Wlewamy alkohol. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawiamy w np. w misce, w której zagniataliśmy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie uderzamy pięścią w wyrośniętą ciasto, aby pozbyć się nadmiernego powietrza. Dzielimy na ok. 25 porcji, z każdej formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką). Podrośnięte smażymy na rumiano z każdej strony, w rozgrzanym głębokim
Domowy Smak JedzeniaCiasto miodowe…Uwielbiam miód, a jeszcze bardziej w ciastach. To miodowe ciasto zawiera go tak dużo, że jest w smaku prawie karmelowe. Jest to typowe
codojedzeniadrugiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Do mąki wlewamy drożdże ze śmietaną i zagniatamy elastyczne, gładkie i sprężyste ciasto. Chwilę wyrabiamy - ciasto powinno samo odchodzić od dłoni. Dzielimy je pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rant każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala
My simple kitchenbardzo zdrowe i pożyteczne. Bardzo często można podziwiać tam biegające sarenki po polach, zające oraz dużo ptactwa. Kontakt z naturą to jest to czego szukam podczas letniego wypoczynku. ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania(...)feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto kruche i siekam nożem. Ciasto zagniatam rękoma krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Dzielę na pięć części i wałkuję każdą osobno. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem. Przekładam do foremki i ugniatam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika
wesoła kuchniaKolejne ciasto z rabarbarem do czasu, kiedy urośnie następny, czyli ciasto z rabarbarem i orzechami. Obcinam rabarbar regularnie, odrasta przez całe lato aż do września. Dlatego
codojedzeniamiłe towarzystwo lub ciekawy film to już prawdziwa uczta dla podniebienia i ducha. P rzepis na ciasto czekoladowa znajdziesz tutaj : ciasto-czekoladowe Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli
Przepisy i porady kulinarnemąkę, drożdże z mlekiem i olej, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, szczenie zamykamy miskę i odstawiamy na 40-50 minut aby podwoiło swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat i dzielimy na 12 kawałków. Każdą część wałkujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, zwijamy w rulon i formujemy koło na kształt precla. Układamy na formach do pieczenia, wierzch smarujemy
Apetyczna babeczkaCiasto zebra pomarańczowe…Dawno nie piekłam zebry . Co powiecie na ciasto zebra z sokiem z pomarańczy? Jest pyszne. Uwielbiam kombinację czekolady z pomarańczą. Ciasto jest
codojedzeniatłuszcz i szklankę wody. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasta mamy na dwie foremki 30x11, które smarujemy i obsypujemy bułką tartą... Gdy ciasto wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika... Po kolejnym wyrośnięciu chlebów, smarujemy wodą
chleba naszegodrożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy maślankę, olej i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy
słodki bratekoczekiwania zróbcie masę do obtaczania kulek- rozpuśćcie masło, wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Przygotujcie również dowolna formę do pieczenia, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto wyciągamy, zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczcie w masie cukrowo-cynamonowej (nie żałujcie masy) i ułóżcie dosyć luźno w formie. Nie dociskajcie. Kiedy forma będzie
OliveandThymePrzy niedzieli miło uraczyć rodzinkę słodkim deserem. Ciasto było nieplanowane, więc składniki nie będą wyszukane. Przygotowałam je z tego, co zawsze mam w domu, czyli: płatków kokosowych, awokado, bezglutenowych płatków owsianych, karobu, daktyli i oleju kokosowego. Ta kombinacja okazała się przepyszna, stworzyła jedno z moich najlepszych ciast. Wiem, że niektórzy nie zalecają łączenia tłuszczy z cukrami. Osobiście nie boję się
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzepis na to ciasto znalazłam w książce kucharskiej, którą miałam na półce przez kilka lat i jej nie otwierałam. Postanowiłam w końcu coś z niej
Gotuję Testujępulchne (ugniatać należy około 5 minut). Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. Żółtko roztrzepujemy wraz z mlekiem. Kiedy ciasto urośnie, zagniatamy je ponownie i dzielimy na pół. Rozwałkujemy na grubość ok 2 cm (na kwadrat ok 35x35cm) i smarujemy roztrzepanym jajkiem na całej powierzchni. Posypujemy równomiernie cynamonem i zwijamy w rulon. Kroimy
ChilliJemy