasto ucierane z serem i jagodami 124

Przepis na ciasto ucierane z serem i dużą ilością jagód. Rewelacyjny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki 1.5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 szkl jagód 250 gram twarogu plus cukier waniliowy do smaku cukier puder do posypania Przygotowanie Jajka(...)utrzeć z cukrami, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę olej wymieszać. Ciasto przelać do keksówki, następnie wyłożyć twaróg utarty z cukrem i na to borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 min. Autor przepisu: Milena The post Ciasto ucierane z serem i jagodami first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Czy pinsa to odpowiednik zdrowszej pizzy? 28

rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch, który na pierwszy rzut oka przypomina pizzę, jednak jej korzenie sięgają starożytnego Rzymu. W odróżnieniu od tradycyjnej pizzy, pinsa jest przygotowywana z innego rodzaju ciasta, które składa się z mieszanki mąki pszennej, ryżowej i sojowej. Ciasto to jest następnie dłużej fermentowane, co nadaje mu charakterystyczny smak i teksturę. Dzięki temu pinsa jest lżejsza, bardziej puszysta(...)głównych atutów pinsy jest jej skład. Wykorzystanie mąki ryżowej i sojowej w połączeniu z mąką pszenną sprawia, że pinsa jest bogata w białko i błonnik. Ponadto, długie procesy fermentacji ciasta prowadzą do obniżenia zawartości glutenu, co czyni pinsę bardziej przystępną dla osób z nietolerancją glutenu. Tego typu fermentacja również poprawia trawienie, co może być korzystne dla osób z wrażliwym żołądkiem

CityTaste
Deser leśny mech z granatem 27

Deser leśny mech to warstwowy smakołyk złożony z ciasta szpinakowego i kremu śmietanowego posypanego granatem. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach, ponieważ jest efektowny i niezwykle smaczny!  Przepis na deser leśny mech z granatem jest bardzo łatwy, dlatego na pewno poradzą sobie z nią nawet początkujący miłośnicy cukiernictwa. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w potrzebne składniki, zakasać rękawy(...)wymieszać do połączenia składników. Masę przelać do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 30 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt wyskubać. Połowę ciasta rozłożyć do pucharków. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Wyłożyć do pucharków i całość posypać pozostałym ciastem. Wierzch deserków udekorować owocami granata. Deserki schłodzić w lodówce

Alle Dobre!

Proponowane wyszukiwania