ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:248/616)

Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym na Halloween i nie tylko (wegańskie) 170

każdy inny? Nie dlatego, że z motywem Halloween'owym nawiązującym do jutra, nie dlatego, że wegański, a dlatego, że ciasto widoczne na zdjęciach zostało zrobione przez mojego mężczyznę! Jestem niesamowicie dumna z jego drygu do kucharzenia i z jego dzieła (aczkolwiek, ubolewam nad tym, że tak rzadko się do tego zabiera). Z autopsji wiem, że jako jedna z nielicznych mogę(...)temu, mój mężczyzna podjął się tego wyzwania i znów bez mojej wiedzy sprawił mi niespodziankę. Efekty możecie zaobserwować na zdjęciach. Moim dziełem jest jedynie dekoracja i wykonanie kremu, ale to tylko drobiazgi w porównaniu do zrobienia całego ciasta przez mojego kochanego, domowego cukiernika! :) Przepis na tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki

Be Fit Be Strong
KARPATKA 151

wykładamy papierem do pieczenia. Do zimnego już ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy, robimy tak aż do wyczerpania jajek. Jeszcze chwilkę miksujemy i dzielimy na pół. Wykładamy na blaszki robiąc na cieście delikatne górki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni C do momentu, aż ciasto się podniesie i pofaluje. Wtedy obniżamy temperaturę i pieczemy w 180 stopni

Pani na deser
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 807

łyżek powideł śliwkowych  -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3  Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę. Ciasto smarujemy powidłami. Starte na grubych oczkach jabłka dajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przepis na Bułki Orkiszowe 184

wyrośnięcia. Końcowy etap przygotowania bułek orkiszowych : Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, rozciągam je dłońmi na prostokąt i formuję wałek. Następnie wałek dzielę na 9 w miarę równych części, możemy ciasto podzielić na więcej części to zależy tylko od tego jakiej wielkości chcemy upiec bułki. Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowe haburgery 351

koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki. #Ja z każdej części ciasta robię kulkę, trochę ją rozgniatam i brzegi zawijam pod spod, trochę podobnie

Czerwona Porzeczka
Ciasto marlenka -pyszne i rozpływające się w ustach :-) 129860

Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto. Jak się klei trzeba podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne i błyszczące. Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem. można też wałkować na papierze(...)blacie i potem ubytki doklejałam ręcznie-i wszystko pięknie wyszło :-) Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni. Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego  ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta. po upieczeniu spodów przechodzimy do przygotowania masy. masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch  Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowe ciasto z gruszkami 148

ciasto. A, że ja uwielbiam gruszki a dobra sąsiadka dała mi całe wiadro pysznych, soczystych gruszek długo nie myśląc wyjęłam mikser z szafki i do dzieła. W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne.Rozwi

Ewa w kuchni
Bułki pszenne na podmłodzie 181

folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 9 równych bułek (każda powinna ważyć około 110 g). Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę z przedziałkiem na środku. Bułki układamy na blasze wyłożonej

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 166

łyżeczką soli i dodaję mąkę w ilości takiej, żeby uzyskać konsystencję miękkiej plasteliny. Wyrabiam do gładkości i odstawiam na 20 minut pod przykryciem, żeby ciasto sobie odpoczęło ;) Po tym czasie dzielę je na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję cienko podsypując mąką, aby nic nie kleiło się do stolnicy. Każdy placek kroję(...)obficie przesypując je mąką i kroję makaron. Dziś były to szersze wstążeczki :) Pokrojone przełożyłam na bawełnianą czystą ściereczkę  żeby podeschły. Wszystkie czynności (łącznie z "odpoczywaniem ciasta") zajęły mi około 40 minut. podsuszony makaron w oczekiwaniu na gotowanieRybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche rogaliki drożdżowe 222

zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki układamy

Salonik smaków
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 186

Hmmm taka jesienna niedziela, to marzenie. Od rana budzi mnie delikatne słoneczko, zaglądając bezwstydnie w moje okno. Szkoda siedzieć w domu, tylko niestety nie wszyscy mają takie szczęście i mogą celebrować ten świąteczny dzień. Zaraz spadam do pracy ale wcześniej podam Wam przepis na fantastyczne ciasteczko bez pieczenia, powiem więcej o smaku chałwowym  :-) bez grama chałwy(...)koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek od herbaty)   plus

pieprzny smaczek
Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Camembert 141

ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.    lub:   Formę na tartę smarujemy tłuszczem, a następnie wyścielamy ciastem francuskim formując wyższe brzegi. Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem ziół np. bazylii, ziół prowansalskich oraz szczypty soli oraz pieprzu. Gotujemy ok. 5 minut (brokuły powinny być(...)zalewamy zimną wodą i odstawiamy do przestudzenia.  200 g mozzarelli (lub żółtego sera) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu - dokładnie mieszamy Na ciasto wykładamy kolejno warstwami: jajka z mozzarellą, brokuły, kawałki pokrojonego serka brie.  Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Całość ponownie zapiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze ok. 170 stopni

Słodka Strona
Bułki maślane z czosnkiem 123

odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, ok. 30-40 minut.  3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bułkach uważając aby nie naciskać na wyrastające ciasto. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok 30-40 minut, po wypieczeniu góry na rumiano, bułki przekładamy z blaszką na sam dół na kilka minut, aby zrumienić spód

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 159

łodygi rabarbaru 2 duże jabłka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą wkładamy do lodówki na około pół godziny, a mniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie(...)zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek

Kolorowy Przepisownik
Tarta z musem jagodowym 178

wysokie. Jednak dobrze mieć fana lasu w domu! Ja tym razem mam je od taty, więc zrobiłam tartę i zamroziłam 2 paczuszki. W sam raz będzie do ciast i deserów. Tym razem też wykorzystałam je w tym celu i powstała tarta z musem jagodowym na bazie kremówki. Równie dobrze możecie do niej wykorzystać inne owoce. W moim pierwotnym zamyśle były(...)teraz mam ochotę na maliny, których jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam, aż sama nie mogę w to uwierzyć. Ps. gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli do g. 22 :) Składniki: na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą

Fabryka pomysłów