brzegu krążki. Farsz nakładam łyżeczką do herbaty, nabieram pokaźną porcję na każdy poszczególny placuszek, sklejam w wąski rancik. Nie wałkuję naraz za dużo ciasta, aby nie schło, ponieważ gorzej się wówczas skleja, ale gdyby tak się działo, można lekko zmoczyć brzeg wewnętrzny ciepłą wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić
I tu będę miała takie teTort, który w krótkim czasie zrobiłam trzy razy z rzędu. Tort, który zagościł w naszym repertuarze ciast na stałe. Przepisem, na to czekoladowe cudo dzielę się dzisiaj z Wami. Blaty są mocno czekoladowe, wilgotne, z dodatkiem kawy… Przełożone konfiturą porzeczkową, bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem masła orzechowego smakują wyśmienicie. Tort jest ciężki, sycący ale nieprzesłodzony. Dla mnie poezja
Made By Mom And Sonsmak wszystko wynagradza :) Polecam Wam bardzo i niech Was nie zraża fakt, że przygotowanie rogali jest czasochłonne, bo "czasochłonne" nie oznacza "trudne". No to do dzieła :) Składniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Domowa Cookierenka Agiposypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Wkładamy na 30-40 min do lodówki do schłodzenia. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. W oddzielnej misce łączymy pozostałe składniki, dodajemy
kulinarne odsłony patizajmuje mało czasu. Mimo, iż używamy drożdży to ciasto nie musi wyrastać. Tak więc maksymalnie godzina i mamy całą tacę ciasteczek. Nie czekajcie do niedzieli, zróbcie już dziś! Składniki na około 35-40 sztuk na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 250 g masła dodatkowo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybkie ciasto owocowe? Jeśli jabłka wchodzą w grę to polecam sypane ciasto jabłkowe. Sypane ciasto jabłkowe Sypane ciasto jabłkowe pojawiło się na moim stole w ostatnią niedzielę. Powiem Wam, że to było jedno z tych które nie wymagało zbyt wiele pracy z mojej strony ani zbyt wielu składników. Do przygotowania ciasta sypanego użyłam bułki tartej, odrobiny masła oraz oczywiście jabłek
mecooksSmaki dzieciństwa, kruche ciasto z jabłkami i z domowym powidłem śliwkowym Lubię wracać co jakiś czas do tego przepisu, który przekazała mi jeszcze moja ukochana babcia
I LOVE LIFEtakiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zmrażarnika, postawić na blacie kuchennym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko. Wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie elastyczne. Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody mieszamy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy mąkę z cukrem, masło topimy w rondelku i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy aż powstaną charakterystyczne okruszki. Ciasto przekładamy(...)oprószony mąką blat, chwilę ugniatamy, po czym dzielimy na 16 części- z każdej formujemy kulkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. Na środku kładziemy 2 łyżki jagód. Brzegi ciasta zlepiamy tworząc sakiewkę. Tak przygotowane bułeczki kładziemy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego
Smakowity Blog Kulinarnypoczątku kogo nim obdaruje i od początku do końca wiedziałam jak będzie wyglądał. Jeśli chciałabym być z Wami bardzo szczera to mogłabym powiedzieć, że jest to najbardziej przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost nie może się nie udać. Idealny jasny biszkopt, porządnie nasączony sokiem z cytryny i Limoncello oraz mój autorski przepis na krem o smaku Michałków(...)średnicy 16 cm, trzecia o średnicy 8 cm i obręcz cukiernicza o średnicy 5 cm. Każdą formę należy porządnie wysmarować masłem!): Biszkopt jasny (podane składniki dzielimy na 4 tortownice tak by wysokość ciasta była taka sama w każdej!) 10 jajek 1 i 1/2 cukru drobnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały
Mango PapajaNajprostsze i najczęściej pieczone przeze mnie w podstawówce ciasto. W czasach mojego dzieciństwa na każdą niedzielę musiało być coś słodkiego. Babka jest prosta i można ją dowolnie modyfikować. Przepis pochodzi z bardzo starej książki ” Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej. Mój trochę zmodyfikowany Składniki : 4 jajka szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przesiać do miski. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać mąki, cały czas miksując. Do masy wlać jeszcze gorący tłuszcz, zmiksować. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przełożyć masę do formy i piec około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Babkę możecie zrobić
Niebieski kubek z kawałyżkę waniliowego cukru. Ubijamy ją na najwyższych obrotach do momentu, aż będzie całkowicie sztywna (nie będzie spadała z trzepaczki), następnie przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki.Ciasto na blaty wyjmujemy z zamrażalki i dzielimy na 5 części. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o tej samej średnicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia(...)mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe płatki, zawijasy itd.Gotową czekoladową posypkę układamy na wierzchu tortu. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny w zimne miejsce, aby ciasto zmiękło (ja zostawiłam na noc w szczelnym pojemniku).Smacznego
Słodkie Przyjemnościbyło twarde i się kruszyło. Ja postanowiłam pominąć lodówkę i po zagnieceniu ciasta od razu zabrałam się za wałkowanie i pieczenie - nie miałam żadnych problemów z ciastem. Tak więc święta coraz bliżej - do dzieła drodzy czytelnicy! Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy korzennej(...)już tylko lekko ciepła, wlałam ją do suchych składników, przemieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, następnie wrzuciłam otartą z pomarańczy skórkę i jajko i miksowałam do momentu aż powstało jednolite ciasto, które powinnam owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny - nie zrobiłam tego, od razu zabrałam się za wałkowanie i wycinanie pierniczków. Piekłam w temperaturze 180 stopni
Blondynka Gotujeprzykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem wyrastania robimy budyń, według instrukcji na opakowaniu. I odstawiamy żeby nieco przestygł. Ciasto po wyrośnięciu uderzamy pięścią żeby odpowietrzyć i dzielimy na 10 równych części. Lepimy z nich kulki i spłaszczamy je dłonią (ewentualnie może być wałkiem jeśli wolicie). Teraz potrzebny nam będzie jakiś kubek, szklanka, czy coś
Marder&Marder Manufacturezarabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam ponownie i dziele na małe porcje na 16 części, około 50 g jedna. Nadzienie: Ser, miód płynny, dynię upieczoną przekładam do miski i rozdrabniam blenderem. Na porcji ciasta układam
wesoła kuchnia