blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym cieście, wsadzam najpierw papier do blaszki, wylepiam spód połową ciasta i wkładam bez lodówki – bez wałkowania. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, do blaszki wstawiamy papier z rozwałkowanym ciastem i podpiekamy przez 15 minut, blat powinien być
Gotowanie i blogowanieprosty. Należy wszystkie składniki dobrze zmiksować i gotowe Pamiętaj jednak, żeby użyć dobrego blendera, który poradzi sobie z całością. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą z czekolady i owocami. Bez tych dodatków ciasto jest również smaczne i wcale nie wymaga pokrywania go polewą. Do ciasta można również dodać dwie miarki odżywki białkowej. Nie jest to wymagane, jednak my zdecydowaliśmy się
Ciasna KuchniaCiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku
Szybko Tanio SmacznieCiasto czy deser, bez różnicy. Słodkie, rozkosz podniebienia. Jedno z ulubionych ciast mojego męża. Robię go dość często. Zgadnijcie dlaczego? :) Bardzo szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Na obecne upały, kiedy strach włączyć piekarnik to ciasto jest idealne. Składniki 200 g ciastek herbatników 100 g masła 600 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate
O kuchni z uczuciemwyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli używamy cynamonu taka zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli
psgotujemyCiasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama
Ciasteczkowy Potwórmisy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów :) ) Piekarnik nagrzać
Moja Delicjalekarskiego ) Owoce Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą konsystencję. Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki. Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale podawane z serkiem waniliowym
Smakowy RajLekkie, puszyste placuszki z serka wiejskiego, smażone bez tłuszczu. Są bardzo delikatne, mi troszkę przypominały ciasto biszkoptowe. Jedne ze smaczniejszych placuszków, jakie jadłam. Sama nie wiem czemu tak długo zwlekałam z ich zrobieniem:) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 200g serka wiejskiego (1 op., razem ze śmietanką(...)jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię niewielkie porcje ciasta i smażyć bez tłuszczu na rumiano. Podawać z dowolnym dżemem - u mnie z domową konfiturą z wiśni
Kto ugości moich gości?przestało mi się lepić do dłoni. Wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam nadal. Do czasu aż ciasto przestało się błyszczeć. Ciasto jest tak przyjemne, że można je wyrabiać bez końca :) Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrobiłam ciasto jeszcze przez chwilę i podzieliłam je na 8 prawie równych części. Z każdego kawałeczka uformowałam kulki, każdą nacięłam tępą
Blondynka Gotujemarchwi rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem zimne ciasto przekroić
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaj pozostały cukier. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 C, wyjmij ciasto i szprycą nałóż białko aby powstały małe bezy. Smacznego
Niezły MłynekCiasto kokosowe z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką To ciasto ma jedną wielką wadę... można je jeść bez końca :)Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną lub kremem, owocami i galaretką. Jednak ich przygotowanie czasami okazuje się dla mnie drogą przez mękę :) Tak było i tym razem. Dlaczego? Bo jak zwykle szybko, szybko (takie ze mnie niecierpliwe stworzenie) wylałam galaretkę na ciasto
Kraina Tysiąca Smakówdodać zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia- ostygnięty biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków(...)schłodzone Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe biszkopty
Smakołyki Berenikibędzie dostępny w Lidlu od poniedziałku 14 listopada w super cenie 399 zł. Miałam przyjemność trochę z nim popracować i powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie najbliższych Świąt bez niego ! Odciąża on w czasochłonnych pracach, co jest niezwykle ważne w okresie świątecznym. Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, łączy w sobie kilka sprzętów, takich jak mikser czy blender. Robot planetarny wyposażony jest(...)poziomowe ustawianie prędkości z dodatkową funkcją pulsacyjną – planetarny system mieszania – miesza i uciera ciasto szybciej i dokładniej niż zwykły mikser – bardzo duża moc – bez problemu wyrobi ciasto najoporniejsze ciasto – 3 lata gwarancji – świetna cena Minusy: Brak Sprzęt z Lidla jest bardzo dobry. Śmiało mogę Wam polecić markę SilverCrest. Używam jej od lat. Według mnie
Moja pasja smaku