bułeczek : Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy i formuję wałek o długości około 40 – 45 cm . Wałek formuję dłońmi turlając i rozciągając ciasto na blacie . Tak uformowany wałek dzielę na 16 kawałków z których uformuję bułeczki . Bułeczki foruję w następujący sposób : biorę kawałek ciasta i turlam nim dłonią na blacie aby powstała kulka , można również wziąć
Uwaga Babcia Piecze Chlebżółtko i 3 łyżeczki mleka do posmarowania) Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu by ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 w miarę równe części i formujemy okrągłe bułeczki. Zostawiamy sobie kawałek ciasta na "sutki", czyli uchwyty do naszych chlebowych pokrywek. W każdej bułeczce robimy
Kuchenna Kontrrewolucyarobi się bardzo szybko jednak trzeba swoje odczekac, lubię czasami tak się pobawić... dodatkowo robię miejsce na tegoroczne przetwory, więc czas wykorzystać te które zalegają z ubiegłego roku! do dzieła! Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru 2 jajka mały słoik marmolady z mirabelek jajko do posmarowania rogalików(...)luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Każdy kawałek rozwałkowuję na placek w kształcie koła. Dzielę go na 8 części. Na każdy kawałek wykładam porcję powidła
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto się skończyło, pączki odeszły z tłustym czwartkiem no i co tu zjeść w niedzielę do kawy? Jeżeli na coś na pewno nie mam ochoty w niedziele to pieczenie. Lenistwo mnie dopadło po intensywnej produkcji pączków i ciast w tym tygodniu. Bardzo lubię spędzać czas w kuchni ale wszystko ma swoje granice. Dlatego dzisiejszej niedzieli postanowiłam zaserwować(...)nigdy się nie nudził:) Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe a to, że ręka boli a że trudno itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta
ciastkarnia na kruchym spodzieKochani, dziś ciasto dla osłody nie w niedziele lecz w sobotę, ponieważ już teraz chcemy życzyć Wam: wszystkiego najsłodszego, pysznego Wielkanocnego śniadanka oraz samych szczęśliwych chwil z najbliższymi! Kolejny przepis z serii "dla małych i dużych dzieci" :D Ciasto jest przepysznie czekoladowe, wilgotne ale wypieczone a dodatek powideł nadał owocowego posmaku. Mąka gryczana nie jest mocno
Candy Pandasnamaczamy daktyle a potem je drobno kroimy. Migdały moczymy w gorącej wodzie, ściągamy skórkę – jeżeli oczywiście nie mamy migdałów blanszowanych – i kroimy migdały w słupki. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na pół. Jedną część wkładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia, wałkujemy na koło wielkości dna formy i przekładamy do formy. Powidła mieszamy łyżką na jednolitą masę
Kuchenne WariacjeJutro pierwsza niedziela adwentu. Powoli wkraczamy w czas przedświątecznych przygotowań. Szczerze przyznam, że mnie jeszcze nie ogarnął ten cały świąteczny szał, aczkolwiek powoli rozglądam się za jakimiś fajnymi dodatkami do mieszkania, które wprowadzą gwiazdkową atmosferą (i które przy okazji nie zniszczy mała M, która rujnuje wszystko, co spotka na swojej drodze :)). Patrząc na zdjęcia, które udało mi się(...)Przepis na tą babkę znalazłam w magazynie Apetyt (nr. 1/2016). Skusiła mnie dodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko
My simple kitchenkojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki + 1 łyżka 10dag masła(...)Rozczyn drożdżowy wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy na 8 równych części. Po środku najszerszej części wykładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijamy
ChilliJemyzeszłą niedzielę my jako pasjonaci gotowania i zarazem członkowie Stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna zorganizowaliśmy już 3 edycję, najsmaczniejszego pikniku kulinarnego na Opolszczyźnie. - ŻARŁOSTACJA (NA NASZYM FAN PAGU MOZNA ZOBACZYĆ CAŁĄ GALERIĘ ZDJĘĆ Z IMPREZY). Przygotowania trwały miesiącami, żeby tylko stworzyć na ten dzień, sprzyjające warunki do spędzania lata w mieście Była happie fotobudka, warsztaty winiarskie, kawowe, piwowarskie, dietetyczne, slow food(...)którym wcale nie odpoczywamy, bo już prowadzimy kolejne ustalenia do jesiennej edycji :) Poniżej przepis na kruche babeczki, owocowe, które były hitem na moim stoisku podczas Żarłostacji :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietanyszczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200
Bon Appetit MałgorzatyNiedziela! I zbędnych słów nie potrzeba. Jako dzisiejszy deser podczas rodzinnego obiadu na moim stole pojawi się tarta czekoladowa, a właściwie podwójnie czekoladowa tarta z bitą śmietaną. Słodycz do potęgi! Czego chcieć więcej? Chyba tylko pysznej świeżo parzonej kawy. i odpoczynku do poniedziałku i regeneracji sił. A siły mi się przydadzą, ponieważ rozpoczynam na studiach nowy semestr. Poza(...)gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy
Słodkie Przyjemnościwyschnięcia i pękania następnie umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto powinno odpoczywać do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). 3.Po wyznaczonym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy oraz dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm. 4.Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego
vaniliowoczekoladowamasa makowa i przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy wszytko razem. Ciasto jest bardzo smaczne , trochę świąteczne, ale nie trzeba czekać do świąt, warto to ciasto upiec sobie po prostu na niedzielę i zachwycić gości. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na ciasto (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 26cm): 6 jajek (żółtka
Kawa z mlekiemsprawił, że mam ogromną ochotę do niego wrócić... Słodko-kwaśne ciasto, soczyste i wilgotne - czy może być coś lepszego na pociechę po słonecznej sobocie, gdy w niedzielę niebo zasnuwają ciężkie, ołowiane chmury..? Ciasto rabarbarowe z białą czekoladą i migdałami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 225 g miękkiego masła 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzebeszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki 400ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Warstwa serowa: mozzarella parmezan Makaron: Z mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Dzielimy na części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość
Wrzosowa Polanaciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z miski na stolnice dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na prostokąt około 50 na 52 cm. Na jedną część ciasta wylewamy cynamonowe nadzienie. Przykrywamy drugą częścią ciasta i zwijamy
ciastkarnia na kruchym spodzie