ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:262/616)

CIASTECZKA LASKI MIKOŁAJA 376

Dwukolorowe ciasteczka o kształcie laski Świętego Mikołaja 🎅 Przygotowane z ciasta kruchego o smaku waniliowo-piernikowym. Chciałam, aby ciasteczka były naturalne bez żadnych barwników, dlatego powstały one w takich trochę niemikołajowych kolorach 😉 Ale za to są pyszne w smaku i z pewnością każde dziecko będzie zachwycone takimi ciasteczkami. Poza tym są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do ich pieczenia możemy zaangażować(...)cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy esencję waniliową, a do drugiej części dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika i zagniatamy tak długo

Kuchnia MagdaLeny
ROTI – TAJSKIE NALEŚNIKI 116

najczęściej z bananem, mlekiem skondensowanym i Nutellą ( serio! ). Ja zrobiłam z bananem i słodkim syropem klonowym – Wy śmiało możecie skomponować swoją wersję. Najważniejsze w nich jest to, by ciasto było bardzo, ale to bardzo cienkie! Tajowie przygotowują je na dużych rozgrzanych płytach i serwują na papierowych tackach podzelone na 9 kawałków. My zrobimy je w domowych warunkach ;)   SKŁADNIKI(...)banany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko oraz wodę – cały czas mieszamy. Wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto, odkładamy na 30 minut przykryte ściereczką. Formujemy wałek, dzielimy na 15 kawałków, formujemy kulki i każdą rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek,. Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni. Po chwili smażenia dodajemy owoce, zaginamy

Ostra na Słodko
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 147

ułatwiało sprawy, bo nie mogłam sprawdzić stopnia wypieczenia mięsa, które było w środku.  Ale wyszła! i była naprawdę przepyszna, krucha i soczysta. Do dzieła! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok pół kg) - płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!) - pół kg pieczarek - mała cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki musztardy dijon - łyżeczka majeranku - łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - olej i masło

Cook&Love
Słodkie drożdżówki z burakiem 123

rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na 10-12 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem. Na każdy kawałek

Mienta blog
Cebularz lubelski 116

mleka rozpuszczamy masło. 3. W misce mieszamy składniki. Mąkę z solą, rozczyn, 1 roztrzepane jajko oraz masło. Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny żeby wyrosło. 4. Ciasto przekładamy na stolnicę przesypaną mąką i ugniatamy. Dzielimy na 12 równych części. Wałkujemy placuszki o średnicy od 10-15 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

karolgotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 237

ciasto przestanie lśnić. Gotowe ciasto oprószamy z wierzchu mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na 1 cm placek, wzdłuż jednego boku nakładamy część farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek

Rozpustne gotowanie
Malinowa pantera 288

masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut Masa budyniowa: 3 szklanki mleka(...)przecieramy na sitku, by pozbyć się pestek.  Do musu malinowego dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści. Wykładamy na poprzedni placek i przykrywamy ostatnim. Ja swoje ciasto dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną czekoladą

Cynamonowe szczęście
Faworki z piekarnika 174

lodówki na stolnicę i ciasto kilka razy siekamy nożem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.   Zagniatamy i dzielimy na dwie części.Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.   Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.   Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
MUFFINY CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM Z OWOCÓW LEŚNYCH I OWOCAMI 176

ostatnio pisałam ogarnęło mnie totalne muffinkowe szaleństwo! W ostatnim czasie muffinki piekę chyba nawet częściej niż ciasta. Kombinuję ze smakami, nadzieniami dekoracją tworząc pyszne małe dzieła sztuki. Dziś mam dla Was przepis na te, które ostatnio totalnie podbiły moje serce i trafiły na listę TOP 3 stając się jednymi z ulubionych. Czekoladowe ciasto muffinkowe wypełnione leśnym nadzieniem z dodatkiem owoców

Ostra na Słodko
Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 182

wyrasta, możemy zająć się naszą dynią. Upieczona obieramy ze skóry, do miąższu dodajemy 2-3 łyżki oleju,blendujemy  doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrośnięte ciastko, dzielimy na 3 części, każdą po kolei rozwałkujemy, na ciasto nakładamy naszą dynię, plastry salami, pokruszoną fetę, posypujemy świeżym rozmarynem. Nagrzewamy piekarnik wraz z blachą do 200 stopni. Ja moją pizze układam na desce

Basia w kuchni
Szarlotka sypana 259

Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Można zważyć lub odmierzyć na oko. Blaszkę wielkości 23 x 34cm (lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) wykładamy papierem pergaminem. Zimne masło dzielimy na 3 części: 1 x 50g i 2 x 100g. Najmniejszą część masła trzemy lub kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych

Smakowy Raj
Piernikowy wstępniak 147

Zeszłoroczne dzieło. Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je powtórzyć, albo wyjść ciut dalej..ale o tym kiedy indziej. Składniki(...)przyprawą, solą. W mleku rozpuścić sodę i dodać do mąki. Następnie wbić jajka. Gdy przestygnie miodkowa zaprawa należy dodać ją do sypkich składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość płynne. Następnie przekładamy je do kamionki, lub stalowej miski i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na leżakowanie w zimnym miejscu. I tak aż do świąt. Piec można tydzień wcześniej

Karczma Honorietty
Faworki Z Piwem 102

rozpuści. Do drugiej miski wsyp mąkę dodaj zmiksowane żółtka oraz piwo wyrób do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto nie grubiej niż 1.5mm , wytnij kwadrat, który później dzielisz na prostokąty około 3/10cm. Po środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie. Złap za jeden koniec i wywiń przez środek. Tak przygotowane ciasto wrzucaj na rozgrzany olej

Dziś Ja gotuje
Pączki francuskie z lukrem pomarańczowym 156

Dzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody   1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania

Gosia gotuje
Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga 199

internecie, robiło go, a może zajadało się nim i nie będzie to dla Was nic nowego, lecz wychodzę z założenia, że genialnymi przepisami należy się dzielić. Z tego powodu, postanowiłam opublikować to ciasto, gdyż moim znajomym bardzo smakuje, a również świetnie sprawdza się do przyrządzenia "na szybko". Tym sposobem może zyska nowych fanów. Ponadto, dziś "Międzynarodowy Dzień Bez Diety", więc

Be Fit Be Strong
KOSTKA TIRAMISU 214

tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć(...)Uważamy, aby nie przebić śmietany. Ubitą śmietaną w 3 partiach dodajemy do serka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Powstały krem dzielimy na 2 części. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy kawą wymieszaną z likierem. Wykładamy jedną część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i znów powtarzamy nasączenie i krem. Wierzch ciasta posypujemy (przez

cool and minty