ciasto z około 5-7 minut. Ciasto w konsystencji jest lekko klejące. Tak wyrobione odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia lub dłużej. 5. Po wyrośnięciu, odgazowujemy ciasto ponownie je zagniatając i dzielimy je na 9 części, z każdej formując bułeczkę. Układamy je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około
Gotowanie...to proste !masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić ) Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h. 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 9 kulek. Każda ma ważyć około 70 g. 4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź
Gotowanie...to proste !pozostałą wodę, oliwę , a na końcu sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20-30 min. 4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i krótko zarabiamy. Dzielimy je na równe kawałki. Z każdego formujemy wałeczek, nacieramy oliwą z ziołami i zwijamy w „ślimaki”. 5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych
Marcepanowa kuchniawsyp mąkę pszenną. Dodaj wyjęte ziemniaki. To jest właśnie ta proporcja. Dodaj ser biały na 1 kg ziemniaków - 250 g sera białego najlepiej twarogu bardzo dobrej jakości. Ciasto zagniatamy. Przenosimy na stolnicę. Dzielimy na części, robimy wałeczki. Kroimy na równe kluski. Wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy gaz, jak wypłyną gotujemy 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Smażymy na złoty kolor
SMYKWKUCHNIciasto przez pierwsze 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem stopień wypieczenia. Upieczone ciasto całkowicie studzimy, a następnie dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzCiasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło, i dalej ciasto wyrabiam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny. Ciasto wykładam na stolnice i dziele na 9 części. Każdą cześć wałkuję na prostokąt. Na środku układam trufla i zwijam w rulon. Końce sklejam i lekko wałkuję w palcach żeby uszy zająca były
wesoła kuchniałyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z posiekanym zimnym masłem. Dodać cukier i sól i jeszcze raz wszystko wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając 4 łyżki zimnej wody. Tworzymy dużą kulę którą dzielimy na dwie części. Z jednej część tworzymy okruchy rozdrabniając ciasto w palcach jak na kruszonkę. Drugą część wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie
I LOVE LIFEDomowe, pachnące bułeczki z pysznym nadzieniem. Jako farsz możecie użyć ulubionego pesto: bazyliowego, buraczanego , pietruszkowego, jarmużowego , a może brokułowego... ? Wybierzcie sami :) U mnie było akurat pietruszkowe ;) Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka 60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka Farsz 2 małe pęczki pietruszki lub jeden(...)elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Słonecznik podprażamy i mielimy w malakserze, dodajemy natkę pietruszki oraz sok z cytryny i olej. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem . Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dzielimy na mniejsze prostokąty
Czerwona Porzeczkaszklanki mąki pszennej 1 - 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 średnia pomarańcza Przygotowanie: Mąkę, cukier puder przesiać, dodać startą skórkę z pomarańczy - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz wlać letnie mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części
Ciastka - domowe słodkościkawałki, następnie mieszam z cukrem i odstawiam, by puścił sok) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut
babka w formiemleko i rozczyn. Wsypujemy mąki i ugniatamy przez ok. 10 min. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. Czereśnie pozbawiamy pestek. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto gdy podwoi swoją objętość dzielimy na 10-14 części, a z każdej robimy wałek i zawijamy w pętelkę. Przekładamy na blaszki i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Robimy dziurę
Czarnawisienkapasta powinna mieć lekko lejącą konsystencję. Jeśli tak nie jest dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie oliwy. Zależy to od wielkości użytych ząbków czosnku i ilości zieleniny. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej robimy walec i ściskamy na końcach. Radełkiem lub ostrym nożem nacinamy środek, spłaszczamy. Bułeczka powinna przypominać łódeczkę. Nakładamy po łyżeczce czosnkowej pasty
Kuchnia od dwojgałyżki cukru pudru odrobine gorącej wody Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę. Mąkę i proszek mieszamy w miseczce i dodajemy po łyżce do masy. Dzielimy na połowę. Do części ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną kaszą manną - naprzemiennie trochę masy białej i następnie ciemnej. Pieczemy w 180 stopniach.Ostudzić i polać
Kubki smakucebulą :) Robimy ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki, 1/4 kostki drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, łyżeczki soli. Potem gdy ciasto wyrasta, smażymy cebulę, kroimy ser... Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na części, wałkujemy na placki 1cm grubości, układamy na papier do pieczenia i odgniatamy na każdym placku dnem szklanki kółka. Napełniamy zagłębienia serem i cebulą, smarujemy
chleba naszegoskórkę startą z 1 pomarańczy oraz równie drobno startą czekoladę.W sumie czekolady ma być 100 g. Wlewamy olejek/ekstrakt. Wszystko łączymy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. 5. Formujemy kulę i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy bloczki o grubości 1 cm i szerokości ok.5 cm jak na ostatnich zdjęciach. 6. Każdy bloczek zawijamy w folię
vaniliowoczekoladowa