Kruche ciasto z rabarbarem.Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce.W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru pudru
Zabawa smakiemposmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne(...)ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekoladą, dekorujemy bezami i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliśliwek 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem odrobiny cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Dokładny opis przygotowania rozczynu możesz przeczytać tutaj(...)boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Równomiernie wykleić ciastem dno formy. Na cieście ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, by ciasto wyrosło. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Śliwki posypać 2 łyżkami cukru, a następnie kruszonką z lodówki. Piec przez
Nastoletnie Wypiekaniemasła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo
Niezły Młynekbędzie lekko kwaskowa, domowa konfitura. Dość duża ilość kakao dodana do ciasta, powoduje, że staje się ono lekko wytrawne. Wytrawny spód, kwaskowa konfitura i słodka, chrupka beza ... czy może być coś lepszego ? :) POTRZEBUJEMY: CIASTO: 180 g masła 2 szklanki mąki 5 łyżek kakao 4 łyżki śmietany 18% 30 dag cukru pudru BEZA: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli(...)lodówce. W tym czasie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremki: do muffinów, tartaletki lub na babeczki. Ciastem wylepiamy przygotowane babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy babeczki i napełniamy je konfiturą. W międzyczasie przygotowujemy z zimnych białek i cukru bezę: ubijamy białka na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier i szczyptę soli. Gdy piana jest ubita na sztywno
WYSPA SZCZĘSLIWACo oznacza nazwa smoothie , co to jest smoothie? Smoothie to nic innego jak zmrożony koktajl owocowy. Jest to kusząca propozycja dla osób zabieganych i zapracowanych. Zrobienie
IzaGotujebyć i zgęstnieje w czasie pieczenia. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy około 40 minut. Beza Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Beza musi być lśniąca i powinna delikatnie(...)odchodzić od śmigieł miksera, a rozcierając masę z białek nie powinniśmy czuć cukru pod palcami. Na koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Bezę wykładamy na przestudzone ciasto i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezę jeszcze około godziny przy uchylonym piekarniku (ja wsadzam pudełko zapałek między
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!resztek!Resztek ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec!Spróbujcie!Na pewno nie pożałujecie! SKŁADNIKI:* pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g* pokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka
Ostra na Słodkodzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić ciasto które oddało by wiernie to wspomnienie i ten smak. Być może, dlatego(...)sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno. Tak przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciasta. Ciasto wstaw jak najszybciej do piekarnika. Temp pieczenia 170 stopni C, czas 1 godzina 10 minut. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Przepis na to ciasto
SMYKWKUCHNIsię na przyrządzenie takiej bomby kalorycznej. Ja przyrządziłam deser dla czekoladolubnych gości i to był strzał w dziesiątkę, polecam. Przepis pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”—>KLIK. ciasto: 200 g mąki gryczanej jajko 15 g mielonych migdałów 100 masła 40 g cukru pudru (użyłam trzcinowego) 30 g gorzkiej czekolady karmel: 300 ml śmietanki
Mienta blogKrówkowe ciasto marchewkowe to drugi na moim blogu wypiek (na klasyczne ciasto marchewkowe przepis znajdziecie tutaj ) z dodatkiem startej marchwi. Ciasta z jej dodatkiem są wyjątkowo
Smakołyki Berenikibezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak lata... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mai pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru(...)stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy budyń. Miksujemy jeszcze przez chwilę, a następnie przekładamy bezę na jabłka i rozsmarowujemy wygładzając powierzchnię. Na bezę ścieramy pozostawione ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 50 minut. I już
Czary - gary w kuchniPieczenie ciast to dla mnie wielka frajda, a raczej pasja bez której trudno się obejść. Zawsze do czynienia miałam z tradycyjnymi metalowymi blachami, jednak dzięki sklepowi z akcesoriami kuchennymi przyjemnegotowanie.pl(...)miałam przyjemność spróbować swoich sił w wypiekach jednak w formie silikonowej Smart Cook. Forma idealnie nadaje się do pieczenia ciast łatwych oraz tych bardziej skomplikowanych. W formie bez znaczenia jest to jakie ciasto pieczemy, można przyrządzić w niej ciasta drożdżowe oraz ciasta na bazie proszku do pieczenia ponieważ forma nie wchodzi w reakcje chemiczne z wypiekiem. Kolejnym atutem formy
PychotkaaaZamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą. Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła(...)minut. W tym czasie z pozostałego ciasta formujemy cienki wałeczek i kroimy na tyle części, ile mamy serniczków. Z piekarnika wyjmujemy serniczki i pozostawiamy ok. 5 minut. Do piekarnika wstawiamy blaszkę z pałeczkami na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia. Składniki bezy: -5 białek -3/4 szklanki cukru -łyżka soku z cytryny Białka
Maminek kulinarny