ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:271/616)

Parówki w cieście twarogowym 111

zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm, tniemy na paski o szerokości 1/3 parówki. Wspomniane parówki dzielimy na 3 równe części (każdą z parówek), owijamy w 1 warstwie ciasta i układamy pionowo w foremce. Na środku ustawiłam foremkę do wycinania ciastek - również w kształcie serca, która stworzyła miejsce na sos, w romantycznym stylu

MamaOskarka
Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką 166

szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy 2 żółtka(...)Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Zagubiona szarlotka 138

czas to i nie miejsce na rodzinne konflikty Oto przepis na szarlotkę z orzechową kruszonką! Szarlotka z orzechową kruszonką Bardzo łatwe pieczenie ok 25 minut blacha 24/33 Składniki: Ciasto: * 30 dag mąki * 15 dag masła * 4 żółtka * 2 łyżki cukru pudru * Skórka otarta z cytryny Wszystkie składniki zagnieść i na 30 minut włożyć do lodówki. Nadzienie: * 1 kg jabłek pokroić(...)dodawałam) Kruszonka: * 10 dag orzechów włoskich * 10 dag cukru * 5 dag płatków owsianych * 2 łyżki pokruszonych herbatników * esencja waniliowa * 10 dag masła Do dzieła!!! Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem i delikatnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W rondelku roztopić masło i wsypać wszystkie składniki kruszonki. Smażyć na średnim ogniu ok 5 minut. Wystudzić i dodać

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 231

masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę wyłożoną

Cynamonowe szczęście
Karpatka z kremem cytrynowym 364

jajku. Po każdym dodaniu jajka, ciasto dokładnie miksujemy.Pod koniec dodajemy szczyptę soli i proszku do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez ok 2 min.Ciasto dzielimy na dwie porcje.Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy porcję ciasta do formy i rozprowadzamy szpatułką.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min.Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy

kulinarnyJa
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 235

robiąc miejsce na nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą. Namówiłam Was ? No to do dzieła. Składniki: ( na blachę średnicy 18 cm ) kruche ciasto: 120 g mąki tortowej   75 g zimnego masła   40 g cukru pudru     1 żółtko 1/3 łyżeczki soku z cytryny   krem

kolorowotorcikowo
przekładany jabłecznik mojej Babci 134

jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z Wami.   *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto półkruche: 200 g mąki 200 g  zimnego masła  150 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki mleczne 133

Połączone z domową, kwaskowatą konfiturą malinową, stanowią genialny początek dnia. Są też remedium na smutki, smuteczki i doły. Bułeczki mleczne podczas robienia dają dużo frajdy, są proste, mają delikatne ciasto i w trakcie pieczenia pachną tak, że chciałabym mieć takie perfumy. Z drugiej strony cały dzień pachnieć masłem i drożdżami to chyba udręka dla innych. Bardzo długo byłam fanką bułeczek(...)grudek. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Ciasto ma być miękkie, sprężyste i klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 h. Ciasto przekładamy na oprószony blat i zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy na równe, dowolnej wielkości porcje. Każdą porcję delikatnie oprószamy mąką i wałkujemy „od siebie do góry”, ma powstać

ladykitchen
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 131

przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy je na stolnicę (stół) i dzielimy na równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy

Walijskie Pichcenie
Ciasto bez pieczenia z kremem na bazie soku winogronowego i kaszy manny 165

przerobić, ja przychodzę z zupełnie nowym pomysłem na te owoce. I nie jest to wino ani nawet galaretka... Jako że nadszedł długo oczekiwany przez niektórych weekend, mam dla Was ciasto, którym myślę, że Was zaskoczę! Nie dość, że krem przygotowany z kaszy manny, to jeszcze jego podstawą są świeżo wyciśnięte soki z ciemnych i jasnych winogron. Wszystko to bez odpalania(...)planach miałam zrobić takie deserki w kieliszkach. Zresztą o ile dobrze pamiętam, wspominałam o tym na instastories. Chwilę później jednak zadzwoniła Teściowa, że w niedzielę będziemy mieć gości, więc plany uległy zmianie. Ciasto wydało mi się lepszą, a przede wszystkim "podzielniejszą" formą. Zastanawiałam się tylko czy to w ogóle będzie smakować i miałam ogromne obawy przed podaniem... Po nocy

Kuchnia w czekoladzie
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 119

Setny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę.  Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)zważam na tłuszcze trans i oddaje się podniebiennej rozkoszy. Jeśli Ty nie chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia).  Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów

Jeść, by żyć w zdrowiu
Odwrócone ciasto z ananasem 96

odwrócone ciasto z pomarańczami i podobne ciasto ze śliwkami . O tej porze roku można je wykonać z innymi owocami. Dziś przedstawiam ciasto, na które miałam ochotę od wielu tygodni. Myślałam, że upiekę je na Wielkanoc, ale sytuacja zmieniła moje plany. Nieoczekiwanie dostałam ananasa po Świętach (B. - dziękuję 😊) i wtedy pomyślałam, że czas zrealizować plany i upiec ciasto, na którego pomysł(...)długiego czasu chodził mi po głowie. Ciasto pięknie się prezentuje, więc można je upiec na niedzielę, święta lub specjalną okazję. Smakuje wyśmienicie nawet 3 dni po upieczeniu. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi średni ananas garść suszonej żurawiny 100 g cukru 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Ciasto 150 g masła

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 144

części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt* (10x15). Wierzch ciasta posypać serem i rozkładamy równomiernie podsmażoną cebulę (zostawiając min 1cm wolnego ciasta od brzegu). Ciasto zawinąć w roladę (zdjęcie poniżej). Każdą roladę dzielimy na pół. Następnie ustawiamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, połówki chlebków w pionie, przekrojoną częścią ku górze. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut(...)produktu/ Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem, postanowiłam upiec przy pomocy maty-stolnicy z podziałką, hiszpańskiej marki Lekule . Pierwszy to taki, że mata ta służyła mi jako stolnica podczas wyrabiania ciasta na chlebki. Po drugie - pomogła mi, dzięki umieszczonej na macie podziałce, w rozwałkowaniu ciasta na żądany prostokąt. Zawsze robiłam to na oko i niestety często zdarzały się przypadki, że jedna

CookYourself
Ciasto Orangina 561

słodyczy? Hmm.. Może byłaby całkiem normalna, ale ja wolę moją standardową „słodką” niedzielę J A kiedy w ramach „czegoś do kawy” serwowany jest serniczek- to już w ogóle niedziela jest bajkowa. Orangina to sernik w mojej wersji ekstrapomarańczowej. Sernik z prawdziwego sera, z dodatkiem śmietany utrwalony galaretką, pomiędzy pomarańczowym biszkoptem. A że motywu przewodniego nigdy dość(...)łyżki cukru+ 12 szklanki gorącej wody+ kilka kropli aromatu pomarańczowego Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe rozrobione na ¾ litra wody 1 pomarańcza WYKONANIE: blat biszkoptowy nasączony masa serowa biszkopciki z ciasta pomarańcze galaretka Smacznego

Domowe ciasta
Zajączki drożdżowe 156

Wielkanoc ! Jajka, pisanki, kurczaczki...nie może też zabraknąć zajączków. -- Potrzebujemy zwykłe ciasto drożdżowe jak na chleb...np.   chleb-szymanowski  ,  które dzielimy na kulki :) małe jak 1 zł i duże prawie jak piłka do tenisa. Kulki łączymy ze sobą wykładając na blachę do pieczenia, a z kawałka zrolowanego ciasta wycinamy uszy wielkości domowych klusek do zupy

chleba naszego
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny 162

chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka Wielkanocnego Jak pomyślałam tak zrobiłam, a efekt…hm, sami zobaczcie, ja jestem zadowolona To do dzieła Potrzebna będzie miska/forma (nie za duża, bo braknie Wam ciasta jak mnie- taka o pojemności 1-1,5 litra będzie ok) na babę bądź co tam macie metalowego. Układacie ją do góry dnem i obkładacie

Arbuziaki
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 293

już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i każdą wyścielamy niezbyt

Słodka Strona