ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:273/616)

Postne naleśniki razowe z jajkiem i mozzarellą 134

Dzisiaj Wielki Piątek. W tradycji chrześcijańskiej pościmy aż do Niedzieli Wielkanocnej. Jednak dzień należy zacząć od pełnowartościowego śniadania, które da nam energię na pierwszą część dnia. U nas dzisiaj bezmięsnie, ale sycąco. Naleśniki z mąki żytniej, w których ukryłam plasterek sera mozzarelli oraz jajko sadzone. 40 minut 5 sztuk składniki: ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mleka(...)bazylia wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe (jeżeli będzie za gęste, można dodać więcej wody). Usmażyć jajka sadzone. Na środku naleśnika ułożyć plasterek sera, następnie jajko. Zagiąć brzegi naleśnika i ponownie wrzucić na patelnię. Oprószyć solą i pieprzem. Po 5 minutach naleśnik jest gotowy. Świetnie smakuje ze świeżą bazylią, a po niedzieli proponujemy wzbogacić szynką Smacznego

Ania i Marcin gotują
Sofijka ma 6 lat! :) 124

blogu - klik . I 24 lutego, w niedzielę, spokojnie i rodzinne odśpiewaliśmy 'Happy Birthday' i napchaliśmy się ciastem, uprzejmie dostarczonym przez lokalny supermaret (tak nawiasem mówiac, bo mnie energia całkiem po tygodniowym wolnym od szkoły opuściła...). Nie ma obaw - wielkie przyjęcie mamy zaplanowane na za tydzień. I dopiero wtedy będzie się działo

Lejdi of the house
Czekoladowy chleb 174

olejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.  - Wykładam na podsypany mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią- Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie

Basia w kuchni
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 363

przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki temu ciasto łatwiej się wałkuje. Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 3 paski o szerokości około 11 centymetrów (najlepiej użyć do tego linijki). Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 139

smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru

CookYourself
BUŁECZKI HAMBURGEROWE Z SEZAMEM 245

miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na ok 2 godziny do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów, np. koło kaloryfera). Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem dzielimy go na 8 -9 równych kawałków, po około  90 g każdy. Z każdego kawałka formujemy w dłoniach okrągła bułeczkę (naciągając brzegi ciasta

cool and minty
Zimowa szarlotka z żurawiną 187

budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące od ręki ciasto i włożyć je do zamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić na 2 części - jedną cześć rozwałkować i wyłożyć nią blachę a drugą zostawić na kruszonkę

sierotka maRysia w kuchni
Rolada karpatkowa 173

szczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy (by nie było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę(...)białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą oddzielnie pieczemy na takiej samej blaszce co karpatkę Masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy.  Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki

Gotowanie moimi oczami
ORZECHOWIEC Z KASZĄ MANNĄ 215

stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem oraz sodą, dodajemy margarynę i dobrze siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy miód. Jeśli ciasto nie chce się zarobić dodajemy śmietanę. Wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części.  Jedną część pieczemy samą. Na dwie pozostałe wykładamy orzechy. Pieczemy w blachach o wymiarach 25/40 wyłożonych papierem do pieczenia w temp

Pani na deser
Szarlotka na kruchym -marcepanowym spodzie 199

Witam Was w tą deszczową Niedzielę. 😪😪😪 Tak jak wam obiecałam zapraszam na pyszną Szarlotkę na kruchym,marcepanowym spodzie. U Mnie jest Hitem na rodzinnych imprezach. Znika błyskawicznie ;)  Wszystkie dodatki,przyprawy dostępne są w sklepie internetowym Skworcu . Polecam w 100% jakość produktów jest rewelacyjna.  Składniki na tortownicę:   Jabłka:  1.5 kg jabłek ja dałam Lobo  2 łyżki(...)cynamonu Skworcu   1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią Skworcu  Ciasto:   2 szklanki mąki pszennej tortowej  1 duże jajko  200 g masła lub margaryny   1/3 szklanki cukru np. trzcinowego Skworcu  3 łyżki Cukru Marcepanowego Skworcu    1 łyżka proszku do pieczenia Skworcu 🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰 Przygotowanie:  1. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia

Gotowanie Patki
Makowiec z owocami i galaretką 176

nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki. Przekładamy do galaretki, mieszamy. Całość przelewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka maślane z lentilkami 178

Trochę koloru na świątecznym stole mile widziane. Zrobiłam z pomocą córki maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami. Ja zrobiłam ciasto i upiekłam a rozwałkowanie, wykrojenie i udekorowanie to już dzieło mojej córki. Składniki: 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 130 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia kolorowe drażetki

Ala piecze i gotuje
Ciasto ucierane z budyniem i owocami 106

dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami. 4. Jabłko obieramy, usuwamy środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy. 5. Podobnie robimy

Kuchnia w czekoladzie
Obwarzanki 180

Sposób przygotowania: Ciepłą wodę (ok 30⁰C) mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera z założonym hakiem. Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, ponownie wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Każdą część dzielimy na połowę i rolujemy tworząc 2 wałki o długości(...)wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Sposób przygotowania ciasta w Tefal Companion: Składniki na ciasto umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry 1, następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Dalej postępujemy wg powyższych wskazówek

Kuchnia w czekoladzie
Rumowy makowiec. 114

Ostatni obiecany dziś przepis na pyszny, rumowy makowiec. Składniki: I. Ciasto: - 250 g mąki - 3 żółtka - 125 g cukru pudru - 125 g masła - kilka kropel aromatu rumowego II. Masa makowa: - 2 szklanki suchego maku - 5 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 czubata łyżka kakao - 50 g rodzynek - 50 g skórki pomarańczowej - 50 g migdałów bez skórki - 50 g orzechów włoskich(...)pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i migdały. Bakalie zalewamy 100 ml rumu i mieszamy. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtka i masło. Wyrabiamy ciasto kruche. Jeśli jest za suche - dodajemy kwaśnej śmietany). Dzielimy je na 2 części (mniejszą i większą). Schładzamy w lodówce. Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy z cukrem. Wciąż ubijając wlewamy stopniowo roztrzepane

DominikaDolci

Proponowane wyszukiwania