ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:273/616)

Letnie i lekkie ciasto jogurtowo - truskawkowe 555

stronie ugotowac.blogspot.com i na pewno wykorzystam go ponownie :-) Pamiętajcie przy robieniu tego ciasta, że należy dodać tyle truskawek, ile jest podanych w przepisie. Inaczej ciasto będzie zbite, nie puszyste. A więc do dzieła :-) Składniki: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 220 g mąki pszennej (ja użyłam wrocławskiej) 90 g brązowego cukru 40 g białego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)obtoczyć w niej, a następnie około 2/3 z nich dodać do masy i wymieszać. Resztą zajmiemy się za chwilę. Blachę babkową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na górze ułożyć pozostałe truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 st.C przez około 70-85 minut . Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne. Jeśli patyczek będzie suchy

Anielska Kuchnia Ani
Sernik z frużeliną malinową. 178

 Witajcie w niedzielę :)  Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować

Izabelawkuchni
Muffinko-serniko-brownie z jeżynami (lub innymi owocami) 142

sierpnia, a więc w ostatnią niedzielę wakacji, odbyła się uroczystość Chrztu Świętego naszej Wiktorii. Z tej okazji do pudełek z ciastem dla gości miały trafić m.in te babeczki. Specjalnie wcześniej "trenowałam", by przepis dobrze dopracować, a koniec końców... z dziećmi nie zdążyłam upiec :)  ale zdążyłam z sernikiem i ciastem kawowo-wiśniowo-advokatowym (przepisy niebawem i ciekawe czy gościom smakowały

Kolorowy Przepisownik
"Łatwiej powietrze, dzielić na dwa" 198

Przepis ten podpatrzyłam gdzieś, kiedyś w internetowej czasoprzestrzeni i wiedziałam, że prędzej czy później go zrealizuję. Na specjalną okazję oczywiście. A czy może być bardziej specjalna

bastalena
Słodkie co nieco na niedzielę 211

Dziś proponuję drożdżowe muffiny, z kwaskowym, rabarbarowym środkiem i słodką kruszonką. Pasują idealnie do popołudniowej herbaty lub jako wyjątkowe, późne śniadanie. Powstały dość spontanicznie i może

Ratunku obiad
Ciasto kokosowe 209

Kolejny prosty przepis na niedzielę. Dla wielbicieli wilgotnej babki i kokosu.  Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru (można mniej) 1 szklanka wiórek kokosowych 3/4 szklanki oleju. 1/3 szklanki mleka łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego 1  łyżeczka proszku do pieczenia 1  łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier(...)żółtka i miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kokos, olejek waniliowy i olej z mlekiem. Mieszamy powoli, delikatnie aby jajka nie opadły. Ciasto wlewamy do keksówki. (30x 10 cm) Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka. Smacznego

Wypieki Uli
Szybkie ciasto z gruszkami i marcepanem 231

upiec, więc jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Połączenie gruszek, marcepanu i kardamonu wprowadza już delikatnie świąteczny nastrój, a poza tym dzięki tym składnikom ciasto jest wilgotne i wytrzyma kilka dni. Do dzieła: Składniki ma małą keksówkę lub tortownicę 20 cm: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia *50 g cukru (moje wyszło delikatnie słodkie, bo takie lubię(...)marcepan oraz gruszki (jedną możesz pokroić w kostkę). Wymieszaj. Przełóż masę do formy. Piecz w temp. 180 C przez około 1 h.   Smacznego!       Artykuł Szybkie ciasto z gruszkami i marcepanem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Murzynek na kefirze. 336

Najprostszy i najlepszy murzynek w ekspresowym wykonaniu.Składniki dzielimy na suche i mokre, mieszamy, potem łączymy razem ,mieszamy dokładnie i do piekarnika. Proste i pyszne ciasto.   Składniki: kwadratowa blaszka o boku 20 cm Wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę!!. 400 g kefiru 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru ,jeśli lubicie słodsze to 1 szklanka

Ladylaura.
Paróweczki w cieście francuskim 198

parówkę kroimy na 3 części. Ciasto francuskie kroimy na paski, wzdłuż dłuższego boku o szerokości nieco mniejszej niż kawałek parówki. Następnie każdy pasek dzielimy jeszcze na pół. Owijamy ciasno każdą parówkę i układamy na blasze. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy przyprawą.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Parówki pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor

Czerwona Porzeczka
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 170

Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy wolnym strumieniem olej oraz wodę. Delikatnie mieszamy i dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy

Kuchnia w czekoladzie
Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem 184

Ruloniki z szynką i serem to idealna propozycja przekąski, którą można podać w trakcie przyjęcia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Składniki. 1 i 1/2 opakowania ciata francsuskiego (jedno opakowanie miało wagę 275 gramów) 6 plastrów sera Ementaler (duże kawałki

mecooks
Świeżutki i smakowity pleśniak na dalszą rozłąkę. Przerywnik na słodko 137

łyżeczka proszku do pieczenia dżem owocowy (u mnie śliwkowy) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno wraz z cukrem. Żółtka zagniatam na ciasto z miękką margaryną, mąką i proszkiem do pieczenia. Dzielę na trzy średnio-równe ;) części. Największą ścieram na tarce do wyłożonej papierem kwadratowej formy. Lekko ugniatam palcami. Smaruję równomiernie i dość grubo ulubionym dżemem (dobrze komponują

Kuchnia po mojemu
Ciasto Pani Walewska. 133

miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną

Moje-pitraszenie
Jak zrobić własny zakwas 90

widać często bardzo wzmożoną pracę zakwasu. To dlatego, że wiele bakterii i grzybów (również tych niechcianych i tych które później „obumrą” w dalszych etapach) zaczyna intensywnie się dzielić i produkować duże ilości gazów. Daje to mylne wrażenie tego, że zakwas jest już gotowy. Ale niestety tak nie jest. „Mocny” zakwas, czyli taki który da nam ostatecznie(...)Czwartek wyjmuję zakwas po pracy, a wieczorem (ok. 21) dokarmiam Piątek rano przed wyjściem do pracy i wieczorem dokarmiam zakwas* Sobota z dojrzałego zakwasu nastawiam ciasto na chleb, dokarmiam i wstawiam do lodówki* Niedziela (planowane pieczenie) zakwas w lodówce *z „resztek” po dokarmianiu piątkowym i sobotnim piekę chlebek bananowy, smażę placuszki itp „Opieka” nad zakwasem

rabarbarowo
Porzeczkowy przekładaniec 202

masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez ok 10-15 minut(...)Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, gotując aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: na pierwszy placek wykładamy połowę musu porzeczkowego, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy krem budyniowy (jeśli jest bardzo rzadki chłodzimy go 10 minut w lodówce), przykrywamy kolejnym plackiem, na którym rozsmarowujemy resztę

Cynamonowe szczęście