ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:245/616)

Parówki w cieście. Pożywna przekąska nie tylko dla dzieci 159

szczyptę soli. Następnie dodajemy mleko owsiane i łyżkę oleju. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę wyrosło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, a następnie dzielimy go na 8 części. Na szerokim końcu każdego z trójkątów układamy przecięte na pół parówki i zawijamy. Na koniec ciasto można posypać sezamem. Parówki w cieście wkładamy

Dieta bez mleka
Ciasto pełnoziarniste z owocami. 211

pełnoziarniste ciasto z owocami. Do tego ciasta można użyć takich owoców na jakie akurat mamy ochotę. Mogą być też mrożone, to nie przeszkadza! a więc do dzieła bo weekend tuż tuż ... Składniki na ciasto; 150 g miękkiego masła szczypta soli morskiej  Skworcu 120 g cukru trzcinowego  Skworcu 4 jajka 4 łyżki mleka 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki

Radość kipiąca uśmiechem.
Burrito z wołowiną i guacamole 147

wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się

Pichceniomania
Sprawdzony przepis na domową meksykańską tortillę 100

wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się

Pichceniomania
Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym 149

Dodajemy stopniowo serek śmietankowy, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy olejek waniliowy i wsypujemy wiórki kokosowe, po czym miksujemy jeszcze przez kilka minut. Masa gotowa :) Gdy ciasto upiecze się, zostawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 warstwy. Warstwy przekładamy kremową masą, ostatnią warstwę także. Na koniec dekorujemy granatem - swą kwaskowością świetnie przełamuje słodycz ciasta :) Smacznego!! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Babeczki w paseczki 181

mieszamy. Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksujemy. 1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niego kakao. Do pozostałych 2/3 ciasta dodajemy 4 łyżki mąki,  miksujemy i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy pomarańczowy barwnik  i mieszamy do uzyskania  jednolitego koloru. Uzyskaliśmy trzy kolory ciasta. Do foremek wlewamy cienkie warstwy

Maminek kulinarny
Słodka pychotka 196

takich samych rozmiarach. Następnie ciasta smarujemy dżemem.  Ubijamy białka na sztywno i dodajemy o trochu cukru pudru a na koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę dzieli na pół i wylewamy na dwa ciasta.  Jedną z nich posypujemy migdałami, będzie służyć na wierzch ciasta. Obie brytfanki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. (można ciasta podpiec przez 15 minut zanim nałoży

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pizza na razowym spodzie 172

wodą cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozczyn, a na końcu w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Dokładnie wyrabiamy i i dzielimy na 3 "bułeczki". Smarujemy je lekko oliwą, aby nie wyschły, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy i kładziemy na blachę

Blondynka Gotuje
Orkiszowa chałka nadziewana dżemem 162

cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut. Do mąki rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie dzielimy je na 3 części i tworzymy z nich długie wałeczki. Każdy lekko rozwałkowujemy i smarujemy łyżką dżemu oraz posypujemy mieszanką suszonych owoców. Zwijamy jak roladkę, ponownie tworząc

Mienta blog
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 146

Albo w ogóle co tylko się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 121

ziemniaczana – 80 g * olej roślinny – 125 ml DODATKOWO: * śliwki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki wsypujemy razem, miksujemy na kruche ciasto ( możemy to zrobić oczywiście również ręcznie ). Dzielimy na 2 części – większą i mniejszą. Większą ścieramy na spód blachy wysmarowane masłem i obsypanej bułką tartą, mniejszą mrozimy. Starte ciasto lekko dociskamy, podpiekamy

Ostra na Słodko
NIE DLA CIAŁA LECZ DLA OKA 128

Dziś niedziela  trzeba odpocząć od pichcenia, więc zapraszam  na relaks do ogrodu moje Mamy rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Chałka 423

ciasta kulę i wkładamy ją do miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc. (Ciasto może być w lodówce do 4 dni.) Ciasto wyciągnięte z lodówki wyrabiamy delikatnie, dzielimy na dwie części, a każdą z nich na 6 równych kawałków. Każdy kawałek toczymy w dłoniach tworząc 6 wałków o długości około 20 cm, Zlepiamy wszystkie wałki

Miksturownik
Ciasto sernikowe z bezą 179

twarogu naturalnego President, 200 g białej czekolady i 3 jajek, tym razem zrobiłam go bezą, którą nałożyłam po 45 minutach właściwego czasu pierwotnej wersji ciasta. Białka ubijamy na sztywno i dzielimy na trzy części, Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy i ubijamy trzepaczką z twarożkiem, dodajemy żółtka cały czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 184

blanszowanych (patrz poprzedni przepis) tyle samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu sól, pieprz kawałek parmezanu do posypania tarty Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania