ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:265/616)

Bułki z pieczarkami i serem 124

patelni. Dodajemy pieczarki i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy tak długo aż pieczarki będą miękkie a cała woda z patelni wyparuje. Gdy ciasto wyrośnie chwilę je jeszcze zagniatamy a następnie dzielimy na równe części (mi wyszło 9 sporych bułeczek). Każdą część spłaszczamy w dłoni i lekko rozciągamy (tworząc kształt koła), na środek kładziemy porcję farszu, kawałek sera

My simple kitchen
Tarta migdałowa z gruszkami 139

małopolskich blogerów APETYT , w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce Składniki na ciasto: - 160 g mąki pszennej - 60 g mielonych migdałów - 70 g cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz: - 1,5 kg gruszek - 5 łyżek

Kuchenne Wariacje
Torcik mocno czekoladowy 138

Placki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone.  Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwą przekładamy ciasto, następną układamy w formie kopca na wierzchu. Dekorujemy  połamanymi  kostkami czekolady, okruszkami  ciasta  oraz miętą. Gotowe  ciasto wkładamy

Kolejny blog o gotowaniu
Sernik gotowany na krakersach z bitą śmietaną. 135

Dzień Dobry w niedzielę :) Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszny sernik. Sernik gotowany. Przełożyłam nim słone krakersy i wyszło bardzo pysznie. Słodko i słono. Całość wykończyłam bitą śmietaną i udekorowałam malutkimi biszkopcikami. Ciasto ładnie wygląda i wspaniale smakuje i nie wymaga pieczenia. Jednym minusem tego ciasta poza tym, że szybko znika jest to, że krakersy na samym spodzie

Izabelawkuchni
Ciasto Grudniowe 166

kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części. Jabłka: 6 sporych jabłek ½ szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika  Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto z jabłkami   krem cappuccino   blat ciasta kruchego polewa   Smacznego

Domowe ciasta
Fornetti z jabłkami i budyniem 199

budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka Jak wykonać ? Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa  placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy po trzy- cztery nacięcia. Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki.  Masło rozpuszczamy w rondelku

Wanilia i Kardamon
Łabędzie z ciasta parzonego 103

dokończyła resztę. Następnie złożyłam jednego łabędzia na wzór a Julia zrobiła resztę. Dumnie zaprosiła swoje babcie na kawkę i całą rodzinką cieszyliśmy się z jej dzieła :) A jak smakowało ... mmmm .... :) Składniki (12 sztuk): Ciasto parzone: 125 g wody 5 g soli 125 g masła 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 4-5 sztuk) Krem: 250 g mascarpone

Kocham..lubię..gotuję..
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 137

Moja urodzinowa tarta :) Kolejna niedziela spędzona w gronie najbliższej rodziny w liczbie 12 osób :) Tym razem świętowaliśmy moje urodziny. Od czasu jak sama wyprawiam swoje urodziny na swoich włościach, nigdy nie piekę sobie tortu. Gdy w przeszłości, jeszcze za panieńskich czasów, mieszkając z rodzicami, tort był zawsze. A teraz, tak jakoś wychodzi, że nie ma tortu. Winny jest chyba(...)jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy. Całość jest elegancka, lekka i pyszna

Posadzone i zjedzone
Mazurek Wielkanocny 164

dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na godzinkę by się schłodziło. Minęła godzina więc wyjmuję i dziele na połowę. Z jednej połowy formuje prostokąt ( odrywam ręką na oko kawałek ciasta i wałkuje.Wycinam wykrawacz-ką małe kołeczka które będą ozdobą mazurka). Kółeczka nakładam na około mazurka oraz  na skos. Wkładam do nagrzanego

Różowa kuchnia
Orkiszowo-pszenny chleb dekoracyjny w listopadowej piekarni 164

ponownej fermentacji na 2,5 - 3 godziny. W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki. Na jednym z bochenków zaznaczyć palcami 2 wgłębienia dzielące bochenek na 3 równe części.  Jedną z części rozwałkować (nie odrywać jej od reszty ciasta!), jak pokazuje zdjęcie obok. Posmarować brezgi rozwałkowanego

Weekendy w domu i ogrodzie
Fale Dunaju 133

ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka ;) często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  pudru 1 kostka masła roślinnego 6 jaj 1 cukier waniliowy 1 olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce

Kolorowy Przepisownik
CIASTO MÓZG 146

wizualnie,  idealne na imprezę Halloween. Wydaje się skomplikowane? Nic bardziej mylnego,  w rzeczywistości przepis jest łatwy w wykonaniu.  A więc do dzieła. Zaskocz swoich gości wypiekając własną wersję tego niezwykle realistycznego ciasta mózgowego.   Jak wykonać ciasto mózg   krok po kroku pokazane jest w filmiku .  Gorąco zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative

RITA food channel
Bułeczki śniadaniowe 194

miski, nie ma bąbli i ogólnie jakieś takie mało puchate. Spokojnie, dwa wdechy i robimy dalej, uczcie się na moich błędach, zawsze to łatwiej. Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Lekko wyrabiamy i dzielimy na podobnej wielkości części. Ja zrobiłam 8 większych bułeczek. Jak się ktoś uprze, to może zrobić 20 mini bułeczek. Żeby uzyskać taki kształt jak na zdjęciach

ladykitchen
Tarta wiśniowo-malinowa 158

trakcie przygotowywania dżemu naszła mnie ochota na ich wykorzystanie w czymś równie pysznym. Traf chciał, że miałam w lodówce wszystkie potrzebne składniki na kruche ciasto. Bez chwili namysłu zagniotłam ciacho i stworzyłam to dzieło. Fakt, że zjadłam je dopiero następnego dnia, sprawia, że najadłam się samym jej widokiem :) Zdecydowanie polecam każdemu miłośnikowi owocowych smaków! Zapraszam na tartę wiśniowo-malinową

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania