ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:226/616)

CZEBUREKI (ЧЕБУРЕКИ) 505

bardzo luźna konsystencje. d)doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 3. Gdy już ciasto i farsz mamy zrobione przystępujemy do robienia naszych czeburekow. a) z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na równe części. b) każdą część rozwałkowujemy w kształcie kola c) na polowe kola, za pomocą łyżki, nakładamy farsz, rozsmarowujemy, zostawiamy jednak wolny brzeg, byśmy później nasz czeburek

Kulinarnie z Polką na Kresach
Rogaliki serowe z amoniakiem 151

dowolne nadzienie (dżem, konfitura, czekolada itp.) białko i cukier do posypania wierzchu Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry i amoniak mieszamy razem. Dodajemy ser, jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę

Czary - gary w kuchni
Ciasto z rabarbarem i kremem 131

dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy jajka, żółtka i szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego

Czary - gary w kuchni
Ciastka z pieczonym jabłkiem i cynamonem na cieście francuskim 142

boków robimy nacięcie (na centymetr od krawędzi) po jednej i po drugiej stronie ciasta. Przekładamy nacięte trójkąty na drugą stronę, tak aby powstała ramka na cieście. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy je w cienkie plastry. Na każdy kawałek ciasta rozsmarowujemy odrobinę miodu, układamy jabłka (wachlarz lub w sposób jaki nam się podoba), posypujemy odrobiną cukru, cynamonem

ChilliJemy
Pączki serowe 142

Jak karnawał, to karnawał....trza smażyć  ile się da..w sumie miałam chęć pączki, ale po pierwsze miałam sporą kostkę twarogu i termin przydatności zbliżał

Moje domowe kucharzenie
Kruche faworki 134

Na blogu Moniki znalazłam przepis na faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne faworki..Te faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche faworki dodaję do

Moje domowe kucharzenie
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 118

kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można

Ciastka - domowe słodkości
Blok czekoladowy ..jak zza dawnych lat 174

W ten weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy ...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 125

roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.  Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony w "O jabłkach".  Polecam!!!  Bułeczki drożdżowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Moje Jagodzianki. 122

luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką. Po tym czsie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Jagody płucze i odsączam na sitku. Przesypuje do miseczki, dodaje cukier i mąke ziemniaczana. Delikatnie mieszam. Porcje ciasta lekko rozpłaszczam, na placek układam łyzke nadzienia

Radość kipiąca uśmiechem.
Na przekąskę - tarteletki z papryką 199

sobie myślę, że w niedzielę powinnam  zapodać przepis na pyszne ciasto do kawy czy herbaty. No cóż, dziś mamy dzień bez ciasta, za to ze świeżymi owocami. Rodzina trochę kręci nosem, ale cóż począć.  Dla Was natomiast mam przepis na kolorowe przekąski.  Ostatnio nieczęsto używam ciasta francuskiego, ale nie przekreśliłam go tak do końca.  W swojej

Przysmaki Karolki
Czekoladowe salami - prosty przepis. 212

podgrzewając mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ostudzamy.  Masą czekoladową zalewamy herbatniki i dokładnie łączymy ze sobą, aby herbatniki były dokładnie obtoczone w masie czekoladowej.  Ciasto na salami czekoladowe dzielimy na dwie części. Z każdej części za pomocą folii spożywczej lub woreczka formujemy salami.  Salami studzimy w lodówce przez ok. 6 godz. Następnie wydostajemy z folii

Kuchnia Łukasza
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 228

pokrojona cebulkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na około 16 części. Każdą zagniatamy, formujemy kulki, a następnie wałkujemy na owalne placki. Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy

Rozpustne gotowanie
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 136

ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objetość. W tym czasie mozemy przygotować budyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Zawsze głodna!
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 169

działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego

Domowa Cookierenka Agi