Kolejny prosty przepis na niedzielę. Dla wielbicieli wilgotnej babki i kokosu. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru (można mniej) 1 szklanka wiórek kokosowych 3/4 szklanki oleju. 1/3 szklanki mleka łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier(...)żółtka i miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kokos, olejek waniliowy i olej z mlekiem. Mieszamy powoli, delikatnie aby jajka nie opadły. Ciasto wlewamy do keksówki. (30x 10 cm) Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka. Smacznego
Wypieki Uliupiec, więc jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Połączenie gruszek, marcepanu i kardamonu wprowadza już delikatnie świąteczny nastrój, a poza tym dzięki tym składnikom ciasto jest wilgotne i wytrzyma kilka dni. Do dzieła: Składniki ma małą keksówkę lub tortownicę 20 cm: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia *50 g cukru (moje wyszło delikatnie słodkie, bo takie lubię(...)marcepan oraz gruszki (jedną możesz pokroić w kostkę). Wymieszaj. Przełóż masę do formy. Piecz w temp. 180 C przez około 1 h. Smacznego! Artykuł Szybkie ciasto z gruszkami i marcepanem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfNajprostszy i najlepszy murzynek w ekspresowym wykonaniu.Składniki dzielimy na suche i mokre, mieszamy, potem łączymy razem ,mieszamy dokładnie i do piekarnika. Proste i pyszne ciasto. Składniki: kwadratowa blaszka o boku 20 cm Wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę!!. 400 g kefiru 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru ,jeśli lubicie słodsze to 1 szklanka
Ladylaura.parówkę kroimy na 3 części. Ciasto francuskie kroimy na paski, wzdłuż dłuższego boku o szerokości nieco mniejszej niż kawałek parówki. Następnie każdy pasek dzielimy jeszcze na pół. Owijamy ciasno każdą parówkę i układamy na blasze. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy przyprawą.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Parówki pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor
Czerwona PorzeczkaSposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy wolnym strumieniem olej oraz wodę. Delikatnie mieszamy i dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy
Kuchnia w czekoladzieRuloniki z szynką i serem to idealna propozycja przekąski, którą można podać w trakcie przyjęcia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Składniki. 1 i 1/2 opakowania ciata francsuskiego (jedno opakowanie miało wagę 275 gramów) 6 plastrów sera Ementaler (duże kawałki
mecooksłyżeczka proszku do pieczenia dżem owocowy (u mnie śliwkowy) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno wraz z cukrem. Żółtka zagniatam na ciasto z miękką margaryną, mąką i proszkiem do pieczenia. Dzielę na trzy średnio-równe ;) części. Największą ścieram na tarce do wyłożonej papierem kwadratowej formy. Lekko ugniatam palcami. Smaruję równomiernie i dość grubo ulubionym dżemem (dobrze komponują
Kuchnia po mojemumiękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną
Moje-pitraszeniewidać często bardzo wzmożoną pracę zakwasu. To dlatego, że wiele bakterii i grzybów (również tych niechcianych i tych które później „obumrą” w dalszych etapach) zaczyna intensywnie się dzielić i produkować duże ilości gazów. Daje to mylne wrażenie tego, że zakwas jest już gotowy. Ale niestety tak nie jest. „Mocny” zakwas, czyli taki który da nam ostatecznie(...)Czwartek wyjmuję zakwas po pracy, a wieczorem (ok. 21) dokarmiam Piątek rano przed wyjściem do pracy i wieczorem dokarmiam zakwas* Sobota z dojrzałego zakwasu nastawiam ciasto na chleb, dokarmiam i wstawiam do lodówki* Niedziela (planowane pieczenie) zakwas w lodówce *z „resztek” po dokarmianiu piątkowym i sobotnim piekę chlebek bananowy, smażę placuszki itp „Opieka” nad zakwasem
rabarbarowomasła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez ok 10-15 minut(...)Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, gotując aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: na pierwszy placek wykładamy połowę musu porzeczkowego, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy krem budyniowy (jeśli jest bardzo rzadki chłodzimy go 10 minut w lodówce), przykrywamy kolejnym plackiem, na którym rozsmarowujemy resztę
Cynamonowe szczęścieTrochę się ostatnio działo. Rodzinny obiad, parapetówką dla 25 osób ( na 30m2 ) oraz wizyta przyszłej teściowej w jeden weekend to nie lada wyzwanie, które swoją drogą uważam za bardzo dobrze wykonane. Dzięki tak wielu okazjom, miałam możliwość przygotowania kilku potraw w nowym piekarniku. Były mini pizzerinki, parówkowe mumie, lasagna, pieczywo czosnkowe i kilka pysznych ciast. Między innymi dzisiejsze Chocolate Cake
Słodkie Przyjemnościbudyń waniliowy – 2 op* cukier – 5 łyżek* jabłka – 1 kgSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką ).Dzielimy na 2 części , obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .MASA :Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej
Ostra na Słodkojagody już trwa więc i u mnie pojawiły się pyszne, miękkie, puszyste drożdżówki z mnóstwem jagód. Możecie do nich jeszcze zrobić lukier, ale dla mnie są idealne właśnie takie. Ciasto: 600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru Kruszonka: 100 g mąki krupczatki 60 g masła 1/2 szklanki cukru Dodatkowo(...)hakiem. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę- cukier, mąkę i masło zagniatamy rękoma. Gotową kruszonkę wsadzam do zamrażarki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dzielimy na 12 części i formujemy w bułeczki
Niespełnione zdolności kulinarnejajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml oliwy z oliwek 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g) duuuużo owoców :) Jeśli ciasto będzie za gęste, możecie dolać odrobinę mleka. Do dzieła: Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywają ubijania dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, następnie żółtko, a na końcu oliwę. Całość
Spektrum Smakujuż bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia
Słodka Strona