ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:248/616)

Czekoladowe ciasto z gruszkami 157

ciasto. A, że ja uwielbiam gruszki a dobra sąsiadka dała mi całe wiadro pysznych, soczystych gruszek długo nie myśląc wyjęłam mikser z szafki i do dzieła. W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne.Rozwi

Ewa w kuchni
Bułki pszenne na podmłodzie 189

folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 9 równych bułek (każda powinna ważyć około 110 g). Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę z przedziałkiem na środku. Bułki układamy na blasze wyłożonej

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 176

łyżeczką soli i dodaję mąkę w ilości takiej, żeby uzyskać konsystencję miękkiej plasteliny. Wyrabiam do gładkości i odstawiam na 20 minut pod przykryciem, żeby ciasto sobie odpoczęło ;) Po tym czasie dzielę je na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję cienko podsypując mąką, aby nic nie kleiło się do stolnicy. Każdy placek kroję(...)obficie przesypując je mąką i kroję makaron. Dziś były to szersze wstążeczki :) Pokrojone przełożyłam na bawełnianą czystą ściereczkę  żeby podeschły. Wszystkie czynności (łącznie z "odpoczywaniem ciasta") zajęły mi około 40 minut. podsuszony makaron w oczekiwaniu na gotowanieRybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche rogaliki drożdżowe 232

zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki układamy

Salonik smaków
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 197

Hmmm taka jesienna niedziela, to marzenie. Od rana budzi mnie delikatne słoneczko, zaglądając bezwstydnie w moje okno. Szkoda siedzieć w domu, tylko niestety nie wszyscy mają takie szczęście i mogą celebrować ten świąteczny dzień. Zaraz spadam do pracy ale wcześniej podam Wam przepis na fantastyczne ciasteczko bez pieczenia, powiem więcej o smaku chałwowym  :-) bez grama chałwy(...)koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek od herbaty)   plus

pieprzny smaczek
Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Camembert 154

ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.    lub:   Formę na tartę smarujemy tłuszczem, a następnie wyścielamy ciastem francuskim formując wyższe brzegi. Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem ziół np. bazylii, ziół prowansalskich oraz szczypty soli oraz pieprzu. Gotujemy ok. 5 minut (brokuły powinny być(...)zalewamy zimną wodą i odstawiamy do przestudzenia.  200 g mozzarelli (lub żółtego sera) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu - dokładnie mieszamy Na ciasto wykładamy kolejno warstwami: jajka z mozzarellą, brokuły, kawałki pokrojonego serka brie.  Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Całość ponownie zapiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze ok. 170 stopni

Słodka Strona
Bułki maślane z czosnkiem 130

odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, ok. 30-40 minut.  3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bułkach uważając aby nie naciskać na wyrastające ciasto. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok 30-40 minut, po wypieczeniu góry na rumiano, bułki przekładamy z blaszką na sam dół na kilka minut, aby zrumienić spód

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 170

łodygi rabarbaru 2 duże jabłka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą wkładamy do lodówki na około pół godziny, a mniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie(...)zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek

Kolorowy Przepisownik
Tarta z musem jagodowym 191

wysokie. Jednak dobrze mieć fana lasu w domu! Ja tym razem mam je od taty, więc zrobiłam tartę i zamroziłam 2 paczuszki. W sam raz będzie do ciast i deserów. Tym razem też wykorzystałam je w tym celu i powstała tarta z musem jagodowym na bazie kremówki. Równie dobrze możecie do niej wykorzystać inne owoce. W moim pierwotnym zamyśle były(...)teraz mam ochotę na maliny, których jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam, aż sama nie mogę w to uwierzyć. Ps. gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli do g. 22 :) Składniki: na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą

Fabryka pomysłów
Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 432

miodem i brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę mąki, jednak nie za dużo - ciasto powinno pozostać lekko klejące. Powstałą masę dzielimy na ok. 2-3 części i przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny (lub zamrażalki na ok. 20- 30 minut). Po tym czasie każdą porcję ciasta

Słodka Strona
Jak jeść słodycze i nie tyć, 100 przepisów na zdrowe słodkości- recenzja 155

Uwielbiam czytać książki ale od kiedy mam bloga sięgam więcej po te kulinarne które dają mi inspirację do tworzenia pysznych dań, ciast czy deserów. Dzięki księgarni internetowej Tania książka .pl która posiada książki i poradniki, trafiłam na ciekawą książkę Jessicy Meinhard pt: Jak jeść słodycze i nie tyć . Z racji tego że jestem ogromnym łasuchem a słodycze to moja największa(...)akurat dla mnie :) Jessica udowodniła, że można jeść słodycze i nie tyć. Autorka opisuje że schudła 17 kg, a dziś motywuje do tego innych. W książce dzieli się przepisami na zdrowsze wersje ciast, deserów i przekąsek. Tak jak na przykładowym zdjęciu :  Brownie jaglane czy Smak raju na bazie kokosu.  Przepisy mają podaną wersję podstawową,  wegańską, pozbawioną laktozy

Sama słodycz i szczypta chili
Bardzo łatwe ciasto waniliowo-kakaowe 120

Mieliśmy leniwy weekend. Na śniadanie zjedliśmy wytrawne muffiny, obejrzeliśmy jakiś film, poleniuchowaliśmy i stwierdziliśmy, że na popołudnie chcemy zjeść ciasto. Jakieś tam zwykłe ciasto, nic wyszukanego. Po prostu jakaś słodkość na niedzielę. Zresztą nasz blog słynie z niewyszukanych rzeczy, w tym właśnie jest jego siła. Wybór zatem padł na ciasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteście z grona

Marder&Marder Manufacture
PIEROGI RUSKIE!! 120

razem. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie znoszę samej czynności lepienia. Krasnoludki tego za mnie nie zrobią - a szkoda ;P, mam ciasto, mam farsz - jestem w połowie drogi. Do dzieła!! ;) Ułatwiając sobie to jak tylko mogłam moje pierogi przybrały niecodzienny kształt - nie ujęło im to jednak smaku ;)  CIASTO  na ok 20 sztuk

BezglutenowaIzabela
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8652

drożdży i jogurtu, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego (ja nie dodaję) wszystko dokładnie mieszam (używam hak miksera), aż do uzyskania kruchego drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście

Smaczne Zdrowe
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką 208

czasie twarożek przeciskamy przez praskę 3 razy ( można użyć maszynki do mielenia, ja zbytnio czasu nie miałam a efekt był prawie taki sam). Wyciągamy ciasto, miejsca zbyt napompowane lekko dociskamy, serek dzielimy na pół i rozsmarujemy na dwa placki, następnie układamy brzoskwinie ( możemy pokroić a mogą być w całości) posypujemy cukrem i pieczemy przez

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania