szczyptę soli. Następnie dodajemy mleko owsiane i łyżkę oleju. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę wyrosło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, a następnie dzielimy go na 8 części. Na szerokim końcu każdego z trójkątów układamy przecięte na pół parówki i zawijamy. Na koniec ciasto można posypać sezamem. Parówki w cieście wkładamy
Dieta bez mlekapełnoziarniste ciasto z owocami. Do tego ciasta można użyć takich owoców na jakie akurat mamy ochotę. Mogą być też mrożone, to nie przeszkadza! a więc do dzieła bo weekend tuż tuż ... Składniki na ciasto; 150 g miękkiego masła szczypta soli morskiej Skworcu 120 g cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 4 łyżki mleka 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki
Radość kipiąca uśmiechem.wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się
Pichceniomaniawlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się
PichceniomaniaDodajemy stopniowo serek śmietankowy, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy olejek waniliowy i wsypujemy wiórki kokosowe, po czym miksujemy jeszcze przez kilka minut. Masa gotowa :) Gdy ciasto upiecze się, zostawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 warstwy. Warstwy przekładamy kremową masą, ostatnią warstwę także. Na koniec dekorujemy granatem - swą kwaskowością świetnie przełamuje słodycz ciasta :) Smacznego!! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mieszamy. Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksujemy. 1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niego kakao. Do pozostałych 2/3 ciasta dodajemy 4 łyżki mąki, miksujemy i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy pomarańczowy barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Uzyskaliśmy trzy kolory ciasta. Do foremek wlewamy cienkie warstwy
Maminek kulinarnytakich samych rozmiarach. Następnie ciasta smarujemy dżemem. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy o trochu cukru pudru a na koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę dzieli na pół i wylewamy na dwa ciasta. Jedną z nich posypujemy migdałami, będzie służyć na wierzch ciasta. Obie brytfanki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. (można ciasta podpiec przez 15 minut zanim nałoży
ciastkarnia na kruchym spodziewodą cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozczyn, a na końcu w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Dokładnie wyrabiamy i i dzielimy na 3 "bułeczki". Smarujemy je lekko oliwą, aby nie wyschły, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy i kładziemy na blachę
Blondynka Gotujecukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut. Do mąki rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie dzielimy je na 3 części i tworzymy z nich długie wałeczki. Każdy lekko rozwałkowujemy i smarujemy łyżką dżemu oraz posypujemy mieszanką suszonych owoców. Zwijamy jak roladkę, ponownie tworząc
Mienta blogAlbo w ogóle co tylko się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczana – 80 g * olej roślinny – 125 ml DODATKOWO: * śliwki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki wsypujemy razem, miksujemy na kruche ciasto ( możemy to zrobić oczywiście również ręcznie ). Dzielimy na 2 części – większą i mniejszą. Większą ścieramy na spód blachy wysmarowane masłem i obsypanej bułką tartą, mniejszą mrozimy. Starte ciasto lekko dociskamy, podpiekamy
Ostra na SłodkoDziś niedziela trzeba odpocząć od pichcenia, więc zapraszam na relaks do ogrodu moje Mamy rrarossa@gmail.com
RAROSSAciasta kulę i wkładamy ją do miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc. (Ciasto może być w lodówce do 4 dni.) Ciasto wyciągnięte z lodówki wyrabiamy delikatnie, dzielimy na dwie części, a każdą z nich na 6 równych kawałków. Każdy kawałek toczymy w dłoniach tworząc 6 wałków o długości około 20 cm, Zlepiamy wszystkie wałki
Miksturowniktwarogu naturalnego President, 200 g białej czekolady i 3 jajek, tym razem zrobiłam go bezą, którą nałożyłam po 45 minutach właściwego czasu pierwotnej wersji ciasta. Białka ubijamy na sztywno i dzielimy na trzy części, Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy i ubijamy trzepaczką z twarożkiem, dodajemy żółtka cały czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięblanszowanych (patrz poprzedni przepis) tyle samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu sól, pieprz kawałek parmezanu do posypania tarty Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy
sierotka maRysia w kuchni