mleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne. *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu(...)minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte. Podaję przepis na dużą blachę, a u mnie w domu to ciasto było zjedzono(...)namoczonej olejem ręki, lub łyżką. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 17-20 min do zrumienienia się. Po upieczeniu całkowicie ostudzamy. Póki ciasto się studzi zabieramy się za zrobienie bezy . Białka ubijamy na średnich obrotach, aż zaczną pienić się. Po tym, zwiększamy obroty miksera do najwyższych i dodajemy po trochę na raz cukier. Ubijamy przez
Kuchnia Łukaszapodpiekamy w piekarniku na jasnozłoty kolor. dodatkowo: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanej czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Na podpieczone ciasta wykładamy po połowie dżemu i kandyzowanej porzeczki. składniki na bezę: 6 białek 200 g cukru pudru 2 łyżki budyniu waniliowego wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie małymi porcjami(...)dodajemy cukier puder. Do gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej
Domowy Smak JedzeniaPyszny deser bez pieczenia – 3 bit. Idealne dla osób, które lubią bardzo słodkie desery. Składniki oraz sposób przygotowania: Masa budyniowa: kostka masła 3 szkl mleka 2 budynie (ja miałam z cukrem) Masło utrzeć na puch. Do garnka wlać 2 szklanki mleka w trzeciej rozpuścić budynie i wlać do gorącego mleka, aż zgęstnieje. Ostudzić. Do masła stopniowo dodawać zimny budyń(...)wcześniej ogrzana w gorącej wodzie) kolejna warstwa herbatników na nie masa budyniowa na nią herbatniki i bita śmietana. Na górę starłam gorzką czekoladę. Autor przepisu: Marta Małodobry Artykuł Ciasto 3 bit bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPrzepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki(...)brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni C. 6. Pieczemy 50-60 min.na złoty kolor. 7. Podajemy całkowicie wystudzone! SMACZNEGO! BUŹKA
SMYKWKUCHNIKolejna pozycja w kategorii Zupy to zupa z zielonego groszku. Możemy ja podać z grzankami bezglutenowymi , gotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem. Składniki: Wywar z włoszczyzny
IzaGotujeTruskawki kojarzą się z latem. Zazwyczaj. Jednak u nas zimą jest ich całkiem sporo w jadłospisie. Moje dzieci (w zasadzie nie tylko one) uwielbiają truskawki. Dlatego
IzaGotujemoże będzie jeszcze okazja. Tymczasem maj zamieniam w naszyjnik. Każda przyjemność to jeden koralik. Naszyjnik będzie więc długi, kolorowy i piękny. Zaczęłam od bzów, a zaraz obok nich układam bezy. Z pozoru nie mają wiele wspólnego, ale przecież bezowo-bzowe przyjemności są lekkie, uzależniające i nigdy nie kończą się na jednej gałązce i jednej porcji rozkoszy! A zatem Kochani(...)piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) . Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy jak i biszkopt po upieczeniu mogą być przechowywane przez nawet dwa tygodnie, pod warunkiem, że trzymane są w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce (biszkopt
KUCHARNIALekka Świąteczna Sałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób
IzaGotujemiękkie, elastyczne i nie klei się do rąk. Z tej racji, że mąka ma różną wilgotność, jeżeli ciasto jest za mokre możemy dodać niewielką ilość mąki. Dodajemy stopniowo, bez przesady, bo ciasto zrobi się twarde. 3. Ciasto można wyrobić ręcznie lub, na niskich obrotach, robotem z hakami. 4. W oryginalnym przepisie jest podana kolejność w jakiej powinno się dodawać składniki(...)resztę wody, mąkę, jajko, oliwę, mleko i sól. Ja dodałam składniki, jak przy wyrabianiu każdego ciasta drożdżowego – czyli jak powyżej w podanym przeze mnie przepisie. 5. Sezam można podprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety
mojewypiekiinietylkoUśmiechniesz się, kiedy zobaczysz jakie to proste! Wystarczy 10 minut i tylko 3 składniki. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 5 minut.
IzaGotujeJedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ja podać z ryżem, makaronem
IzaGotujehttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do
Moja DelicjaPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą muszkata ł ow ą a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta
La grande e la piccola cuocaPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą muszkata ł ow ą a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta
La grande e la piccola cuocablaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym cieście, wsadzam najpierw papier do blaszki, wylepiam spód połową ciasta i wkładam bez lodówki – bez wałkowania. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, do blaszki wstawiamy papier z rozwałkowanym ciastem i podpiekamy przez 15 minut, blat powinien być
Gotowanie i blogowanieprosty. Należy wszystkie składniki dobrze zmiksować i gotowe Pamiętaj jednak, żeby użyć dobrego blendera, który poradzi sobie z całością. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą z czekolady i owocami. Bez tych dodatków ciasto jest również smaczne i wcale nie wymaga pokrywania go polewą. Do ciasta można również dodać dwie miarki odżywki białkowej. Nie jest to wymagane, jednak my zdecydowaliśmy się
Ciasna KuchniaCiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku
Szybko Tanio SmacznieCiasto czy deser, bez różnicy. Słodkie, rozkosz podniebienia. Jedno z ulubionych ciast mojego męża. Robię go dość często. Zgadnijcie dlaczego? :) Bardzo szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Na obecne upały, kiedy strach włączyć piekarnik to ciasto jest idealne. Składniki 200 g ciastek herbatników 100 g masła 600 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate
O kuchni z uczuciemwyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli używamy cynamonu taka zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli
psgotujemyCiasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama
Ciasteczkowy Potwórmisy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów :) ) Piekarnik nagrzać
Moja Delicjalekarskiego ) Owoce Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą konsystencję. Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki. Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale podawane z serkiem waniliowym
Smakowy RajLekkie, puszyste placuszki z serka wiejskiego, smażone bez tłuszczu. Są bardzo delikatne, mi troszkę przypominały ciasto biszkoptowe. Jedne ze smaczniejszych placuszków, jakie jadłam. Sama nie wiem czemu tak długo zwlekałam z ich zrobieniem:) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 200g serka wiejskiego (1 op., razem ze śmietanką(...)jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię niewielkie porcje ciasta i smażyć bez tłuszczu na rumiano. Podawać z dowolnym dżemem - u mnie z domową konfiturą z wiśni
Kto ugości moich gości?