ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:182/1217)

Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 187

  Domowy dżem truskawkowy.     Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę.   Można to zrobić na wiele sposobów.   Dziś mój prosty przepis

IzaGotuje
Jabłecznik z kaszy jaglanej 199

Sezon na przeiębienie i katar w pełni. Oto moja alternatywa dla słodkiego i tłustego ciasta. Jabłecznik z kaszy jaglanej i brzoskwini.     Postanowiłam zmodyfikować nieco

IzaGotuje
Ciasto cztery smaki z masą serową 330

zjedzenia kolejnych i kolejnych.... Skorzystałam z przepisu S. Anastazji, ale troszkę zmieniłam. W oryginale jest dodatek kisielu do jednej części ciasta, ale po upieczeniu kolor pozostaje bez zmian, a nawet ciasto ma siny brzydki kolor, dlatego dodałam odrobinę barwnika spożywczego . Stąd taki czerwony kolor. Źródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 350 g margaryny (dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek(...)papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła 4 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki mleka W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Ser wymieszać z cukrem i żółtkami

O kuchni z uczuciem
Chleb pszenno-żytni 139

Chlebek robiony według tego  ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku. 2 łyżki oleju  1 łyżka miękkiego masła  100 ml mleka  250 ml ciepłej wody  1 łyżeczka soli  250 g mąki pszennej  250 g mąki żytniej  8 g drożdży instant 1 łyżka cukru Wymieszać wszystkie składniki, miksować 3 minuty(...)najniższych obrotach i kolejne 3 minuty na średnich. Odstawić ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1 godzinie.[moje ciasto rosło w misce Tupperware -i obyło się bez składania].Przełożyć ciasto na omączony blat, uformować bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny.Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym

Moje domowe kucharzenie
Sernik na zimno z chałwą 235

przyjemności, dlatego w weekend kiedy nigdzie się nie trzeba spieszyć nasza poranna kawa trwa dwa razy dłużej i obowiązkowo musi być do niej coś słodkiego. Tym razem wymyśliłam sobie ciasto z chałwą. Inspiracji  w sieci znalazłam niewiele i do tego wszystkie podobne do siebie, a ja chciałam czegoś innego i tak powstał ten bardzo przyjemny w smaku sernik(...)ugniatając (można podgrzać w mikrofali wtedy łatwiej się połączą) i wykładamy na dno tortownicy (22 cm) dokładnie dociskając i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej   Bez pieczenia, chałwa, ciasto z chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru

Cynamonowe szczęście
7 sposobów aby nie przytyć w święta czyli lekki i zdrowy stół wielkanocny. Część II: Zrób Domowy Majonez Light. 179

Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!!  (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto!  (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light!  (przepis poniżej) 4. Świąteczna Sałatka Light!  (szczegóły wkrótce(...)lekki posiłek!  (szczegóły wkrótce!) 7. Ogranicz... alkohol!!  (szczegóły wkrótce!) Część II: Majonez Light Majonez może nie jest produktem dietetycznym,  ale   wystarczy wykorzystać mój przepis, aby bez wyrzutów sumienia dodać majonez do świątecznej sałatki! Ja  robię go sama z wiejskich jaj  zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej.   I pamiętaj:   P rzed

IzaGotuje
CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE) 159

Każdy już chyba widział i słyszał o cieście kinder country bez pieczenia. Ja stworzyłam swoją własną wersję ciasta pieczonego, według mojego gustu i smaku.  Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie. Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem. No pycha ! SKŁADNIKI: Biszkopt: jaja 6 szt. mąka 3/4 szkl

Kuchnia Paulettes
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 266

pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy tak, aby wypełniło formę po brzegi. Na cieście równomiernie rozkładamy ćwiartki truskawek, połówki wiśni bez pestek, jagody, maliny, itp. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy(...)minut, do ponownego wyrośnięcia. LUKIER : W miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając białko lub sok z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Gotowe ciasto dekorujemy przygotowanym lukrem

cool and minty
Babeczki a'la pizza 160

gustu, np. mój mąż woli zjeść normalna, klasyczną pizze niż babeczki a to dlatego, że tu jest sporo ciasta [nie ukrywam ciasta chrupiącego, jak dla mnie przepysznego :-) ] Ale bez przesady, oprócz ciasta jest również wyrazisty, pachnący oregano sos, ciągnący się ser oraz przypieczone salami u mnie pepperoni. To jest moja wersja, Ty możesz dokładać sobie tyle składników il przyjdzie

Kuchnia Viki
Rolada dyniowa z kremem z białej czekolady i migdałami 118

utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała. Ciasto dodaję do akcji

My simple kitchen
Ciasto kruche z rabarbarem 346

Kruche ciasto z rabarbarem.Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce.W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :)  Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru  3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru pudru

Zabawa smakiem
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 149

posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i  efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne(...)ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc.  Wierzch ciasta posypujemy tarta czekoladą, dekorujemy bezami i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Babcine drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 152

śliwek 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta     Przygotowanie:     Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem odrobiny cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Dokładny opis przygotowania rozczynu możesz przeczytać  tutaj(...)boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Równomiernie wykleić ciastem dno formy. Na cieście ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, by ciasto wyrosło.   Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Śliwki posypać 2 łyżkami cukru, a następnie kruszonką z lodówki. Piec przez

Nastoletnie Wypiekanie
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 147

masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo

Niezły Młynek
Babeczki z konfiturą i bezą 118

będzie lekko kwaskowa, domowa konfitura. Dość duża ilość kakao dodana do ciasta, powoduje, że staje się ono lekko wytrawne. Wytrawny spód, kwaskowa konfitura i słodka, chrupka beza ... czy może być coś lepszego ? :) POTRZEBUJEMY: CIASTO: 180 g masła 2 szklanki mąki 5 łyżek kakao 4 łyżki śmietany 18%  30 dag cukru pudru BEZA: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli(...)lodówce. W tym czasie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremki: do muffinów, tartaletki lub na babeczki. Ciastem wylepiamy przygotowane babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy babeczki i napełniamy je konfiturą. W międzyczasie przygotowujemy z zimnych białek i cukru bezę: ubijamy białka na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier i szczyptę soli. Gdy piana jest ubita na sztywno

WYSPA SZCZĘSLIWA