ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:181/1217)

Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą 369

szklanki marmolady lub powideł Polewa czekoladowa 50 g chałwy waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami lub marmoladą. Beza: Białka jaj ubić na sztywno wsypując(...)koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec  30-35 minut-do zrumienienia bezy. Studzić przy otwartym piekarniku. Ciasto czekoladowe:  Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z budyniem i śliwkami 109

Kruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami. Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com Kruche ciasto: 250 g mąki + ok. 1 łyżka do podsypywania 50 g cukru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 150 g cukru 3 łyżeczki(...)wyłożyć nim dno formy. Dopasować do kształtu formy ugniatając palcami. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 20 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować budyń (zgodnie z przepisem na opakowaniu), śliwki oraz bezę. Beza: Białka ubić dodając po łyżce cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Miksować do powstania sztywnej piany. Śliwki umyć, pokroić na 4 lub 6 części

Bullio
Truskawkowy Raj. Prosty przepis na słodkie, puszyste i wilgotne ciasto truskawkowe z olejem, w ulepszonej zdrowszej wersji. 1144

  Ciasto truskawkowe jeszcze gorące, posypane cukrem jak u babci, prosto z blachy ?   W końcu i mnie dopadła ochota na takie ciasto ze

IzaGotuje
Świąteczny prawie keks 120

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym

IzaGotuje
Ciasto bananowe z chałwą 161

Bez miksera, wystarczy miska i łyżka! - minimalistyczne podejście do zmywania po pieczeniu :) Ciasto bananowe należy do moich ulubionych, słodkich wypieków, a to głównie ze względu na prostotę jego przygotowania.  Jest idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, kiedy to pomiędzy powitaniem ich w drzwiach, poczęstowaniem trunkami i wypytaniem o najświeższe nowinki, można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić(...)więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta.   Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy  i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej

Grunt to przepis!
Torcik warstwowy, pistacjowo - bezowy 50

ciekawego przepisu Wielkanoc 2022,  przypomniałam sobie o zaniedbaniu publikacji tego posta.  Nakłaniam do wykorzystania mojej propozycji  wszystkich poszukujących ciasta wyjątkowego,  nie tylko na wielkanocny stół.  Cztery warstwy miękkiego, biszkoptowego ciasta,  okryte cieniutką bezą z chrupiącymi migdałami.  Pomiędzy tą waniliową miękkością włożony krem - gęsty,  na bazie mascarpone i śmietanki, subtelnie pistacjowy w smaku(...)proszkiem do pieczenia.  Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie. Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki cienką warstwą na całej powierzchni blaszki z piekarnika,  wyłożonej papierem do pieczenia - jak na roladę. Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek,  wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.  Beza powinna się zarumienić

Kronika Piekarnika
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 1871

mnie są pyszne.Dziś polecam przepis na kruche z bezą i owocami,bardzo często robi je moja mamusia.To idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi. Ciasto kruche:   3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek cukru  25 dag masła bądź margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany(...)sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce.  Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najczęściej używam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką 154

się powstrzymywać, aby nie pochłonąć całości od razu. Pamiętam jego smak jak przygotowywała je moja babcia, pyszne, pachnące, ale zarazem niestety z cukrem, glutenem i zbożami. Wersja mojego ciasta jest zdrowa, bez cukru, glutenu i innych rzeczy, których będąc paleo staramy się unikać. Śliwki są słodkie a zarazem delikatnie kwaskowate, do tego cynamon i goździki, które kojarzą mi się(...)jesienią. Składniki na nadzienie: (owalna forma do pieczenia 29cm na 20cm) 1 kg śliwek (bez pestek przekrojone na pół) 3 łyżki mąki z tapioki ⅓ szklanki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki kokosowej ½ szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki mielonych orzeszków pini (albo innych orzechów) ⅓ szklanki miodu (albo więcej) 2 łyżeczki imbiru

PaleoLife
Tarta cytrynowa z bezą 328

niezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie :) To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej Europy. Składniki: ciasto: 120g masła – w temperaturze pokojowej 35 ml mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej krem cytrynowy(...)cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę

Pociąg Do Kuchni
Korzenne ciasto dyniowe 2494

piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha

Smakołyki Bereniki
DESER: Bomba witamin i minerałów. Kasza jaglana w roli głównej . Budyń z kaszy jaglanej. 143

Szukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze

IzaGotuje
Ciasteczka pieguski bezglutenowe z czekoladą. 326

Zastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą?   Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest

IzaGotuje
Pyszny sernik tradycyjny, sernik bez spodu 101

Instagrama, ale niestety nie wiem od kogo. W każdym razie w oryginale występuje erytrol, ale ja jednak dodaję zwykły cukier. Podam też za autorką przepis na ciasto – spód sernika, ale przyznaję bez bicia, nie próbowałam go robić. Zakładam, że skoro sam sernik jest tak pyszny, to ze spodem jeszcze więcej zyska na smaku. Zmieniłam też ciut sposób robienia masy(...)ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (w oryginale orkiszowej jasnej) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z połowy pomarańczy (w oryginale całej pomarańczy) Wykonanie Ciasto Składniki zagnieść na ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. Rozwałkować, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach i na podpieczony spód wyłożyć masę serową, piec dalej

Mieszam w Garnku
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa 165

Zosi z grupy Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta (FB) udało się stworzyć ciasto bezglutenowe, idealne. Wilgotne, nie kruszące się, aksamitne i oczywiście bez glutenu. Z dodatkiem dżemu. Ciasto składa się z dwóch ciast, ciemnego – kakaowo-piernikowego oraz jasnego – pomarańczowego. Możecie oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku(...)ciemne, zalać resztą jasnego ciasta. Na górę ciasta jasnego pokruszyć pozostałości ciasta ciemnego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. Ciasto wyjąć, potrzymać w formie 30 min, wyjąć z formy całkowicie ostudzić na kratce. Polać polewą czekoladową (u mnie bez polewy). Smacznego! Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa listonic_type

moj przepis na
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą 181

Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.   Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta soli(...)Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach

Pyry na Gaz