czasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też nie zachęcała do wycieczek(...)potrzebujesz: -masło,sztuk jedna -około szklanki kwaśnej śmietany 18% -3 szklanki mąki Aha no i konfitura do nadziewania i malutkie rączki do pomocy. A zatem do dzieła. Z podanych składników wyrób ciasto, które następnie schłódź przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj i podziel na trójkąty. Każdy posmaruj dowolną konfiturą, lub czym tam chcesz (może być nutella, budyń
Arbuziakiciasto, które jest na moim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów. No to do dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g
SMYKWKUCHNINiedziela. Co przygotować do kawy? Potrzebowałam szybkiego deseru, który mogłabym wykonać w kilka minut. Jednocześnie musiał posiadać składniki, które lubią dzieci. I tak powstał ten przepis. Składniki: ciasto francuskie kilka łyżek nutelli borówki mrożone cukier roztrzepane białko jaja cukier puder do posypania kwiatuszków Z ciasta francuskiego wykrawam kwadraciki. Te nacinam ku środkowi jak na poniższym zdjęciu. Na środek kwadracika
MojaQchnia.plOkres przed świętami jak i same Święta kojarzą mi się z wszechobecnym cynamonem i grzanym winem. Świąteczne ciasto jabłkowe Wieczorami popijam już owe grzane wino. W ostatnią niedzielę przygotowałam je po raz pierwszy w tym roku. Smakowało wybornie. Dodałam oczywiście do niego masę przypraw, w tym także wspomniany wyżej cynamon. Zaopatrzyłam się już także w świeczkę o zapachu cynamonowo(...)jabłkowe a dzisiaj jest na nie przepis poniżej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego ciasta jabłkowego. 50 dkg smażonych jabłek albo puree jabłkowego 30 dkg mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu
mecooksJest niedziela. Nic nie upiekłam, bo byłam zmęczona po całym tygodniu pracy. Niestety czuję ,że mam wielką ochotę na coś słodkiego. Coś bym zrobiła, ale nie mam koncepcji. Jak już wpadłam na pomysł, to stwierdzam, że chyba nie chce mi się nic robić. LABA. Czy ja ciągle muszę coś robić? Nie muszę..., ale coś bym zjadła(...)chociażby z nudów. Przypomniało mi się, że w lodówce mam ciasto francuskie. Otwieram ... myślę dziwne to ciasto. Wreszcie eureka, to ciasto filo. Zapomniałam o nim. I znów zagwozdka. Mhm... zrobić na słodko, czy może zostawić na coś wytrawnego. Jednak ochota na słodkie była większa, więc zdecydowałam zrobić cygara z ciasta filo z nutellą. Lubię mieć dużo produktów " pod ręką
Przepisy Aleksandrywygląda i dokładnie tak samo smakuje. Przepis godny polecenia i w sam raz na zimową pogodę. Wszystkie składniki są dostępne o tej porze roku, więc do dzieła. Smacznego :) Zapraszam i polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 450g mrożonego szpinaku 4 duże jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Serce zamknięte w formie pysznościtrochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane do zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc...do piekarników marsz! Składniki: ciasto czekoladowe 1 1/2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny/masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka
U Fiolkitrochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane do zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc...do piekarników marsz! Składniki: ciasto czekoladowe 1 1/2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny/masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka
Fiolka w kuchniprzykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 h. Jeśli w Tefal Companion to ustawiamy temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i delikatnie zagniatamy. Dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałeczek. Wałki z ciasta muszą być równe. Końcówkę wałków zlepiamy razem z jednej strony i pleciemy warkocz, końcówkę
ladykitchenciast, i do tego jedna czytelniczka weszła mi na ambicję, to postanowiłam się zrehabilitować. Ciasto jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, rozpływa się w ustach. Do dzieła! Składniki na dużą prostokątną blachę lub dużą tortownicę: ciasto: 800 g mąki (u mnie standardowo mieszanka, 400 g gryczanej, 100 g żytniej i 300 g pszennej białej) puszka 400 ml mleka kokosowego (do ciasta
greenscarfwodzie. Przelewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z założonym hakiem. Pozostawiamy w cieple do momentu podwojenia objętości. Gotowe ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy na stolnicy. Dzielimy na min. 30 małych kawałków (ja miałam chyba 36 i jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy
Kuchnia w czekoladziecukrem, energicznie mieszamy, aż powstanie kruszonka. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy wałeczek o długości około 25 cm, splatamy tak jakbyśmy chcieli zawiązać węzeł, a końcówki przeplatamy tak jak na zdjęciu. Układamy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia
Rozpustne gotowaniecukrem, energicznie mieszamy, aż powstanie kruszonka. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek (grubszy w środku, cieńszy na brzegach), nakładamy trochę dżemu (około 0,5-1 łyżeczki), truskawkę i sklejamy, tworząc okrąglutką bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej
Rozpustne gotowaniejednolitą, gładką masę. Przekładamy do miski lekko natłuszczonej, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, żeby podwoiło objętość (1-2godziny). 4. Wyjmujemy ciasto na lekko podsypany mąką blat i kilka razy delikatnie zagniatamy a następnie dzielimy na pół. Każdą część rozwałkujemy(...)prostokąt tak, aby krótszy bok był mniej więcej równy długości naszej foremki. 5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy
UgotujmyTo.plpudełku na blat i dajemy mu godzinę- dwie na nabranie temperatury otoczenia (w tym czasie można już rozgrzać piekarnik, naszykować pomidorowy sos i ulubione dodatki). Wyjmujemy ciasto z pudełka na podsypany mąką blat, dzielimy na równe porcje, starając się o nie odgazować i formujemy. Pamiętajcie, że pizzy nie wałkujemy – kulę ciasta można ‘otworzyć ‘na kilka sposobów – tutaj na filmie zobaczycie
Karo in the Kitchen