ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:279/616)

Marmurkowe ciasteczka do kawy 188

nutelli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy posiekany na kawałki tłuszcz, przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Całość siekamy i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, do jednej dodając kakao. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Gotowe jasne ciasto wałkujemy i przyklejamy łatki z ciemnego ciasta. Wałkujemy całość na grubość ok 3 mm starając się zbyt

Kuchnia w czekoladzie
Murzynek na mleku z powidłami 189

Przy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową -  murzynka z bananami i śmietaną    Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych  1 pełna szklanka  ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody

Różowa kuchnia
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 162

się psują i nie dość, że porcje coraz mniejsze, to jeszcze sos czosnkowy nieprzyjemnie sztuczny. Ostatni dzień weekendu, niedzielę, spędziliśmy zaś na Rynku Głównym wokół Sukiennic, podziwiając małe i duże dzieła sztuki wielkanocnej, odurzając się zapachem oscypków, rozmaitych ciast, wędlin i miodu, wsłuchując się w gwar i starając się przeżyć niezmiażdżonym przez napierający tłum turystów. Prawdziwy survival :] Co do mojej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jagodzianki drożdżowe z mrożonych owoców 180

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 18x30cm. Jagody, borówki, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i wykładamy na przygotowane ciasto, które zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc ok 2cm odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaczane drożdżówki kokosowe 140

mleka łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na kolejne pół godziny

Mienta blog
Łatwe bułeczki pszenne pełnoziarniste 79

miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę. Niech wyrasta. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Potem z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Bułki śniadaniowe II 87

Wyrabiamy przez 15 minut. Otrzymamy ładne, sprężyste, nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. I dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy na kolejne wyrośnięcie około 40 minut

Marder&Marder Manufacture
Pikantny indyk podawany z ravioli. 106

całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną. Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy

Wielki apetyt
Kruche ciasto z jabłkami. 158

Kruche ciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym

Basia w kuchni
Miodownik 140

miód gotuję i studzę. Mąkę mieszam z sodą, wlewam chłodną masę miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem wbijam jajka i zagniatam ciasto dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Dzielę na trzy części, rozwałkowuję i piekę każdą z osobna. Jakieś 15-20 min w 180-200'C. Upieczone odstawiam w chłodne miejsce. W międzyczasie mleko zagotowuję

Ciasteczkowy Potwór
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 233

letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ). Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ). Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 245

letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ). Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ). Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Wytrawna tarta z porami 96

jest typowy – nie zawiera mąki, lecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą…  Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki

Roślinna - blog wegański
Simit czyli Tureckie specjały 145

mieszając aby się połączyły, ugniatamy aż  będzie miękkie. Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie należy stopniowo dosypywać mąki ciągle ugniatając. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość dzielimy je na części i formujemy simity następnie jedna stronę smarujemy rozbeltanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Długość

Apetyczna babeczka
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 113

często tak sobie powtarzasz? Osobiście zamiast narzekania polecam zrobić odrobinę przyjemności sobie i komuś bliskiemu. Taki smak i aromat poprawi humor każdemu. Od takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia.  Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka

Mój Smak na Życie