ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:184/1217)

Szarlotka wyśmienita z bezą 192

Jesień zdecydowanie królują u nas jabłeczniki i szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto:5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny

Z miłości do słodkości
Budyń z kaszy jaglanej 143

Szukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze? Kasza jaglana, t o

IzaGotuje
Ciasto marchewkowe 379

Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym.    Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki  pół szklanki cukru

prawdziwe jedzenie
Ciasta. Przepisy na ciasta. 168

Ciasta. Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne.   Ciasta  Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem

Kulinarne Przeboje
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 234

się palcem i powtórnie wykrawa się pączki foremką lub szklanką. Ten sposób stosuje się do pączków z nadzieniem Formowanie za pomocą łyżki - wykonuje się z ciasta rzadszego, aby było lekkie i pulchne. Robiąc pączki bez nadzienia nabiera się jedną ręką na metalową łyżkę umoczoną w roztopionym tłuszczu, zaś drugą ręką formuje się kulki i układa na stolnicy.W przypadku gdy pączki(...)jest to najprostszy sposób formowania pączków. Należy z wyrośniętego ciasta utworzyć wałek o średnicy 5 cm, następnie pokroić na krążki o długości około 2 cm. Odcięte kawałki ciasta uformować dłońmi kulki (bez nadzienia). Natomiast, gdy robimy  w ten sposób z nadzieniem, należ układać kawałek ciasta na stolnicy odciętą stroną do góry jeden obok drugiego. Za pomocą rękawa cukierniczego wstrzyknąć

Ciastka - domowe słodkości
Rafaello pełne zdrowia 228

Każda mama, która nie podaje dziecku mleka krowiego szuka innego, naturalnego źródła wapnia. Jestem jedną z takich mam i znalazłam świetne rozwiązanie. Niełuskany sezam i mak

IzaGotuje
Ciasteczka praskie 171

jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych(...)mąki, żółtek, margaryny, proszku do  pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto.  Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 2 – 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość

Na słodko lub wytrawnie
Kilka słów o gofrownicy Dezal 301.6 PROFI + przepis na gofry kokosowe. 178

mnie z kwiatu kokosa) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki (bez wiórków kokosa). Uwaga: Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak odchodzić bez problemu od łyżki. Odstawić na 15 minut. Gofrownicę natłuścić i dobrze rozgrzać. Do ciasta dodać wiórki i wymieszać. Piec około

Poranek na słodko
Naleśniki z makrelą 148

domu obiad - czyli jak wyżej, a kolacji w dni upalne często nie jem. Więc kiedyś zjem...  I pewnego dnia zrobiłam na obiad naleśniki, a że ciasto naleśnikowe zawsze robię bez cukru, dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki!     Ciasto naleśnikowe:  na ok. 10 sztuk(...)roztopionego masła Przygotowanie:   Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę.  Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy.  Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.   Dodatki:   mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie:   Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości

bistro mama
Bezowy wieniec wigilijny 161

www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/wigilijny-wieniec-bezowy-xmas-pavlova-wreath-1024x765.jpg Święta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau

Moja Delicja
murzynek na kwaśnym mleku ( z powidłami i beza orzechową) 186

mleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu(...)minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chmurka Truskawkowa 376

bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte. Podaję przepis na dużą blachę, a u mnie w domu to ciasto było zjedzono(...)namoczonej olejem ręki, lub łyżką.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 17-20 min do zrumienienia się. Po upieczeniu całkowicie ostudzamy. Póki ciasto się studzi zabieramy się za zrobienie bezy . Białka ubijamy na średnich obrotach, aż zaczną pienić się. Po tym, zwiększamy obroty miksera do najwyższych i dodajemy po trochę na raz cukier. Ubijamy przez

Kuchnia Łukasza
pychotka vel Pani Walewska 802

podpiekamy w piekarniku na jasnozłoty kolor. dodatkowo: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanej czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Na podpieczone ciasta wykładamy po połowie dżemu i kandyzowanej porzeczki. składniki na bezę: 6 białek 200 g cukru pudru 2 łyżki budyniu waniliowego wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie małymi porcjami(...)dodajemy cukier puder. Do gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto 3 bit bez pieczenia 49

Pyszny deser bez pieczenia – 3 bit. Idealne dla osób, które lubią bardzo słodkie desery. Składniki oraz sposób przygotowania: Masa budyniowa: kostka masła 3 szkl mleka 2 budynie (ja miałam z cukrem) Masło utrzeć na puch. Do garnka wlać 2 szklanki mleka w trzeciej rozpuścić budynie i wlać do gorącego mleka, aż zgęstnieje. Ostudzić. Do masła stopniowo dodawać zimny budyń(...)wcześniej ogrzana w gorącej wodzie) kolejna warstwa herbatników na nie masa budyniowa na nią herbatniki i bita śmietana. Na górę starłam gorzką czekoladę. Autor przepisu: Marta Małodobry Artykuł Ciasto 3 bit bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 190

Przepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami!  Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki(...)brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni C. 6. Pieczemy 50-60 min.na złoty kolor. 7. Podajemy całkowicie wystudzone! SMACZNEGO! BUŹKA

SMYKWKUCHNI