ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:220/616)

Baba drożdżowa z kajmakiem 190

Wielkanocnych wypieków  ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem..   20 g drożdży  3 łyżki cukru 0,5  szkl. mleka 50

Moje domowe kucharzenie
Biały Lion 125

Proponuję Wam  pyszne ciasto do świątecznej kawki. Jest wiele wersji, ale ja po przetestowaniu kilku przepisów stworzyłam ten wyjątkowy. Połączenie słodkiego kajmaku, ryżu preparowanego oraz masy budyniowej zwieńczone orzechami. Całość stanowi bombę smakową ;)   Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej. Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki(...)porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy ok 340 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka

Słodki Zakątek
Szarlotka z maślanką 408

leniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl

CoolinarniePL
Pakora z kalafiora 235

wyjdzie równie przepysznie :) Od świeżych kalafiorów i brokułów półki sklepowe się uginają, więc nie pozwólmy im leżeć za długo i bierzmy się za stworzenie przepysznego kalafiora w cieście z cieciorki :) Do dzieła!  Pakora z kalafiora (gobi pakora) Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: pół główki małego kalafiora 5 łyżek mąki z ciecierzycy 6-7 łyżek wody 3/4 łyżeczki(...)wodą oraz z przyprawami. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję, która dokładnie oblepi naszego kalafiora i "zaczepi" się na nim.  Części kalafiora obtaczamy dokładnie w grubej warstwie ciasta i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (lejemy go trochę więcej na patelnię, żeby ciasto było w nim trochę zanurzone). Smażymy go ok. 2-3 minuty, aż ładnie się zarumieni i przekręcamy

Bananowe Pole
Raviolii z łososiem i serkiem kozim! To danie jest przepyszne! 119

jajka z chowu na wolnym wybiegu 10 żółtek dużych jaj 300 g mąki pszennej (najlepiej durum) lub tortowa plus odrobina mąki do zagniatania Z w/w składników zagniatamy ciasto na stolnicy. Owijamy folią. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na duże blaty. Ja dodałam przy wałkowaniu koperek, dzięki czemu w cieście są widoczne jego łodyżki ;-) Nadzienie: - 100 g serka koziego

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka z dżemem 172

puder i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folie aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Po 30 minutach wyjmujemy, dzielimy na porcje. Każdą porcję ciasta musimy rozwałkować na grubość około 2-3 cm. Foremką lub szklanką wykrawamy okręgi jedne muszą być gładkie a w drugich wykrawamy środek. Musimy pamiętać, że gładkich

kruche babeczki
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 181

składników. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy.      Standardową blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, a następnie dzielimy na 2 części (jedna nieznacznie większa od drugiej). Większy kawałek wałkujemy i wykładamy nim formę. Na cieście równomiernie smarujemy dżem dyniowy, a na nim układamy odsączone jabłka

Rozpustne gotowanie
Mufinki z bakaliami 167

Wypieki z bakaliami  ..u mnie na szybko...mufinki...polecam..zamiast bakalii można dodać pokrojone owoce.np.jabłko, gruszkę..wszystko wg własnego uznania.. Wypieki z bakaliami

Moje domowe kucharzenie
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami 147

Połączenie słonego smaku orzeszków ze słodkim smakiem masy krówkowej oraz czekolady może się wydać zaskakujące. Zachęcam was jednak do spróbowania, ponieważ to zestawienie bardzo dobrze ze

Taste Therapy
Ciasto - orzechowa krówka. 169

Dzisiaj przy niedzieli dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto! Zapraszam! Składniki; BISZKOPT: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1łyżeczka proszku bo pieczenia 2 łyżki kakao WKŁADKA ORZECHOWA: 25 dkg. orzechów włoskich   (zmielonych ) 3/4szkl. cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK: 1/2szkl

Radość kipiąca uśmiechem.
Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 134

Kocham rolady wszelakie. Idealne do kawy. To takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może poleżeć,a raczej powinno. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie  CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka(...)pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 143

zamieniamy, najlepiej na krupczatkę!WYKONANIE:1. WYKONANIE CIASTA (bezglutenowego i tradycyjnego), krok po kroku, tutaj:- Idealna kruche ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół, termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce podczas robienia masy(...)piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę serową.Na masę układamy pokrojone brzoskwinie, tak aby pokryły ser.Na brzoskwinie wykładamy białkową pianę.Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy temperaturę! Kontrolujemy ciasto, ale nie otwieramy

Wypisz Wymaluj
Biszkopt z kremem kokosowym 104

Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym(...)zwiększyć obroty. Wystudzony budyń chwilę miksować. Małymi porcjami dodawać ubitą śmietanę. Miser musi być ustawiony na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (zostawiamy ok 50g aby posypać wierzch ciasta. Przekrojony na pół biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu (ja zawsze kładę częścią przypieczoną do dołu), nasączamy, wykładamy pozostałą część kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi

Słodki Zakątek
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 145

wyrobieniu przełożyłam do większej miski i oprószyłam lekko mąką (zawsze tak robię). Miskę przkrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwilę zarabiamy i dzielimy na porcje – 12 sztuk (porcja wychodzi ok. 84g). Formujemy kule, układamy na macie do pieczenia, lekko oprószonej mąką (lub papierze) zachowując odstępy ok. 1,5 cm, lekko spłaszczamy. Nacinamy(...)Pauliny. - Bułek nie musimy smarować jajkiem. Posmarowane wodą będą wyglądały, jak z piekarni (na zdjęciu nr 1 ta bez nasion chia. - Piekłam w piekarniku z termoobiegiem. - Z tego samego ciasta można upiec rogaliki. - Nie dosypujcie mąki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. - Nie próbowałam ich jeszcze nadziewać, ale moim zdaniem, nadają się do tego idealnie. Puszyste bułeczki z nasionami

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowy chlebek roti z batatów 157

jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy 1 szklankę i dodajemy do mieszanki mąk. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy ziemniaki ostygną kontynuujemy wyrabianie dłońmi. Podsypujemy mąką ryżową, formujemy wałek, dzielimy na sześć albo więcej części (w zależności jakiej wielkości placki chcecie zrobić). Każdą część podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm. Wkładamy na suchą rozgrzana(...)moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach . Smacznego! Wyrobione ciasto na bezglutenowe roti dzielimy na kilka części Bąbelki powietrza przy smażeniu bezglutenowego roti są mniejsze niż w glutenowej wersji   Artykuł Bezglutenowy chlebek roti z batatów pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl