tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Szparagi, po odłamaniu stwardniałej
Kulinarne przygody Gatitygram łyżka musztardy pieprz, sól 5 dag grzybów suszonych (u mnie podgrzybki i prawdziwki) 1 cebula około 300 g długich plastrów wędzonego boczku żółtko opakowanie ciasta francuskiego (mi starczyło jedno) majeranek olej Do dzieła! Dzień wcześniej moczymy grzyby (można to zrobić dwa dni wcześniej to wtedy farsz grzybowy zrobimy dzień wcześniej i zaoszczędzimy na tym naprawdę sporo czasu). Odcedzamy, dokładnie(...)błony, smarujemy ją musztardą, posypujemy pieprzem i obsmażamy na oleju z każdej strony. Po obsmażeniu oprószamy polędwicę solą i odstawiamy w chłodne miejsce by dobrze wystygła. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na nim układamy plastry boczku w formie prostokąta tak aby później owinąć w nich polędwicę. Na środku prostokąta wykładamy połowę grzybów - na środku układamy polędwicę. Na polędwicę wykładamy
sierotka maRysia w kuchnicztery składniki. Trochę czasu zajęło mi nim znalazłam odpowiednie proporcje i uzyskałam idealnie elastyczne tortille, które nie kruszą się przy zawijaniu, ale w końcu się udało i czym prędzej dzielę się przepisem. Ja używam pół na pół mąki razowej i pszennej, żeby było zdrowiej. Możecie zrobic z samej pszennej wtedy dajcie odrobinę mniej wody. Z samej mąki razowej nie polecam(...)wodę z mąką i poczekajcie chwilę, by nie poparzyć rąk, jeśli w robocie. Sekret tkwi w długim wyrabianiu ciasta, dzięki temu wychodzi idealnie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut by odpoczęło. Następnie dzielimy na 8 części i każdą rozwałkowujemy maksymalnie cienko, a następnie przy pomocy talerza, lub pokrywki wykrawamy koło. Wkładamy na gorącą patelnię i czekamy aż się
Cynamonowe szczęścieZgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego chleba :) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :) Składniki (na 8-10 bułeczek): - 3 szkl. mąki pszennej(...)Przygotowanie: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia - do ciasta nie może być gorące. 3. W misce mieszamy 2 szklanki mąki z solą. Dodajemy drożdże i zaczynamy wyrabiać, powoli dodajemy również mleko, a następnie masło. Po kilku minutach wbijamy jajko
Kraina Tysiąca Smakówszkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g kajmaku WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto szybko zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalki. Resztą ciasta wykładamy spód tortownicy o śr. 26 cm. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kajmak, mieszamy
słodki bratekjuż bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem
Słodka Stronamnie trwało to ok. 1,5 godziny.Ciasto wykładamy,ugniatamy chwilę i dajemy mu 5 minut, by odpoczęło.Dzielimy je na kilka części (ja chciałam mieć większe bułki, więc wyszło mi 6 , ale patrząc, jak urosły, zróbcie je mniejsze ;p).Podzielone ciasto formujemy w kulkę i lekko rolujemy w dłoniach.Posypujemy lekko mąką i czekamy 30 minut.Robimy rowek "pupę
Kitchens Alphabetktórej dajemy serek i żółtko. Ja palcem wymieszałam to żółtko z serkiem i teraz wszystko łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. 3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2-3 porcje. Jedną zostawiamy a dwie pozostałe wkładamy do lodówki. 5. Ciasto musimy rozwałkować na jakieś
kruche babeczkiCzerwone usta. Soczyste wiśnie. Płonący wschód słońca. Ciągle szukacie pomysłów na ciasta z czereśniami. A że ja czereśni mam w tym roku pod dostatkiem to dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na szybą i smaczną tartę z tymi owocami. Tylko kruche ciasto i nadzienie owocowe. Całość oprószona cukrem pudrem. Prostota broni się sama :) A żeby nie było zbyt banalnie
My simple kitchenstronie ugotowac.blogspot.com i na pewno wykorzystam go ponownie :-) Pamiętajcie przy robieniu tego ciasta, że należy dodać tyle truskawek, ile jest podanych w przepisie. Inaczej ciasto będzie zbite, nie puszyste. A więc do dzieła :-) Składniki: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 220 g mąki pszennej (ja użyłam wrocławskiej) 90 g brązowego cukru 40 g białego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)obtoczyć w niej, a następnie około 2/3 z nich dodać do masy i wymieszać. Resztą zajmiemy się za chwilę. Blachę babkową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na górze ułożyć pozostałe truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 st.C przez około 70-85 minut . Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne. Jeśli patyczek będzie suchy
Anielska Kuchnia AniWitajcie w niedzielę :) Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować
Izabelawkuchnisierpnia, a więc w ostatnią niedzielę wakacji, odbyła się uroczystość Chrztu Świętego naszej Wiktorii. Z tej okazji do pudełek z ciastem dla gości miały trafić m.in te babeczki. Specjalnie wcześniej "trenowałam", by przepis dobrze dopracować, a koniec końców... z dziećmi nie zdążyłam upiec :) ale zdążyłam z sernikiem i ciastem kawowo-wiśniowo-advokatowym (przepisy niebawem i ciekawe czy gościom smakowały
Kolorowy PrzepisownikPrzepis ten podpatrzyłam gdzieś, kiedyś w internetowej czasoprzestrzeni i wiedziałam, że prędzej czy później go zrealizuję. Na specjalną okazję oczywiście. A czy może być bardziej specjalna
bastalenaDziś proponuję drożdżowe muffiny, z kwaskowym, rabarbarowym środkiem i słodką kruszonką. Pasują idealnie do popołudniowej herbaty lub jako wyjątkowe, późne śniadanie. Powstały dość spontanicznie i może
Ratunku obiad